serniki pieczone - 8402 przepisów (strona:88/561)

Sernik Chałwowy 287

naleci, ale pasjonatką nie jestem. Sernik wyszedł idealnie. Upiekł się pięknie, nie popękał. Ma zwartą konsystencję, dobrze się kroi i równie dobrze wygląda. Niebanalny smak. To tyle o serniku. Wracając do samej chałwy, użyłam grecką, która jakiś czas temu przybyła do mnie ze sklepu Grecki Kiosk. Powiem Wam, że jest różnica pomiędzy taką, którą kupowałam w sklepie(...)wlałam do tortownicy na spód ciasteczkowy i piekłam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około godzinę. Po godzinie wierzch bardzo lekko się zarumienił i stał się sprężysty, co dla mnie to było znakiem, że czas wyłączyć piekarnik. Tak też zrobiłam, lekko uchyliłam drzwiczki i pozwoliłam mu spokojnie wystygnąć. Kiedy sernik był już zimny zajęłam się polewą chałwową.Polewa

Blondynka Gotuje
Sernik z jogurtów greckich (dietetyczny) 1424

Piekliście już sernik z jogurtów greckich? :-) Jeśli nie to gorąco zachęcam do wypróbowania niniejszego przepisu!     przepis ten zaliczam do ciast dietetycznych. Nie ma tutaj bowiem masła/margaryny (tłuszcz pochodzi ze zdrowego oleju i głównego składnika sernika, czyli jogurtu), z kolei ilość jajek występująca w masie jogurtowo-serowej jest stosunkowo mała jak na tę porcję składników(...)puszki - bo te są już w słodkiej, glukozowej zalewie). Zachęcam do wypróbowania i odchudzania ciast w kuchni! Odchudzone wcale nie znaczy niesmaczne. Sernik  z jogurtów greckich PRZEPIS {tortownica: średnica 26 cm} Temperatura pieczenia: 170ºC | Czas pieczenia: 1 h 20 min Ciasto kruche 1,5 szkl. mąki 150 g zimnego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru

coolinarnastrefa.blogspot.com
Sernik Tiramisu na zimno 110

idealny na upalne letnie dni. Zniewala delikatnym kawowym smakiem . Jest gotowy już po kilku godzinach chłodzenia w lodówce, a najlepiej smakuje następnego dnia. Dla mnie to hit wśród serników bez pieczenia, a może dlatego, że kocham kawę ? Foremka 23/28 cm lub mniejsza Składniki: 20 dag okrągłych biszkoptów Poncz: 250 ml słodzonego naparu z kawy rozpuszczalnej 50 ml likieru amaretto ewentualnie

Wanilia i Kardamon
Sernik z musem wiśniowym 233

przez ostatnie dni pogoda nas nie rozpieszcza , do tych letnich temperatur wiele brakuje, a i  promienie słońca trudno dostrzec za kłębiastych chmur. Dlatego też postanowiłam sernik na zimno zastąpić tym pieczonym wzbogacając go soczystymi kwaskowatymi wiśniami . Wyszło naprawdę smacznie. Składniki : Spód : 200 g ciastek ( herbatniki , biszkopty , maślane , kruche ) 100 g rozpuszczonego masła. Masa serowa : 1 kg sera(...)się składników. Wylać masę na schłodzony spód . Na dno piekarnika wstawić dodatkową foremkę wypełnioną wodą. Wstawić sernik do piekarnika i piec ok 2 godzin w temp 160'C. W połowie pieczenia , delikatnie wysunąć foremkę i posypać sernik  po wierzchu wiśniami.( wierzch ciasta jest już wówczas ścięty i owoce nie zapadną się. Po upieczeniu i wystudzeniu sernik

Malinowa Kawiarenka
Wspaniały sernik 174

wszystko razem zmiksować.  Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę serową. Piekarnik nagrzać do temperatury 175 st.C, piec 1 godzinę. Po upieczeniu brzegi sernika (jeszcze gorącego) obkroić nożem. Ciasto odstawić do wystudzenia. Po dokładnym wystudzeniu zimny sernik wyłożyć z formy, ściągnąć papier do pieczenia. Zimne(...)słodki. 4. W oryginalnym przepisie podane jest, by formę wysmarować jedynie tłuszczem i posypać bułką tartą, ale ja dla pewności zamiast tego, wykładam formę papierem do pieczenia. Zawsze to łatwiej sernik wyłożyć z formy

