Taaadaaam! Puszysty sernik waniliowy Składniki: Spód: 2 szklanki mąki pszennej, łyżeczka proszku do pieczenia, 125 g zimnego masła, 2 żółtka, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki śmietany 18%. Masa serowa: 1 kg sera z wiaderka, 3 budynie waniliowe, cukier waniliowy, 6 żółtek, 8 białek, 1 i 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki oliwy z oliwek, szklanka mleka. Polewa(...)chwilę miksujemy. Pianę przekładamy do masy serowej i całość dokładnie mieszamy łyżką. Masę serową wykładamy na wcześniej przygotowane ciasto. Sernik wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 80-90 minut. Sernik studzimy i przygotowujemy polewę : Do garnuszka wlać gorącą wodę, wsypać cukier puder i cały czas mieszając podgrzewać na małym ogniu. Dodać pokrojone w kostkę masło
paapilotkaaktóra bardzo jej smakowała, natchnęło mnie tak, że nie mogłam przejść obok rzeczonego natchnięcia obojętnie. Spód to blondie, na nim sernik z białą czekoladą - a to wszystko dla zrównoważenia kwaskowatego, malinowo-hibiskusowego musu w bajecznym kolorze. Wierzch oblałam polewą lustrzaną - na drugim zdjęciu widać, jak się w niej wszystko pięknie odbija. Udekorowałam ciasto bezikami posypanymi liofilizowanymi malinami oraz świeżymi(...)polewa zastyga błyskawicznie, a próby poprawek sprawią, że będzie tylko gorzej. Dlatego z podanego przepisu polewy Wam zostanie - dzięki temu jednak pole manewru jest szersze, łatwiej całą sprawę załatwić. Do ciasta jak najbardziej można użyć malin mrożonych. A właśnie ciasto z mrożonymi owocami było tematem naszego wspólnego gotowania. Koniecznie więc zajrzyjcie do Ani i sprawdźcie, co ona upichciła. Sernik
Pożeraczka, czyli raz adobrzePonownie w kąpieli wodne topimy białą czekoladę z dodatkiem mleka, w drugim garnuszku topimy resztę czekolady gorzkiej, również dodając 50 ml mleka. Gdy obie czekolady będą stopnie polewamy nimi naprzemiennie wierzch sernika, robiąc mozaikę. Pomocne może być użycie łyżki ( ja rozsmarowałam czekoladę wypukłą strona łyżki) Ciasto odkładamy do schłodzenia
Przysmaki KarolkiBoski sernik, po prostu. Właściwie nic więcej nie musiałabym pisać, bo słowa to za mało, by pokazać Wam jego cudowny smak, delikatną i aksamitną konsystencję, chrupki spód i całą masę jagód :-) Żeby się przekonać czy mam rację, najlepiej samemu jest go upiec. Nie rozczarujecie się, gwarantuję :) Łatwy do zrobienia, a jagody śmiało można zastąpić innymi mrożonymi, lub też(...)pudru 150 g jagód Jagody zmiksować blenderem, przetrzeć przez sito (opcjonalnie). Kwaśną śmietanę wymieszać z kremówką, dodać cukier puder i dokładnie połączyć. Dodać zmiksowane jagody i wymieszać. Sernik wyjąć z piekarnika, polewę jagodową rozprowadzić na wierzchu. Ciasto ponownie wstawić do nagrzanego pieca, temperaturę zmniejszyć do 125 stopni i piec kolejne 15-20 minut. Schłodzić w lodówce. Smacznego
Domowa cukiernia Ewyintensywny w tym serniku, nie przytłacza, pomimo sporej ilości masła. Polecam jako odskocznię od klasycznego sernika. Ciasto jest sprężyste, ale struktura delikatna, rozpływająca się w ustach. Składniki: Masa serowa • 500 g sera twarogowego, u mnie Piątnica • 4 jajka • 1/2 szklanki cukru • 1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany • 250 g masła orzechowego Polewa czekoladowa • 250 ml kwaśnej(...)międzyczasie składniki polewy umieścić w małym rondelku. Lekko podgrzewać, do roztopienia i połączenia się składników, cały czas mieszając. • Upieczony sernik wyjąć z piekarnika, rozprowadzić po jego wierzchu polewę czekoladową i włożyć ponownie do piekarnika na 10 minut. • Po tym czasie piekarnik wyłączyć, sernik studzić w lekko uchylonym
