Wyśmienita szarlotka z bezą, daleka kuzynka słynnego sernika z rosą.. Upieczona na pysznym cieście z beza udekorowana złotymi kropelkami rosy. Ta szarlotka Was zachwyci swoim smakiem i wyglądem. Idealna na Święta. SKŁADNIKI: Ciasto: 4 żółtka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka śmietany 2 szklanki mąki pszennej 1 1/2 proszku do pieczenia Jabłka: 2 kg jabłek 2 -3 łyżki brązowego cukru(...)smaku 1/3 łyżeczki zmielonych goździków Beza: 4 białka szczypta soli 6 łyżek cukru zapraszam również do obejrzenia filmu WYKONANIE: Zrobić ciasto: W misce utrzeć zalotka wraz z cukrem, na puszysta masę. Do utartych żółtek ciągle mieszając, dodać śmietanę. Na koniec przesiać make z proszkiem do pieczenia. Całość dobrze wymieszać. Gotowe ciasto przelać do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia
Pani M - kuchnia smakowitaciasto dyniowe z czekoladą – szarlotka na kruchym cieście – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – najlepsze kruche ciasto ze śliwkami – sernik z porzeczkami – sernik z jagodami – biszkopt z jabłkami chlebek bananowy Przygotowanie: 50 minut Składniki: – 140 g miękkiego masła – 140 g cukru (białego, kokosowego, trzcinowego) – 2 duże jaja rozmiar(...)powinno być wcześniej wyjęte z lodówki aby nabrały temperatury pokojowej. Masło włóż do miski, dodaj cukier (możesz też zmieszać różne rodzaje cukru). Za pomocą miksera połącz z masłem na puszystą masę a następnie dodaj po jednym jajku i szybko zmiksuj do połączenia. Banany obierz i zmiksuj lub zgnieć widelcem. Do masła z cukrem dodaj mąkę, proszek o pieczenia i banany
nietylkopasta.plcytryny JABŁKA : • 1,5 kg jabłek • 1/2 szkl. cukru • 1 łyżeczka cynamonu • sok z 1/2 cytryny • niewielka ilość masła PRZYGOTOWANIE : Ciasto : Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, margarynę rozpuszczamy w 50 ml wody, do ubitych jajek stopniowo dodajemy margarynę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmielonymi orzechami i cynamonem, dokładnie mieszamy, masę przekładamy do prostokątnej(...)cukrem waniliowym, stopniowo dodajemy twaróg, mieszamy, dodajmy obie mąki, roztopione masło i sok z 1/2 cytryny, następnie dodajemy osuszone i oprószone mąką rodzynki. Masę wylewamy na spód ciasta, sernik pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 170 stopni przez ok. 50-55 minut. Jabłka : Jabłka obieramy i kroimy na kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier i całość prażymy, aż lekko
KUCHNIA POLSKAspór zawsze pojawia się przy przygotowywaniu tego sernika. Mój tata za każdym razem próbuje przemycić do niego chociaż ich garstkę. Niestety jego próby kończą się fiaskiem, bo masy na sernik nigdy nie spuszczam z oka nawet na chwilę. Być może właśnie dlatego nigdy jeszcze nie było mi dane spróbować sławennej wersji z rodzynkami. Za to zawsze jest to świetna(...)opakowanie cukru wanilinowego Delecta 4 łyżeczki żelatyny 2 galaretki truskawkowe Delecta 300g świeżych truskawek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Jogurt naturalny, serki waniliowe i kremówkę łączymy z koglem moglem i delikatnie mieszamy. Dodajemy cukier waniliowy (lub 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowgo). Żelatynę rozpuszczamy w 100ml gorącej wody. Lekko studzimy
DefinicjaSmakugrudniowym czasie na blogu nie może absolutnie zabraknąć świątecznych przepisów! Dziś, w ramach cyklu NA SŁODKO ZE SWEET DECOR przygotowałam dla Was przepis na przepyszny seromak – czyli sernik z masą makową na kruchym spodzie. Ciasto fantastyczne! Jest hitem w moim domu na święta! Zawsze znika jako pierwsze. Delikatny kruchy spód pokryty kremową, serową masą i wilgotną masą makową(...)wylepiamy rant, nakłuwamy, pieczemy ok. 15-20 minut / 190C. MASA MAKOWA: Mak zalewamy wrzątkiem / do przykrycia, a następnie studzimy. Dokładnie odciskamy z nadmiaru wody. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mak, bakalie, aromat w proszku migdałowy oraz bułkę tartą. Dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na pianę i delikatnie mieszamy z masą makową ( robimy to tuż przed pieczeniem! ). Wrzucamy odrobinę
