uwagi. Nasłuchałam się komplementów, goście byli zachwyceni, a sernik zniknął cały już następnego dnia. To jak - skusicie się...? W wiosennie zielonym kolorze będzie piękną ozdobą wielkanocnego stołu. Sernik z musem pistacjowym Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) spód: 90 g ciastek digestive 40 g masła masa serowa: 400 g serka kremowego 100 g serka mascarpone(...)wyłożonej papierem do pieczenia, ugnieść. Podpiec spód w 180 st. C. przez 15 minut. Przestudzić. Serek kremowy i mascarpone, kremówkę, cukier, ekstrakt i jajka zmiksować tylko do połączenia składników. Wylać na spód. Piec w 180 st. C. przez 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 140 st. C. i piec 50-60 minut, aż wierzch będzie ścięty. Sernik wystudzić
Pożeraczka, czyli raz adobrzechrupiącą bezą. Całość została idealnie dopasowana i zapewniam, że każdy wielbiciel (a nawet i nie tylko) serników zauroczy się tym ciastem. Sami spróbujcie, bo naprawdę jest wspaniałe! Moje sernik dedykuję Akademii Kulinarnej Whirpool i ich głównym gospodarzom, czyli dla Marco Ghia i Emiliano Castagna. Życzę Wam spełnienia marzeń, dużo pozytywnej energii oraz dodatkowych inspiracji na przepyszne smakołyki(...)dokładnie wymieszać (nie za długo, aby nie napowietrzać sernika, wtedy nie opadnie). Masę przełożyć na podpieczony spód i piec 60-70 minut w 150 stopniach. Po 20 minutach pieczenia na serniku rozsmarować bezę. Białka ubić na sztywno (z szczyptą soli). Miksując stopniowo dodawać cukier a na końcu sok z cytryny. (Piana powinna być sztywna, lśniąca i nieco miękka.) Upieczone ciasto
Di gotujedzieckiem, bardzo przyjemnie. Na obiad udaliśmy się do przepysznej restauracji Szeroka No. 9, na ulicy Szerokiej 9, Obiad i deser był GENIALNY! rozpływał się w ustach... Ja zamówiłam gęś pieczoną podawaną z flanem z kaszy pęczak i borowików, śliwkami confit, faszerowanym porem i sosem śliwkowym - niebo w gębie i na talerzu! Mój Narzeczony zamówił kaczkę z sosem żurawinowo(...)oraz ubite białka. Całość przełożyć do wysmarowanej i obsypanej bułką tartą i piec ok 30 minut. Po tym czasie wymieszać śmietanę z cukrem pudrem i wylać na wierzch sernika i piec jeszcze 15 minut. Schłodzić. Wiśnie zalać wodą, dodać cukier, gotować aż będą miękkie, przecedzić (sok zostawić do polania sernika). Ostudzone wiśnie ułożyć na wierzch sernika. Przed podaniem polać sokiem
Trufelkowolimonki nadają sernikowi lekko kremowy kolor, choć użyłam bardzo dojrzałych w słonecznym kolorze. Nie zachęcam zatem do wykorzystania przejrzałych, całkiem nieatrakcyjnych bananów, ponieważ sernik nabierze ciemnej, burej nieapetycznej barwy. Przed pieczeniem upewnij się, że serek ma temperaturę pokojową(...)dopiero wtedy zacznij go miksować. Jeśli na starcie będzie zbyt zimny, nigdy - nawet jeśli będziesz ucierać jak szalona - sernik nie osiągnie cudownej kremowej konsystencji. Za wysoka temperatura pieczenia spowoduje, że sernik popęka. Składniki na spód sernika : 6 sucharków pełnoziarnistych 50 g masła 3 łyżki wiórków kokosowych Składniki na masę serową : 500 g twarogu 3 x mielonego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!daktylowy został wyróżniony w świątecznym konkursie z delikatesami Intermarche. Składniki: spód 60g orzechów włoskich 10g orzechów nerkowca 150g herbatników 6 łyżek whisky 1 łyżka oleju na sernik 200g daktyli suszonych 1 pomarańcza 1 cytryna 70g rodzynek 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 1kg twarogu półtłustego 5 jajek 1 łyżka kaszy manny 1/2 łyżeczki cynamonu 2 marakuje(...)marakui i rodzynki (wcześniej namoczone). Delikatnie wymieszać masę. Przełożyć na podpieczony spód. Piec w temp.180C przez 15minut, następnie 60-65minut w 160C. Studzić w otwartym piekarniku. polewa: w garnuszku roztopić masło, dodać mleko, cukier i kakao. Mieszać do powstania gładkiej polewy. Polewą udekorować sernik, dodać orzechy włoskie, laskowe i nerkowca. Na sam koniec posypać zielonym cukrem
