waniliowy, a świeże truskawki dodają muprzewrotności.Zjadłam kawałek na ciepło - nie mogłam się opanować. Lekki, luźny, gorący... Polecam każdemu takie doświadczenie. SERNIK NA HERBATNIKACH Z TRUSKAWKAMI. (przepis na sernik z... nie pamiętam, truskawki są pomysłem autorskim) 1 kg białego sera (u mnie jak zawsze, nie mielony) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 kostki masła 6 jajek aromat waniliowy szklanka(...)herbatniki na wyłożenie formy Żółtka oddzieliłam od białek., utarłam je najpierw z cukrem, potem z miękkim masłem na jednolitą masę. Połączyłam z serem, dokładnie wymieszałam. Białka ubiłam na sztywną pianę i stopniowo dodawałam do masy, delikatnie mieszając. Na końcu dodać mąki i waniliowy aromat. Rozgrzałam piec do 180 stopni. Herbatnikami wyłożyłam spód formy, którą najpierw wyłożyłam papierem do pieczenia. Łyżką
W kuchni Karmel-itkiwymieszać z proszkiem do pieczenia oraz cukrem, dodać żółtka, śmietanę oraz posiekane masło Zagnieść kruche ciasto. Wylepić dno wyłożonej pergaminem formy prostokątnej. Masa serowa: Białka jaj ubić na sztywną pianę. W oddzielnym naczyniu zmiksować ser z żółtkami, cukrem, olejkiem śmietankowym, dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę oraz miękkie masło, wlać śmietankę oraz wsypać budyń zmiksować krótko-tylko do połączenia(...)wlać wodę wsypać cukier dodać sok z cytryny, gotować na wolnym ogniu 3-5 minut, zestawić z ognia wsypać galaretki i mieszać do rozpuszczenia. Tężejącą masę wylać na zimny sernik, zostawić na całą noc w lodówce do stężenia
Wanilia i Kardamoninformacji dla początkujących piekarzy i wiele świetnych przepisów! Nie możemy się już doczekać pieczenia cudownie wyglądającego chlebka maślanego, chałki z marcepanem, sernika gryczanego czy cudnie wyglądający i brzmiący kokosowy "sernik" z mleczka kokosowego! Książka podzielona jest na kilka rozdziałów. Pierwszy z nich to dział poświęcony teorii - z niego dowiemy się mąkach i jej typach - czym różnią się od siebie(...)dział to przepisy podstawowe i są to faktycznie przepisy podstawowe - ubijanie piany z białek ze zdjęciami zajmuje 6 stron czystych porad i reguł co robić, aby dobrze ubić pianę i podział na stopnie ubicia! Znajdziemy też informację o ubijaniu jajek/ żółtek na parze, przygotowanie klasycznego biszkoptu, jak przygotować i upiec kruche ciasto, jak zrobić ciasto ucierane, parzone i francuskie
Plate of Joyjest ciastem pracochłonnym, ale warto go zrobić. Przepis zaczerpnięty z bloga Dusiowa Kuchnia Sernik z okienkiem na biszkopcie Składniki Biszkopt : jajka - 5 szt cukier - 5 łyżek mąka - 4 łyżki kakao -1 łyżki proszek do pieczenia - szczypta Masa serowa : ser w kostce(...)łyżek żelatyna - 4 łyżeczki woda gotowana - 1/4 szkl Dodatkowo : 2 galaretki truskawkowe 3 szkl gotowanej wody Przygotowanie : Biszkopt : Białka oddzielić od żółtek. Ubić pianę z białek, dodając cukier, dalej ubijać. Do ubitej piany dodawać po jednym żółtku, ubić. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, delikatnie wymieszać łyżką. Przelać ciasto do wysmarowania tłuszczem blachy
Kuchnia DanusiCiąg dalszy sernikowych wariacji- tym razem sernik na drożdżach. Składniki: 1 kg twarogu 30 dag cukru pudru 10 dag masła 8 jaja 10 dag kandyzowanej skórki 3 dag drożdży 25 ml mleka 1 aromat pomarańczowy tłuszcz do formy wiórki do formy Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodawać kolejno żółtka, połączyć z drożdżami roztartymi z ciepłym mlekiem, aromatem(...)bakaliami. Dodać budyń, zmielony ser oraz sztywno ubitą pianę. Wymieszać , przełożyć do przygotowanej formy, piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni
Tradycyjna Kuchniajeden sposób: do masy serowej należy dodać ugotowany i przeciśnięty świeżo ugotowany ziemniak. Aczkolwiek przyznaję się, ze tej metody nie wypróbowałam na żywym organizmie :) Jeśli chodzi o bakalie w serniku polecam sprawdzona metodę polegająca na sparzeniu, ostudzeniu i posypaniu maka pszenną. Dzięki temu nie opadną na dno. Biszkopt czyli ciasto mistrzów! Biszkopt charakteryzuje się lekkością i puszystości, której mogą pozazdrość(...)inne wypieki. Aby biszkopt był delikatny i pulchny należy przesiać mąkę, której będziemy używać. Należy również (a może przede wszystkim) dobrze ubić białka jajek. Trzepaczka i miska do ubijania piany musi być absolutnie czysta i sucha, a białka idealnie oddzielone od żółtek i schłodzone. Nawet odrobina żółtka przeszkadza w ubiciu piany na sztywno. Warto też dodać 2 łyżki
Pyry na Gazdodać mleko, kakao i 2/3 cukru. Zagotować i odstawić do przestudzenia. Po przestudzeniu dodać starte buraki, kawę, skórkę pomarańczową, roztrzepane żółtka i dokładnie razem połączyć. Białka ubić na sztywna pianę z resztą cukru i szczyptą soli. Delikatnie połączyć z masą buraczaną. Mąkę przesiać i dodać do ciasta, delikatnie mieszając.Piec w temperaturze 180 stopni przez około 60-70 minut(...)środku jest dopieczone.Wystudzone ciasto polać polewą. Ja użyłam polewy czekoladowej i kolorowego lukru :)Ciasto ma przepiękny kolor, jest wilgotne i pięknie pachnące, konsystencją przypomina...sernik :) Wyczuwalny zapach kandyzowanej skórki dodaje mu uroku i cudownie harmonizuje ze smakiem buraków. Z kubkiem dobrej herbaty czy kawy stanowią niesamowicie pyszny duet :) Myślę, że na świątecznym stole
Codzienna kuchnia niecodziennakiedyś przygotowywałam go na ciastkach tzw.petitkach, teraz przygotowałam go na kruchym spodzie. Wychodzi baaardzo lekki i mega puszysty, w końcu ilość jaj robi swoje. W kajeciku zapisałam go jako sernik rewelacja, więc i tak podaję.Składniki na przepis tak jak był w oryginale, poniżej taki jak ja przygotowałam.Składniki przepisu oryginalnego:- 1kg tłustego sera (przed dodaniem musimy go zmielić(...)zaczyna powstawać piana po trochu zacząć dodawać ksylitol (lub cukier). Ubić masę na sztywno tak, by nie wypływała z naczynia przwróconego do góry dnem. Gotową, sztywną pianę delikatnie mieszamy z masą serową, do połączenia składników. Gotową masę serową wylewamy na przygotowany wcześniej spód. Wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160*C , pieczemy ok. 80-90 minut. Po wyjęciu
Smaczne Zdrowe½ kg zmielonego twarogu 4 jajka 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej pól olejku migdałowego ¾ szklanki cukru pudru ½ margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia Żółtka
Humanistka w kuchnipomysł autorstwa japońskiej blogerki. opublikowała przepis na sernik z zaledwie trzech składników.https://www.youtube.com/watch?v=3ES2ajYQXF8 Składniki: 3 jajka, 120 g białej czekolady 120 g serka śmietankowego. Wykonanie Umyć jajka i oddzielić żółtka od białek. Białka włożyć do lodówki, aby potem lepiej się ubijały. W rondelku rozpuśćic czekolade w kąpieli wodnej,umieszczając(...)naczynie na garnku z gotującą się wodą. Czekoladę mieszać, do całkowitego rozpuszczenia. W tym czasie ubić białka na sztywną pianę. Do przestudzonej czekolady dodać serek i wymieszać. Następnie dodać do masy żółtka i dokładnie połączyć.Dadać 1/3 ubitej piany i dokladnie wymieszac ,a następnie dodac reszte ubitej piany ,cały czas mieszając. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C. Wysoką