Ostra na SłodkoDomowe lody słony karmel z mleka w proszku i śmietanki są bardzo smaczne, puszyste i kremowe. Wychodzą dość słodkie, ale lekko słona nuta idealnie to równoważy. Jeśli lubicie smak słonego karmelu, to z pewnością je pokochacie. Lody przygotujecie z kilku prostych składników, bez jajek i użycia specjalnej maszynki do lodów. Od kiedy je zrobiłam, wiem, że więcej nie będę(...)Lody przekładamy do zamykanego pojemnika, który wkładamy do zamrażarki na 3-4 godziny. Po pół godziny i godzinie od włożenia do lodówki lody można przemieszać, podobno są wtedy bardziej puszyste – osobiście tego nie robiłam i nie miały żadnych kryształków lodu. Jeśli po wyjęciu z zamrażalnika lody są twarde i trudno je nakładać, wystarczy odstawić je na 5 minut
e-PrzepisyKulinarneCzas czytania: 2 min Najtrudniejszą sprawą było nadanie temu smakołykowi jakiejś krótkiej i trafnej nazwy 😉 Serniczek migdałowy to chyba dobry strzał, choć nie jest to klasyczny sernik czy też ciasto migdałowe. Jest to niesamowite połączenie tych dwóch przysmaków. Ciasto jest bezglutenowe , a w mojej wersji również bezcukrowe. Oczywiście jest słodkie , ale zamiast klasycznego białego czy trzcinowego cukru dodałam ksylitol(...)ciasta nie jest potrzebny również proszek do pieczenia. Ciasto spulchnione jest ubitymi na sztywno białkami. Tak więc widzicie, że ciasto jest zdrowe , ale co ważniejsze jest obłędnie smaczne ! Delikatne, puszyste, a z drugiej strony dość zwarte i wilgotne z wyraźną nutą cytryny. Bezglutenowy serniczek migdałowy smakuje wszystkim bez wyjątku, koniecznie wypróbujcie! Jeśli lubicie migdałowe ciasta, to zapraszam również
SprawdzonaKuchnia.plefekt... Kochani - to ciasto wymiata! Wszystko jest rozkosznie przepyszne i delikatne - od spodu, który jest mięciutki z kokosem i czarnymi makowymi drobinkami, przez krem oraz dużo malin, po puszystą bezę! Całość dopełniłam pijanymi biszkopcikami dla przełamania smaku. W Pijanej Chmurce rodzaj owoców nie ma większego znaczenia. Wybieramy swoje ulubione, z założeniem jednak, że wszystko pozostaje właśnie w tym smaku, czyli(...)sprawa, że możemy używać nie tylko owoców świeżych, ale i mrożonych. Jest to wypiek na każdą porę roku. Dodatkowo, pozwala wykorzystać białka, które często zostają nam po pieczeniu świątecznych serników, mazurków czy ogólnie kruchych ciast. REWELACJA! Pijana Chmurka Przepis na tradycyjną prostokątną blachę (27x37) szklanka = 250 ml Składniki na bezowy spód: 5 białek szczypta soli dla ułatwienia ubijania
Poezja Smaków - blog kulinarnysernikożerców mam dzisiaj sernik na kruchym cieście z kawałkami brzoskwiń z puszki. Składniki: ciasto - 3 szklanki mąki pszennej - 1/2 szklanki cukru kryształu - 250 g margaryny - 5 żółtek - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa - 1 kg białego sera - 200 g masła - 3 jajka - 2 opakowania budyniu śmietankowego - 5 łyżek cukru pudru piana - 1/2 szklanki cukru kryształu(...)puszka brzoskwiń - polewa czekoladowa Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto łączymy, zagniatamy i dzielimy na dwie nierówne części. Mniejszą część zamrażamy. Ser mielimy. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy porcjami ser cały czas miksując. Następnie dodajemy jajka oraz budynie, mieszamy do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Blachę o wymiarach
Zainspirowana w kuchniMiałam dzisiaj robić sernik na zimno. Ale wczoraj podczas mojej domowej dostawy z supermarketu, okazało się, że nie mieli na stanie twarogu.W pobliskim sklepie też nie było. Musiałam zatem do zrobienia deseru, wykorzystać składniki, które posiadam w swojej kuchni. Po otwarciu lodówki dostrzegłam pół puszki mleka skondensowanego i mnie natchnęło. Dwa dni wcześniej robiłam kokosanki i została mi połowa(...)otwarcia. Więc był to odpowiedni czas na jego użycie. Najlepsze, że deser jest prosty w przygotowaniu i w sam raz na letnie dni. Pianka jest puszysta, delikatna i przyjemnie orzeźwiająca. SKŁADNIKI : mleko skondensowane – 200 ml galaretka o smaku owoców leśnych – 1 opakowanie woda – 250 ml jagody – garść serek danonek truskawkowy – 1 sztuka – 50 g biała czekolada – 4 kostki PRZYGOTOWANIE