In my kitchen
Sernik dyniowy z sosem czekoladowym 243

Piekarnik rozgrzać do 190C. Schłodzone ciasto rozwałkować, wylepić nim dno i boki tortownicy o średnicy 24 cm. Gęsto ponakłuwać widelcem. Formę dwukrotnie owinąć folią aluminiową, aby uniknąć zmoczenia sernika podczas pieczenia w kąpieli wodnej. Na cieście ułożyć papier do pieczenia, obciążyć fasolą, grochem lub kulkami ceramicznymi piec 10 minut. Zdjąć obciążenie i papier, podpiec jeszcze 5-7 minut. Masa serowa(...)wylać na podpieczony spód, wyrównać. Tortownicę wstawić do większego żaroodpornego naczynia. Naczynie wypełnić wrzącą wodą do połowy wysokości tortownicy. Piec przez 15 minut w 170°C, następnie obniżyć temperaturę do 120°C. Piec jeszcze ok. 1 godzinę i 15 minut. Sernik wyjąć z piekarnika, ostudzić, schłodzić w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. Podawać z sosem

Pełny talerz
Sernik z jogurtów greckich 3000

początkowo też tak myślałam jednak po upieczeniu i spróbowaniu zmieniam zdanie. Do dzisiaj nie powiedziałam w domu prawdy, że ten sernik który im tak smakował  nie jest z twarogu a z jogurtów. Kto jeszcze nie piekł niech jak najszybciej upiecze. Polewa nierównomiernie rozsmarowana to zamierzony efekt. Składniki: Kruche ciasto 1,5 szkl mąki pszennej 125 g margaryny(...)delikatnie wymieszać. Masę wylać na podpieczony spód i piec w 180 stopniach 70 minut. Blacha 34*25 cm.  Polewa: Masło rozpuścić w garnuszku, dodać cukier, kakao i na końcu jogurt. Podgrzewacz chwilkę do rozpuszczenia się wszystkich składników i połączenia w kremową masę. Lekko przestudzić i rozprowadzić na zimnym serniku. Przepis

Ala piecze i gotuje
Sernik biało - czerwony 288

piec 40-50 minut ,do"suchego patyczka" Wyjąć i studzić na kratce. Sernik : Piekarnik nagrzać do 180 stopni , do miski wrzucić wszystkie składniki i krótko wymieszać na średnich obrotach ,tylko do połączenia składników żeby nie napowietrzać masy bo nie ma wyrosnąć a musi być płaski :) Blaszkę wyłożyć papierem dopieczenia i szczelnie owinąć folią aluminiową bo sernik będzie(...)pieczony w kąpieli wodnej. Na dużą blaszkę nalać wrzątek albo nagrzewać piekarnik już z wodą na blaszce ,masę serową wykładamy do ofoliowanej blaszki ,wyrównujemy górę i wkładamy do piekarnika na blaszkę z wodą ,obniżamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy 50 minut tam aby wierzch był ścięty , studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika po czy chłodny

Wypieki Rene
Sernik tęczowy 386

szklanki drobnego cukru- 2 budynie waniliowe bez cukru- ekstrakt waniliowy- barwniki do ciasta- worek do pieczenia na tortownicęSpód:- 180g herbatników- 75g roztopionego masła Herbatniki rozdrabniamy blenderem, dodajemy roztopione masło – mieszamy łyżką. Dno i boki tortownicy smarujemy masłem. Ponieważ sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej, tortownicę trzeba zabezpieczyć. Jak poprzednio, użyłam worka do pieczenia indyka. Jest duży, więc(...)połowy wysokości tortownicy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175°C na 15 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 120°C i pieczemy kolejne 90 minut. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.I czekamy… czekamy cierpliwie, aż tęczowy sernik wystygnie oraz będzie można go wreszcie ukroić, zobaczyć i spróbować. A czekać było warto. Nawet w pochmurny dzień można kulinarnie przywołać tęczę

mojewypiekiinietylko
Sernik na zimno z czarną porzeczką 211

Sezon truskawkowy dobiegł końca,ale w ogrodzie dojrzewają inne owoce.Przyszła pora na czarną porzeczkę.Padło na sernik bez pieczenia.Przeważają w nim dwa smaki

