olejku migdałowego Mak zalać wrzątkiem, tylko do pokrycia i odstawić na noc. Następnego dnia mak odsączyć na ręczniku lnianym lub na sitku, z drobnymi oczkami. Można też kupić mak zmielony np. w Lidlu, nie polecam gotowego maku z puszki, ponieważ jest zbyt słodki i zbyt mokry, poza tym nie wiadomo, co w nim jest oprócz maku. Mak zmielić dwa razy(...)ponoć nie jest polecany) 75 gr miękkiego masła 2 jajka 1/2 szklanki cukru (następnym razem dodam 1/3) najlepiej drobnego lub pudru 100 gr kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 łyżką maki ziemniaczanej Żółtka ubić z cukrem i masłem na jaśniejszą masę, masa ma nie mieć wyczuwalnych kryształków cukru w dotyku, ma być jaśniejsza i ma podwoić objętość, może to potrwać nawet
moj przepis naolejku migdałowego Mak zalać wrzątkiem, tylko do pokrycia i odstawić na noc. Następnego dnia mak odsączyć na ręczniku lnianym lub na sitku, z drobnymi oczkami. Można też kupić mak zmielony np. w Lidlu, nie polecam gotowego maku z puszki, ponieważ jest zbyt słodki i zbyt mokry, poza tym nie wiadomo, co w nim jest oprócz maku. Mak zmielić dwa razy(...)ponoć nie jest polecany) 75 gr miękkiego masła 2 jajka 1/2 szklanki cukru (następnym razem dodam 1/3) najlepiej drobnego lub pudru 100 gr kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 łyżką maki ziemniaczanej Żółtka ubić z cukrem i masłem na jaśniejszą masę, masa ma nie mieć wyczuwalnych kryształków cukru w dotyku, ma być jaśniejsza i ma podwoić objętość, może to potrwać nawet
moj przepis naponoć nie jest polecany) 75 gr miękkiego masła 2 jajka 1/2 szklanki cukru (następnym razem dodam 1/3) najlepiej drobnego lub pudru 100 gr kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 łyżką maki ziemniaczanej Żółtka ubić z cukrem i masłem na jaśniejszą masę, masa ma nie mieć wyczuwalnych kryształków cukru w dotyku, ma być jaśniejsza i ma podwoić objętość, może to potrwać nawet(...)sztywną pianę. Białka delikatnie, szpatułką wmieszać do masy serowej. Masę serową delikatnie przełożyć na masę makową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 st. Piec 1 godzinę, po godzinie sernik wyjąć, posypać pozostałą częścią ciasta piernikowego (1/4), wstawić do piekarnika na 5 min, w 175 st. Po tym czasie piekarnik lekko uchylić i pozostawić sernik do całkowitego ostygnięcia
moj przepis naZbiór pomysłów na Wielkanoc Kochani! Zebrałam dla Was najpopularniejsze Wielkanocne przepisy w jednym miejscu Znajdziecie tu zarówno przepisy na słodko, jak i na słono. Jeśli jeszcze
PatiGotujeProponuję dziś pyszne ale i pracochłonne, i czasochłonne ciasto , jednakże ten wysiłek się opłaca, bo jest przepyszne. Jest to seromakowiec na domowej masie makowej z sernikiem z wiaderka. Można pójść na skróty i użyć maku z puszki , ale szczerze mówiąc nie polecam , jest niedobry, nie ma porównania do prawdziwej masy makowej i jeżeli nie mamy czasu to po prostu upieczmy
Kawa z mlekiemCo powiecie na mini serniczki z konfiturą pomarańczową i makiem? Są idealne na jedną porcję dla każdego, dlatego nikt nie będzie się kłócił o to
Flymetothespoonkoniec książki przychodzi pora na słodkości, bo w szczęśliwym domu nie może zabraknąć kojących aromatów które oswajają ciemność i chłód. Tutaj znajdziemy pyszne ciasteczka z makiem, ciastka z migdałami oraz makowiec, sernik i keks na bogato, a na samym końcu znajdziemy jeszcze otulające napoje na zimowe dni i kilka pomysłów na smakowite prezenty od serca
Cynamonowe szczęścieŚwiąt pozostało jeszcze kilka dni, więc pora najwyższa rozpocząć świąteczne wypieki. Specjalnie dla Was zebraliśmy najlepsze przepisy na ciasta i desery! 25 przepisów na świąteczne serniki Odchudzone muffinki świąteczne Ciasteczka z makiem Bakaliowy deser z makiem Ekspresowy makowiec Strucla drożdżowa z makiem Makowiec z jabłkami Makowiec z samych białek Ciasto wigilijne z orzechów i makaronu Świąteczne
Tradycyjna KuchniaSeromak to ciasto łączące w sobie prawdziwe smaki domowych, tradycyjnych ciast. Kruchutkie ciasto, masa makowa z bakaliami idealnie komponuje się z puszystym serniczkiem tworząc wyjątkowo smaczne
Słodka StronaSernik gotowany na herbatnikach, to pyszne i szybkie w przygotowaniu ciasto. Ser gotowany, przełożony jest mocno czekoladowymi ciastkami, z dodatkiem czereśni i galaretki, idealny na
Kulinarne Fantazje MarioliLubicie takie połączenie sera z makiem? Za mną często "chodzi" takie połączenie i dlatego dziś proponuję taki oto mix. Wilgotne ciasto od sera
Moje Małe CzarowanieUwielbiam ser, lubię mak... Zawsze smakowało mi to ciasto. I nadal smakuje:) Składniki na masę makową: 10 dkg masła; 25 dkg maku (sparzonego i 2
In my kitchen