mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przekładamy do tortownicy i równomiernie rozprowadzamy, dokładnie dociskając do spodu. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Sernik Do sera dodajemy cukier, jajka, mąkę oraz kwaśną śmietanę. Do śmietany kremówki dodajemy kawę i podgrzewamy lekko w mikrofali. Mieszamy, aby kawa całkowicie się rozpuściła. Przestudzoną śmietankę(...)przygotowany spód, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 45 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160'C i pieczemy kolejne 20 minut. Polewa kawowa Do śmietany dodajemy cukier oraz kawę. Mieszamy i odstawiamy na bok. Kawa powinna się rozpuścić podczas kiedy sernik się piecze. Sernik wyjmujemy z piekarnika i rozprowadzamy na wierzchu polewę
Wędrówki po kuchniprzygotować i sprawdzić powstającą na nim rosę. Sernik po upieczeniu jest bardzo smaczny, a rosa jest słodziutka i pięknie wygląda na upieczonej bezie. Rosa powstaje na serniku dopiero wtedy, gdy sernik wystygnie. Kropelek rosy będzie więcej, gdy na bezie przed pieczeniem zrobimy widelcem lub szpatułką z ząbkami rowki. Sernik z rosą wyjdzie naprawdę smaczny, jeśli użyjemy dobrej(...)zbyt mocno nie napowietrzać masy serowej. Masę wylać na podpieczony spód i piec 50 minut w 180 stopniach C. Następnie na gorący ser wyłożyć ubite białka, widelcem lub łopatką z ząbkami zrobić rowki i piec w 180 stopniach C około 13 - 14 minut. Po upieczeniu sernika, uchylić drzwi piekarnika na około 10 minut, następnie sernik wyjąć z piekarnika
Kuchcik gotujestopniach C, aż się lekko zarumieni 20-30 minut. MASA SEROWA : Ser mielimy lub miksujemy blenderem na gładką masę (dodałam całe mleko, żeby łatwiej się miksowało) Dodajemy resztę składników, dobrze wymieszać. Masa będzie rzadka, ale tak ma być. Wylewamy na podpieczony spód i pieczemy ok. 30 minut, aż ser się zetnie. Temperatura 180 stopni C ustawienie góra dół. PIANA(...)sztywno, powoli dodajemy cukier i dobrze miksujemy. Dodajemy kokos, mąkę i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki. Sernik delikatnie wyciągamy i nakładamy pianę ,wyrównujemy. Pieczemy jeszcze ok. 30 minut. Sernik studzimy w wyłączonym piekarniku. Smacznego
Pani na deserWszystkie składniki szybko połączyć, zagnieść ciasto i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Podziurkować widelcem i wstawić do lodówki na 20 minut. Po tym czasie wstawić do nagrzanego do 180⁰C piekarnika na 25 minut. Sernik: Żółtka, budynie, ser oraz mleko skondensowane miksujemy tylko do połączenia. Białka ubijamy ze szczyptą soli, a następnie gotową pianę dodajemy do masy(...)serowej i delikatnie mieszamy. Przekładamy na podpieczony spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170⁰C na 30 minut, po czym skręcamy piekarnik do 140⁰C i pozostawiamy w nim sernik kolejne 30minut. Studzimy w uchylonym piekarniku do całkowitego wystudzenia. Polewa: Masło topimy w rondelku (uważamy by nie spalić!), dodajemy kakao, przesiany cukier puder i kakao. Mieszamy
Kuchnia w czekoladzieantypatia w ciągu tych kilku lat przerodziła się w miłość od pierwszego ugryzienia. Jestem fanką serników, które są bardzo delikatne i rozpływają się w ustach. Taki jest właśnie ten sernik, muśnięty nutka malinową. Słodycz z subtelną kwaskowatością malin. Pycha :) Składniki: 1 kg sera sernikowego 5 łyżek mąki pszennej budyń śmietankowy 1 szklanka cukru 5 jajek (w temperaturze pokojowej) 200g(...)sitko, aby pozbyć się pestek. Mieszamy z cukrem pudrem i polewamy sernik. Wstawiamy do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika na 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 125 stopni i pieczemy jeszcze 70-80 minut (sernik należy obserwować). Studzimy przy otwartych drzwiach piekarnika. Smacznego
ChilliJemywylewamy masę serową. Pozostałe ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy z niego paseczki i układamy z nich na masie serowej kratkę. Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni ok. 70 minut. Sernik zostawiamy w piekarniku do wystudzenia. Smacznego
Pyszności Słodkościwymieszać. Rodzynki zalać wrzącą wodą, zostawić na 5 minut, odcedzić , dodać do masy. Ubić białka na sztywną pianę i powoli dodać do masy, bardzo delikatnie wymieszać, ale już łyżką. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku do 160 C i piec godzinę i 15 minut. Sernik musi lekko nabrać rumieńców, lekko popękać z góry(...)lekko odstawać od boków. Wszystko lekko Po upieczeniu zostawić blaszkę na 10 minut jeszcze w piekarniku, ale drzwiczki już muszą być otwarte, a piekarnik wyłączony. Potem zostawić sernik w blaszce, aż całkowicie ostygnie. Sernik jest bardzo delikatny i pyszny. Sernik obsypać cukrem pudrem lub polać lukrem