Ala piecze i gotuje
sernik królewski 214

mąki pszennej 2 żółtka 2 łyżki cukru pudru 150 g masła 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18% 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia  na masę serową: 1 kg sera na sernik (może być z wiaderka) 5 jajek  120 ml oleju 1 szklanka cukru pudru skórka otarta z pomarańczy Składniki ciasta zagnieść. Ciasto podzielić na dwie(...)wyjąć z lodówki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach na dno foremki wyścielonej wysoko papierem do pieczenia. Na ciasto wylać masę serową a na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 50 minut. Sernik można wyjąć z pieca od razu po upieczeniu. Nie wymaga on studzenia przy uchylonych drzwiczkach

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
sernik "witaminka" z bezą 170

bezę: 4 białka 1 szklanka cukru łyżka soku z cytryny łyżka mąki ziemniaczanej Najpierw przygotować sernik. Jajka podzielić na białka i żółtka. Białka ubić na pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać ser, olej, budynie. Na końcu delikatnie wmieszać pianę. Foremkę do pieczenia wyścielić wysoko pergaminem i wylać masę serową.  Blachę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego(...)białka ubić na sztywno najpierw same a następnie dosypywać cukier. Na końcu dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Papier do pieczenia uciąć na wymiar blaszki i wyłożyć pianę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 5 minut. Następnie zmniejszyć grzanie do 100*C i suszyć półtorej godziny.  W szklance soku rozrobić budynie, mąki, żółtka

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Wytrawny sernik z łososiem. 238

Przerabiałam wiele rodzai serników, ale zawsze były na słodko. Konkurs zmobilizował mnie do wymyślenia czegoś co nie będzie tendencyjne i takie jak zawsze. Czyli sernik wytrawny na spodzie z chleba Wasa przypadł nam bardzo do gustu. Składniki na spód: 150 g chleba Wasa (u mnie pomieszane Original i wieloziarniste ) 80 g roztopionego masła (Polskie Mlekovita) 1 małe jajko Składniki(...)nagrzanego do 150 stopni i pieczemy ok 50 min. Następnie doprawiamy delikatnie śmietanę solą i sokiem z cytryny i rozprowadzamy ją na górze sernika i pieczemy kolejne 10 min. Po upływie tego czasu sernik wyjmujemy, kiedy lekko przestygnie podajemy ciepły z ulubioną sałatką

Malinowe Pocałunki
Klasyczny sernik z kaszą manną (grysikiem) 149

dodajemy stopniowo twaróg i ciągle ucieramy. Na koniec dodajemy grysik i proszek do pieczenia i jeszcze chwilę ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym łączymy z resztą sernika, delikatnie mieszając łyżką lub szpatułką. Rodzynki przelewamy gorącą wodą, po czym osuszamy, przesypujemy mąką i dodajemy do sernika. Skórkę z pomarańczy kroimy w bardzo drobną kosteczkę i również dodajemy do ciasta(...)Gotową masę sernikową przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej grysikiem tortownicy o średnicy 26cm. Sernik z grysikiem pieczemy w temperaturze 180°C przez godzinę, po czym pozostawiamy w wyłączonym i zamkniętym piekarniku, przez około 30 minut, a najlepiej by pozostał tam do wystygnięcia. Czekoladę łamiemy na drobne kawałki i zalewamy mlekiem, po czym rozpuszczamy na wolnym ogniu stale mieszając

Smakowy Raj
Sernik z ajerkoniakiem i kawałkami czekolady 167

przekroju, ale sernik brałam ze sobą na spotkanie u przyjaciół, tam też wszystkim smakował ;) Spróbujcie i Wy, polecam! Składniki na spód: 190 g ciastek pełnoziarnistych 60 g roztopionego masła Ciastka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 21 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier

Domowa cukiernia Ewy

Proponowane wyszukiwania