smaku przypomina mi nieco sernik na zimno, i ja czasem na taki właśnie sernik mam ochotę. :) Efekt końcowy w dużej mierze zależy od rodzaju użytego sera. Sernik z gruszkami PRZEPIS Ciasto kruche 2,5 szkl. mąki pszennej 250 g masła lub margaryny (użyłam KASI) 3 łyżki cukru trzcinowego lub zwykłego łyżeczka aromatu 2 łyżeczki proszku(...)proszku, łyżkę mąki i aromat. Dodawać stopniowo ser i cały czas ubijać. Na koniec w oddzielnych naczyniach ubić śmietanę kremówkę i białka na puszystą masę. Bitą śmietaną i pianę z białek dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć na całkowicie wystudzony spód. Poukładać cząstki gruszek i na wierzch zetrzeć resztę ciasta kruchego. Wstawić do piekarnika nagrzanego
coolinarnastrefa.blogspot.comSkładniki: 200 gram herbatniki pomielone, 1/2 kostki masło lub margaryna miękkie, 4 sztuki jajka, 3/4 szklanki cukier, 800 ml jogurt naturalny gęsty, 1/2 szklanki olej rzepakowy
W Mojej Kuchni LubięCzas Świąt Wielkanocnych to zapach pieczonych ciast. Mazurki, baby drożdżowe i serniki. U mnie też dziś pachniało... oj pachniało. Serem, makiem, bakaliami ;-) Jutro Wielkanoc... a połowy sernika z makiem na kruchym cieście już nie ma ;-) Składniki na kruche ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 opakowanie masła/margaryny 4 żółtka 1 szklanka cukru ( można mniej jak wolicie mniej(...)specjalnym do maku sitku. Dodałam miód,masło,żółtka, bułkę tartą,zapach i dowolne ulubione bakalie np.orzechy,płatki migdałowe. Powinno się je sparzyć wrzątkiem- szczególnie rodzynki. Ubiłam białka na sztywną pianę i dodałam do masy makowej. Wszystko delikatnie wymieszałam. Masa serowa. Żółtka z cukrem ubiłam na pulchną, prawie białą masę. Stopniowo dodawałam ser. Wsypałam budyń i wkropiłam zapach pomarańczowy. Następnie ubiłam
potrawyregionalnezrobiłam go w tortownicy o średnicy 15 cm to nie urósł mi tak bardzo jak na zdjęciu z danej strony. Mimo to wyszedł bardzo smaczny i w smaku przypomina sernik :) Przepis jest bardzo prosty i nie może się nie udać :) Składniki: 4 jajka, 150 g białej czekolady, 150 g serka śmietankowego (taki do smarowania kanapek). Przygotowanie: Czekoladę rozpuszczamy(...)małym ogniu w rondelku, cały czas mieszamy by się nie przypaliła. Gdy ostygnie mieszamy ją z serkiem śmietanowym. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy w osobnej misce na sztywną pianę, a żółtka dodajemy do czekolady i miksujemy. Na końcu przekładamy pianę z białek do masy z czekolady i delikatnie mieszamy. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki natłuszczamy. Ciasto
Aga w kuchnijednoporcjowy budyniowy serniczek z kruszonką i brzoskwiniamiCzy tylko ja zawsze najpierw wyjadam kruszonkę i przypieczone boki? o.OSkładniki:ok.230g sera jak na sernikjajkolekko czubata łyżka
More food, love and dreamsszkl.cukru 3 łyżki kakao 1 kostka margaryny 3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 5 łyżek wody 1 op.cukru waniliowego Masa Serowa: ************************** 50 - 70 dag.sera na Sernik 0.5 kostki margaryny 4 jaja 1 szkl.cukru wiórki kokosowe ***********************"*********** Robimy ciasto- margarynę miękką , cukier , cukier waniliowy , kakao i 5 łyżek zimnej wody , gotujemy ( licząc od zagotowania) 5 minut.Studzimy , odlewamy(...)szkl. ugotowanej masy , aby zrobić z niej polewę.Do reszty w garnku dodajemy 4 żółtka , miksujemy mikserem , dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia , znów miksujemy ciasto.Ubijamy na sztywno pianę z białek i dodajemy do ciasta.Wymieszać delikatnie ciasto.Wlać ciasto na blaszkę. Ser miksujemy 1-2 minuty z jajami ,margaryną i z