Znacie takie dni kiedy to macie ochotę na coś słodkiego, ale niekoniecznie macie czas na przygotowanie wybornego deseru ??. Mam rozwiązanie szybki, lekki i szalenie smaczny sernik
vaniliowoczekoladowasernik inspirowany znanymi rogalami Marcińskimi. Skorzystałam z przepisu Madame Edith, ale jak zwykle wprowadziłam swoje modyfikacje. Sernik ma ciekawy smak, na pewno nie jest klasyczny. Wyjątkowy spód, mocno nawiązujący do nadzienia słynnych rogali, fajnie komponuje się z masą serową. W oryginale wierzch sernika zdobi lukier, ale my uwielbiamy połączenie sera z czekoladą, więc w mojej wersji sernika właśnie(...)Sposób przygotowania: 1. Przygotować wszystkie składniki. Biały mak dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą. 2. Następnie mak zalać wrzątkiem i odstawić na około godzinę. 3. Po tym czasie mak bardzo dokładnie odsączyć i zemleć dwukrotnie przez maszynkę. Można także zemleć mak w Thermomixie przez kilka sekund na poziomie 10. 4. Zmielony mak przełożyć do rondelka, dodać cukier
W mojej kuchniZnakomity przepis na klasyczny sernik wiedeński, czyli bez jakiegokolwiek spodu. Puszysty, bardzo delikatny, wilgotny o wyraźnym smaku pieczonego sera. Zdecydowanie jest to ulubiony sernik
Ola la LCHFMakowiec japoński to wilgotne ciasto z jabłkami i maku, które wręcz rozpływa się w ustach. Jest bez spodu i dodatku mąki. Piekę go na Wigilię oraz imprezę sylwestrową. Jest pyszny i bardzo prosty w zrobieniu. Na wigilijnym stole obok sernika obowiązkowo musi być też makowiec. Tym razem polecam makowca japońskiego z dużą ilością jabłek, dzięki którym ciasto jest wilgotne. Makowiec
Ania gotujeJak to się mówi potrzeba matką wynalazków. To ciasto, bo dla mnie sernikiem nie jest i to z prostej przyczyny. Sernik, jak sama nazwa wskazuje
Dieta moja pasjaMoja Mama w okolicy Bożego Narodzenia oglądała telewizję śniadaniową, gdzie przygotowywany był sernik z białą czekoladą i smażoną konfiturą z pomarańczy. Nie mogłam znaleźć tego
Słodkie inspiracjeSkładniki: Ciasto 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 kisiel wiśniowy (warto dodać doby jakościowo kisiel
PychotkaaaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Seromak to połączenie dwóch ciast: makowca i sernika. Gdy mamy problem z wyborem jednego z nich wystarczy
Marta Gotujeprzekładamy w kilku partiach do maku, ostrożnie mieszamy i wykładamy na ciasto kruche. Wyrównujemy. SER: Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Resztę składników miksujemy tylko do połączenia składników, wlewamy zimne masło. Miksujemy i wylewamy na makową warstwę. Również wyrównujemy. Pieczemy ok. 1 godziny w 180 st. C ustawienie góra dół. Sernik studzimy w piekarniku z zamkniętymi drzwiami
Pani na deseraromat cytrynowy, delikatnie połączyć, wyłożyć na przygotowane herbatniki. Następnie łyżką rozłożyć pacynki masy z makiem i masy z kakao, wyrównać powierzchnię. Piec 60 minut w temperaturze 170 stopni (155 z termo obiegiem). Po upieczeniu uchylić piekarnik i pozostawić w nim sernik aż troszkę przestygnie
Kuchenne zapiski Edytytemu. Prosty i jak do tej pory zawsze sie udaje, nawet w moim zepsutym piekarniku ;-) Sernik pieczony skladniki na spod: 0,5 kostki margaryny 0,5 szklanki cukru 2 zoltka + 1 cale jajko 0,5 opakowania malego proszku do pieczenia 1,5 szklanki maki Wszystkie skladniki ciasta ucieramy razem. Gdy bedzie zbyt geste dolewamy odrobine mleka. Gotowym ciastem wykladamy(...)250g) Zoltka ucieramy z cukrem, dodajemy ser, budyn oraz przestudzona, roztopiona margaryne. Na koncu dodajemy bialka ubite na sztywna piane. Delikatnie laczymy z masa serowa i wykladamy na ciasto. Sernik pieczemy przez 1 godzine, ja zawsze pieke dluzej, w temperaturze 180°C. Smacznego. Przepis ren zamieszczam w ramach zabawy "Gotujemy po polsku" pod patronatem serwisu zPierwszegoTloczenia.pl
Przysmaki KarolkiBiszkopt makowy 2 jajka rozmiar L 50 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (niecałe pół szklanki) 50 g cukru (1/4 szklanki) łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki suchego maku Krem piernikowy: 1 litr mleka 2% 200 g masła 100 g cukru (3/4 szklanki) 2 opakowania budyniu śmietankowego (po około 45 g każdy) łyżka mąki ziemniaczanej łyżka przyprawy(...)Świąteczny Przysmak – wyjątkowy deser na wyjątkowy czas Zobacz inne przepisy na świąteczne ciasta: Ciasto Specjał Mikołajowej – biszkopt z makiem i śliwkami w czekoladzie Makowiec na biszkopcie Ciasto Przynęta Brzyduli – piernikowy biszkopt z masą grysikową Najlepszy piernik błyskawiczny Puszysty sernik na herbatnikach – prosty i szybki przepis Artykuł Ciasto Świąteczny Przysmak – wyjątkowy deser na wyjątkowy czas pochodzi
e-PrzepisyKulinarneMoja mama i jej mama nigdy nie piekły makowców. Świątecznym ciastem był piernik z torebki, sernik wiedeński (najlepszy na świecie) i kruche ciasteczka z lukrem. Mama mego ojca też nie piekła strucli robiła za to MAK. Gęsty, ciągnący się, z rodzynkami, migdałami i cała masą cytrusowej skórki. Był niesamowity! pamiętam, że mimo obfitej wigilijnej uczty
Dzieje kuchennej Wiewióry