To co kochamDzień dobry!Przed Wami klasyczny sernik wiedeński. Bez spodu, z czekoladową polewą na wierzchu i mnóstwem rodzynek w środku.Sam sernik nie jest bardzo słodki, rodzynki tę słodycz nieco wypełniają, jednak jeśli ich nie lubicie, możecie pominąć. Doskonały na świąteczny stół, dlatego też na zdjęciu w świątecznej oprawie.Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym
Pora coś zjeśćuśmiechu rodziny. Nie wyobrażam sobie Świąt bez sernika, więc co roku są dwa lub trzy rodzaje: tradycyjny i co roku jakiś nowy, w te święta zrobię włąśnie ten sernik kokosowy. Bardzo lubię zapach pieczonego ciasta roznoszący się po całym domu, a także widok kuchni w połowie zastawionej ciastami. Jest to dla mnie wielka satysfakcja. Oczywiście każdy dostaje potem paczuszkę(...)wyłożonej papierem do pieczenia formy i piec 60-70 minut w temperaturze 160-170 stopni (to zależy od piecyka, lepiej piec w niższej temp., a dłużej). Sernik po wystudzeniu polać polewą: śmietankę podgrzać i rozpuścić w niej pokruszoną czekoladę, polać ciasto i posypać posypką Decorada. Smacznego
talerz przyjemnościśmietany 18% Polewa: 220 ml kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka drobnego cukru 2 łyżeczki soku z cytryny Przygotowanie: Spód: Ciasteczka rozdrabniamy blenderem na piasek i mieszamy z roztopionym masłem. Spód tortownicy o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, tak aby brzegi papieru wystawały poza formę. Tortownicę z zewnątrz owijamy dokładnie folią aluminiową, minimum dwa razy. Sernik będziemy(...)sernik pozostawiamy w nim do przestudzenia na 1 godzinę, lekko uchylamy drzwi piekarnika. Po godzinie wyjmujemy z piekarnika i studzimy w formie. Polewa: Wszystkie składniki polewy mieszamy do gładkości. Polewą z kwaśnej śmietany smarujemy sernik równo na całej powierzchni. Chłodzimy w lodówce przez minimum 12 godzin
Smakowity Blog Kulinarnynigdy w życiu nie próbowaliście Lemon Curd, naprawdę nie czekajcie i spróbujcie! Krem jest orzeźwiający, więc świetny na lato. Można go używać jako dodatek do lodów, jako polewę do ciast i serników lub wykorzystać do zrobienia Cytrynowego Tiramisu . Składniki: 85 g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) 1 szklanka cukru (ok. 225 g) 2 żółtka 2 jaja (używam jaj o rozmiarze
Moja Delicjaznam deseru, w przypadku którego byłaby zbędna. Każdy wegański „sernik” obowiązkowo musi zawierać gęste mleko kokosowe – jest tłuste, a jego dodatek sprawi, że ciasto będzie aksamitne i kremowe. Poniższa wersja przygotowana jest specjalnie na święta, dlatego do środka dorzuciłam zarówno brzoskwinie jak i rodzynki, wierzch natomiast połyskuje rozpustną czekoladową polewą. Składniki na tortownicę o średnicy 20cm: Spód: ¾ szklanki mąki(...)Kiedy będzie gotowa, zdejmij ją z garnka i pozostaw na 20 minut do ostudzenia. Wyjmij „sernik” z lodówki, na jego wierzchu równomiernie rozprowadź czekoladową polewę. Ponownie wstaw i przechowuj w lodówce. Ten wegański „sernik” podobnie jak wszystkie inne najlepiej smakuje po przegryzieniu przez jedną dobę w lodówce