cukrem.Wlać do formy na ciasto .Pieczemy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiDziś takie małe oszustwo, ciasto, które smakuje zupełnie jak sernik, ale nawet nie leżało obok sera. Jest lekkie, wilgotne i czekoladowe. Bardzo łatwe w wykonaniu i do tego wygląda bardzo efektownie. Ciasto : 4 jajka 1 i 3/4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 250 g masła 2 łyżki kakao 8 łyżek(...)wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masło, kakao, cukier i wodę zagotowujemy, a następnie studzimy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka mieszamy z masą kakaową, a później wsypujemy do niej mąkę z proszkiem. Na końcu delikatnie łączymy z pianą z białek. Masa jogurtowa: 400 g jogurtu greckiego 300 g jogurtu naturalnego 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Cynamonowe szczęścietłustego, zmielonego 2-krotnie ,1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru, 3/4 szklanki cukru ,pół szklanki oleju ,2 szklanki mleka ,1 jajko,,4 żółtka (4 białka odłożyć na pianę), olejek waniliowy lub ekstrakt z wanilii (do smaku) WYKONANIE Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej Wszystkie składniki na masę serowa zmiksować, tylko do połączenia się składników (nie ma potrzeby ubijania(...)białek osobno). Gotową - wylać na podpieczony spód. Będzie bardzo rzadka, ale nie przejmować się tym - tak ma być. Piec około 45 minut w temperaturze 180ºC. Po tym czasie sernik wyjąć z piekarnika. Chwilę wcześniej pozostałe białka (w liczbie 6) ubić na sztywno z mniej niż pół szklanki cukru. Dodać 100 g wiórków kokosowych, wymieszać. Wyłożyć na gorący sernik
w mojej kuchniSkładniki:1 kg sera sernikowego8 jajek250g cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia1 op. budyniu śmietankowego3 łyżeczki cukru waniliowego domowej produkcji300g herbatników250g borówek amerykańskichPrzepis:Białka oddzielamy od żółtek
Emcia Pichciwaniliowy, a świeże truskawki dodają muprzewrotności.Zjadłam kawałek na ciepło - nie mogłam się opanować. Lekki, luźny, gorący... Polecam każdemu takie doświadczenie. SERNIK NA HERBATNIKACH Z TRUSKAWKAMI. (przepis na sernik z... nie pamiętam, truskawki są pomysłem autorskim) 1 kg białego sera (u mnie jak zawsze, nie mielony) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 kostki masła 6 jajek aromat waniliowy szklanka(...)herbatniki na wyłożenie formy Żółtka oddzieliłam od białek., utarłam je najpierw z cukrem, potem z miękkim masłem na jednolitą masę. Połączyłam z serem, dokładnie wymieszałam. Białka ubiłam na sztywną pianę i stopniowo dodawałam do masy, delikatnie mieszając. Na końcu dodać mąki i waniliowy aromat. Rozgrzałam piec do 180 stopni. Herbatnikami wyłożyłam spód formy, którą najpierw wyłożyłam papierem do pieczenia. Łyżką
W kuchni Karmel-itkiwymieszać z proszkiem do pieczenia oraz cukrem, dodać żółtka, śmietanę oraz posiekane masło Zagnieść kruche ciasto. Wylepić dno wyłożonej pergaminem formy prostokątnej. Masa serowa: Białka jaj ubić na sztywną pianę. W oddzielnym naczyniu zmiksować ser z żółtkami, cukrem, olejkiem śmietankowym, dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę oraz miękkie masło, wlać śmietankę oraz wsypać budyń zmiksować krótko-tylko do połączenia(...)wlać wodę wsypać cukier dodać sok z cytryny, gotować na wolnym ogniu 3-5 minut, zestawić z ognia wsypać galaretki i mieszać do rozpuszczenia. Tężejącą masę wylać na zimny sernik, zostawić na całą noc w lodówce do stężenia
