Składniki: 5 jajek 3 łyżki maku 3/4 szklanki erytrolu 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem: 1/2 kg sera na sernik 2 małe kubeczki jogurtu greckiego 0%, … Czytaj dalej Biszkopt z kremem serowym
czarrna od kuchniKiedy skosztowałam pierwszy raz Lemon Curd , z którym robiłam sernik cytrynowy , od razu się w nim zakochałam. Przyznam szczerze, że wcześniej kompletnie nie rozumiałam zachwytów
Moja Delicjajest również kakaowy, gładki i pozbawiony pęknięć. Poza tym taka polewa nie maże się, ponieważ ma piankową konsystencję. Dodatkowo w serniku wyczuwalny jest akcent makowy, a to dlatego, ponieważ cała tortownica po wysmarowaniu masłem została na grubo posypana makiem. Mamy tu zatem całą paletę smaków, które tworzą razem bardzo udaną kompozycję. Czytaj dalej
Arabeska waniliowaMakowiec na biszkopcie Pierniczki Miodownik Marcepanek Ciasto czekoladowe z pomarańczą Choinki czekoladowe Red Velvet Sernik na kruchym spodzie Sernik z wiaderka Piernik z polewą Kruche ciasteczka Jabłecznik Ciasto z jabłkami i budyniem Dodatki do ciast: Przygotowanie maku do ciast Polewa czekoladowa Polewa czekoladowa bez masła i mleka Lukier królewski Lukier kolorowy i czekoladowy
Uwaga Babcia Gotujeosłodzoną miodem, ozdobiłam wiórkami kokosowymi i płatkami migdałów. Mazurek to jedno z obowiązkowych ciasto na świątecznej liście wypieków, obok sernika i babki tworzy mój ulubiony wielkanocny zestaw. . SKŁADNIKI NA KRUCHY SPÓD: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki maki pełnoziarnistej 100 g. mielonych migdałów kostka masła (200 g.) 2 łyżki cukru kokosowego 3 żółtka PRZYGOTOWANIE: na blat wysypuję mąkę
Upiecz sobie babeczkęświąteczne ciasta i desery. Nie wiem jak u Was, ale u mnie, na wielkanocnym, słodkim stole goszczą zawsze serniki i babki, rzadziej mazurki i ciasta przekładane. Mam dla Was pomysł na małe serniczki na zimno, z makiem i duszonymi jabłkami. Niecodzienne połączenie, ale pyszne :) Będą pięknie się prezentowały i na pewno podbiją serca Wasze i Waszych gości :) Polecam
Domowa cukiernia Ewykruchy spód: 130 g masła 300 g mąki krupczatki 1 całe jajko 1 żółtko 5 łyżek cukru pudru Na sernik: 1,2 kg tłustego twarogu 300 g cukru 330 ml śmietanki 36% 2 budynie śmietankowe z cukrem 2 łyżki maki ziemniaczanej 10 jajek L szczypta soli Na polewę: 125 g masła 8 łyżek cukru 4 łyżki kakao 3 łyżki(...)taki sam sposób wmieszać do masy serowej ubitą śmietankę. 5. Masę serową wylać na blaszkę. Do piekarnika nagrzanego na 160 st. C wstawić na spód naczynie z wodą. Sernik piec 90 minut, po tym czasie zostawić sernik w piekarniku aby stopniowo stygł, wtedy nie opadnie. Po upływie ok 20 minut piekarnik można delikatnie uchylić, ale sernik należy
Krylowa Kuchniakażdym przyjęciu. Przepis na ciasto, które zawsze wychodzi i wszystkim smakuje. Makowiec zaraz po serniku jest najchętniej jedzonym ciastem w moim domu. Zazwyczaj robię pyszne ciasto, jakim jest torcik makowy , który nie zawiera w swoim składzie jabłek i jest praktycznie z samego maku. Makowiec japoński za sprawą jabłek jest bardzo wilgotny i nieco kremowy. Struktura tego ciasta zależy
Kuchcik gotujeUwielbiam serniki i cukierki krówki. Połączone w jedno tworzą rewelacyjne ciasto, które szybko znika ze stołu. Tortownica 18 cm Spód: 3/4 szklanki maki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżka kakao 75 g masła 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18% Masa serowa: 3 jajka 100 g cukru 20 g masła 1,5 łyżki mąki pszennej 600 g twarogu z wiaderka(...)kajmak o smaku krówkowym i dokładnie mieszamy. Na spód w tortownicy wylewamy po 4 łyżki masy z kajmakiem i 2 masy serowej, i tak aż do wyczerpania masy. Sernik pieczemy w nagrzanym do 160*C (funkcja góra-dół) przez 60-65 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i trzymamy w nim sernik jeszcze przez 30 minut. Polewa
