polewa czekoladowa– cukier na karmelSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Twaróg miksujemy na gładką masę z masłem, żółtkami, cukrem, mąką ziemniaczaną i olejkiem. Dodajemy mleko i ponownie miksujemy (masa będzie rzadka). Białka ubijamy na sztywną masę i delikatnie dodajemy do masy serowej. Masę serową wylewamy do formy (u mnie była to silikonowa forma do keksu ). Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180ºC. Sernik(...)opadnie, i niestety – lubi popękać. Studzimy przez ok. 3 godziny. Cukier na karmel rozpuszczamy na patelni i wylewamy wzorki na papier do pieczenia.Zostawiamy do zastygnięcia. Gorącą polewą i karmelowymi wzorami ozdabiamy sernik przed podaniem
Ostra na Słodkowsypać suchą żelatynę i powolutku podgrzewać cały czas mieszając, aż polewa stanie się gładka. Odstawić z palnika i nadal mieszać, aż masa zacznie stygnąć i lekko gęstnieć. Polewę wylać na schłodzony sernik, wierzch posypać orzechami i migdałami. Formę ponownie wstawić do lodówki aby ciasto całkowicie stężało. Sernik sprawdził się jako deser na grillowej imprezie. Przygotowany tuż przed nią
Kuchenne zapiski Edytyboki tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wykładamy spód jak i boki tortownicy, dokładnie dociskając. Wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Sernik Jeżyny rozdrabniamy na gładki mus. Przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek. Twaróg dwukrotnie mielimy i przekładamy do miski. Dodajemy mascarpone, cukier, mąkę ziemniaczaną i mus jeżynowy. Miksujemy do momentu(...)godzinę. Wierzch Schłodzoną śmietanę przekładamy do miski, dodajemy cukier puder pastę z wanilii. Miksujemy na wysokich obrotach, aż składniki się połączą. Tak przygotowaną polewę odstawiamy do lodówki. Po godzinie pieczenia polewę wylewamy na wierzch sernika i równomiernie rozprowadzamy. Wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy jeszcze przez 10 minut. Po upieczeniu sernik odstawiamy do ostudzenia. Następnie wstawiamy do lodówki
Wędrówki po kuchniszklanki cukru 400 ml śmietany kremówki 30% 3 budynie śmietankowe bez cukru szczypta soli Polewa czekoladowa: 75 g masła 4 łyżki gęstej śmietany (np.18%) 3 łyżki gorzkiego kakao 1/2 szklanki cukru listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Spód sernika: Ze wszystkich składników na spód zagniatamy kruche ciasto (białka pozostałego po żółtku nie wyrzucamy). Ja po prostu wszystkie(...)łopatkę. Studzimy. Sernik delikatnie opadnie, ale nie poniżej poziomu do którego był wlewany. Polewa czekoladowa: Wszystkie składniki polewy umieszczamy w rondelku i podgrzewamy co jakiś czas mieszając. Polewa powinna się niemal zagotować, potem zdejmujemy ją z ognia i lekko przestudzamy. Rozsmarowujemy na zimnym serniku. Przed podaniem sernik klasyczny musi być dobrze schłodzony w lodówce. * Ser z wiaderka musi
Poezja smakuKremowy sernik ze słodziutką masą z białej czekolady, słodkość równoważy dodatek suszonej miechunki i berberysu , dzięki temu jest nie za słodki, taki w sam raz. Zdecydowanie deser dla wymagających. I co najważniejsze, wszystkim smakuje. Podałam go na złotej tacy cukierniczej którą można nabyć w sklepie OpakowaniaCukiernicze.pl Składniki; Kruchy spód: 1 szklanka mąki pszennej 10 dag masła(...)leciutkiego zrumienienia wierzchu, studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Polewa z białej czekolady: Czekoladę łamiemy na kawałki umieszczamy w misce, wlewamy śmietankę dodajemy masło i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, gdy masa się połączy, mieszamy, wsypujemy suszone owoce. Mieszamy łyżką. Polewę rozprowadzamy na zimnym serniku. Chłodzimy w lodówce aż masa całkiem zastygnie. Słodkich wypieków
