przekładamy w kilku partiach do maku, ostrożnie mieszamy i wykładamy na ciasto kruche. Wyrównujemy. SER: Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Resztę składników miksujemy tylko do połączenia składników, wlewamy zimne masło. Miksujemy i wylewamy na makową warstwę. Również wyrównujemy. Pieczemy ok. 1 godziny w 180 st. C ustawienie góra dół. Sernik studzimy w piekarniku z zamkniętymi drzwiami
Pani na deseraromat cytrynowy, delikatnie połączyć, wyłożyć na przygotowane herbatniki. Następnie łyżką rozłożyć pacynki masy z makiem i masy z kakao, wyrównać powierzchnię. Piec 60 minut w temperaturze 170 stopni (155 z termo obiegiem). Po upieczeniu uchylić piekarnik i pozostawić w nim sernik aż troszkę przestygnie
Kuchenne zapiski Edytytemu. Prosty i jak do tej pory zawsze sie udaje, nawet w moim zepsutym piekarniku ;-) Sernik pieczony skladniki na spod: 0,5 kostki margaryny 0,5 szklanki cukru 2 zoltka + 1 cale jajko 0,5 opakowania malego proszku do pieczenia 1,5 szklanki maki Wszystkie skladniki ciasta ucieramy razem. Gdy bedzie zbyt geste dolewamy odrobine mleka. Gotowym ciastem wykladamy(...)250g) Zoltka ucieramy z cukrem, dodajemy ser, budyn oraz przestudzona, roztopiona margaryne. Na koncu dodajemy bialka ubite na sztywna piane. Delikatnie laczymy z masa serowa i wykladamy na ciasto. Sernik pieczemy przez 1 godzine, ja zawsze pieke dluzej, w temperaturze 180°C. Smacznego. Przepis ren zamieszczam w ramach zabawy "Gotujemy po polsku" pod patronatem serwisu zPierwszegoTloczenia.pl
Przysmaki KarolkiBiszkopt makowy 2 jajka rozmiar L 50 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (niecałe pół szklanki) 50 g cukru (1/4 szklanki) łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki suchego maku Krem piernikowy: 1 litr mleka 2% 200 g masła 100 g cukru (3/4 szklanki) 2 opakowania budyniu śmietankowego (po około 45 g każdy) łyżka mąki ziemniaczanej łyżka przyprawy(...)Świąteczny Przysmak – wyjątkowy deser na wyjątkowy czas Zobacz inne przepisy na świąteczne ciasta: Ciasto Specjał Mikołajowej – biszkopt z makiem i śliwkami w czekoladzie Makowiec na biszkopcie Ciasto Przynęta Brzyduli – piernikowy biszkopt z masą grysikową Najlepszy piernik błyskawiczny Puszysty sernik na herbatnikach – prosty i szybki przepis Artykuł Ciasto Świąteczny Przysmak – wyjątkowy deser na wyjątkowy czas pochodzi
e-PrzepisyKulinarneMoja mama i jej mama nigdy nie piekły makowców. Świątecznym ciastem był piernik z torebki, sernik wiedeński (najlepszy na świecie) i kruche ciasteczka z lukrem. Mama mego ojca też nie piekła strucli robiła za to MAK. Gęsty, ciągnący się, z rodzynkami, migdałami i cała masą cytrusowej skórki. Był niesamowity! pamiętam, że mimo obfitej wigilijnej uczty
Dzieje kuchennej Wiewiórypozdrawiam;) Co do pizzy, to zdjęć nie będzie, bo została już po niej tylko figa z makiem! Mogę Was tylko zapewnić, że w ustach siedziała wybornie! SERNICZKI Z TONKĄ I FIGAMI (bez pieczenia) 500 g kremowego twarożku do serników (użyłam President) 1 opakowanie czekoladowych herbatników (ok. 120 g) 60 g masła 250 ml śmietany kremówki kilka
KUCHARNIArównież jako ciasto na weekend w okresie zimowym. Sernik robi się bardzo szybko. Przygotowałam go w małej tortownicy ale bardzo wysokiej, dwa razy wyższej niż taka standardowa. Jeśli taką macie to właśnie ją wykorzystajcie, jeśli nie to sięgnijcie po średnią. SKŁADNIKI: ciasto: - 100 g masła - 200 g maki pszennej (np. szymanowskiej) - 80 g cukru pudru - 2 żółtka - 1 łyżeczka
SMYKWKUCHNIŚwięta bez sernika? - to wykluczone! Sernik tradycyjny, przygotowywany przez mamę musi być na świątecznym stole, bo to już jest tradycja. Składniki: -1 kg twarogu ( może być twaróg gotowy ) -1 szklanka cukru -4 jajka -5 dkg margaryny lub masła -aromat śmietankowy -2 łyżki maki ziemniaczanej -dżem z czarnej porzeczki lub agrestu lub śliwek - do wyboru Na ciasto(...)miksujemy. Dodajemy 2 łyżki maki ziemniaczanej i oczywiście nadal miksujemy. Ubijamy pianę z białek. Na końcu dodajemy do niej 2 pozostałe łyżki cukru. Miksujemy. Przekładamy pianę do masy serowej i mieszamy wszystko łyżką. Wykładamy masę na blaszkę a z białej części ciasta, po rozwałkowaniu - wycinamy paseczki, z których robimy ozdobną kratkę na serniku. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury
Maminek kulinarnyszklanki mąki 3 łyżki kakao 4 jajka 1 łyżeczka sody na masę serową: 1 kg sera na sernik z wiaderka 5 jajek 1 szklanka cukru 1 budyń śmietankowy 2 łyżki kaszy manny 1/3 szklanki oleju 2 łyżki suchego maku mały słoiczek żurawiny (gęstej) na polewę: 125 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki wrzątku
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSerniki lubię bardzo, dziś w trochę innej wersji. I chociaż z prawdziwym sernikiem nie wiele mają wspólnego to i tak je uwielbiam! Spróbujcie sami... Składniki na ciasto; 30 dag białego sera 1/3 szklanki maki 1/3 szklanki mleka 1 jajko 2 łyżki cukru Składniki konfitury; ok.40 dag truskawek 3-4 łyżki cukru 1 łyżka cukru żelującego olej
Radość kipiąca uśmiechem.razem przygotowałam wersję urozmaiconą, która wśród moich znajomych okazała się wielkim hitem. Przypomina mi pyszny i niezwykły sernik na zimno. (Tortownica o średnicy 22 cm) Ciasto na mleku: 2 szklanki mleka 3 jajka 2/3 szklanki cukru 1/2 szklanki maki 2 łyżki masła 1/2 szklanki wiórek kokosowych Masa z serka: 400g serka waniliowego homogenizowanego 2-3 łyżeczki żelatyny Masa
Di gotujePierniczki Pierniczki- czerwone serca Pierniczki - mikołaje Popękane czekoladowe ciasteczka Puszysty sernik Rudolfy Sernik na święta Sernik z mango Vanillekipferl - waniliowo orzechowe księżyce Zimtsterne - cynamonowe ciasteczka Bigos Kapusta z grzybami Łosoś i pstrąg w galarecie Pierogi z makiem Pierogi z kapustą i grzybami
Aga w kuchni