Sernik jest pyszny, jadłabym go codziennie, dlatego postanowiłam upiec sobie wersję niskokaloryczną. Do tego przepisu nie użyłam wogóle tłuszczu zastąpiłam go odchudzonym jogurtem i mlekiem. Zawartość cukru każdy może sobie obniżyć indywidualnie odpowiednio do potrzeb :D SKŁADNIKI 600 g twarogu 3 jajka 1 kubeczek jogurtu ( 125g ) waniliowego 2 kubeczki cukru 1 kubeczek mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej aromat waniliowy(...)cukier puder 1 łyżeczka proszku do pieczenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Jako miarki użyć kubeczek od jogurtu 125g. W mikserze ubić białko z 3 jajek ze szczyptą soli poczym przełożyć ubitą pianę do pojemnika. Do tego samego miksera dodać 3 żółtka , 2 kubeczki cukru i utrzeć na gładką masę. Dodać teraz wszystkie pozostałe składniki : mleko, przemielony ( 3 razy ) twaróg, aromat waniliowy, jogurt
zielonacukinkałyżki masła orzechowego Garść orzechów włoskich Sposób przygotowania sernika Żółtka wymieszać z cukrem na puszystą masę, dodać ser i trochę miksować. Masło rozetrzyj z 3 łyżkami cukru waniliowego a następnie dodaj do masy serowej. Następnie mąki łączymy i wsypujemy do wcześniej wymieszanej masy. W oddzielnej misce ubijamy na sztywno pianę z białek a następnie partiami dodajemy
Słodkie Przyjemnościserniczek z książki siostry Anastazji "100 nowych ciast". Sernik dobry, wilgotny. Takie właśnie serniczki lubię najbardziej...:) Upiec cienki jasny biszkopt (najlepiej dzień wcześniej). Ja upiekłam taki: 4 jajka; 3/4 szklanki cukru kryształu; 1 cukier waniliowy; 1 szklanka mąki tortowej: 1 łyżeczka proszku do pieczenia; Wykonanie: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie dodać cukier kryształ i cukier
In my kitchenSerniki robię dość rzadko, właściwie tylko na specjalne okazje. Ten sernik robiłam już drugi czy trzeci raz. Jest to receptura siostry Anastazji, więc każdemu, kto przepada za jej ciastami będzie on smakować. Dokonałam niewielkich modyfikacji. Po pierwsze spód kruchy zrobiłam według innego przepisu ( Siostra Anastazja podaje ciasto kruche z 5-ciu żółtek - a mi szkoda było znów tyle(...)koniec pianę i delikatnie mieszamy. Orzechy wykładamy na wcześniej wyłożone ciasto kruche.3. Brzoskwinie odsączamy z zalewy i kroimy na mniejsze częsci.4. Robimy ser: żółtka oddzielamy od białek , białka ubijamy na sztywną pianę. Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym żółtku, a potem stopniowo dodajemy ser, proszek budyniowy, olejek waniliowy i na koniec dodajemy pianę i delikatnie mieszamy.5. Na orzechy
Kuchnia domowa Aniokazji odsyłam Was do innego mojego przepisu na sernik, gdzie nie ma ani grama masła a żółtka i białka nie robi się osobno tylko wbija całe jaja :) sernik dyniowySkładniki:1 kg twarogu tłustego zmielonego trzykrotnie, (u mnie marki Wieluń). 8 dużych jaj100 g masła1 ½ szklanki cukru1 op. cukru waniliowego 1 op.budyniu waniliowegoszczypta soli do ubijania(...)ucieramy na gładką masę. Następnie powoli wlewamy stopione masło i dalej ucieramy. Potem dodajemy 1 op. budyniu i jeszcze chwilę ucieramy. Na koniec dodajemy białka ubite na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Białka delikatnie mieszamy z masą serową przy pomocy drewnianej łyżki. Następnie bakalie obtaczamy w mące i dodajemy do masy. Mieszamy. Ciasto wlewamy do tortownicy (średnica