Wanilia i KardamonSernik, który nie wymaga pieczenia. Gotujemy jak budyń, ale tu moja uwaga. Ser należy gotować na bardzo małym ogniu i stale mieszając, bo bardzo łatwo można przypalić. Najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy ciastka staną się wilgotne, a całość można ładnie kroić nożem. Na blogu znajdziecie również przepisy na inne ciasta, które bardzo polecam. Ser 1 kg sera twarogu(...)herbatników posypka czekoladowa Polewa 100 g czekolady 4 łyżki mleka 1 łyżka masła Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać mleko masło i wymieszać. Na blaszkę o wymiarach 24x24 cm wyłożyć warstwę herbatników i wlać na nie gorącą masę serową. Na wierzch ułożyć warstwę ciastek i polać polewą . Posypać posypką czekoladową. sernik gotowany
O kuchni z uczuciemkocham serniki wiadomo nie od dziś. Moje ulubione to te ciężkie, mocne, zwarte, najlepiej z sera mielonego własnoręcznie, najlepiej chudego (najbardziej mi smakują), długo pieczone w niskiej temperaturze, w kąpieli wodnej. Ten taki jest. Dodatek kaszy manny sprawia, że jest niesamowicie bogaty i mokry, nie tam jakiś puszek. Najlepszy! Składniki: (26cm) SPÓD: 150 g ciasteczek lub herbatników kakaowych(...)stopni C. Na dolne piętro wstawić naczynie żaroodporne z wodą, tortownicę ustawić piętro nad "kąpielą parową". Piec około 70 minut. Po upieczeniu można polać polewą czekoladową. UWAGI: 1. Sernik miksuje się krótko, aby go zbędnie nie napowietrzać. 2. Nie oddzielamy białek od żółtek, bo wtedy piana "wynosi" sernik podczas pieczenia w górę, sernik wtedy pięknie
Cakes By Kejtsmaczny, aromatyczny i lekko mazisty. Dla mnie rewelacja :)! Zapraszam na świąteczny sernik czekoladowy ze śliwkami, możecie też podejrzeć inne przepisy na serniki dostępne na naszym blogu Świąteczny sernik czekoladowy ze śliwkamiSkładniki:Spód400 g ciasteczek digestive (czyli ciasteczek pełnoziarnistych)150 g rozpuszczonego masłaMasa: (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej)1000 g serka kremowego (serek Philadelphia lub serek Ulubiony(...)nagrzanego do 160 stopni. Piec około godziny. Uchylić piekarnik i zostawić ciasto do przestudzenia a następnie wstawić do lodówki na kilka godzin/lub na całą noc. Można polać polewą czekoladową… Smacznego Post Sernik czekoladowy ze śliwkami pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plpokojowej) 1 łyżka ekstraktu z wanilii 220 g cukru 4 duże jajka (w temperaturze pokojowej) 2 pełne łyżki mąki pszennej 1 łyżka soku z cytryny 250 g jagód Śmietanowa polewa: 250 ml gęstej, kwaśnej śmietany 18% (w temperaturze pokojowej) 2 pełne łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Wykonanie: Spód: Ciasteczka bardzo drobno kruszymy (najlepiej zrobić to w malakserze(...)jagodowe puree i delikatnie mieszamy. Masę serową wylewamy na schłodzony spód. Sernik pieczemy przez ok. 70-75 minut w temperaturze 150 stopni. Dobrze wypieczony sernik powinien być ścięty i sprężysty. Śmietanowa polewa: Śmietanę, cukier oraz ekstrakt dokładnie ze sobą mieszamy. Gdy sernik jest już upieczony polewamy jego wierzch śmietanową masą, wyrównujemy powierzchnię i pieczemy jeszcze przez
MyCookBook.plSkładniki: jajka 5 sztuk, cukier 1 szklanka, cukier waniliowy 1 opakowanie, ser biały 1 kg/wiaderko, budyń śmietankowy 1 opakowanie, rodzynki 100 gram, biszkopty okrągłe 150 gram, polewa czekoladowa 1 opakowanie, kolorowa posypka - ile potrzeba jajka "L" - żółtka, cukier i cukier waniliowy utrzeć w robocie lub mikserem prawie do białości - na najwyższych obrotach z 5 minut teraz dodać budyń smietankowy(...)wlać masę serową piec w 200C około 45 minut - po upieczeniu sernik zostawić najlepiej na całą noc do wystudzenia polewę czekoladową z orzechami przygotować wg opisu i polać nią wierzch sernika, posypać od razu kolorową posypką sernik jest bardzo łatwy, prosty, tani do wykonania, bez tłuszczu - mniej kaloryczny polecam nie tylko na święta ale i na codzień
