ustach, taki, który robiły nasze mamy, czy tez babcie. Najlepszy na świecie sernik tradycyjny. Kto nie jadł, niech żałuje :) Składniki: 1 kg twarogu śmietankowego 6 jaj 1 szklanka cukru 3/4 szklanki kaszy manny 1/2 kostki masła Wykonanie: Białka ubijam na sztywna pianę i odstawiam do lodówki. Z żółtek i cukru ucieram kogel-mogel, dodaję porcjami miękkie masło
Ciasteczkowy Potwórbłyskawiczną, aby mój sernik był bardziej zwarty (stosuję tą metodę wykorzystując ser z wiaderka). Jeśli tak jak ja (i moja rodzina) lubicie serniki polecam Wam mój przepis. Miłego dnia moi drodzy, wracam do mojego sernika póki jeszcze jest Składniki: (na tortownicę 24 cm) 700 g białego sera z wiaderka 125 g margaryny 1 i 1/2 łyżki kaszy manny(...)powoli miksując. Na koniec dodajemy kaszę manną i budyń waniliowy, krótko miksujemy. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Pianę z białek dodajemy do masy serowej, krótko miksujemy na małych obrotach. Masę przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną tortownicy. Sernik wkładamy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy około 45 minut, po tym czasie wyłączamy
Słodkie okruszkiSernik C óż mogę napisać,bardziej wolę makowce ,ale ten Sernik podbił moje serce,jest pyszny Składniki Kruche ciasto: 200g mąki 2 żółtka 120g masła 50g cukru pudru Cytryna Sól Masa serowa: 1kg zmielonego twarogu sernikowego 10 jajek 250g masła 300g cukru 40g płatków migdałowych 3 łyżki mąki Łyżeczka pasty waniliowej lub laska wanilii Wykonanie Cytrynę zalewamy wrzątkiem(...)rozmiarów blachy--u mnie 30x30cm .Wylepiamy ciastem blachę i podpiekamy je 10-12 minut..Ubite na sztywna piane białka na sztywną pianę, delikatnie łączymy z masa serowa .którą wykładamy na podpieczony ciepły spód .Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 180 stopni i pieczemy sernik przez około godzinę. Jeśli wierzch sernika będzie się zbyt mocno przypiekał, przykrywamy go folią aluminiową
w mojej kuchnibiałek. Dodajemy po jednym żółtku do masy serowej i miksujemy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubitą pianę dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy całość za pomocą drewnianej łyżki. Tak przygotowaną masę serową przekładamy do tortownicy. Sernik umieszczamy w nagrzanym do 175 C piekarniku i pieczemy przez 15 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę pieczenia
Emcia PichciSernik! Na kruchutkim, czekoladowym spodzie i z kruchą posypką, mniam! Jak na razie nie ustaliłam co jest lepsze, szarlotka czy sernik. A jak Wy uważacie? Zapraszam na Sernik na czekoladowym spodzie z kruchą posypką."Składniki:Na kruche ciasto:200 g masła500 g maki3 żółtka180 g cukru100 g czekolady deserowejMasa serowa:1 kg mielonego sera białego5 jaj3 białka150(...)ubijamy.Do masy serowej dodajemy obie mąki i ekstrakt i mieszamy. Na koniec, do masy należy dodać ubitą na sztywno pianę z białek.Ciasto przelewamy na kruchy upieczony spód, ciasto wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 40 minut, następnie wierzch sernika posypujemy drugą częścią ciasta również startą na tarce o grubych oczkach. Pieczemy jeszcze przez około 20 minut. Studzimy w piekarniku
Słodkie PrzyjemnościLubię makowce. Jak dotąd nie odważyłam się na jego samodzielne przygotowanie z góry zakładając, że to zadanie przerośnie moje ograniczone, "wypiekowe" możliwości. Jednak na ostatnich zakupach
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaSernik z dodatkiem pasty tahini i fantastyczną polewą czekoladową - sprawdzi się idealnie na każdą okazję :) Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm. Składniki na masę serową: 600 g sera trzykrotnie mielonego (np. z Lidla) 100 g pasty tahini 1/2 szklanki brązowego cukru 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej Składniki na spód: 150 g ciastek zbożowych(...)białek. Dodajemy po jednym żółtku do masy serowej i miksujemy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubitą pianę dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy całość za pomocą drewnianej łyżki. Tak przygotowaną masę serową przekładamy do tortownicy. Sernik umieszczamy w nagrzanym do 175 C piekarniku i pieczemy przez 15 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę pieczenia
Emcia Pichcimąkę, zmielić. Cytryny wyszorować i sparzyć. Obrać skórkę z cytryn, tylko bez białej części (bo sernik będzie gorzki). Wycisnąć sok z dwóch cytryn. Skórkę i sok dodać do masy serowej, krótko zmiksować, tylko do połączenia składników. W osobnej misce ubić białka na sztywną pianę. Do masy serowej dodać ubite białka, delikatnie wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie(...)momentu aż środkowa warstwa sernika się zetnie). 2) Metoda ekspresowa – moja ulubiona, zastosowana również w tym serniku – mniej pracochłonna i czasochłonna, z całymi jajkami, ser nie musi być zmielony, metoda dla osób mających malakser – sernik wyjdzie bardziej zbity, nie popęka, będzie równiutki jak stół, będzie wilgotniejszy, metoda wymaga pieczenia w kąpieli wodnej. W misie malaksera umieścić
