Bardzo lubimy makowiec na blaszce, musi być dużo maku, bakalii i oczywiście nie może się rozpadać ilekroć wbija się w niego widelczyk. Masa makowa musi być wilgotna. Doszłam do wniosku, że skoro upiekłam pyszny sernik, muszę spróbować zrobić równie dobry makowiec. Boże Narodzenie bez niego , tak i jak bez pierników nie może się odbyć. W ubiegłym roku też zrobiłam(...)którym sama powiem -pyszny! Pozbierałam przepisy od kilka osób wzięłam z nich co najlepsze i oto jest- pyszny świąteczny makowiec. Spód taki jak na sernik z rosą!Forma 30x25 Masa makowa SKŁADNIKI: 1 kg. maku (2 łyżki masy zabieram na makiełki wigilijne) 3/4 kostki masła 3/4 szkl. cukru 6 jajek 2 łyżki kakao 3/4 słoika powideł śliwkowych (słoik 200ml
Kuchnia Beatyunosil sie ich zapach, pod butami slychac bylo przyjemny szelest. Ciezko bylo wracac do domu. Choc wlasciwie powrot byl slodki, pod znakiem sernika z brzoskwiniami. Sernik z brzoskwiniami skladniki na ciasto: 3 szklanki maki 1 kostka margaryny 3 lyzki cukru 5 zoltek maly proszek do pieczenia masa serowa: 1kg twarogu poltlustego 2 jajka 1 budyn smietankowy 0,5 szklanki(...)ukladamy je na mase serowa. Bialka pozostale od ciasta ubijamy na sztywna piane z dodatkiem cukru. Nastepnie nakladamy ja na mase serowa z brzoskwiniami. Piane przykrywamy reszta pozostawionego ciasta. Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez okolo 1 godzine. Smacznego! Uwagi: Przepis jest na blache, ja pieklam na tortownicy i wszystkie skladniki zmniejszylam o polowe. Przepis zamieszczam
Przysmaki Karolkikoniec dodajemy roztopioną margarynę i zmielone orzechy. Ciasto orzechowe pieczemy w dużej prostokątnej blaszce ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Sernik: 1 kg białego sera 8 jajek 1 łyżka maki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 200 g margaryny 450 g cukru pudru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Margarynę ucieramy z cukrem, dodając
Pyszności Słodkościpieczenia. Na koniec dodajemy roztopioną margarynę i zmielone orzechy. Ciasto orzechowe pieczemy w dużej prostokątnej blaszce ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Sernik: 1 kg białego sera 8 jajek 1 łyżka maki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 200 g margaryny 450 g cukru pudru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Margarynę ucieramy z cukrem, dodając
Salonik smakówjajek -80g mąki ryżowej -40g skrobi ziemniaczanej -40g gorzkiego kakao -100g ksylitolu -szczypta soli Krem sernikowo-makowy -60g maku mielonego -200ml mleka -ok 750g sera mielonego na serniki -4 jajka -100g ksylitolu -100g orzechów włoskich -3 płaskie łyżki budyniu waniliowego/śmietankowego Dodatkowo do ozdoby -kilka kostek deserowej czekolady -migdały w płatkach(...)Dzięki temu biszkopt nie opadnie. Odstawić do wystygnięcia. 7.Boki biszkoptu oddzielać od formy nożem, dopiero po wystudzeniu. 8. Biszkopt podzielić na 4 dość cienkie blaty. KREM SERNIKOWO-MAKOWY 9. Mak zlać mlekiem i gotować go na średnim ogniu ok 15 minut do wchłonięcia płynu. 10. Do masy makowej dodać ser (razem ma być 1kg sera z makiem). 11. Następnie
Candy PandasCiasto powszechnie znane i lubiane :). Teraz również na moim blogu. Żałuję, że dopiero teraz zdecydowałam się je upiec, bo to połączenie sernika i makowca jest naprawdę
Opowieści z piekarnikaŚwiąteczny sernik. Gorzka czekolada i pomarańcza a spód z maku. Masa serowa: 500 gram sera trzykrotnie zmielonego 1 opakowanie serka mascarpone 4 jaja 3 łyżki mąki ziemniaczanej olejek pomarańczowy tabliczka gorzkiej 90% czekolady Lindt 1 łyżka kakao szklanka cukru trzcinowego Na spód: 400 gram masy makowej ( jedna mała puszka) 2 jaja 3 łyżki mielonych migdałów(...)zimnym masłem i przelej masę na upieczony spód. Włóż do nagrzanego piekarnika na 150 stopni i piecz ok 80 minut. Ja po godzinie zmniejszyłam temperaturę do 130 stopni. Wystudź sernik. Pokrój pomarańczę na dość cienkie plasterki ok 2 -3 mm. Sok i cukier umieść na dużej patelni, włóż plasterki i odparuj sok do gęstego syropu. Rozłóż plasterki pomarańczy polej