W Mojej Kuchni Lubiębarwnik i krople miętowe, miksujemy. Masę serową wylewamy na kakaowe ciasto. Pieczemy około 55 -60 minut w temp 175*c. Po upieczeniu na jeszcze ciepłym serniku rozprowadzamy zostawioną wcześniej polewę, posypujemy zieloną posypką. Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamonmasy serowej. Upiec sernik w około 180 stopniach przez godzinę. masa masło utrzeć z cukrem, dodać orzechy i rozpuszczoną kawę. Przełożenie ciasta: Biszkopt - połowa masy - sernik - połowa masy - biszkopt - polewa Uwaga! Dobrze jest nawilżyć biszkopty przegotowaną wodą
Pychotkaaapiec jeszcze 20 minut. Wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczka. Pozostawić sernik do wystygnięcia a następnie przenieść w chłodne miejsce. Kroić najlepiej na drugi dzień. Sernik można polać lukrem, polewą lub posypać cukrem pudrem
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSkładniki: ciasto: 3/4 kubka puree z dyni 1 kubek mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka kardamonu 1 łyżeczka cynamonu 1
Luźna Kuchniapiekarniku przy otwartych drzwiczkach. Potem można go wyjąć i studzić na blacie. Gdy sernik będzie letni przygotować masę ze śmietany, cukru i soku z cytryny. Polewę śmietanową delikatnie wyłożyć na przestudzony sernik i wygładzić. Gdy sernik ostygnie – wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin. A potem zachwycać się aksamitnym smakiem :) Podobne przepisy Tarta Key Lime
Pociąg Do Kuchninastępnie do lodówki, aby zaczęła nam delikatnie tężeć. Owoce myjemy, osuszamy. Czereśnie drylujemy i przekrawamy na pół, nektarynki kroimy w cienkie cząstki. Na wystudzonym serniku układamy owoce i polewamy tężejącą galaretką. Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc. Smacznego
My Culinary ArtUbijamy z cukrem do momentu, aż będą lśniące, a cukier się rozpuści. Wykładamy na upieczony sernik i zapiekamy jeszcze do zrumienienia bezy (około 20 minut). Studzimy. Sernik możemy dodatkowo polać polewą czekoladową zrobioną z 1/2 margaryny, 2 łyżek kakao i 4 łyżek cukru (nie jest to konieczne). Przepis dołączam do akcji Imieniny u cioci
Kolorowy Przepisowniktemperaturze 160ºC Jeśli wierzch sernika zbyt szybko się rumieni przykryć go folią aluminiową. Po upieczeniu pozostawić sernik w lekko uchylonym piekarniku do ostygnięcia Przestudzony sernik można ozdobić lukrem, polewą czekoladową lub cukrem pudrem. Przed podaniem schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Ciasto na kruchy spód (opcjonalnie) 350 g mąki pszennej 180 g zimnego masła lub margaryny
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSernik na cieście z dodatkiem masła orzechowego, polany polewą toffi z orzechami ziemnymi. Trochę zmodyfikowana wersja sernika dekadenckiego ze strony kwestiasmaku.com. Spód sernika: 1 paczka ciasteczek zbożowych z czekoladą 5 łyżek masła orzechowego niesolonego 2 łyżki masła Masa serowa: 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego 500 g sera mascarpone 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 puszki słodzonego mleka skondensowanego 5 jajek(...)waniliowej Sos toffi: 1 szklanka śmietanki kremowej 36% 1/4 szklanki brązowego cukru 1/4 szklanki płynnego miodu 1/4 szklanki masła 100 g orzeszków ziemnych (mogą być w miodzie) Składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Ciasteczka pokruszyć i wymieszać z masłem orzechowym i roztopionym masłem. Formę wysmarować masłem i wyłożyć masą z ciasteczek. Wstawić do lodówki na czas przygotowania
Bullio