moj przepis nacukier zwykły, 1 opakowanie cukier wanilinowy, 1 kg wiaderko ser na sernik, 1 opakowanie cytrynowy kisiel "duża porcja" lub 2 zwykłe opakowania, 1 łyżka olej rzepakowy, 180 gram biszkopty, 2 opakowania galaretka: wiśniowa + leśne owoce, 300 ml słoik domowej dyni na słodko białka ubić na sztywną pianę, galaretki rozpuścić w dwóch naczyniach w 400ml gorącej wody i odstawić(...)olej i wszystko zmiksować ze 3 minuty na koniec dodać pianę i na wolnych obrotach robota wymieszać lub ręcznie łyżką tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie smarować niczym do blaszki na dno porozkładać biszkopty, wylać masę serową i piec w 200C około 40-45 minut sernik zostawić do dobrego wystudzenia na zimny sernik rozłożyć dynię
W Mojej Kuchni Lubięprzepis, z którego od jakiegoś czasu korzystam. Sernik nie jest zbyt słodki, urozmaiceniem jest dodanie do ciasta cynamonu, choć i klasyczne ciasto kruche smakuje w tym serniku doskonale. Sernik na kruchym cieścieSkładniki:ciasto: 1,5 szklanki mąki100 g margaryny5 łyżek cukru2 żółtkaszczypta soliłyżeczka cynamonu masa serowa:0,75 kg twarogu półtłustego15 dag cukru3 jajka2 łyżki budyniu w proszku1/4(...)stopniach- margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po żółtku, partiami dodawać ser, budyń, dokładnie utrzeć- z białek ubić pianę, delikatnie wymieszać ją z masą serową- masę wyłożyć na podpieczone ciasto, piec około 1 godziny w 180 stopniach- po upieczeniu nie wyjmować sernika z piekarnika, tylko pozostawić go, żeby gwałtownie nie opadł Przepis ten jest raczej na tortownicę o średnicy większej niż
Smakołyki BerenikiWieluń, który niedawno Wam prezentowałam tutaj no i musiał być sernik. Smaczny i wilgotny serniczek z dodatkiem chałwy. Wyrósł mi jak nigdy można by powiedzieć, że to sernik karpatka.składniki:masa serowa1 kg sera z wiaderka5 jajek125 g masła lub margaryny3/4 szklanki cukru3 łyżki mąki ziemniaczanej200 g chałwy waniliowejspód z herbatników150 g herbatników kakaowych125 g margarynydo dekoracji50(...)ubić na sztywną pianę. Margarynę utrzeć z cukrem, cały czas ucierać i dodawać po jednym żółtku a potem porcjami zmielony ser. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną oraz pokruszoną chałwę i wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek. Masę serową przełożyć do formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 50-60 minut. Wystudzony sernik polać polewą czekoladową
Monia miesza i gotujejednym żółtku, następnie stopniowo dodawać ser i budyń, oraz skórkę otrzeć z cytryny. Białka ubić na pianę dodać do masy i na koniec wrzucić borówki, delikatnie wymieszać. Ciasto podpiec w temp 180 st. Wylać masę serową i piec sernik przez godzinę. Po wystudzeniu polać polewą czekoladową
Gotowanie jest łatweSernik z białą czekoladą to jeden z moich ulubionych klasyków - zbity, delikatny w smaku i bardzo słodki. Jak zwykle musiałam coś udziwnić - tym razem była to masa budyniowa z orzeszkami arachidowymi. Wyszło przepysznie! Spód: 200 g ciasteczek dyniowych pół kostki masła Masa serowa: 1 kg zmielonego sera 5 jajek opakowanie budyniu waniliowego laska wanilii 2 tabliczki białej czekolady szklanka(...)twarogiem, budyniem, cukrem i ziarenkami wanilii. Jajka rozkłócamy ze sobą w taki sposób, żeby powstała lekka piana i dodajemy do masy serowej. Najlepiej jednak nie miksować zbyt długo, żeby ciasto nie napowietrzyło się za bardzo - zwykle właśnie dlatego serniki pękają. A nasz musi być idealny :) Masę przelewamy delikatnie na przygotowany spód i pieczemy 1,5-2 godziny
sama złodyczBiałka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Żółtka dodajemy do masy kawowej i delikatnie łączymy z pianą. Masę przelewamy do formy i pieczemy ok. 60-70 minut - do suchego patyczka.Przestudzone ciasto smarujemy serkiem i dekorujemy borówkami. Lekki sernik kawowy z borówkami
Czarnawisienkanaprawdę pyszny! Sernik na orzechowym spodzie z karmelizowanymi jabłkami i czekoladą Składniki: na sernik 75 dag przemielonego sera - polecam kupić zwykły twaróg i trochę przemielić go blenderem - sernik wychodzi bardzo kremowy więc odradzam gotowe, mielone twarogi 200 g śmietany 30% (jeden mały kubeczek) 3 jajka ok 100 g masła szklanka cukru 1 budyń waniliowy spód(...)jednej łyżce. Na końcu dodałam budyń. Gdy masa była już gładka wmieszałam w nią delikatnymi ruchami ubitą na sztywno pianę z białek. Gotową masę wylałam na orzechowy spód. Piekłam ok 45 minut w 170 stopniach. Przy ok 30 minucie mój sernik zaczął się niepokojąco przypiekać więc przykryłam go folią aluminiową - matową stroną do góry i tak dopiekałam już
sierotka maRysia w kuchni