wafel nie jest dla was. Przygotowanie wafla z masą kawową zaczynam od ubicia na parze jajek z cukrem kryształem oraz kawą instant. Dobrze ubita masa jajeczna jest puszysta i ma niemalże biały kolor. Ubite z cukrem jajka studzę i kiedy chłodne szybko łączę je z dobrze roztartym miękkim masłem. Gotową masą od razu przekładam płaty wafla , po czym obciążam(...)ubijanie do momentu, w którym masa jest letnia bądź jej temperatura jest bliska pokojowej. Gotową masę wystudzić do temperatury pokojowej. Do miski włożyć miękkie masło i rozetrzeć na kremową, puszystą konsystencję – około 5 minut. Cały czas ucierając sprawnie i w miarę szybko dodać wystudzoną masę jajeczną. Ubijać przez chwilkę ale nie zbyt długo, aby krem się nie zwarzył. Każdy
MeCooksrównomiernie. Zobacz też: Jak przygotować lukier? Łatwe ciasta na Wielkanoc ? Oczywiście sernik na szybko Sernik kojarzy nam się zwykle z bardzo pracochłonnym i wymagającym niezwykłych umiejętności kulinarnych ciastem. Jednak nie każda jego wersja wymaga od nas cukierniczej wprawy, ani poświęcania jej mnóstwa czasu. Jeśli wypróbujesz wersję sernika na szybko, z gotowej masy serowej, zorientujesz się, że jest(...)minut. Kolejne 30 minut pieczenia odbędzie się w temperaturze 120 stopni. Jak widać, samo przygotowanie sernika trwa krótko, ale trzeba pilnować czasu pieczenia, aby uzyskać rozpływające się w ustach i aromatyczne ciasto, którym zachwycą się wszyscy goście. Po upieczeniu nie wyjmujemy od razu sernika, lecz uchylamy drzwiczki piekarnika i pozwalamy ciastu stygnąć tam przez około 15 minut. Ciasto z jabłkami
codojedzeniamusem truskawkowym – Jak zrobić ciasto ucierane z truskawkami ? – Sernik bez pieczenia z truskawkami – Torcik jogurtowy z truskawkami – Ciasto z truskawkami i bezą na oleju rzepakowym – biszkopt z owocami – Sernik bez pieczenia z truskawkami Przepis na proste ciasto jogurtowe z porzeczkami i truskawkami, blaszka ma wymiary 36×25 cm Składniki na placek z owocami na jogurcie: 2 ½ szklanki(...)pieczenia. Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia, mieszamy. W drugiej misce ubijamy (ok. 6-7 minut) 2 jajka z cukrem, solą i cukrem wanilinowym na bardzo puszystą jasną masę. Dodajemy do miski z masą jajeczną jogurt, olej lub rozpuszczone masło oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Krótko miksujemy na wolnych obrotach aż składniki się połączą na jednolitą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwszystko pięknie się zgrało i wyszło coś wyjątkowego. Nie jest to sernik kokosowy, czy sernik z pianka kokosową, a z wilgotną masą kokosową zapieczoną na wierzchu. Sam sernik jest bardziej zwarty i zbity, w smaku nieco przypomina masę z kołacza śląskiego, nie wyrasta jak szalony i nie pęka, jest płaski jak deska(...)szczypta soli Na masę kokosową: 80 g kokosu 50 g masła 10 łyżek cukru 2 łyżki mleka 4 białka szczypta soli Przygotowanie: Ciasto: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać po jednym jajku, a następnie po łyżce śmietany, wkropić kilka kropel aromatu. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Powstanie gęsta masa. Przelać ją na foremkę
My sweet a lifeSernik na zimno z owocami i galaretką na ostatnio towarzyszące nam upały może okazać się miłym i smacznym przerywnikiem dnia. Jest bardzo prosty w wykonaniu i praktycznie nie ma takiej opcji, aby się nie udał. 5 żółtek 1 wiaderko serka (1 litr) 1 szklanka cukru 2 opakowania cukru waniliowego 2 łyżki żelatyny 4 galaretki owocowe owoce ciastka pepitki(...)bardzo małym ogniu, tak aby się nie przypaliły, gdyby masa była zbyt gęsta można dodać nieco gorącej wody. Cukier musi się rozpuścić a masa powinna się zrobić jasna i puszysta. Następnie dodajemy ją do sera i ubijamy do połączenia składników na samym końcu dodajemy żelatynę, nadal dokładnie miksujemy i masę wylewamy na ciastka. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Następnie
