stworzyć przepyszne, letnie desery, w sam raz na wakacyjny odpoczynek. Klasycznie, czyli bita śmietana i owoce Chyba każdy z nad kocha to połączenie. Kremowe, dobrze schłodzone lody, delikatna, puszysta bita śmietana oraz kawałki sezonowych owoców to bardzo prosty sposób na pyszny deser. Możliwości jest tu mnóstwo- możemy wybrać jeden smak lodów lub połączyć kilka tych, które najbardziej lubimy. Oczywiście(...)kolejna propozycja na idealny letni deser. Przyrządza się ją z zimnej wody lub mleka zmieszanych z kawą rozpuszczalną. Najlepiej w tym celu użyć shakera, gdyż dzięki niemu napój zyskuje puszysta piankę. Ale gdzie w tym wszystkim lody? Możemy ich użyć w dwojaki sposób- jednym z nich jest zmniejszenie proporcji wody lub mleka i dodanie lodów, po czym dokładne wymieszanie całości
Słodkie okruszkiMamy i jak co roku piekę go na jej urodziny , jest na spodzie z herbatników zrobiony jedynie z sera i jajek ,delikatny ale nie taki lekki jak inne moje serniki,jest bardziej "zbity" i serowy ale równie smaczny jak pozostałe. Składniki : - 1 kg twarogu ,może być kilkakrotnie mielony lub z wiaderka ale musi być sztywny a nie wodnisty(...)mnie 35 cm x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i na to herbatniki. Cukier utrzeć z masłem na jasną masę , dodawać żółtka po jednym i ucierać do puszystej masy - ten etap jest bardzo ważny bo dobre napowietrzenie masy to polowa sukcesu , dodawać łyżkami ser biały i nadal ucierać ale już na wolniejszych obrotach ,dodać wymieszany budyń z proszkiem
Wypieki ReneŚwięta bez sernika? U nas by to nie przeszło:) Ale przecież nie zawsze sernik musi być taki sam, ja lubię trochę poeksperymentować i tym razem upiekłam takie nietypowy sernik przepełniony bakaliami i z odrobiną drożdży. Ciasto wyszło smaczne, bardzo wilgotne. Jedyny minus to taki, że piekłam go w zbyt dużej formie i wyszedł bardzo niski, dlatego w przepisie podaję(...)oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Ser zemleć. Drożdże wymieszać z mlekiem, odstawić na 5 minut, by całkowicie się rozpuściły. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawać kolejno żółtka. Dodać drożdże, zmielony ser, aromat waniliowy oraz skórkę pomarańczową, tarte migdały oraz posiekane drobno orzechy. Na koniec dodać ubitą pianę, delikatnie wymieszać szpatułką. Masę wylać
Z miłości do słodkościBardzo często ten sernik gości w mojej rodzinie nie tylko od święta, ponieważ przypomina nam smaki dzieciństwa :)Składniki:Ciasto:- 10 dag cukru pudru- 2 łyżki śmietany- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 2 jajka- 15 dag margaryny- 30 dag mąkiMasa serowa:- 1 kg mielonego twarogu- 10 jajek- 30 dag masła- 25 dag cukru pudru- 2 torebki cukru waniliowego(...)dodajemy cukier puder, jajka oraz śmietanę i zagniatamy ciasto. Wkładamy je na 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotowujemy masę serową. Oddzielamy żółtka od białek. Masło ucieramy na puszystą masę z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Nie przerywając ucierania na zmianę dodajemy zółtko oraz łyżkę twarogu. Do masy dodajemy budyń. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy lekko mieszając
Zainspirowana w kuchniczasu aż zobaczyłam je na blogu Po Prostu Pycha. Zrobiłam je na Święta, aby przypomnieć sobie tamten smak ciasta, które jest niezbyt słodkie, orzeźwiające i lekkie. Coś pomiędzy sernikiem, a pianką typu ptasie mleczko. Dodatkowym atutem jest prostota jego przygotowania. Jedynie musimy uzbroić się w cierpliwość, aby całość stężała. Składniki na tortownicę o średnicy 26cm: 500 g twarogu sernikowego, zmielonego(...)wrzącej wody, odstawić do wystudzenia na kilka godzin. Gdy galaretka nie będzie już płynna, tężejąca to wtedy ubić śnieżki. Śnieżki zalać mlekiem i ubijać do momentu uzyskania gęstej i puszystej bitej śmietany. Następnie dodać do niej zmielony ser (opcjonalnie możecie dosłodzić do smaku, ja tego nie robiłam, bo galaretki są dla mnie już wystarczająco słodkie). Wystudzoną galaretkę wlać do masy
