ŚWIĘTA i nadchodzącym nowym roku, żebyście spełniali swoje marzenia i żyli w zgodzie z samym sobą ;) a teraz w tematyce mojego bloga, żebyście nie zyskali dodatkowej tkanki tłuszczowej ;) Taki sernik przygotowałam sobie na święta, porcja na bardzo małą tortownicę, bo tylko ja będę go jadła, pozostali będą się raczyć tłustymi i nafaszerowanymi cukrem wypiekami;) Składniki (na małą tortownicę /średnica(...)włoskich stewia wg. smaku (dałam 2 łyżki) Masa serowa: 500g sera białego chudego Emilka 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru 2 jajka stewia wg. smaku (dałam 3 łyżki) Sposób przygotowania: Białka (te na spód sernika) ubić na sztywno ze szczyptą soli w oddzielnej misce wymieszać resztę składników na spód miksując na najmniejszych obrotach dodawać ubite białka
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćsklepie dostępne są różne smaki i kolory! SKŁADNIKI: SPÓD: * kruche ciasteczka z warstwą czekoladową – 10 szt SERNIK: * twaróg mielony dobrej jakości ( np. Wieluń Mój Ulubiony ) – 600 g * mleko skondensowane – 250 g * jajko L – 3 szt * budyń waniliowy lub mąka ziemniaczana – 40 g DODATKOWO : * chrupiące kulki dekoracyjne w mlecznej czekoladzie – 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA(...)białek. Mieszamy,wylewamy na spód. CAŁOŚĆ: Układamy czekoladowe kulki, delikatnie wciskamy. Pieczemy ok. 45 minut w 170C z parą wodną, wyjmujemy, chłodzimy najlepiej przez noc. Dekorujemy! Zajadamy! The post SERNIK Z MLEKIEM SKONDENSOWANYM – NA SŁODKO ZE SWEET DECOR first appeared on Ostra na Słodko - blog kulinarny
Ostra na Słodkotwaróg z wiaderka, wbić jajka, wsypać kaszkę manną budynie wymieszać z mlekiem i wlać do masy, blenderem wszystko miksować do zagotowania i zagęstnienia masy forma 30x15 wyłożona papierem do pieczenia, na dnie rozłożyc herbatniki, wylac połowę sernika, na wierzch dać herbatniki, dżem z aronii rozsmarować, na wierzch herbatniki, dać resztę sernika, na wierzch położyć herbatniki delikatnie przyciskając schować do lodówki(...)najlepiej na całą noc, formę nakryć talerzem, obrócić, zdjąć formę i usunąć papier do pieczenia - sernik gotowany jest kremowy, delikatny, z aronią śliwkową smakuje wybornie.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięMasło utrzeć z pudrem cukrem i żółtkami na puszystą masę, miksując stopniowo dodawać twaróg, wsypać budyń, dodać aromat. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać łopatką. Gotową masę wylać na przygotowany spód. Na wierzch zetrzeć zmrożone ciasto. Sernik piec ok. 1 godzin ę w temp. 200 stopni. Po upieczeniu wystudzić i udekorować roztopioną
Kolorowa kuchnia Elkiwiaderka, śmietanę, wsypać budynie, kaszkę manną i połączyć składniki, długo nie ucierać forma podłużna 29x15,5 cm wyłożona papierem do pieczenia, na dnie rozsypać biszkopty, przelać 3/4 masy serowej do sernika powkładać pianki wciskając w masę wyłożyć na wierzch resztę masy serowej, wyrównać, stuknąć kilka razy formą o blat stołu aby odpowietrzyć sernik piekarnik elektryczny, grzanie góra/dół
W Mojej Kuchni Lubięśmietanki 30 % 1 1/4 szklanki cukru mus z 1 mango ( około 3/4 szklanki ) 1 budyń waniliowy Mango curd: mus z 1/2 mango sok z 1 cytryny 1/3 szklanki cukru pudru 1 jajko + 1 żółtko 1/2 łyżeczki żelatyny Wykonanie sernika: Herbatniki rozdrobnić w malakserze, masło rozpuścić. Ciepłe masło wlać do pokruszonych herbatników. Dokładnie połączyć składniki. Tortownicę o średnicy(...)połączyć składniki. Następnie dodać mus z mango i proszek budyniowy- raz jeszcze połączyć składniki. Piekarnik rozgrzać od temperatury 180 stopni C. Na dno piekarnika wstawić blachę z gorącą wodą. Sernik piec w temperaturze 180 stopni C przez 15 minut, potem zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec przez 90 minut. Upieczony sernik pozostawić w uchylonym piekarniku do całkowitego
