zjedli również moi rodzice :) Jeśli lubicie bardzo wilgotne serniki, z lekko kwaskowatym smakiem - ten powinien Wam posmakować :) Składniki: 1kg twarogu mielonego (polecam ten z Biedronki, ma 113kcal/100g i sporo białka) 25 tabletek słodzika 4 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej Aromat waniliowy Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Słodzik rozpuszczamy w małej ilości gorącej(...)ponad 1h do momentu aż góra będzie zarumieniona, a patyczek suchy. Pozostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Kroimy po całkowitym przestygnieciu. Najlepiej smakuje na drugi/trzeci dzień po upieczeniu. 1/8 sernika ma: Kalorie: 186 Białko: 12,5g Węglowodany: 7,9g Tłuszcz
Czarnawisienkadodałam sok Białka ubiłam na pianę (dodałam szczyptę soli ) i dołożyłam do masy serowej Całość dokładnie połączyłam Na dnie blaszki o średnicy 22 cm rozłożyłam biszkopty, wylałam masę serową Piekłam w temp. około 150 stopni C. przez 25- 30 min. w foremce o średnicy 22 cm. Sernik jest szybki w wykonaniu
Proste Potrawycałe jajko, dalej ucierałam na puszystą masę. Do sernika użyłam twarogu, który sama zrobiłam, więc nie musiałam go mielić – dodałam całość naraz oraz mascarpone. Do gładkiej już masy, dalej ucierając, przesiałam przez sitko dwa budynie. W blenderze ubiłam śmietankę. Do białek dodałam szczyptę soli i ubiłam pianę na sztywno. Do masy serowej dodałam 3 łyżki ubitej śmietany, 1,5 łyżeczki(...)ekstraktu waniliowego oraz kilka kropli esencji migdałowej – wymieszałam łyżką. Następnie delikatnie wmieszałam ubitą pianę z białek. Spód tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia, wysmarowałam masłem i oprószyłam bułką tartą. Masę przełożyłam do tortownicy. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 150°C, następnie temperature zwiększyłam do 180°C i piekłam przez 1 godz. 20 minut. Po upieczeniu zostawiłam w piekarniku
mojewypiekiinietylkomanną i zmiksować z 2 minuty na koniec dać pianę i delikatnie wymieszać wszystko tortownica 24 cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia i dać biszkopty do blaszki wlać ciasto i wsypać opłukane, osuszone borówki ciasto piec w 200C około 40-45 minut - z blaszki wyjąc jak będzie zimne oszukany sernik jest smaczny z borówkami...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięubijamy na pianę. Do zmiksowanego sera dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Masę serową wykładamy na upieczone i wystudzone ciasto kisielowe. Pieczemy w temp. 160 st. C ok. 1 godz. składniki na polewę czekoladową: 50 g masła 1/4 szkl cukru 2 łyżki ciemnego kakao 2 łyżki mleka Upieczony sernik polewamy polewą czekoladową i dekorujemy wg uznania
Domowy Smak Jedzeniadżem to wiśnie w syropie,w spirytusie....Postanowiłam więc,że zrobię jeszcze ciasto.Hm,tylko jakie?Sernik?Tak,to jest to,już od dawna jakoś za mną chodził....Sam sernik nie bardzo do mnie przemawia,ale taki z pysznymi wiśniami,galaretką.Same delicje. Składniki: 1,5kg tłustego sera 3- krotnie zmielonego 6 jaj szklanka cukru kostka masła(...)ziemniaczaną oraz budyń.Na koniec delikatnie wymieszać z pianą ubitą z białek i 1/2 wiśni.Wyłożyć ciasto do dużej blaszki wysmarowanej tłuszczem.Piec ok 60 min w temperaturze 180stC.Zostawić do ostygnięcia w piekarniku,lekko uchylając drzwiczki. Galaretkę przygotować w szklance wody,dodać lekko roztarte owoce,ostudzić.Wierzch zimnego sernika posmarować galaretką. Serniczek wyszedł bardzo pyszny,naprawdę serdecznie polecam.Je
Niespełnione zdolności kulinarneDzisiaj sernik taksówkarza z recenzowanej książki Doroty Dardzińskiej „Kuchnia domowa, czyli Synowa kontra Teściowa” Składniki: - 4 jajka - 500g mielonego sera białego - 60g cukru - 100g masła - 30g śmietankowego budyniu w proszku - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 20g rodzynek - 1/2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy - 1/2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczy - szczypta soli Dekoracja: - 100g białej czekolady - 20g migdałów(...)masło stygło w czasie miksowania). Na koniec ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodajemy do sera powoli mieszając aż do momentu połączenia składników. Gotową masę przekładamy do tortownicy i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy 45 minut . Gdy sernik mamy upieczony i wystudzony rozpuszczamy białą czekoladę w kąpieli wodnej i polewamy nią