Fabryka pomysłówPierwszy przepis z rabarbarem w tym roku! Uwielbiam rabarbar i przeróżne dania z jego użyciem. Tym razem przepis na ciasto cynamonowe z rabarbarem. Ciasto
Kuchnia Łukaszaczegoś przyznać. Jako dziecko uważałam, że ciasto bez kremu to nie jest ciasto. Babki, drożdżowce, ucierane- jadłam, bo w końcu słodkie, ale najgłębszą miłością pałałam do tych warstwowych, przekładanych puszystym dobrem. Nie wiem skąd mi się to wzięło i z pewnością mi już przeszło, ale sentyment pozostał. I dziś mam dla Was właśnie przepis na ciasto właściwe- przynajmniej według mojej(...)wypowiadane słowa. Ale wróćmy do ciast mojej mamy. Firmówka- niby nie taka spektakularna jak ze sklepu, ale uwielbiałam to ciemne ciasto i domowy krem na wierzchu posypany kakao. Jogurtowy sernik- wiecie, taki w stylu jogurt plus galaretka, biszkopty na spód i owoce na wierzch. No i biszkopt z galaretką. Klasyk nad klasykami. Z kremem budyniowym. I owocami- latem głównie
les mirabellesJeżeli lubicie sernik i makowiec a macie dylemat, które ciasto upiec, to ta propozycja będzie dla Was. Takim kompromisem jest seromakowiec. Może to ciasto jest pracochłonne i czasochłonne, ale efekt i smak bez wątpienia ten trud wynagrodzi. Kruche i delikatne ciasto w połączeniu z wilgotną masą makową i serową to bogactwo smaków, które zadowoli każdego łasucha(...)seromakowiec jest połączeniem kilku przepisów. Ciasto kruche upiekłam takie, jak na kruchy placek morelowo budyniowy . Masę serową wykorzystałam, z niewielkimi zmianami, z sernika wiedeńskiego . Masę makową – tu się wykpiłam, bo tym razem „uszlachetniłam” gotowca. Serniki (górną warstwą seromakowca jest sernik) przeważnie dekorowane są czekoladą lub posypwane cukrem pudrem. Tym razem skorzystałam z „podpowiedzi” Doroty i seromakowiec ozdobiłam
mojewypiekiinietylkopiekę serników, bo mój mąż za nimi nie przepada, ale w tym roku sobie powiedziałam, że będzie musiał się przyzwyczaić, bo będą częściej, a ten mu bardzo smakował). Sernik jest rewelacyjny z ciastem kruchym na wierzchu, spód piernikowy plus masa serowa, no niebo w gębie jak to się mówi :-). Przepis pochodzi z książki "Cukiernia Lidla" przepisy Mistrza Pawła Małeckiego(...)mocno podgrzewamy (do 60-70 stopni), ale nie zagotowujemy. Następnie zestawiamy z ognia i studzimy do 30-35 stopni Celsjusza. Ubijamy jajka z cukrem trzcinowym i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną, oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sito, a następnie łączymy z ubitymi jajkami i przestudzoną masą czekoladową. Całość wylewamy do blaszki wysmarowanej masłem i oprószonej
kruche babeczkiPołączenie kakao, banana i śliwki brzmi dziwnie? Otóż nie! To ciasto jest idealne na długie, jesienne wieczory! Zachęcam je upiec! Składniki: 2 jaja 50 ml białek
Truskawkowa FiestaPascha to wielkanocny tradycyjny sernik na zimno, wywodzący się ze Wschodu, z Rosji i Ukrainy. Przygotowany jest z białego sera ucieranego z cukrem i żółtkami. Według klasycznego przepisu paschę przygotowywało się mleka, które gotowało się ze śmietaną, tak powstawał ser, który był bazą paschy. Ja poszłam trochę na skróty i przygotowałam paschę z gotowego sera. Pascha wielkanocna Czas przygotowania(...)laski wanilii 2 garści rodzynek 2 garści suszonej żurawiny 2 łyżki skórki pomarańczowej 2 łyżeczki żelatyny Wykonanie: Biały ser mielimy. Żółtka z ziarenkami wanilii ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy powoli kremówkę, cały czas ubijając. Następnie miskę z utartymi żółtkami wkładamy do większego garnka z gorącą wodą, garnek ustawiamy na kuchence na średnim ogniu. Masę mieszamy do momentu