Kuchnia Pokoleńbardzo udanym i smacznym serniku zebra pieczonym w kąpieli wodnej, postanowiliśmy w ten sam sposób upiec sernik czekoladowy . Przygotowaliśmy do niego spód z kakaowych herbatników oraz wzbogaciliśmy go wiśniami z rumową nutą. Sernik z czekoladą rozpływał się w ustach, każdy kęs zachęcał do dalszego delektowania się tym lekkim i puszystym wypiekiem. Składniki na sernik czekoladowy Masa serowa(...)masę. Do piekarnika rozgrzanego do 150 o C wstawić na najniższy poziom dużą blachę z gorącą wodą, na środkowy poziom wsunąć sernik. Piec z termoobiegiem 90 minut . Czekoladowy sernik po upieczeniu pozostawić jeszcze na 30 minut w zamkniętym piekarniku, następnie uchylić drzwiczki i pozostawić do wystygnięcia. Gdy sernik będzie zimny, przygotować wiśniową glazurę. W garnku wymieszać
niecodziennikparypapierem do pieczenia układamy biszkopty. Wylewamy masę, a na niej układamy pokrojone brzoskwinie lekko je wciskając. Pieczemy około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, następnie zmniejszamy temperaturę do 150-160 stopni i pieczemy jeszcze około 25 minut. Nad sernik do piekarnika wkładamy pustą brytfannę, żeby się ładnie upiekł i nie spalił. Białka ubijamy na sztywną pianę(...)stopniowo dodając cukier. Ubijamy z cukrem do momentu, aż będą lśniące, a cukier się rozpuści. Wykładamy na upieczony sernik i zapiekamy jeszcze do zrumienienia bezy (około 20 minut). Studzimy. Sernik możemy dodatkowo polać polewą czekoladową zrobioną z 1/2 margaryny, 2 łyżek kakao i 4 łyżek cukru (nie jest to konieczne). Przepis dołączam do akcji Imieniny u cioci
Kolorowy Przepisownikutworzyły spód (fot.2) . Schłodzić w lodówce około 20 minut. Do misy miksera włożyć ser, jajka i cukier. Miksować około 1 minuty. Wlać kremówkę, wsypać proszek budyniowy, i znów miksować. Na koniec wlać likier i ostatni raz miksować. Całe miksowanie masy nie powinno trwać dłużej niż 4 minuty. Składniki powinny się dobrze połączyć, ale należy unikać niepotrzebnego napowietrzania. Czekoladę posiekać(...)tego celu wykorzystuję największą i najgłębszą blachę z piekarnika (fot.4) ) przez 45 minut w temp. 170 °C, następnie zmniejszyć temp. do 140°C i piec jeszcze 25 minut. Sernik może nieco urosnąć, ale przy studzeniu powinien równomiernie opaść. W efekcie końcowym ma być równiutki. Sernik studzić w lekko uchylonym piekarniku przez 1 godzinę (piekarnik ma być naprawdę
Świat Ciastaczarną porzeczkę i łyżką wyymieszać ubitą na sztywno pianę łyżką delikatnie wmieszać w sernik sernik wyłożyć na ciastka w blaszce i piec w 180 C około 60 minut, sernik zostawić do wystudzenia i schować do lodówki na kilka godzin przed krojeniem sernik jest delikatny, rozpływa się w ustach, jest słodko-kwaskowaty..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięciasteczka 180-200°C 160-180°C 8-15 minut Kruche ciasto 200°C 180°C 25-45 minut Piernik 170-180°C 150-160°C 40-50 minut Sernik 160-170°C 140-150°C 60-80 minut Przeczytaj cały przepis - Temperatura i czas pieczenia ciast at AleTorcik
AleTorcikinnej formy. Rozgrzewamy piekarnik do 170 st C . Naczynie z wrzątkiem umieszczamy na dolnej półce piekarnika. Formę z naszym sernikiem umieszczamy na środkowej półce. Pieczemy przez 50-60 minut, Sernik ma lekko wyrosnąć i jeśli zacznie lekko pękać to znaczy że jest gotowy. Wyjmujemy i studzimy do temperatury pokojowej. 4. Przygotowujemy masę ananasową. 2 plastry ananasa odkładamy
vaniliowoczekoladowasezamem oraz masłem i miodem. Wykładamy nimi dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, dociskamy, odstawiamy na 5 minut do lodówki. W tym czasie robimy masę serową. masa serowa: Do misy miksera wkładamy przemielony ser biały (użyłam już gotowego sera na sernik z wiaderka), dodajemy całe jajka, śmietanę, cukier, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną oraz Tahini. Wszystko miksujemy tylko(...)sernik będzie pękał). Gotową masę serową przelewamy na spód z ciastek. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 40 minut , po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze około 15 -20 minut. Sernik studzimy w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Do piekarnika, w którym pieczemy sernik dobrze jest wstawić naczynie żaroodporne
Bon appetit mon amiesernik mniej wyrośnie w piekarniku, a więc też spektakularnie nie opadnie. Masę serową przelać na przestudzony czekoladowy spód ( może być ciepły ), wyrównać. Piec w 160°C około 60 minut. Sernik po upieczeniu powinien być na środku ścięty i sprężysty. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Następnie wyjąć z piekarnika i odstawić w chłodne miejsce. Żelka pomarańczowa : Żelatynę zalać odrobiną(...)około 10 minut do napęcznienia. Sok pomarańczowy przelać do garnuszka, dodać cukier, postawić na palnik i podgrzewać do rozpuszczenia cukru. Zagotować. Zdjąć z palnika i dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać do całkowitego jej rozpuszczenia. Odstawić do wystudzenia. Wystudzoną żelkę wstawić do lodówki do momentu, aż zacznie żelować. Tężejącą żelkę rozprowadzić na powierzchni sernika. Sernik wstawić na kilka godzin
Opowieści z piekarnika