Sezon truskawkowy jest dość krótki, to korzystam, korzystam i jeszcze raz korzystam:) Tym razem moja propozycja super smacznego ciasta z truskawkami. Do tego mała czarna i
Ciasteczkowy Potwórcałość zwieńczona cudownie kremowym serem z nutą pomarańczy. Wyszedł dokładnie taki, jak się spodziewałam - pyszny, mazisty, pełen kontrastów, które wspaniale się uzupełniają. Delikatny za sprawą mascarpone, który nadaje sernikom nadzwyczajnej, wyjątkowej struktury. Poezja smaku. Koniecznie spróbujcie, jeśli tylko będziecie mieli pomarańcze i figi.Sernik pomarańczowy z suszonymi figamiSkładniki:(na formę o średnicy 20 cm)spód:80 g niesolonych orzeszków ziemnych125(...)sokiem z pomarańczy i goździkami, dodać cynamon. Gotować na małym ogniu przez 10 minut, lub dopóki większość soku nie odparuje. Ostudzić.Serek utrzeć ze skórką i cukrem na puszystą masę. Dodać mascarpone, zmiksować. Po jednym wbić żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu.Białka ubić na sztywną masę, partiami dodawać do masy serowej, delikatnie mieszając łyżką.Na ostudzony spód wyłożyć masę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeodłożony i czekał cierpliwie na swoje 5 minut. Żałuje, że od razu go nie wypróbowałam. Ciasto może być bazą również dla tortów, ciast z owocami i galaretką czy nawet serników. Na pewno jeszcze nie raz je wykorzystam. Oczywiście kolor też można modyfikować, albo w ogóle zrezygnować z barwników. Ja akurat nie miałam czerwonego więc użyłam fioletu i wyszedł równie fajnie(...)kolorowe posypki (opcjonalnie) Przygotowanie: W misce połączyć mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Masło zmiksować przez 2 minuty, dodać cukier i miksować, aż do uzyskanie gładkiej, puszystej masy. Dodać jajko i aromat waniliowy. Zmiksować do połączenia składników. Maślankę dokładnie połączyć z barwnikiem. Do maślanej masy dodawać na zmianę mąkę i maślankę (cały czas miksując na niskich obrotach) zaczynając
Mania GotowaniaSernik z brzoskwiniami to bardzo popularne ciasto „imieninowe”, które gościło chyba w każdej rodzinie. Ja bardzo lubię ciasta, które po wyjęciu z piekarnika można podawać od razu na stół, bez robienia kremów czy dekoracji. Składniki: Ciasto kruche ? 3 szklanki mąki ? 250 g masła ? 3 łyżki cukru ? 5 żółtek ? 2 łyżeczki proszku do pieczenia Ser ? 1 kg sera(...)minut. ? Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto kruche z lodówki pokroić w plastry i wyłożyć nimi dno dokładnie uciskając, aby powstała jednolita warstwa. Ser ? Masło utrzeć z cukrem na puszystą pianę, dodawać po łyżce sera cały czas miksując. ? Wrzucać po jednym całym jajku, następne dodawać dopiero jak wchłonie się poprzednie – po ok. 30 sekundach. ? Na koniec wymieszać z budyniem
To co kochamZnany i lubiany sernik bez pieczenia w charakterystycznym kształcie chatki, zbudowanej z herbatników. Drugą nazwą, pod którą występuje jest Chatka Baby Jagi...Sami zdecydujcie którą nazwę wolicie ;). Deser jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu ( zwłaszcza jeśli użyjecie twarogu z wiaderka, którego nie trzeba już mielić, tylko pamiętajcie by wybrać dobrej jakości! nie może być zbyt rzadki ). Chatka jest(...)Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem pudrem oraz z cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Do utartego masła dodawać porcjami twaróg i ucierać/miksować do połączenia. Masę serową podzielić na 2 równe części, do jednej z nich dodać kakao i zmiksować. Na dość sporym kawałku folii aluminiowej ułożyć herbatniki w 3 rzędach po 6 herbatników ( razem 18 ). Na herbatnikach rozsmarować