Roślinna - blog wegańskistopni C piekarnika. Pieczemy 50-60 minut. Jeśli sernik zbyt szybko się rumieni wierzch przykrywamy folią aluminiową. Ciasto po upieczeniu będzie dość rzadkie, ale to nic, takie ma być. Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku, a następnie przekładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc), żeby stężało. POLEWA CZEKOLADOWA: 4 łyżki przegotowanego, letniego mleka lub wody(...)kąpieli wodnej(miskę stawiamy nad gotującą się wodą, w ten sposób, by woda nie stykała się ze szkłem) i mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Tak przygotowaną polewę rozprowadzamy na zimnym serniku, dowolnie dekorujemy.\. Po około 5 minutach ciasto jest gotowe
Rozpustne gotowanieciasto wystudzić i przełożyć na kilka godzin w chłodne miejsce lub do lodówki. Dekoracja: Kajmak, masło i mleko podgrzać aż wszystkie składniki się rozpuszczą i powstanie gładka polewa. Polać nią gotowy sernik tworząc esy-floresy. Następnie posypać gorzką czekoladą i siekanymi orzechami
My simple kitchenłyżeczki cukru z prawdziwą wanilią Masa kokosowa: 200 g wiórków kokosowych 100 g masła 380 ml mleka 1/3 szklanki cukru cukier waniliowy Polewa: 50 g białej czekolady 25 g masła łyżka mleka 50 g cukru pudru Sernik Kokosowy - Sposób przygotowania: Biszkopt: Na niskich obrotach miksera łączymy ser, cukier, cukier z wanilią i mąki. Następnie dodajemy po jednym jajku(...)zagotowujemy wraz z cukrami, dodajemy kokos i gotujemy do zgęstnienia ciągle mieszając. Następnie dodajemy masło i podgrzewamy do otrzymania gęstej masy. Po wystudzeniu wykładamy na sernik (powinien być w tortownicy z obręczą). Polewa: W kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną czekoladę wraz z masłem i łyżką mleka. Ściągamy z ognia, dodajemy cukier puder i miksujemy do otrzymania gładkiej konsystencji. Polewamy sernik
Słodka StronaTaki miał być. Cytrusowy, lekko cierpki, ale jednocześnie słodki z wyczuwalną nutą wanilii. I taki wyszedł. Kremowy, bardzo puszysty, ktoś nawet powiedział, że przypomina sernikowe lody. Bez polewy, naturalny, po prostu sernik tylko cytrusowy. Składniki (na tortownicę 26cm): masa serowa 1kg twarogu półtłustego 200g serka mascarpone 2 łyżki śmietanki 36% 6 jajek 1 i 1/2 szklanki cukru
Raj dla PodniebieniaCytrynowy sernik na mocno czekoladowym spodzie brownies i lustrzaną polewą-oczywiście też czekoladową. SPÓD BROWNIES 120 g masła 120 g mąki pszennej 100 g mlecznej czekolady łyżka kakao 3/4 szklanki cukru 2 duże jaja lub 3 małe łyżka cukru waniliowego Masło,połamaną czekoladę i kakao rozpuścić na najmniejszym gazie aż powstanie gęsta i jednolita masa czekoladowa.Ostawić do lekkiego(...)dodać kakao i kremówkę.Wymieszać do połączenia składników i zagotować.Odstawić i do bardzo gorącej polewy dodać żelatynę-mieszać aż się rozpuści.Polewę przelać przez sitko,aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.Odstawić do wystudzenia.Kiedy polewa osiągnie 30-35 º C. można polać nią sernik. *podaję moją metodę pieczenia w kąpieli wodnej.Ciasto umieszczamy na górnej półce,na dolnej umieszczamy pojemnik
Anielskie wypieki