kuchniabellissima.wordpress.comkrotnie ziarenka z 1 laski wanilii 1 łyżka mąki ziemniaczanej Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Jajka ubić z cukrem mikserem, aż masa będzie jasna i puszysta. Dodać masło, twaróg, ziarenka i mąkę, zmiksować dokładnie. Wylać na przygotowany spód. Piec w temp. 180 st. C przez 30 min. Schłodzić w lodówce. Frużelina 400 g świeżych jeżyn 100 g cukru(...)lekko się rozgotują. Zwiększyć gaz i zagotować. W zimnej wodzie rozmieszać mąkę i wlać na gotujący się sok, zmniejszyć gaz i gotować jeszcze chwilę, mieszając. Wystudzić. Polać sernik i podawać. * jeśli chcecie uzyskać gęstą frużelinę, jak na zdjęciach - dodajcie 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Słodkie inspiracjejeden z najszybszych przepisów na sernik, jaki znalazłam. I do tego smakuje bardzo fajnie, nie opada i można do niego dodać różnych owoców. Na początku wydawał mi się mało serowy w smaku, ale innego zdania byli moi goście. Ja wyczuwałam lekki smak kaszy manny - oni nie :) Tak więc polecam :) Składniki: 1 kg sera trzykrotnie zmielonego (u mnie ser wiaderkowy(...)szklanki kaszy manny 1 i 1/4 szklanki cukru 4 jajka 1/2 szklanki oleju 400 g dowolnych twardych owoców (u mnie nektarynki) Sposób wykonania: 1. Jajka Utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać suchą kaszę, śmietankę i olej i ponownie zmiksować. 2. Na końcu partiami dodać ser. 3. Owoce umyć, wypestkować i pokroić w kostkę. Dodać do ciasta i wymieszać
Kuchnia domowa AniWiem, że są osoby które nie przepadają za sernikami - są i je szanuję, ale nie rozumiem! Sernik to jedno z ciast które smakuje mi zawsze. W każdej postaci, z twarogiem, mielonym serem z kubełka czy z homogenizowanym serkiem. Dziś propozycja z tym ostatnim. Waniliowy, mięciutki a jednocześnie chrupiący dzięki słodkiej kruszonce. Kto się skusi na kawałek albo(...)manny 4 białka Kruszonka : 50 g masła 60 g cukru 100 g mąki Sposób przygotowania: Do wysokiej miski wbijamy żółtka i ubijamy razem z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, gładką masę. Następnie do ubitych żółtek dodajemy serek, kaszę manną i obie mąki. Całość mieszamy do momentu połączenia się składników. W oddzielnej misce ubijamy białka na sztywną pianę, a następnie
Słodkie Przyjemnościrurki z kremem zawładnęły podniebieniami nie tylko domowników! Sernik kawowy na orzechowym spodzie Sernik w wersji kawowej z polewą kajmakową - dla wszystkich amatorów niestandardowych wypieków. Sam sernik nie jest przesadnie słodki, dominuje w nim lekka nuta kawowa, słodyczy oddaje polewa z kajmaku. Słodkości, które mogą spodobać się dzieciom: Wafle śmietankowo-czekoladowe Wafle naszego dzieciństwa. Wypełnione masą(...)dziecko nie byłoby tym zachwycone?! Jabłkowe odwracanki Proste odwracanki z ciasta francuskiego i jabłek z cynamonem. Tarteletki z panna cottą, malinami i borówkami Babeczki ze świeżymi owocami i puszystą panna cottą przypominającą konsystencją budyń - jednak zupełnie inną w smaku
Moje QulinariaLubię makowce. Jak dotąd nie odważyłam się na jego samodzielne przygotowanie z góry zakładając, że to zadanie przerośnie moje ograniczone, "wypiekowe" możliwości. Jednak na ostatnich zakupach
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaLEKKI I PUSZYSTY MOŻNA GO ZROBIĆ Z MUSEM TAK JAK JA ,LUB PO PROSTU Z OWOCAMI NA WIERZCHU I GALARETKĄ,JA ZAWSZE MROŻĘ ZMIKSOWANE TRUSKAWKI Z ODROBINĄ CUKRU W POJEMNICZKACH PO OK. 0,5 L I CIESZĘ SIĘ SMAKIEM TRUSKAWEK PRZEZ CAŁY ROK,POLECAM TEN PRZEPIS BO JEST PROSTY I SZYBKI DO ZROBIENIA-A POSMAKUJE KAŻDEMU do tego ciasta potrzebne(...)wyrzucam białek tylko daje do woreczka i mrożę,i potem wykorzystuję np. do tarty cytrynowej którą uwielbiam i również polecam -przepis na nią znajdziecie kliknij tutaj SERNIK NA ZIMNO SKŁADNIKI: 1 kg sera w wiaderku(sernikowego) 1 szkl.cukru 1 op.cukru waniliowego 100g masła 5 żółtek 3 płaskie łyżki żelatyny 250 g herbatników lub biszkopty 2 galaretki truskawkowe
Swojskie jedzonkoogniu *** *** W międzyczasie masę mieszamy aby nie przywarła do garnka. Gdy masa będzie całkowicie rozpuszczona i jednolita odstawiamy ją z ognia *** *** W osobnej misce miksujemy jajka z cukrem na puszystą masę *** *** Następnie dodajemy do nich ciepłą masę czekoladową i miksujemy dalej, aż powstanie jednolita konsystencja *** *** Dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia i mieszamy ponownie, ale tylko do połączenia się składników(...)pieczemy przez około 50 minut – aż warstwa serowa całkowicie zastygnie *** *** Kroimy po wystudzeniu. Ciasto podczas studzenia lekko opadnie- jest to naturalne zjawisko przy sernikach *** *** SMACZNEGO *** Polecam również: CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ
Blog z Apetytem