Bon Appetit MałgorzatyProsty sernik na zimno, który zachwyca smakiem truskawek również zimą :) urzekła mnie prostota jego wykonania i smak który wydawołoby się powinien kosztować więcej czasu w kuchni a tu taka niespodzianka. Do zrobienia nawet z dwójką dzieciaczków - wiem co mówię :):):) Przepis zaczerpnięty ze strony Kwestia Smaku(...)sztywną pianę, dodać masę serową oraz mus truskawkowy, wszystko zmiksować na jednolitą masę na małych obrotach miksera, wmieszać pokrojone truskawki jeśli ich używamy. Wylać na spód z ciastek i wyrównać powierzchnię. Wstawić do lodówki do stężenia (około 2 - 3 godziny). Deser trzymamy w lodówce bez przykrycia. Po stężeniu sernika obkroić
cucinareSernik bez ciasta, bardzo delikatny i smaczny. Składniki:-1 kg mielonego twarogu, najlepiej zmielić krajankę twarogową-6 jajek-125 g stopionego masła-300 g cukru pudru-budyń w proszku-2 łyżki mąki pszennej-aromat Oddzielamy żółtka od białek.Białka ubijamy na sztywną pianę.Dodajemy 3 łyżki cukru pudru i miksujemy. Pozostały cukier puder
Maminek kulinarnySkładniki:150g ricotty2 duże łyżki sera jak na sernik (ok.70-100g)3/4 rozgniecionego/zmiksowanego banana + resztajajko2 czubate łyżeczki cukru pudru ( + do smaku)skórka starta z cytrynysok z cytryny (1-2 łyżki)Sery mieszam ze sobą, sokiem i skórką z cytryny oraz bananem. Biała ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodaje łyżeczkę cukru i dalej miksuje. Żółtko ucieram
More food, love and dreamsteż najlepszy jest prawdziwy tłusty ale efekt to poezja smaku. Zawsze wychodzę z założenia, że lepiej zjeść mały kawałek pysznego prawdziwego tłustego sernika niż kilka kawałków chudego bo to właśnie odpowiednia zawartość tłuszczu w serze nadaje sernikowi prawdziwy smak. Polecam! Składniki: Ciasto kruche: 300 g mąki pszennej 200 g masła 50 g cukru pudru 2 żółtka Mąkę wymieszać z cukrem(...)Paseczki ułożyć na wierzchu masy serowej w formie kratki. Żółtko roztrzepać widelcem. Przy pomocy pędzelka posmarować kratkę żółtkiem. Piec około 70 - 75 minut, do momentu ładnego zarumienienia wierzchu sernika. Upieczony sernik pozostawić w wyłączonym uchylonym piekarniku. Następnie schłodzić w lodówce. Lukier: 150 g cukru pudru sok z 1 dużej cytryny Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny. Gęstość lukru
maniapieczeniawłaśnie ona skojarzyła się komuś ze styropianem, gdyż jest biała jak on. Faktem jest, że ciasto trochę smakuje jak sernik i wygląda jak sernik, choć nie jest sernikiem. Jest natomiast ciekawą propozycją dla łasuchów. Można je zrobić w wersji lżejszej, zamieniając śmietanę w składzie na jogurt naturalny lub smakowy. Ciasto styropianSkładniki:ciasto 240g mąki pszennej150g margaryny80g cukru3 żółtka1(...)niej cukier- pianę przełożyć delikatnie do masy śmietanowej, wymieszać łyżką do połączenia się składników- masę przelać na podpieczony spód, wyrównać łyżką- wyjąć schłodzoną drugą część ciasta, pokruszyć ją na wierzch masy śmietanowej tworząc warstwę kruszonki- ciasto piec w 180 stopniach przez 50-60 minut- pozostawić w wyłączonym piekarniku do ostygnięcia Ciasto styropian nie smakuje jak typowy sernik, zwłaszcza
Smakołyki Berenikimasła pół szklanki cukru 3 jajka (1 całe i dwa żółtka – dwa białka wybić do oddzielnej miseczki) półtorej łyżeczki proszku do pieczenia MASA SEROWA: 1 kg sera na sernik – trzykrotnie mielonego (polecam Piątnicy tutaj w promocji ) 5 jajek (3 całe i 2 żółtka – 2 białka dodać do miseczki z białkami z ciasta) 1 szklanka cukru pół szklanki oleju(...)wymieszać. Bardzo płynną masę wylać na schłodzone surowy spód i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 50 minut do lekkiego zrumienienia. PIANA: Kilka minut przed końcem pieczenia przygotować bezę. Cztery odłożone białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać partiami cukier. Masę białkową rozsmarować na wyjętym z piekarnika gorącym cieście. Na wierzchu, widelcem lub wzornikiem, zrobić ozdobne fale
