Jest genialny! Delikatny, słodki choć bez cukru, z aromatem wanilii i limonki, z mnóstwem malin, migdałami i gorzką czekoladą. Nawet osoby na diecie mogą pozwolić sobie
DefinicjaSmakublaty kruchego lub biszkoptowego ciasta , jak również można zawinąć go w roladę . Nierzadko do maku dodaje się miód, bakalie, orzechy. Przyrządzenie makowca jest czasochłonne – wymaga kupienia suchego maku i odpowiedniego przygotowania go, m.in. drogą parzenia i moczenia. Szarlotka To tradycyjne polskie ciasto, tuż obok sernika stanowiące stały zestaw na wszelkie święta i uroczystości. Szarlotki piecze się zwłaszcza na jesień, kiedy
ProstePesto.plpannę ;-))) Dekoracje świąteczne ruszyły pełną parą... Czas było się zabrać za perniczki... Romcia na pierwszej kawce na mieście ;-) Pieczenie mini serników piernikowych ;-))) Domowe pierniki najlepsze ;-) Ktoś tutaj przed czasem rozpakował swój prezent ;-))) Pierwszy drożdżowy wieniec z białym makiem okazał się obłędny!!! Wieniec bożonarodzeniowy własnej roboty ;-) wcale nie taki trudny do zrobienia ;-) Relaks dla tych, którzy ciężko pracowali .... I porządki
SMYKWKUCHNIprzygotowana z zsiadłego mleka z dużą ilością bakalii 12. Babka makowa – czyli pomysł na wykorzystanie suchego maku; babka prosta do przygotowania, tania i bardzo smaczna! 13. Babka piaskowa, dwukolorowa – długo zachowuje świeżość 14. Sernik pieczony w kąpieli wodnej – puszysty, miękki i niesamowity w smaku; nie pęka podczas pieczenia i idealnie się kroi 15. Mazurek orzechowy
Ugotowaćczasu, więc myślę, że spokojnie możecie go upiec w wolnej chwili między sernikiem, a makowcem. Gorąco polecam! ;) * SKŁADNIKI na tortownicę o średnicy 21-23 cm Biszkopt makowy: 5 jajek 150 g cukru 120 g mąki pszennej 50 mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ½ szklanki maku ½ szklanki posiekanych bakalii Dodatkowo: 50 g płatków migdałów tuzin kartofelków marcepanowych Krem marcepanowy(...)sztywną pianę. Następnie zacznij powoli dosypywać cukier, cały czas miksując. Gdy otrzymasz lśniącą pianę, dodaj kolejno żółtka, nadal ubijając. Obie mąki przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia, makiem oraz drobno posiekanymi bakaliami. Suche składniki zacznij dodawać łyżka po łyżce do jajecznej piany, mieszając powoli łyżką. Gotowe ciasto przełóż do tortownicy ze spodem pokrytym papierem do pieczenia. Wstaw
Food Squarewróciłam do kalorycznej normy. Składniki (6 placuszków)/całość około 400kcal/: jajko szczypta sody 100g sera mielonego na sernik (użyłam Presidenta, z tego co się orientuję ma najmniej tłuszczu i kalorii, 92kcal/100g) 30g suchego mielonego maku kilka kropel aromatu migdałowego 30g płatków żytnich zmielonych na mąkę 20g rodzynek BIO 15g mleka Sposób przygotowania: Jajko miksujemy na najwyższych
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćMoże trochę zapomniane ciasto. Warto jednak powrócić do dawnych przepisów. Mój zapisany , gdzieś w starym, pożółkłym już zeszycie. Sernik połączony z ciemnym ciastem. Zawsze się udaje, dlatego polecam nawet tym niewprawionym w pieczeniu. SKŁADNIKI Ciasto: 1 1/2 szklanki maki 3 łyżki kakao 1 kostka margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 4 jajka 5 łyżek wody(...)miksować. Masę serowa wylać na ciasto. Pod wpływem ciężaru trochę ciasta zmiesza się z serem. I o to chodzi. Ponieważ powinno to być ciasto łaciate. Sernik wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni ok. 60 min. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie
W kuchennym oknie Ewymascarpone) Kula śnieżna z biszkoptu z kremem chantilly, czerwoną porzeczką i granatem (Cupola di pan di spagna con crema chantilly, ribes rosso e melagrana) Babka cytrynowo-pomarańczowa z makiem (Ciambella con agrumi e semi di papavero) Tort makowy z kremem budyniowym (Torta ai semi di papavero con crema di budino) Świąteczny pudding (Christmas pudding) Panforte - świąteczne ciasto z Sieny(...)Włoskie ciasto "Sbrisolona" z Mantova (Sbrisolona mantovana) Tarta sernikowa z czekoladą (Crostata di ricotta e gocce di cioccolato) Włoski sernik z kaszki semolino i ricotty (Migliaccio) Torcik z musem czekoladowym (Torta di mousse al cioccolato) Panna cotta z makiem i białą czekoladą (Panna cotta con semi di papavero e cioccolato bianco) Czekoladki marcepanowe (Palline al marzapane e cioccolato