w mojej kuchnichyba, ze to wina mojego piekarnika) Czy dobry? bardzo dobry. Jednak porcja musi być wielkosci sushi. Więc jeśli ktoś robi przyjęcie w japońskim stylu - będzie idelany. Zostanę przy serniku wieldeńskim lub królewskim. Japoński będę robić z podwojonych składników sera. Ich proporcje : 3 jaja 120 gram białej czekolady 120 gram kremowego serka Moje proporcje: 3 jaja 100 gram czekolady(...)serka z Wielunia. Czekoladę roztopiłam w kąpieli wodnej. Odstawiłam. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywno. Szpatułą wymieszałam ser z rozpuszczoną czekoladą. Potem dodałam zółtka i dodawałam po łyzce piany z białek. Masę przlałam do bardzo małej tortownicy wysmarowanej masłem i wyłożonej ponad 5 cm papierem do pieczenia. Rozgrzałam piekarnik do do 170 stopni i wlałam na blachę wrzącą
AZgotuj!smak", więc jeśli zechcecie odtworzyć poniższy przepis, nie zdziwcie się, żesernik jaki upieczecie będzie ciut inny. Nie jestem w stanie podać dokładnych ilości,będą to orientacyjne wartości. KARMELOWY SERNIK ZE SŁODZONYM MLEKIEM ZAGĘSZCZONYM. /autorski w pełni;/ spód: szklanka płatków owsianych 2/3 kostki margaryny 1/3 szklanki mąki masa: 800g białego twarogu 4 -5 tubek mleka zagęszczonego karmelowego* 4 jajka(...)ziemniaczanej Spód: Zagniotłam kruche ciasto. Wylepiłam nim natłuszczoną tortownicę. Podpiekłam 5 minut w 180 stopniach. Masa: Żółtka oddzieliłam od białek, które ubiłam na sztywną, lśniącą pianę, dodając pod koniec ubijania podaną ilość cukru. Ser utarłam z żółtkami, mlekiem karmelowym, mąką i budyniem. Delikatnie, bez użycia miksera, wmieszałam pianę z białek i wylałam na podpieczony
W kuchni Karmel-itkimożemy posypać ciasto cukrem pudrem lub posmarować owocami. Ale beza i owoce dodają ciastu smaku i poprawiają wizualnie jego wygląd. Przepis na Ciasto sernikowe z bezą: Bazą ciasta to sernik z 3 składników tym razem przygotowany z 200 g twarogu naturalnego President, 200 g białej czekolady i 3 jajek, tym razem zrobiłam go bezą, którą nałożyłam po 45 minutach(...)Białka ubijamy na sztywno i dzielimy na trzy części, Rozpuszczamy białą czekoladę w kąpieli wodnej, studzimy i ubijamy trzepaczką z twarożkiem, dodajemy żółtka cały czas mieszając. Partiami dodajemy ubitą pianę, za każdym razem ubijając dokładnie masę. Na dno formy będącej na wyposażeniu piekarnika wlewamy 1 litr wrzącej wody. Pieczemy ciasto w foremce (średnica 15 cm), wyłożonej papierem do pieczenia (boki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSernik z rodzynkami (coś dla miłośników rodzynek)Składniki:- 1 kg twarogu - 2 budynie śmietankowe - 1 szklanka cukru - opakowanie cukru waniliowego - 6 jajek -2 małe śmietany 36%- pół szklanki śmietany 18% - 300 g rodzynek - herbatniki na wyłożenie blachySposób przygotowania:1.Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy twaróg i wszystkie pozostałe składniki(...)oprócz rodzynek). Wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ubijamy białko na sztywną pianę i dodajemy do masy, delikatnie mieszamy łyżką.2.Nastawiamy piekarnik na 180 C. Rodzynki wrzucamy do miski i dodajemy łyżkę mąki. Mieszamy rodzynki łyżką i dodajemy do masy.3.Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wykładamy dno herbatnikami. Wylewamy całe ciasto na blachę i wstawiamy do nagrzanego
Gotuj Z Muzykąnich sok. Aby było go więcej należy po umyciu "rozwałkować" cytryny ręką po blacie. 4.) śmietanę ubijamy, łączymy z masą z żółtek. Dosypujemy mąkę kukurydzianą. 5.) Delikatnie dodajemy pianę z białek i skórkę oraz sok z cytryn. 6.) foremkę na tartę smarujemy masłem, oprószamy kaszą manną, wylepiamy zimnym ciastem. Spód podpiekamy w temp. 200'C przez 15 minut. Następnie wylewamy(...)kolejne 20 minut w temp. 180'C. P. S. Najlepsza mąka do kruchych spodów to krupczatka:) Ciasto można przykryć folią aluminiową, aby się nie spiekło od góry, podobnie jak sernik. Smacznego:) Można podawać z bitą śmietaną, PYCHA
Luźna Kuchnia