Raj dla PodniebieniaWspominamy lato w pysznych wypiekach :) Sezon truskawkowy trwa zdecydowanie za krótko, także myślę, że już teraz można zacząć wykorzystywać zamrożone owoce ;) Sam sernik smakuje wspaniale - z mnóstwem truskawek, jest niski, na herbatnikach. Uwielbiam takie przepisy - szybkie, nieskomplikowane z cudownie pysznym efektem końcowym :) Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres(...)połączenia. Wykonanie - Formę o wymiarach 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na spodzie ułożyć herbatniki, jeden obok drugiego. Masę serową przełożyć na herbatniki, na wierzch masy serowej wyłożyć truskawkowy mus, tworząc esy-floresy. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 45 - 50 minut. Sernik powinien być wypieczony i ścięty przy dotyku patyczkiem. Wystudzić. Smacznego
Domowa cukiernia EwySerniki uwielbiam ... maliny kocham miłością wielką ... Zatem ich połączenia musiało dać w efekcie coś wyśmienitego. I tak właśnie jest :) Sernik ten piekłam już kilkakrotnie , ale jakoś nigdy nie zdążyłam zrobić fotek i wrzucić tu przepis . Pyszny kremowy sernik , delikatnie słodki ,z posmakiem białej czekolady .... do tego spód ciasteczkowy z dodatkiem kakao i wieńczące dzieło kwaskowate maliny(...)jego dnie postawić naczynie z wodą , która zapewni wilgoć w piekarniku. Wstawić tortownicę na środkową półkę piekarnika i piec 1 godziny i 15 min. Po tym czasie wyłączyć piekarnik , ale nie otwierać drzwiczek. Pozostawiamy w nim sernik do wystudzenia a nastepnie najlepiej całą noc schładzamy go w lodówce. Przed podaniem dekorujemy sernik roztopioną białą czekoladą . Smacznego :) Polecam
Malinowa KawiarenkaSernik to ciasto którego nigdy nie odmówię... piekłam już różne serniki ale z pomarańczą to mój pierwszy raz. Smaki się świetnie uzupełniają więc to z pewnością nie będzie ostatni raz. Składniki na spód; 30 dag kruchych ciasteczek (ja użyłam belvita) 5 dag masła Składniki na masę serową; 1 kg twarogu półtłustego 10 dag cukru sok i skórka(...)także jogurt. Blenderem blendujemy na gładką masę. Dodajemy pozostałe składniki miksujemy do połączenia składników. Masę wylewamy na schłodzony spód ciasteczkowy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 45-50min w temp. 180C. Gdy sernik się upiecze studzimy przy otwartych drzwiczkach. Konfito wane pomarańcze; Pomarańcze warzymy i odmierzamy taką samą wagę cukru. Owoce sparzamy i dokładnie myjemy. Najlepiej jeśli
Radość kipiąca uśmiechem.owocami. Takie serniki są doskonałe na każdą okazję! Dlatego tym razem pokusiłam się o sernik jagodowy na zimno. Ten fioletowy odcień powalił mnie na kolan! Sernik nie wymaga pieczenia, jest przepyszny w smaku, delikatny i mocno jagodowy – idealny! Wierzę, że i Wam przypadnie do gustu. Polecam! Ciasteczkowy spód: 125g pokruszonych herbatników 40g cukru 85g masła Masa serowa
Słodki ZakątekKocham serniki te pieczone i te na zimno, z owocami czy tez bez....WSZYSTKIE ;)Wczoraj miałam nie odpartą ochotę na sernik i masę kajmakową dlatego trzeba było wszystko razem połączyć, by móc zaspokoić swoje żądze ;) do tego orzechy i wyszedł serniczek a'la snickers... Składniki: 1 kg twarogu sernikowego 1 opakowanie cukru waniliowego 3 krople aromatu(...)miksujemy. Następnie dodajemy ser...Budyń, mąkę mieszamy razem a następnie dodajemy do sera i chwilę miksujemy... A na koniec aromat waniliowy... Pieczemy 10 minut w temp. 200 stopni i 45 minut w temp. około 160 st Ostudzony sernik smarujemy masa kajmakową . Na patelnię wsypujemy orzeszki i chwile prażymy. A następnie posypujemy sernik. Smacznego