Kulinarne przygody GatityJakoś ostatnio natchnęło mnie na słodkości. Ogólnie lubię ciężkie ciasta, dużą ilość bitej śmietany lub kremów, czy serniki. Tym razem jednak miałam inną wizję słodkości. Coś szybkiego i lekkiego, co będzie mi przypominało czasy dzieciństwa. Tak właśnie zastanawiając się wpadły mi do głowy te biszkopty. Bardzo szybkie i niezwykle smaczne. Smak ten kojarzy mi się z babcią, jak robiłyśmy(...)oprószenia Białka oddzielić od żółtek; białka ubić na sztywną pianę. Powoli i stopniowo dodawać cukier i ubijać. Dodać żółtka i ubijać, do połączenia. Powinniśmy otrzymać gęstą, bardzo puszystą żółtą masę. Wsypywać powoli przesianą mąkę i bardzo delikatnie mieszać szpatułką lub drewnianą łyżką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto nałożyć do rękawa cukierniczego z grubą okrągłą nasadką i wykładać na blachę
dom-agi.plCiasto nie jest trudne w przygotowaniu, pamiętajmy tylko, aby dodawać ostudzoną galaretkę. W przepisie użyłam wyśmienitej Mąki ze Smokiem – z Polskich Zakładów Zbożowych w Krakowie. Biszkopt udał się puszysty i bardzo smaczny. Mąka ze Smokiem powstaje z bielma ziarna, dlatego jest tak wyjątkowo biała. Powstaje z wyselekcjonowanej pszenicy. Polecam! Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka(...)nasączenia: 180ml wody 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki cukru pudru Dodatkowo: około 180g konfitury malinowej lub wiśniowej Krem: 450ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% 450g gotowego sera na sernik (użyłam z wiaderka) 70g cukru pudru 2 galaretki wiśniowe w proszku 400ml gorącej wody 2 łyżeczki cukru z wanilią Masa wiśniowa: 700ml gorącej wody 2 galaretki w proszku (użyłam
Mała CukierenkaSernik gotowany dodatkowo z warstwą jabłek..pycha..pomysł podpatrzyłam tutaj. składniki na masę serową: 800g tłustego twarogu 100g masła 1 szkl cukru 1 szkl mleka 2 budynie śmietankowe karmel Delecta składniki na masę jabłkową: 1,5 kg jabłek 2 galaretki brzoskwiniowe [ truskawkowe] dodatkowo: 2 duże paczki herbatników polewa czekoladowa Blachę o wymiarach 33×22 wyłożyć papierem do pieczenia(...)garnka z grubym dnem i doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając, żeby nie przywarła do dna. Gotować na małym ogniu przez ok. 5 minut, aż masa będzie puszysta, dodać karmel i wymieszać.Gorącą masę wyłożyć na herbatniki i przykryć kolejną warstwą herbatników. Odstawić do wystygnięcia.Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę [ zetrzeć na tarce]. Przełożyć do garnka
Moje domowe kucharzenieczasie wydarzyło. Mam nadzieję, że Wy również dostrzegacie zmiany i to na lepsze, robie co mogie, że tak powiem :):):) Osobiście nie jestem miłośniczką serników na zimno ale mimo to się skusiłam. Zaufałam kremówce z mascarpone i świeżym owocom. Oj pyszne to połączenie... a dupa rośnie jak mawiał mój brat :) Przepis pochodzi(...)galaretka truskawkowa opcjonalnie: ok. 20 ładnych, dojrzałych truskawek 150 g. borówek (u mnie pokrojone truskawki i mrożone czerwone porzeczki) 1 galaretka jagodowa Jajka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i oprószonej mąką tortownicy, Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. ok 20 minut. Studzimy. Przyrządzamy galaretki
Dzieje kuchennej Wiewióry