VioletoweKucharzenieserniki. Nim autor poświęcił krótki wstęp, bo jak pisze to jego ulubione ciasta! Tu znajdziemy kilka informacji, np. o doborze odpowiedniego sera do naszego ciasta, aby uzyskać satysfakcjonujący nas efekt. Przepisy brzmią cudownie i z wielką przyjemnością wypróbujemy choć kilka z nich - zresztą posłuchajcie sami - sernik z koziego sera z miodem i orzechami włoskimi, gotowany sernik(...)limonką, sernik z czarnym sezamem, sernik gryczany czy w końcu sernik z wiśniami pieczony w filiżankach! Kolejny rozdział przedstawia cudowne drożdżowe wypieki. Jak my uwielbiamy ciasta drożdżowe, a tu mamy już wybranych kilka perełek, które są na naszej liście koniecznie do zrobienia! Pięknie wyglądające brioszki, absolutnie cudowny chlebek maślany, chałka z marcepanem, drożdżówki z makiem, drożdżowe
Plate of JoyKremowy, rozpływający się w ustach, o delikatnej konsystencji sernik na bazie mascarpone i śmietanki. Lekko słodki śmietankowy smak przełamany truskawkowym akcentem w postaci galaretki i
Ola la LCHFNajlepsze ciasta to serniki. A ten z dodatkiem kajmaku i orzechów jest wyjątkowy. Składniki: Ciasto kruche: 30 dag mąki pszennej 10 dag cukru pudru 10 dag masła 1 łyżka smalcu 1 jajko 2 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. Przygotowane ciasto schładzamy w lodówce. Ciastem wykładamy(...)łyżek cukru 80 g zmielonych orzechów 120 g posiekanych orzechów 1 łyżka kaszy manny 1 łyżka maki pszennej Białka ubijamy na sztywno pianę. Dodajemy stopniowo cukier. Na koniec dodajemy orzechy i delikatnie mieszamy. Całość wykładamy na podpieczony sernik. Pieczemy około 30 minut. Po upieczeniu pozostawiamy sernik w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do wystudzenia
Pyszności SłodkościCiasto Maczek Porzeczkowy – Dzisiaj zapraszam na ciasto, które przygotowałam na rodzinne spotkanie :). Pełna blacha pyszności. Biszkopt jest z makiem i delikatnie pachnie migdałami. Krem zrobiłam z sera, bitej śmietany i usztywniłam go galaretką. Jest lekki i nie za słodki, waniliowy. Kwaskowate porzeczki orzeźwiają. Zamiast porzeczek można użyć borówki, myślę, że też będzie pysznie, bardzo polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj(...)push({}); Ciasto Maczek Porzeczkowy Składniki: Biszkopt: 6 jajek – osobno żółtka i białka 220g cukru 100g suchego maku 200g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub 2-3 krople aromatu migdałowego Krem: 550g gotowego sera na sernik 5 łyżek cukru pudru 350g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 2 galaretki w proszku (użyłam
Mała Cukierenkałyżeczka * jajko M – 2 szt * mąka ( ja użyłam bezglutenowej kasztanowej ) – 60 g SERNIK: * twaróg sernikowy dobrej jakości – 400 g * czekolada mleczna – 100 g * cukier – 70 g * jajko M – 2 szt * Czarne Kakao Intense Dr.Oetker – 1 łyżka * maka ziemniaczana – 1 łyżka * Ekstrakt naturalny Pomarańcza z Brazylii Dr. Oetker – 1 łyżka MUS POMARAŃCZOWY(...)cukier, odrobinę pasty waniliowej, jajka i energicznie mieszamy. Wsypujemy mąkę, mieszamy i wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 25 minut. SERNIK: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli. Ser ucieramy z cukrem, m ąką , ekstraktem pomarańczow ym , kakao i odrobin ą pasty waniliowej. Wbijamy jajka. Dodajemy rozpuszczon ą czekoladę, mieszamy. Wylewamy na upieczone
Ostra na Słodko