Kuchenne zapiski EdytyJeśli ktoś ma ochotę na serniki z sera to zapraszam po przepisy: – sernik królewski – sernik nowojorski – sernik kajmakowy – sernik pomarańczowy Sernik jogurtowy jest bardzo smaczny, z pewnością będziecie zadowoleni z tego przepisu, szczególnie osoby, które liczą kalorie Składniki na tortownicę o śr. 18 cm: 1 jogurt grecki(...)białek i przekładamy do miski, ubijamy na puszystą masę z cukrem i cukrem wanilinowym. W wysokim naczyniu ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do miski z ubitymi żółtkami dodajemy ubitą pianę z białek, mieszamy za pomocą silikonowej łyżki, dodajemy jogurt i mieszamy ostrożnie, następnie wsypujemy proszek budyniowy, ostrożnie łączymy, aby masa nie opadła. Na samym końcu cienkim strumieniem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgoszczą u mnie na stole chyba najczęściej ;) Dziś mam dla Was przepis na przepyszny sernik gotowany , z dużą ilością soczystych truskawek i przekładany biszkoptami. Jest to taki sernik , którego absolutnie nie trzeba piec, a jego konsystencja przypomina budyniową. Można go zrobić zarówno na biszkoptach , jak i herbatnikach. Dodatek truskawek to taka kropka nad I, która doda całości(...)truskawki – 300 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Masło ucieramy z cukrem na gładką masę, a następnie dodajemy żółtka oraz ser – miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę , dodajemy do masy serowej i delikatnie łyżką mieszamy. Masę wlewamy do garnka i na wolnym ogniu gotujemy ( do zabulgotania )– mieszamy, by nie dopuścić absolutnie do przypalenia. Pod koniec wsypujemy budyń i dokładnie rozprowadzamy. Foremkę
Ostra na Słodkogoszczą u mnie na stole chyba najczęściej ;) Dziś mam dla Was przepis na przepyszny sernik gotowany , z dużą ilością soczystych truskawek i przekładany biszkoptami. Jest to taki sernik , którego absolutnie nie trzeba piec, a jego konsystencja przypomina budyniową. Można go zrobić zarówno na biszkoptach , jak i herbatnikach. Dodatek truskawek to taka kropka nad I, która doda całości(...)truskawki – 300 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Masło ucieramy z cukrem na gładką masę, a następnie dodajemy żółtka oraz ser – miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę , dodajemy do masy serowej i delikatnie łyżką mieszamy. Masę wlewamy do garnka i na wolnym ogniu gotujemy ( do zabulgotania )– mieszamy, by nie dopuścić absolutnie do przypalenia. Pod koniec wsypujemy budyń i dokładnie rozprowadzamy. Foremkę
Ostra na Słodkokońcu nadeszła pora, by umiejscowić go na blogu. Sernik jest wilgotny, sycący, bardzo podzielny. Chałwa wyczuwalna, aczkolwiek nie zdominowała smaku całego sernika, co dla mnie stanowi plus. Sernik z chałwą jest godny uwagi i polecenia, sami wypróbujcie. Składniki na spód: 250 g ciastek typu digestive w gorzkiej lub mlecznej czekoladzie 80 g masła, roztopionego Ciastka kruszymy w malakserze(...)pianę i dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszając. Wyjmujemy z lodówki tortownicę ze spodem ciasteczkowym. Wlewamy masę serową i wygładzamy całość. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 170ºC. Studzimy w wyłączonym i lekko uchylonym piekarniku, następnie w chłodnym miejscu, najlepiej przez całą noc. Dodatkowo: 200 g gorzkiej czekolady Czekoladę rozpuszcamy nad kąpielą wodną z odrobiną mleka. Polewamy nią wystudzony sernik
Made By Mom And Son