Wanilia i Kardamoninformacji dla początkujących piekarzy i wiele świetnych przepisów! Nie możemy się już doczekać pieczenia cudownie wyglądającego chlebka maślanego, chałki z marcepanem, sernika gryczanego czy cudnie wyglądający i brzmiący kokosowy "sernik" z mleczka kokosowego! Książka podzielona jest na kilka rozdziałów. Pierwszy z nich to dział poświęcony teorii - z niego dowiemy się mąkach i jej typach - czym różnią się od siebie(...)dział to przepisy podstawowe i są to faktycznie przepisy podstawowe - ubijanie piany z białek ze zdjęciami zajmuje 6 stron czystych porad i reguł co robić, aby dobrze ubić pianę i podział na stopnie ubicia! Znajdziemy też informację o ubijaniu jajek/ żółtek na parze, przygotowanie klasycznego biszkoptu, jak przygotować i upiec kruche ciasto, jak zrobić ciasto ucierane, parzone i francuskie
Plate of Joyjest ciastem pracochłonnym, ale warto go zrobić. Przepis zaczerpnięty z bloga Dusiowa Kuchnia Sernik z okienkiem na biszkopcie Składniki Biszkopt : jajka - 5 szt cukier - 5 łyżek mąka - 4 łyżki kakao -1 łyżki proszek do pieczenia - szczypta Masa serowa : ser w kostce(...)łyżek żelatyna - 4 łyżeczki woda gotowana - 1/4 szkl Dodatkowo : 2 galaretki truskawkowe 3 szkl gotowanej wody Przygotowanie : Biszkopt : Białka oddzielić od żółtek. Ubić pianę z białek, dodając cukier, dalej ubijać. Do ubitej piany dodawać po jednym żółtku, ubić. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, delikatnie wymieszać łyżką. Przelać ciasto do wysmarowania tłuszczem blachy
Kuchnia DanusiCiąg dalszy sernikowych wariacji- tym razem sernik na drożdżach. Składniki: 1 kg twarogu 30 dag cukru pudru 10 dag masła 8 jaja 10 dag kandyzowanej skórki 3 dag drożdży 25 ml mleka 1 aromat pomarańczowy tłuszcz do formy wiórki do formy Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodawać kolejno żółtka, połączyć z drożdżami roztartymi z ciepłym mlekiem, aromatem(...)bakaliami. Dodać budyń, zmielony ser oraz sztywno ubitą pianę. Wymieszać , przełożyć do przygotowanej formy, piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni
Tradycyjna Kuchniajeden sposób: do masy serowej należy dodać ugotowany i przeciśnięty świeżo ugotowany ziemniak. Aczkolwiek przyznaję się, ze tej metody nie wypróbowałam na żywym organizmie :) Jeśli chodzi o bakalie w serniku polecam sprawdzona metodę polegająca na sparzeniu, ostudzeniu i posypaniu maka pszenną. Dzięki temu nie opadną na dno. Biszkopt czyli ciasto mistrzów! Biszkopt charakteryzuje się lekkością i puszystości, której mogą pozazdrość(...)inne wypieki. Aby biszkopt był delikatny i pulchny należy przesiać mąkę, której będziemy używać. Należy również (a może przede wszystkim) dobrze ubić białka jajek. Trzepaczka i miska do ubijania piany musi być absolutnie czysta i sucha, a białka idealnie oddzielone od żółtek i schłodzone. Nawet odrobina żółtka przeszkadza w ubiciu piany na sztywno. Warto też dodać 2 łyżki
Pyry na Gazdodać mleko, kakao i 2/3 cukru. Zagotować i odstawić do przestudzenia. Po przestudzeniu dodać starte buraki, kawę, skórkę pomarańczową, roztrzepane żółtka i dokładnie razem połączyć. Białka ubić na sztywna pianę z resztą cukru i szczyptą soli. Delikatnie połączyć z masą buraczaną. Mąkę przesiać i dodać do ciasta, delikatnie mieszając.Piec w temperaturze 180 stopni przez około 60-70 minut(...)środku jest dopieczone.Wystudzone ciasto polać polewą. Ja użyłam polewy czekoladowej i kolorowego lukru :)Ciasto ma przepiękny kolor, jest wilgotne i pięknie pachnące, konsystencją przypomina...sernik :) Wyczuwalny zapach kandyzowanej skórki dodaje mu uroku i cudownie harmonizuje ze smakiem buraków. Z kubkiem dobrej herbaty czy kawy stanowią niesamowicie pyszny duet :) Myślę, że na świątecznym stole
Codzienna kuchnia niecodzienna