twarogu zmielonego do serników · 4 żółtka · 3 białka · 400 ml mleka skondensowanego (użyłam light) · 2 łyżeczki cukru waniliowego · 2 łyżki fixu do sernika(...)przygotować piankę kokosową. Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli. Kiedy piana będzie sztywna dodać cukier i wiórki kokosowe. Zmiksować dokładnie. Pianę wyłożyć na sernik. Piec kolejne 20-25 minut. Uważać aby piana nie zarumieniła się zbyt mocno. W razie konieczności możemy ją przykryć folią aluminiową. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć, schłodzić w lodówce
Mania Gotowaniazłocistym kolorze. Sernik z rosą Składniki : Ciasto 2 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia całe jajko 3 łyżki oleju'3 łyżki śmietany pół kostki margaryny Masa serowa 1 kg białego sera 5 żółtek 1 szklanka cukru 2 szklanki mleka 3 łyżki oleju budyń śmietankowy (na pół litra mleka) ewentualnie garść bakalii Piana 5 białek(...)temp. 180 stopni. Ubić pianę z białek, potem dosypać cukier i ubijać dalej na sztywno. Na ok. 10 minut przed końcem pieczenia na sernik wyłożyć ubitą pianę. Piec aż piana uzyska intensywny złoty kolor
Weekendy w domu i ogrodziesmakuje i czy wyjdzie mi rosa ? :) Za pierwszym razem jak piekłam wyszła mi tylko jedna kropelka ;) Za długo trzymałam w piekarniku i zrobiła się bardziej beza niż piana ;) Do przygotowania sernika potrzebne będą : Ciasto : margaryna 4 żółtka ( białka + 1 białko na wierzch ) 1/2 szkl. cukru 3 szkl. mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy Na blat(...)Masa serowa: 1 kg sera ( wiaderko sera Pilos z Lidla ) 4 jajka szklanka cukru 1/2 szkl. oleju sok z połowy cytryny budyń śmietankowy lub waniliowy 2 szkl. mleka Piana : 1/2 szklanki cukru 4 białka z ciasta + 1 dodatkowe Jajka ucieramy z cukrem na kremowy puch . Dodajemy kolejno ser, olej , sypki budyń , sok z cytryny
Słodkości i nie tylkodzięki pianie z białek i rosie, która przepięknie wyskakuje na złociście przypieczonym wierzchu. Jeśli chodzi o smak, to wg mnie jest to jeden z najdelikatniejszych serników. Kto jeszcze nigdy tego sernika nie próbował powinien nadrobić to jak najszybciej, natomiast Ci, którzy go znają mam nadzieję, że wiedzą czemu tak go chwalę. A więc smacznego! Składniki: Normal(...)wlać ser. Ubić pianę z białek na sztywno, na koniec ubijania dodać szklankę cukru pudru. Na 20 min przed końcem pieczenia wyciągnąć blaszkę i wyłożyć na ciasto pianę (ogólny czas pieczenia sernika to ok. 1 h). Po upieczeniu ciasta nie wyciągać z blachy
psgotujemykoniec tygodnia kawowego zapraszamy Was na sernik z nutką kawy i cynamonową pianką. Składniki na spód sernika: - 200 g mąki - 100 g masła - 80 g cukru - 2 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżeczki kakao Składniki na masę kawowo-śmietankową: - 1 kg sera białego mielonego - 2 szklanki mleka - 1 szklanka cukru - 1/2 szklanki oleju - 2 jajka - 4 żółtka(...)piekarnika do temperatury 190 stopni i pieczemy 60 minut. Pod konie pieczenia sernika zaczynamy robić piankę cynamonową. Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier i cynamon. Pianę nakładamy na upieczony sernik i jeszcze wkładamy do piekarnika obniżając temperaturę do 150 stopni i pieczemy 15-20 minut. Smacznego
Kuchenne Wariacjemasę morele suszone pokroić na paseczki, wymieszać z budyniem, kaszą manną i wsypać do sernika, wymieszać z 1 minutę z białek ubić na sztywno pianę i dać do sernika, delikatnie wymieszać z sernikiem sernik przełożyć na podpieczony spód piec dalej w 200C około 50 minut, sernik wyjąć z blaszki jak będzie wystygnięty - sernik jest pyszny a spód