kolorowotorcikoworoku przygotwać adwokatowy sernik. Oczywiście mając na uwadze zasadę święta bez sernika to nie święta, szukałam pomysłu czym w tym roku zaskoczyć rodzinę. Postawiłam właśnie na ten wypiek. Sernik jest kremowy z wyczuwalną nutą adwokatu, do tego kruchy spód, polewa czekoladowa i bita śmietana… Czego można chcieć więcej Adwokatowy sernik Składniki: Spód: 170 g kruchych ciasteczek(...)mnie z firmy Brześć ) 60 g masła Sernik: 1 kg twarogu (trzykrotnie zmielonego lub takiego z wiaderka) 4 jajka 150 g cukru opakowanie cukru wanilinowego (16 g) 2 budynie waniliowe 200 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 200 ml adwokatu Dodatkowo: 160 g czekolady (u mnie deserowa, ale może być również mleczna) 200 ml śmietany kremówki
PatiGotujemasła 4 żółtka 4 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa : 1 kg twarogu na serniki pół kostki niezbyt twardego masła 1 szklanka cukru 5 całych jajek 4 białka 25 dkg serka mascarpone 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru szczypta soli Przygotuj także : około 60 dkg malin 2 galaretki malinowe Sposób wykonania : C iasto(...)dodawaj po łyżce lub dwóch twarogu i serka mascarpone. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli, a następnie dodawaj stopniowo do masy serowej ciągle ucierając. Na koniec dodaj budyń i wszystko razem delikatnie wymieszaj na jednolitą masę. Na podpieczony spód wylej gotową masę serową , wyrównaj. Po całej powierzchni posyp malinami ( połowę malin zostaw do galaretki ). Maliny powciskaj do sera
Przepisy i porady kulinarneMój maraton wypieków właśnie zakończyłam, w piekarniku stygnie jeszcze sernik i już wszystko prawie gotowe, zostanie dekoracja i można świętować ;) Dzisiaj ciasteczka z konfiturą, których nie może zabraknąć w świątecznym repertuarze, bo są lubiane przez wszystkich. Upiekłam dwie wersje - migdałową i orzechową, a do przełożenia wykorzystałam domowe przetwory. Całość naprawdę jest bez cukru - nawet przypudrowane są zmielonym ksylitolem :) Orkiszowo(...)mąki orkiszowej razowej 85 g zmielonych migdałów lub orzechów 80 g ksylitolu 1/3 łyżeczki ekstraktu ze stewii w proszku 50 g masła 50 g oleju kokosowego 1 opakowanie budyniu śmietankowego 2 żółtka 2 łyżki mleka domowe powidła (ja użyłam konfitury z pigwowca i malin i konfitury pigwowej) do posypania: zmielony w blenderze ksylitol Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto
FitKotKremowy sernik gotowany na spodzie z ciastek, to propozycja na pyszny deser oraz przepis na sernik, który nie opada. To sernik, który zawsze się udaje! Przygotowanie go nie zajmie Ci więcej niż 30 – 40 minut. Potem należy tylko poczekać, aż sernik ostygnie i stężeje. Jak zrobić sernik gotowany? Do przygotowania tego pysznego sernika(...)kakaowa. Sernik gotowany z wiaderka to znakomity przepis dla tych, którzy obawiają się zakalca oraz opadających i spękanych ciast. Sernikiem gotowanym powinni zainteresować się również zapracowani oraz szukający prostych i nieskomplikowanych przepisów na desery. Oraz Ci, których nudzą już ciasta bez pieczenia przekładane biszkoptami lub herbatnikami. Sernik gotowany przepisy które często znajdziecie, to sernik gotowany z galaretką
Kuchnia Na Wypasiestopionego schłodzonego masła opakowanie budyniu śmietankowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej Żółtka, cukier waniliowy i cukier puder miksujemy na puszystą masę. Ser mieszamy z ziemniakami, mąką i budyniem Następnie dodajemy do masy żółtkowej, wlewając stopione schłodzone masło. Całość miksujemy do połączenia wszystkich składników. Z białek ubijamy pianę i łączymy delikatnie z masą serową. WYKONANIE I PIECZENIE SERNIKA: tortownicę smarujemy masłem
Domowe ciastadomu. A po spacerze…? Dzień nadszedł i sernik odszedł. Nawet Tymuś, zdeklarowany przeciwnik serników (po tatusiu), zjadał po dwa kawałki naraz. Przepyszny, lekki, maślany… Idealny. Składniki 1300 g twarogu, trzykrotnie zmielonego 250 g masła 400 g cukru 10 jaj, osobno białka i żółtka 1 budyń śmietankowy 6 łyżek kaszy manny 200 ml śmietany kremówki ( 36 %) 2 łyżeczki ekstraktu(...)kremówkę. Do masy serowej dodajcie utarte żółtka, chwilę zmiksujcie. Dolejcie ekstrakt z wanilii, wsypcie budyń i kaszę manną, wymieszajcie do połączenia składników. Teraz dodajcie ubitą kremówkę, połączcie z pozostałą masą. Pod koniec dodajcie ubite białka, delikatnie wymieszajcie z masą serową. Jeśli chcecie upiec sernik z bakaliami teraz jest czas na dodanie wybranych bakalii. Do przygotowanej formy wlejcie masę