La grande e la piccola cuocaKażdy stół ma w święta swe własne postulaty. Jedni mają kapustę z grochem, inni kutię, pierogi z makiem, z kapustą i grzybami. Ktoś znów woli zupę rybną od barszczu, gdzieś nie można się obejść bez makiełek, śwątecznego sernika, ryby w galarecie, po grecku. Wielu nie lubi karpia, więc jada inne ryby. Reasumując, w każdym domu święta są inne(...)składniki na jedną, dorodną struclę ciasto: 3 szklanki mąki szklanka cukru 170g masła 2 łyżki oleju jajko 2 żółtka szklanka mleka aromat waniliowy 50g świeżych drożdży Masa makowa: 300g maku 3/4 szklanki cukru 3 łyżki miodu' 2 białka szczypta soli 50g rodzynków 50g skórki pomarańczowej kandyzowanej 50g mielonych migdałów Ciasto : Drożdże rozcieram z 2 łyżkami cukru, mieszam z ciepłym
W kuchni Karmel-itkiBardzo ciekawe połączenie ciast: piernika i sernika. Przepis pochodzi z książki Lidla- Przepisy Mistrza Pawła Małeckiego . Wypróbujcie naprawdę warto. SKŁADNIKI: Kruche ciasto czekoladowe: 200 g maki pszennej 15 dag kakao 5 g przyprawy do piernika 75 gram cukru 150 g margaryny 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 żółtko Spód piernikowy: 180 g margaryny 140 g czekolady deserowej 100 g miodu(...)przyprawy do piernika 40 g cukru trzcinowego 4 jajka 2 opakowania cukru wanilinowego 125 g maki pszennej tortowej 10 g proszku do pieczenia 20 g maki ziemniaczanej Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego 15 g margaryny miękkiej 150 g cukru 2 opakowania cukru wanilinowego 40 g budyniu waniliowego w proszku 200 mil śmietanki UHT 30 % 4 jajka WYKONANIE: Kruche ciasto
W kuchennym oknie Ewywaniliowego 1 lyzka maki ziemniaczanej Brownie: 3 duże jajka 1 szklanka cukru szczypta soli 180 g rozpuszczonego masła 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego czerwony barwnik w żelu 2 łyżki kakao 120 g maki pszennej ZAPRASZAM ROWNIEZ DO OBEJRZENIA FILMU WYKONANIE: Zrobić masę s erową: W misce wymieszać rózgą lub mikserem, wszystkie składniki na sernik. Gotową masę
Pani M - kuchnia smakowitaokazało się bardzo smaczne. Sernik bardzo szybko zniknął... oby w Waszym domu było tak samo :-) Do kawałka sernika, a może dwóch, filiżanka pysznej kawy i ja się rozpływam... nie mogłabym żyć bez słodyczy. A Wy ? Składniki: ciasto: maka pszenna 30 dag, cukier drobny pół szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, masło 15 dag, żółtko jaja 1 szt, skorka(...)pieczemy w temperaturze 170 stopni, następnie temperaturę obniżamy do 150 stopni. Kokosowa kruszonka: Składniki kruszonki łączymy opuszkami palców i posypujemy nią ciasto po 30 min pieczenia sernika. Upieczony sernik chłodzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie posypujemy cukrem pudrem. Najlepiej smakuje na drugi dzień
kulinarne odsłony patibiałka szczypta soli do białek 1 szklanki cukru4 łyżki kaszy manny kilka kropel aromatu waniliowegoMasa serowa:1 kg sera twarogowego (w wiaderku 3-krotnie mielony na sernik)5 jajek (osobno białka i żółtka)dodatkowo 2 żółtka125 g masła1 szklanki cukruszczypta soli (do białek)dodatkowo cukier puder do posypania wierzchu ciastapół szklanki suszonej zurawinySpód: Wszystkie składniki(...)piecu ok. 10-15 minut, aż lekko się zarumieni. Masa makowa: Mak mielimy dwa razy w maszynce. Następnie zmielony mak przekładamy do garnka i zalewamy gorącym mlekiem. Gotujemy kilka minut, wsypujemy cukier i gotujemy dotąd, aż całość zgęstnieje. Zdejmujemy garnek z makiem z ognia, dodajemy kaszę mannę i doprawiamy aromatem waniliowym, dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy do masy
Bon Appetit Małgorzatyporcji), wkładamy do woreczków i chłodzimy przez 1 godzinę w lodówce. Zrobiłam o 1/3 ciasta więcej niż potrzeba do seromakowca, bo upiekłam jeszcze tartaletki. Również wieczorem szykujemy masę makową. Mak przekładamy do garnka z grubym dnem, stawiamy na gaz i mieszając odparowujemy nadmiar płynu (nie ma gotowej masy idealnej). Następnie dodajemy skórkę pomarańczową, mielone migdały, posiekane orzechy włoskie, suszoną żurawinę(...)morelowo budyniowy . Masę serową wykorzystałam, z niewielkimi zmianami, z sernika wiedeńskiego . Masę makową – tu się wykpiłam, bo tym razem „uszlachetniłam” gotowca. Serniki (górną warstwą seromakowca jest sernik) przeważnie dekorowane są czekoladą lub posypwane cukrem pudrem. Tym razem skorzystałam z „podpowiedzi” Doroty i seromakowiec ozdobiłam lukrem i suchym makiem. Mimo, że przygotowanie tego ciasta jest dosyć czasochłonne
mojewypiekiinietylko