W Mojej Kuchni Lubięłyżka mąki ziemniaczanej Wykonanie: W pierwszej kolejności przystępujemy do przygotowania blaszki, którą wykładamy dokładnie papierem do pieczenia. Spód ciasta przygotowujemy ze zmielonych herbatników, podobnie jak przy niebiańsko delikatnym serniku (przepis znajdziecie TU ). Gdy blaszka jest już przygotowana, w dużej misce ubijamy jajka z cukrem do uzyskania jasnej, puszystej konsystencji. Wówczas stopniowo dodajemy twaróg (wielokrotnie zmielony, ja kupiłam(...)cukrem. Gdy cukier w pianie pod wpływem mieszania mikserem rozpuści się i jego ziarnka nie będą chrobotały, dodajemy mąkę ziemniaczaną, chwilę mieszamy, a następnie pianę wykładamy na sernik z wiśniami. Sernik pieczemy przez około godziną w temperaturze ok 180 - 190 stopni. Po upieczeniu sernik przed podaniem musimy schłodzić, jednak nie wstawiamy do to lodówki, która
Taste Of My DayPolecam! Ciekawostka! Kropelki rosy ( zwane również łzy teściowej ;) ) to nie polewa, nie lukier i nie żaden syrop klonowy! Te kropelki pojawiają się na wierzchu sernika dopiero po jego ostygnięciu! Ciężar bezy „wyciska” z sernika słodki płyn, który przebija się przez bezę i pokazują się kropelki rosy. SKŁADNIKI: ( tortownica 26 cm ) SPÓD: * mąka – 1 szkl * cukier(...)minut, do uzyskania gładkiej, puszystej masy. Wylewamy na podpieczony spód i wkładamy ponownie do piekarnika na ok. 50-60 minut. BEZA: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, wykładamy na sernik po 50 minutach pieczenia. Zapiekamy jeszcze przez około 15 minut. Uwaga! W czasie kiedy beza jest już w trakcie pieczenia obserwujemy sernik! Beza ma być złocista
Ostra na SłodkoSernik znany przez wszystkich,ale nie mogło go zabraknąć wśród moich przepisów na blogu.Jeden z ulubionych,zawsze się udaje,rozpływa w ustach.Przepis z fantastycznej książki "Gotuj z siostrami". Ciasto: 2 szklanki mąki 3 jajka(1 całe i 2 żółtka) 100g margaryny lub masła 1 łyżka smalcu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki cukru Masa serowa(...)szklanką cukru i dodać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej.Po 60 min sernik wysunąć z piekarnika,wyłożyć na wierzch ubitą pianę i ponownie wstawić na ok 10-15 min,by zapiec pianę(należy uważać by się nie przypaliła). Gotowy sernik studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami,następnie wynieść do zimnego pomieszczenia..wtedy utworzy się nam piękna rosa
Niespełnione zdolności kulinarnedodatkiem malin ukrytych pod lekką budyniową pianką. Jest wyjątkowy!!! Piekłam go zazwyczaj z brzoskwiniami, ale dopiero dodatek malin wydobył z tego ciasta niesamowity, wyrafinowany smak. Polecam!!! Składniki na sernik z malinami i lekką budyniową pianką na blachę o wymiarach 28x40 cm SZKLANKA - 250 ml CIASTO KRUCHE: 400 g mąki płaska łyżeczka proszku do pieczenia 250 g masła(...)dodajemy proszek budyniowy i nadal ubijamy, na koniec cienką strużką wlewamy olej i dalej miksujemy (piana nieco opadnie, ale tak ma być). Na podpieczony sernik układamy maliny, a na nie pianę z białek. Wierzch ciasta posypujemy startym ciastem i znowu wkładamy do piekarnika. Pieczemy kolejne 30 minut. Po tym czasie wyłączamy grzanie i trzymamy jeszcze ciasto