OliveandThymeszybkie w przygotowaniu. Zagniatamy kruszonkę, a na nadzienie wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne, trochę waniliowe i kwaskowate od rabarbaru. Właściwie to taki niewysoki sernik. Podpieczony spód zwilgotnieje nam od sera. Bardzo polecam! (zmodyfikowany przepis ze strony zimtkeksundapfeltarte.com ) Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki(...)łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 żółtko 50g zmielonych migdałów 130g masła w temperaturze pokojowej Nadzienie: 450g gotowego sera na sernik (użyłam z wiaderka) 200g kwaśnej śmietany 12% lub 18% 1 białko 1 jajko 20g budyniu w proszku waniliowego lub śmietankowego (to jest pół opakowania) 2 łyżeczki cukru z wanilią lub cukru wanilinowego 100g cukru 300g rabarbaru pokrojonego
Mała Cukierenkaśliwek suszonych, nie wędzonych 1 łyżka miodu (ewentualnie) 1 łyżeczka żelatyny 4 łyżki wódki (ewentualnie) Masa sernikowa: 200 g sera na sernik 1/4 szkl cukru 40 g masła 1 jajko kl M 1 i 1/2 łyżki budyniu w proszku 30 ml mleka tarta czekolada na wierzch Masa Śliwkowa 1. Śliwki opłukujemy, przekładamy do garnka i zalewamy wodą
Gotowanie...to proste !kwaśnym rabarbarem. i tak oto powstał sernik na klasycznym półkruchym spodzie z karmelizowanym rabarbarem. I szczerze powiem, że naprawdę warto się skusić i upiec sobie takie słodkie cudo! Julia Składniki: (na tortownicę 24cm) masa serowa: - 1 kg zmielonego twarogu - 3 jaja -3/4 szklanki drobnego cukru - budyń śmietankowy (lub 3 łyżeczki skrobi ziemniaczanej) - 2 łyżki cukru(...)miksera. Kolejno do sera dodajemy po 2-3łyżki ubitej piany z białek. Na końcu wsypujemy przesiany budyń waniliowy lub skrobię i miksujemy jeszcze chwilę na najniższych obrotach miksera. Powstałą masę wylewamy na wystudzony, upieczony spód. Na wierzch wykładamy karmelizowany rabarbar. Sernik pieczemy na środkowej półce piekarnika. Po 30 minutach temperaturę zmniejszamy do 160*C i pieczemy kolejne
Symfonia Smakówszkl cukru 1,5 łyżeczki sody 150 g masła 2 łyżki miodu 2 jajka Masa serowa: 1 kg serka na serniki z wiaderka 4 jajka 200 g masła 1 szkl cukru łyżeczka ekstraktu waniliowego 3 budynie waniliowe bez cukru 3/4 szkl mleka Polewa orzechowa: 70 g masła 4 łyżki cukru 2 łyżki miodu 200 g orzechów włoskich Ciasto miodowe
Smakołyki Asijaja 100 g mąki pszennej 50 g posiekanych orzechów włoskich część serowa: 500 g potrójnie zmielonego ( jak na sernik) twarogu 2 jaja 100 g cukru 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1,5 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego Przygotowanie Piekarnik nagrzejcie do 170 st bez termoobiegu. Czekoladę rozpuśćcie w kąpieli wodnej. W misie ubijcie masło
OliveandThymeSpód: 130g zmielonych, kruchych ciastek (użyłam herbatników petit beurre i ciastek holenderskich) 40g masła – roztopionego Masa serowa: 500g gotowego sera na sernik (może być z wiaderka) 2/3 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 2 łyżki budyniu w proszku waniliowego lub śmietankowego 2 jajka Mus truskawkowy: 200g umytych, obranych truskawek 1/2 opakowania galaretki truskawkowej w proszku – 40g Dodatkowo
Mała CukierenkaSpód: 130g zmielonych, kruchych ciastek (użyłam herbatników petit beurre i ciastek holenderskich) 40g masła – roztopionego Masa serowa: 500g gotowego sera na sernik (może być z wiaderka) 2/3 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 2 łyżki budyniu w proszku waniliowego lub śmietankowego 2 jajka Mus truskawkowy: 200g umytych, obranych truskawek 1/2 opakowania galaretki truskawkowej w proszku – 40g Dodatkowo
Mała Cukierenka