Jadło i czytadłoachów. Torcik zasługuje na wszystkie pochwały, ochy, achy i.. chciałam napisać na szybkie upieczenie, ale to tort na zimno :). Pyszny, chmurka serowo - czekoladowa dla miłośników serników na zimno. Trzy rodzaje pysznych serków, śmietanka, czekolada, ładnie odznaczające się w przekroju warstwy. Kremowa konsystencja, taka jaką ja uwielbiam - nie zbyt mocno ścięta. Nie przedłużam - zapraszam! Składniki(...)Wykonanie: Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, na dnie układamy ściśle ciasteczka korzenne. Miękkie masło wkładamy do miski, wsypujemy cukier puder, cukier z wanilią i ucieramy mikserem na puszystą masę. Następnie dodajemy serek mascarpone - miksujemy do połączenia. Dodajemy ser twarogowy i ponownie, dokładnie miksujemy. Dosypujemy szczyptę soli. Do rozpuszczonej i przestudzonej żelatyny dodajemy pełną łyżkę powstałej masy serowej
Kronika PiekarnikaPoza tym zbliża się też Halloween. Wiem, że nie jest to popularne w Polsce święto, ale ja je lubię. Zresztą - każda okazja do świętowania jest dobra, prawda? A pieczenie sernika z pajęczyną czy wycinanie dyni to naprawdę ogromna frajda. Na początek mam jednak coś mniej oczywistego, co jednak świetnie się sprawdzi, jeśli urządzacie przyjęcie dla dorosłych. Dyniowy creme brulee - elegancki(...)łyżeczki imbiru 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 50 ml syropu klonowego dodatkowo: 3 łyżki cukru trzcinowego Kremówkę i mleko zagotować z przyprawami. W tym czasie żółtka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Powoli wlewać gorącą śmietanę, miskując na najniższych obrotach. Masę przelać z powrotem do garnuszka. Podgrzewać, aż nieco zgęstnieje (nie gotować!). Zdjąć z palnika, dodać mus dyniowy i syrop
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDziś przywołuję wspomnienie lata...... Taki miętowo-truskawkowy sernik będzie elegancką oprawą każdej uroczystości, gości zachwyci nie tylko wyglądem ale i smakiem. Z uśmiechem na ustach kroiłabym go na talerzyki. Jest smaczny orzeźwiający pachnie latem ... Cudo! Nigdy wcześniej nie jadłam takiego połączenia smaków, pomysł zakiełkował w mojej głowie przypadkiem, zrobiłam i.....trzeba spróbować...:) Poza sezonem można(...)pudru 1/2 kg truskawek sok z 1 cytryny 150 ml likieru miętowego DEKORACJA: 3 łyżki mielonych pistacji truskawki świeże listki mięty Sposób przygotowania ZIELONA ŁĄKA : jajka ubić na puszystą pianę z cukrem,mąkę pszenną wymieszać dokładnie z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną wlać zimną margarynę dodać do ubitej piany oraz dobrze posiekaną drobniutko miętą -same listki bez łodyżek
Wanilia i KardamonSERNIK Z BEZĄ Przepyszny kremowy sernik o smaku waniliowym, z pięknie wyrośnięta bezą, smak wzbogacają pistacje oblane czekoladą.... ;-) http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/11/sernik-z-beza-i-pistacja-najsmaczniejszy.html 2. CZEKOLADOWY TORT Z BRZOSKWINIAMI Tort bardzo łatwy w wykonaniu, bardzo efektownie wyglądający. Polecam szczególnie tym, którzy lubią smak czekolady ale nie mają zbyt dużo czasu na pieczenie w kuchni. http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/11/czekoladowy-tort-z-brzoskwiniami.html 3. KARMEL BROWNIE TOWER(...)rolada, przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż 30 minut. Dodatek orzechów włoskich sprawia, że ciasto idealnie wpisuje się w klimat Świat. http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/12/rolada-biszkoptowa-o-smaku-orzechowym.html 6. ROLADA CZEKOLADOWA Przepyszna, puszysta rolada, oblana czekoladą posypana kakao, o delikatnym nadzieniu z masy jeżynowej. Proste ciasto a jakże wyjątkowe http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/12/rolada-czekoladowa-z-galaretka-jezynowa.html 7. TORT CZEKOLADOWYNiepowtarzalny smak czekolady i odświeżającej mięty! http://smykwkuchni.blogspot.com