Rozpustne gotowaniegóry folią aluminiową. 3. Bezowa pianka z rosą: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Białka ubić na sztywną, lśniącą pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. 4. Po około 45 minutach pieczenia sernika otworzyć piekarnik i rozprowadzić(...)pianę z białek. Wyrównać i za pomocą, np. widelca zrobić delikatne fale. Następnie zamknąć piekarnik i piec dodatkowe 10-15 minut w temperaturze 160 st.C, aż pianka lekko się zarumieni. Nie należy przesadzać z czasem pieczenia, ponieważ za bardzo spieczona pianka spowoduję, że na serniku nie pojawią się kropelki rosy! Po tym czasie uchylić piekarnik i pozostawić sernik
Nastoletnie WypiekanieWłączyć piekarnik i ustawić temperaturę na 150 stopni, program góra/dół (bez termoobiegu! - serniki tego nie lubią). Ubić białka na sztywną pianę z cukrem waniliowym. Wyłożyć na wierzch sernika. Piec około 90 minut. Po upieczeniu studzić najpierw w lekko uchylonym piekarniku, następnie na kratce lub w lodówce. Przed podaniem posypać pozostałą czekoladą, można
Garniec MagalieUwielbiam serniki i staram się nie piec w koło tego samego. Ostatnio zalazłam zakamuflowane biszkopty, wiec stwierdziłam, że trzeba spróbować zrobić na nich sernik. I tak oto wyszedł całkiem pysznie :) Masa sernikowa: 1 kg twarogu 1 1/3 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 budyń waniliowy 7 żółtek 4 białka skórka otarta z 1 cytryny Dodatkowo: ½ szklanki rodzynek(...)kroimy na niewielkie kosteczki, które układamy na serniku. Z białek ubijamy sztywną pianę, następnie dodajemy do niej cukier i miksujemy do momentu, gdy się rozpuści. Na koniec dodajemy proszek budyniowy i całość jeszcze raz miksujemy. Gotową masę bezową delikatnie rozsmarowujemy na wierzchu sernika. Sernik pieczemy około 50 minut w 180°C. R E K L A M A google
Smakowy RajSernik: 1 kg zmielonego białego sera 2 szklanki słodkiego mleka 2 budynie śmietankowe ( mogą być waniliowe) 2 całe jajka 4 żółtka ½ szklanki oleju 1 szklanka cukru Wszystko razem zmiksować i wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą fajansowej, podłużnej blaszki ( może być zwykła, ale wtedy należy ją wyłożyć dokładnie papierem do pieczenia). Piec(...)stopniach ok. 50 – 60 minut. Beza: 4 białka 4 łyżki cukru 4 łyżki kokosu Białka ubić na sztywno, dodać cukier dalej ubijając, dodać kokos, lekko wymieszać. Pianę wyłożyć na podpieczony sernik ( 10 – 15 minut przed końcem pieczenia). Piec dalej do uzyskania złotego koloru bezy. Zapraszam do konkursu ma mężowym blogu: http://zegarkiipiora.com/2015/04/17/zegarki-i-piora-1-urodziny-bloga-konkurs/ Kategoria: Ciasta
kuchcikowniaserniki w formie, nie smarując jej tłuszczem, należy wtedy po upieczeniu, przed wyjęciem sernika z formy, odkroić jego brzegi ostrym nożem. Ja większość serników piekę w formie z papierem do pieczenia, dzięki temu brzegi sernika podczas stygnięcia zapadają się lekko do środka, a sernik z wierzchu jest równy. Sernik upiekłam w formie o wymiarach 24x24cm. Sernik(...)mąkę ziemniaczaną - do masy serowej dodać oprószone mąką rodzynki (nadmiar mąki strzepnąć), wymieszać - białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo pozostałą 1/3 cukru pudru - pianę przełożyć do masy serowej w kilku porcjach, po każdej delikatnie mieszając masę z pianą - gotową masę serową przełożyć na podpieczony spód z ciasta kruchego - schłodzone ciasto kruche, które pozostało, rozwałkować
Smakołyki Bereniki