NaKońcuJęzykajest, ale efekt i smak wynagradza wszelkie wysiłki. Zainspirowana batonikiem snickers stworzyłam wypiek, który z chęcią jeszcze wykorzystam. Spód jest na bazie klasycznego ciasta kruchego- Pate sucree, sernik ma czekoladowo-orzechowy smak, no a wierzch to orzeszki w solonym karmelu. Zatem do dzieła... Składniki : Na kruchy spód (Pate Sucree) : 210 g mąki tortowej(...)oraz przesiewamy proszki budyniowe. Na końcu dodajemy masło orzechowe mieszając bardzo delikatnie by nie stracić na puszystości. Przelewamy masę do formy na schłodzony spód. Pieczemy 60 minut w 170 st C. Po upieczeniu postawiamy sernik w piekarniku po 10 minutach delikatnie uchylamy drzwiczki. 4. Przygotowujemy wierzch. Orzeszki siekamy i podrażamy chwilę na suchej patelni. Cukier wsypujemy
vaniliowoczekoladowaokrągłej tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 ° C. Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części. Większą część ciasta przeznaczyć na wylepienie cienko spodu tortownicy. Pozostałe ciasto zostawić na późniejsze wylepienie boków. Piec przez ok. 10-12 minut, aż ciasto lekko się zarumieni. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Masa serowa(...)startą skórkę z cytryny. Boki tortownicy cienko wylepić pozostałym ciastem. Masę serową przełożyć do tortownicy. Piekarnik rozgrzać do 150 ° C bez termoobiegu. Piec 1,5 godziny. Po upieczeniu lekko uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić sernik do ostygnięcia. Wyjąć ciasto z piekarnika, schłodzić w lodówce przez kilka godzin a najlepiej przez całą noc. Krem cytrynowy: 60 ml świeżo wyciśniętego
maniapieczeniaKolejny sernik, już 20 na tym blogu,tym razem migdałowy. No cóż,mam słabość do serników,bardzo je lubię więc często piekę:) spód: 150 g podłużnych biszkoptów masa serowa: 600 g twarogu z wiaderka 4 jajka 200 ml śmietanki 30% 100 g zmielonych migdałów 4 łyżki cukru pudru 1 cukier migdałowy (op 16g) 1 budyń(...)wymieszać z proszkiem budyniowym i połączyć z masą serową. Tortownicę o śr. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć biszkopty. Masę wylać na biszkopty i sernik wstawić do piekarnika. Piec 60 minut w tem. 200*C. Po upieczeniu pozostawić sernik w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach do całkowitego wystygnięcia. Zimny sernik wyjąć na talerz,górę
Kolorowa kuchnia Elkiimbirowych lub pierniczków 100 gr śliwek suszonych (ja użyłam, ale nie ma takiej konieczności) garść orzechów włoskich Piekarnik nagrzać do 180 st., grzałka góra-dół. Formę do pieczenia, wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Kaszę umieścić w misie malaksera, dodać mleko kokosowe, cukier, gruszki, przyprawę do piernika, kakao, zmielić na gładką masę, która przy rozcieraniu między palcami będzie jednolita(...)konieczności dodać kolejną łyżkę. Dodać pokruszone ciastka, orzechy włoskie, śliwki, wymieszać. Posypać orzechami ziemnymi. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 1 godzinę. Wyjąć z piekarnika, całkowicie wystudzić w formie, wstawić do lodówki na 3 godziny. Nożykiem oddzielić boki sernika od formy. Sernik polać sosem karmelowym. Sos karmelowy, przygotowałam zgodnie z tym przepisem: Składniki na 300 ml sosu: 1 szklanka cukru
moj przepis naJogurtowiec z leśnymi owocami to pyszny deser bez pieczenia. Wystarczą pokruszone ciastka na spód, spora porcja greckiego jogurtu, galaretka i owoce. Jogurtowiec to orzeźwiające ciasto przypominające sernik na zimno . Często zamiast jogurtu używam zwykłego twarogu jak np. w tym przepisie na tort serowy . Jeśli już się zdecyduję przygotować jogurtowiec to zawsze używam gęstego jogurtu. Robię również domową galaretkę owocową(...)porzeczki 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki wody 4 łyżki cukru 3 łyżki pistacji, grubo pokrojonych Pokrusz ciastka i wymieszaj z rozpuszczonym masłem. Wylep masą spody foremek, przykryte papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki. W między czasie przygotuj masę jogurtową. Zalej żelatynę wodą i odstaw do napęcznienia na 15 minut. Zagotuj śmietankę lub mleko z cukrem. Zestaw z ognia i dodaj
codojedzenia