SMYKWKUCHNIrevolucjawkuchni . Sernik mnie zafascynował i musiałam zrobić i ja ;) W przepisie Ewa podała , żeby użyć sera białego . Masę serową zrobiłam z sera z wiaderka . Ilość żelatyny nieco zwiększyłam . Sernik był i to dość ważna uwaga , mięciutki , rozpływający się w ustach. Na początku bałam się , że masa mi się nie zsiądzie , ale byłam w wielkim błędzie :) uffff na szczęście(...)proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 3 łyżki mąki pszennej Polewa czekoladowa : 125 ml śmietanki 30 % 100 g czekolady mlecznej Sposób przygotowania : Biszkopt : Całe jajka ubijamy z cukrem na puszysty krem. W oddzielnej miseczce mieszamy budynie, 3 łyżki mąki pszennej , kakao i proszek do pieczenia. Do masy jajecznej wsypujemy suche składniki i delikatnie mieszamy . Wstawiamy do nagrzanego
Różne smaki w kuchninutką imbiru, cynamonu, kardamonu, goździków, pomarańczy. Czytając przepis na czekoladowo-imbirowe ciasto od razu wiedziałam, że muszę go zrobić. I choć mój mąż prosi się od dłuższego czasu o sernik, a ciasta czekoladowe to nie jego bajka, to i tak nie obyło się bez dokładki. Znajomym, którzy odwiedzili nas w weekend również smakowało, zwłaszcza, że są fanami czekoladowych wypieków(...)Czekoladę, masło i wino umieszczamy w garnku. Na małej mocy palinka, ciągle mieszając doprowadzamy do rozpuszczenia. Zdejmujemy z palinka i odstawiamy do ostygnięcia. Żółtka ubijamy z cukrem, do otrzymania puszystej, lekko białej masy. Dodajemy rozpuszczoną z masłem czekoladę. Ubijamy krótko do połączenia się składników. Dodajemy migdały, imbir i ubijamy krótką chwilę. W czystej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Ubitą
Made By Mom And Sonsłoneczną niedzielę i zapraszam na kolejną wersję mojego ulubionego gatunku ciacha. Serniczek Tutti, bo o nim mowa to wypiek wykonany przeze mnie w ekspresowym tempie na biszkopcie. Sam sernik to masa z serków homogenizowanych z dodatkiem jaj i proszku budyniowego i niewielkiej ilości cukru pudru. Akcentem owocowym jest dżem z czarnego bzu- idealnie łączy się z deserową, mocnoczekoladową polewą(...)każdy) 1 duży budyń waniliowy bez cukru (70 g) 2 jaja 3 kopiate łyżki cukru pudru Jaja miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy serki, następnie budyń. Miksujemy na gładko. Dodatkowo: nasączenie: ½ szklanki przegotowanej wody + 1 łyżka cukru+ sok z połowy cytryny dżem z czarnego bzu (6 łyżek) ok. 28 okrągłych
Domowe ciastawody Przygotowanie Rozpoczynamy od przygotowania biszkoptu. Jajka (wyjęte wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej) wbijamy do miski i ubijamy na wysokich obrotach miksera na jasną i puszystą masę przez około 10 minut. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie, cały czas ubijając na mniejszych obrotach, dodajemy olej oraz przesianą mąkę pszenną wymieszaną z kakao, proszkiem do pieczenia(...)czasu, aż budyń się zagotuje i zgęstnieje. Gorący budyń przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia. Masło, które powinno być w temperaturze pokojowej, ucieramy mikserem, aż stanie się puszyste. Do masła dodajemy na zmianę po trochę ajerkoniaku i po kilka łyżek zimnego budyniu, cały czas ucierając do powstania jednolitej masy. Masę budyniową wykładamy na warstwę brzoskwiniową i nakrywamy drugim
e-PrzepisyKulinarneSernik zawsze mi się kojarzył z niedzielą i tak będzie chyba na zawsze. Według mnie ten rodzaj ciasta należy do bardzo wykwintnych i cenionych przez wiele ludzi, również przez ze mnie. W moim wydaniu jest bardzo delikatny i aksamitny. :) Składniki: Spód i kruszonka: 1 szklanka mąki orkiszowej 5 łyżek oleju 2 łyżki erytrytolu 2-3 łyżki zimnej wody szczypta(...)kulę dzielimy na pół. Jedną połówkę rozprowadzamy w natłuszczonej formie. Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach. Masa Białka oddzielamy od żółtek. Białka z szczyptą soli ubijamy na puszystą pianę. Żółtka ucieramy z erytrytolem. Następnie dodajemy serek, budyń i aromat. Całość dokładnie miksujemy. Na koniec szpatułką dodajemy ubitą pianę. Dokładnie mieszamy. Masę przelewamy na upieczony spód. Na wierzch rozdzielamy
Truskawkowa Fiesta