Kuchenne Wariacjedyni oraz skórkę otarta z pomarańczy. Ponownie zmiksować aż składniki się połączą. Na koniec dodać piane z białek. Masę serową przełożyć do przygotowanej blaszki z herbatnikami. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 50-60 minut. Sernik zostawić do wystudzenia w uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu można dowolnie udekorować lub posypać cukrem pudrem. Polewa
Monia miesza i gotujełyżki kakao Sernik gotowany: 1 kg zmielonego sera 35 dag cukru pudru 3 żółtka 15 dag margaryny 0,5 szklanki mleka 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: jagody polewa czekoladowa wiórki kokosowe Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia, ocet i ucieramy. Do piany dodajemy masę(...)koniec lekko mieszamy ciasto widelcem, aby powstał marmurkowy wzorek. Ciasto pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu ciasto możemy przekroic na dwa lub trzy placki. Sernik gotowany: Ucieramy margarynę, cukier puder i żółtka. Dodajemy zmielony ser i nadal ucieramy. Masę gotujemy na małym ogniu. Kiedy zacznie wrzeć wlewamy mleko wymieszane z mąką ziemniaczaną i ponownie gotujemy
Salonik smakówwaniliowy, 1 kg wiaderko ser na sernik,1 opakowanie budyń śmietankowy, 180 gram biszkopty, 2 łyżki kakao, 3/4 szklanki wyparzonych rodzynek, - cukier puder ile potrzeba białka o temperaturze pokojowej ubić na sztywno żółtka utrzeć z cukrami mikserem na kogel mogel dodać ser z wiaderka, rodzynki, budyń i dobrze utrzeć mikserem dodać pianę i na wolnych obrotach miksera powolnym ruchem
W Mojej Kuchni Lubięziemniaczanejcukier waniliowyodrobina aromatu waniliowegołyżeczka proszku do pieczenia polewa:60 g czekolady mlecznej60 g czekolady gorzkiej70 g masła ok. 100 g dowolnych orzechów ( u mnie orzechy: laskowe, włoskie, ziemne, migdały)Sernik z Orzechami - Sposób przygotowania:Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Oddzielamy białka od żółtek. Masło ucieramy z żółtkami, cukrem, cukrem waniliowym, oraz aromatem. Dodajemy kaszę manną, proszek(...)jednolitą konsystencje należy delikatnie wmieszać ubite na sztywną pianę białka. Tortownice (23 cm) wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy tłuszczem. Wylewamy powstałą masę sernikową i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni. Pieczemy przez godzinę, a następnie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy na kolejną godzinę w piecu.W sytuacji gdy sernik popęka lub będzie miał inne niedoskonałości
Słodka Stronawilgotny - ja takie lubię najbardziej, a Wy? SERNIK DYNIOWY NA KAKAOWYM BISZKOPCIE przepis autorski // tortownica 22-24cm (lepiej użyć większej) ~2 jajka ~2 łyżki mąki pszennej ~2 łyżki cukru ~łyżka kakao Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki dokładnie natłuszczamy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, cukier, przesiewamy mąkę i kakao i dokładnie(...)pokojowej ~800g 3-krotnie zmielonego twarogu ~400g puree z dyni, gęstego i suchego – najlepsze będzie z dyni hokkaido ~1 - 1 1/2 szklanki cukru (w zależności od tego jak słodkie serniki lubicie) ~5 jajek ~25g waniliowego proszku budyniowego (lub taka sama ilość mąki ziemniaczanej + łyżeczka wanilii) Do miski wbijamy jajka, dodajemy puree i miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy pozostałe składniki
chili & sugardzieciństwa. Mówi się, że nie ma jak u Mamy. Z tym powiedzeniem zgadzam się w stu procentach. Wszystko co najlepsze jest zawsze w Rodzinnym Domu, u mojej Mamy. A sernik, taki zwykły, taki prosty, a taki smaczny i taki domowy jest również najlepszy od Mamy. A Wy co dobrego wspominacie najmilej z dzieciństwa? :) Skła dniki: 1kg sera(...)chwile o dstawiamy. W drugim naczyniu ubijamy białka z o drobiną soli. Ubitą pianę przekła damy drewnianą łyżką do masy serowej i delikatnie wszystko łączymy. Jeżeli lubimy np ro dzynki to obtaczamy je w mące, aby nie opa dły na dno i wrzucamy je do sernika. Blachę 20x30cm wykła damy papierem do pieczenia i na dnie ukła damy warstwę herbatników
ChilliJemymikserem dobrze wymieszać dodać ubitą pianę i łyżką delikatnie wymieszać tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia biszkopty rozłożyć na dnie i bokach blaszki i przelać masę sernikową odsączone brzoskwinie powkładać do masy sernikowej piec w 200C około 45 minut - jeśli się wierzch ciasta szybko przypieka to przykryć go papierem do pieczenia sernik upieczony wyjąć z blaszki jak dobrze
W Mojej Kuchni LubięNiesamowicie delikatny …Niezwykle puszysty …Obłędnie kremowy …Czyż nie cieknie ślinka na samą myśl o takim serniku?!Pewnie , że cieknie , dlatego też właśnie taki
Ostra na Słodko