AZgotuj!same galaretki są już słodkie. Prosty do zrobienia i każdemu uda się go zrobić. biszkopt makowy: 3 jajka wielkość M 40 g maku 3 łyżki mąki tortowej płaskie 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru Trzcinowego sernik malinowy: 1 kg serka homogenizowanego 350 g malin 1 galaretka malinowa 4 łyżeczki żelatyny pozostałe: 250 g malin 2 galaretki(...)niej żóltka i już tylko mieszam mikserem. Mąkę, proszek przesiewam, dodaję mak. Wsypuję do jajek i mieszam delikatnie od spodu. Formę o wymiarach 24X24 cm wykładam jej dno papierem do pieczenia. Wylewam ciasto, i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni na 15 minut góra dół. Sernik: Galaretkę i żelatynę rozpuszczam w szklance gorącej wody. Maliny miksuję blenderem
wesoła kuchniaMoże to nie jest szybkie ciasto.. ale na święta stanowi obowiązkową pozycję w moim domu. Jest tak pyszne, że wynagradza czas spędzony w kuchni. Wszystkie
Prosty przepis naW iem, jak uwielbiacie te miniaturowe serniczki. Już przy okazji dwóch poprzednich przepisów chętnie z tej receptury korzystaliście. Dlatego postanowiłem ją powtórzyć w wydaniu bożonarodzeniowym. Mini
Food SquareTen przepis jest wyłącznie dla miłośników serników, a zwłaszcza wielbicieli kokosa! Połączenie mąki kokosowej, nasion chia oraz białek jaj od Farma Białka to istna petarda
Truskawkowa Fiestawersję wolicie i czy zjecie sernik od razu czy poczekacie dwa dni 😁 Składniki (śr: 18-20 cm): Spód migdałowo-makowy - 60g mąki migdałowej -50g maku mielonego -15g oleju kokosowego nierafinowanego -25g syropu kokosowego (może być miód/ syrop klonowy itp.) Masa serowa -500g sera twarogowego (u nas bez laktozy) -2 jajka -ksylitol (według(...)koniec udekorować. POLEWA JOGURTOWO-MAKOWA Żelatynę namoczyć we wodzie na kilka minut do napęcznienia wraz z ksylitolem. Jogurt wymieszać z makiem. Żelatynę podgrzać w kąpieli wodnej do rozpuszczenia i przelać do masy jogurtowej. Całość wymieszać i polać sernik gdy zacznie tężeć. Całość udekorować ciasteczkami i dodatkami
Candy Pandasswój ulubiony typ, który powinien być wilgotny i mocno serowy. Taki właśnie jest mój świąteczny sernik, który polecam wszystkim również na Sylwestra. Sernik piernikowy z galaretka pomarańczową składniki na spód: 100 g maki owsianej - 5 łyżek 60 g mielonych migdałów - 4 czubate łyżki 1 łyżka gorzkiego kakao 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika 3 łyżki miodu 1 jajko
Przysmaki KarolkiSernik bardzo,bardzo malinowy.Delikatnie mazisty,aksamitnie gladki,idealny.Zrobilam go z polskiego twarogu sernikowego z Piatnicy.Pyszny!Do tego kolorek bardzo trendy.Sernik nie opada nie peka jest idealnie rowny.Napisalam inaczej,poniewaz zamiast calych owocow,do masy serowej dodalam puree z malin w dosc sporej ilosci,uzyskujac swietny malinowy smak.Mysle,ze przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom sernikow i malin. Upieklam(...)Skladniki: 1 kg sera twarogowego 3xmielonego 4 jajka duze 1/2 szklanki cukru 350 g malin mrozonych +5 lyzek cukru 4 lyzki maki ziemniaczanej esencja waniliowa 2 lyzki dzemu jezynowego Spod sernika: 8 sucharkow pelnoziarnistych(80 g) 100 g mielonych migdalow 2 lyzki masla ghee Wykonanie: Sucharki rozdrobnic w mikserze kielichowym lub w grubym woreczku foliowym walkiem.Wmieszac mielone migdaly
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!