Opowieści z piekarnikaSernik z brzoskwiniami to bardzo popularne ciasto „imieninowe”, które gościło chyba w każdej rodzinie. Ja bardzo lubię ciasta, które po wyjęciu z piekarnika można podawać od razu na stół, bez robienia kremów czy dekoracji. Składniki: Ciasto kruche • 3 szklanki mąki • 250 g masła • 3 łyżki cukru • 5 żółtek • 2 łyżeczki(...)pieczenia, ciasto kruche z lodówki pokroić w plastry i wyłożyć nimi dno dokładnie uciskając, aby powstała jednolita warstwa. Ser • Masło utrzeć z cukrem na puszystą pianę, dodawać po łyżce sera cały czas miksując. • Wrzucać po jednym całym jajku, następne dodawać dopiero jak wchłonie się poprzednie – po ok. 30 sekundach
To co kochamfasolnika , tym razem zależało mi na tym, aby jak najbardziej wyglądał na sernik, nie tylko smakował i udało się, w dodatku bez dodatku czystego tłuszczu. Piekłam ten „sernik” dwa razy, w pierwszej wersji posłodziłam stewią zamiast i wyszło ok, ale przyznaję szczerze, cukier to cukier i mi o wiele bardziej smakował w tej drugiej wersji, jednakże(...)całą zawartością puszki mleka kokosowego i ze stewią/cukrem. Dodaj wiórki kokosowe, zblenduj całość razem lub wymieszaj, na samym końcu dodaj proszek do pieczenia. Całość jest kremowa i puszysta, możesz sprawdzić jak smakuje na „surowo”, dla mnie jest idealnie słodka, ale to kwestia gustu. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temp
greenscarfPrzepyszny, słodki na kruchym spodzie w ciasteczek Oreo. Jest to jedno z lepszych ciast jakie miałam okazję spróbować a jednocześnie przyrządzić. Sernik jest bardzo łatwy, ważne jest by uzyskać charakterystyczne paski. Przygotowujemy jedną porcję masy serowej, którą dzielimy na pół. Jedną łączymy z Nutellą a drugą z pastą waniliową. Uwieńczeniem całego deseru jest ganache czekoladowy i orzechy laskowe. Składniki(...)masłem i Nutellą do uzyskania jednolitej masy. Wykładamy na spód tortownicy i przekładamy całość do lodówki na 10-15 minut. W tym czasie jajka ubijam z cukrem na puszystą masę. Dodaję twaróg, mascarpone i budyń. Miksuję do połączenia składników. Masę serową dzielę na pół. Do jednej części dodaję Nutellę, natomiast do drugiej wanilię. Na przygotowany wcześniej spód nakładam łyżkę masy
Mango PapajaMacie ochotę na kolejny sernik? Z polewą karmelową? Z migdałami? Jak są same pozytywne odpowiedzi, to namawiam Was na wypróbowanie tego przepisu. Ciasto jest na spodzie z herbatników, z kremową masą serową, gdzie mi jeszcze było mało, musiałam przyozdobić go polewą karmelową. Zapewniam że, na jednym kawałku nie poprzestaniecie. Bazowałam na przepisie od Pieczarki Mysi . Składniki(...)boki nasmarować tłuszczem. Pokruszone ciasteczka wysypać i wcisnąć w dno tortownicy. Włożyć do lodówki. Przygotowanie masy serowej - do miski wbić całe jajka, dodać cukier i proszek budyniowy, zmiksować na puszystą masę. Dodawać porcjami twaróg i śmietankę, miksować na największych obrotach. Masę wlać na ciasteczkowy spód. Nagrzać piekarnik do 180 stopni i piec przez 20 min, następnie zmniejszyć do 120 stopni
pink envelopeczekoladowy z malinami? Czekolady rozpuścić w podgrzanych 300 ml śmietany (nie gotować), wystudzić i dobrze schłodzić, nawet przez 2 - 3 godziny. Zimną czekoladę miksować na wolnych obrotach, aż będzie puszysta. Żelatynę zalać kilkoma łyżkami zimnej wody, aby napęczniała i delikatnie podgrzewając rozpuścić (nie gotować). Wystudzoną żelatynę zmiksować z czekoladą. Pozostałą śmietanę ubić na sztywno i wymieszać z czekoladą, można chwilę(...)się żelatyny, wystudzić. Wystudzone maliny rozsmarować na spodzie z herbatników. Jeśli mus będzie szybko zjedzony, można malin nie gotować, tylko wyłożyć spód świeżymi malinami i przykryć musem. Zobacz również: sernik czekoladowy na zimno
Kuchcik gotujeświeże polskie truskawki, które można kupić na okolicznych bazarkach. Cieszą nas jedzone garściami z miseczki, w koktajlach, naleśnikach, dżemach zimą, ale także w pysznych ciastach. Ciastem na dziś jest sernik, który w połączeniu z truskawkami staje się pysznym deserem na zimno. Spróbujcie :) Składniki: 750g sera zmielonego (może być taki z wiaderka) 3 galaretki cytrynowe 4 łyżki cukru pudru(...)szklankach wody pozostałe 3 cytrynowe galaretki i je ostudzić (nie doprowadzić do stężenia). W dużej misce ubić z zimnym mlekiem 2 bite śmietany w proszku. Po uzyskaniu gładkiej puszystej konsystencji powoli dodać do niej cukier puder oraz ser. Na końcu wlać do serowej masy małym strumieniem ostudzoną galaretkę. Całość wylać na sztywna już część truskawkową. Wstawić na około 2 godziny
ChilliJemyUwielbiam serniki. Dam się za nie pokroić. Z racji wiecznych diet zwykle robię je z chudego twarogu, ale tym razem wykorzystałam serek wiaderkowy i nie żałuję! Nadał ciastu kremowy, wręcz pankowy charakter. Jednak do innych wypieków najbardziej pasują mi zwyczajne, oklepane twarogi w kostkach, których nie mielę w maszynce, a po prostu przeciskam przez praskę do ziemniaków(...)chałwy niż w przepisie, a serek waniliowy zamieniła na taki o naturalnym smaku i byłoby idealnie! Ale i w takiej wersji smakuje doskonale. Polecam serdecznie! Już niedługo więcej serników na moim blogu, całe mnóstwo! :) Składniki na spód: 100 g kakaowych herbatników 40 g masła, roztopionego Składniki na masę serową: 1000 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie, schłodzonego
Cakes By KejtOstatnio bardzo polubiłam tarty. Często goszczą na moim stole, więc postanowiłam poeksperymentować po raz kolejny. Tym razem ku zaskoczeniu upiekłam tartę kokosową z serkiem mascarpone i
Truskawkowa Fiestaustach. Piekłam go z sera w wiaderku, więc nie wymaga on brudzenia maszynki do mielenia co więcej nie potrzeba podpiekać spodu gdyż zastosowałam w nim mój patent z białkiem ;) Sernik wychodzi dość wysoki i nie wiele opada :) Składniki na dużą blaszkę 25 x 35 cm CIASTO : 3 niepełne szklanki mąki tortowej 2 żółtka i 1 całe jajko 3/4 szkl(...)dodać skórkę pomarańczową 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto i chowamy na 1 godz. do lodówki. 2. W dużej misce ubijamy 1 jajko oraz 5 żółtek z cukrem na puszysta masę. W osobnej misce ubijamy na sztywno białka z szczyptą soli. 3. Do masy z żółtek i cukru dodajemy porcjami nasz ser z wiaderka, mleko, olej oraz nasze budynie
Gotowanie...to proste !się śmieją... A do tego waniliowa nuta, która choć ulotna, to jednak ma znaczenie. Gwarantuję, że zakochacie się w tym serniku bez pamięci. Szkoda, że dopiero w przyszłym roku...Sernik czereśniowy z lawendą i waniliąSkładniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)spód:120 g ciastek digestive2 łyżki kakao75 g masłamasa serowa:500 g czereśni70 g cukru1 laska wanilii2 łyżeczki(...)wiśnie puszczą sok, następnie gotować przez 10 minut pod przykryciem.Odcedzić sok, gorący wymieszać z namoczoną wcześniej w zimnej wodzie żelatyną. Ostudzić.Żółtka ubić z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Dodać serek, zmiksować. Powoli wlewać ostudzony sok, cały czas miksując.Kremówkę ubić, partiami dodawać do masy serowej, delikatnie mieszając łyżką.Masę przełożyć na schłodzony spód, wyrównać wierzch.Schłodzić
Pożeraczka, czyli raz adobrze