mniej słodka, gdyż spód już raczy słodyczą podniebienie. Z bakalii dominuje figa – jest jej pełno w maku, zaś z wierzchu tworzy już tylko dekorację. Zachęcam do spróbowania i zaskoczenia bliskich w ten świąteczny czas! Składniki: (na małą tortownicę 18cm) spód : 500g maku, 100g rodzynek, smażona skórka z pomarańczy i cytryny, 100g fig suszonych, 50g suszonych moreli, 2 łyżki miodu(...)pomarańczy, 3 jajka wierzch : 2 łyżki kajmaku, 1,5 łyżki mleka, figi obtoczone w cukrze pudrze, czekoladowe kropelki Wykonanie: spód : mak zalać wodą, gotować na małym ogniu, przełożyć na gazę, odsączyć, zemleć dwukrotnie. Mak doprawić smażoną skórką z pomarańczy i cytryny, namoczonymi wcześniej rodzynkami, pokrojonymi w drobna kostkę morelami i figami, miodem, migdałami i kawą. Na sam koniec wymieszać
Raj dla Podniebieniamojprzepisna.pl | Bułeczki dynie z makiem bez jajek Bułeczki zrobione z dodatkiem puree z dyni, są mięciutkie, puszyste, długo zostają świeże i świetnie smakują zarówno z
moj przepis naniż raz w roku. Na blogu znajdziecie wiele przepisów na przeróżne serniki oraz makowce, a także seromakowce, jednak ten różni się od nich tym, że ma w swoim składzie gotowane ziemniaki a masa makowa jest nakładana w kształcie kulek. foremka 23x33cm Masa makowa: 200g zmielonego maku (użyłam BackMit), łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej, 2 białka
Z miłości do słodkościDoskonałe połączenie delikatnej śmietankowej pianki, soczystych śliwek i chrupiącego kakaowego ciasta. Ciasto naprawdę warte wypróbowania. Polecam :) Ciasto kakaowe: 2,5 szkl maki pszennej 1 i 1/3
Smakołyki Asiświątecznych serników, mazurków czy ogólnie kruchych ciast. REWELACJA! Pijana Chmurka Przepis na tradycyjną prostokątną blachę (27x37) szklanka = 250 ml Składniki na bezowy spód: 5 białek szczypta soli dla ułatwienia ubijania pół szklanki cukru pudru pół szklanki maku 3/4 szklanki wiórków kokosowych Białka ubijamy na bardzo sztywno z cukrem pudrem. Za pomocą łyżki pianę łączymy z makiem
Poezja Smaków - blog kulinarnygdyż składa się z trzech ciast połączonych razem. To jest: sernik, makowiec i orzechowiec.Fakt, że jest dużo pisania i pewnie dlatego ciągle go omijałam, ale teraz naprawię swój błąd. Oczywiście przepis zaczerpnięty z nieograniczonych zasobów Siostry Anastazji i jak zwykle rewelacyjne ciasto Składniki: 25 dag maki pszennej 15 dag masła 10 dag cukru pudru 2 żółtka
Ciasteczkowy PotwórNajlepszy sernik jaki udało mi się jeść. Puszysty, kremowy, śmietankowy z wyraźną nutą wanilii. Przepyszny! Nie da się skończyć na jednym kawałku! Składniki: Na spód: 250g pełnoziarnistych herbatników 125g masła Na masę serową: 750g sera białego (trzykrotnie mielonego lub z wiaderka) 250g serka mascarpone 1 i ½ szklanki cukru 5 jajek 3 łyżki maki ziemniaczanej laska wanilii 3 łyżki likieru(...)masy serowej i bardzo dokładnie mieszamy. Masę serową wykładamy na wcześniej przygotowany spód. Pieczemy w 175stopniach C przez 15 minut po czym zmniejszamy temperaturę do 120stopni i pozostawiamy sernik na około 1h 40 minut do tzw. „suchego patyczka”. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Dowolnie dekorujemy
Pyry na Gazjest najwyższy. Musimy jednak pamiętać, że jeśli chcemy, aby nasz sernik był wysoki, musimy piec go na pewno trochę dłużej - wtedy mamy gwarancję, że się przepiecze. Dla upewnienia się czy ciasto jest przepieczone zawsze sprawdzam stan cienkim, drewnianym patyczkiem. Składniki: (na foremkę 31x21cm) Ciasto: 1/2 kg maki 2 całe jaja 2 łyżki cukru 2 łyżki kakao 200g stopionego
Walijskie Pichceniekiedy wszyscy zajadali sie "moim" cudnym sernikiem, ja biedna sie rozchorowalam i juz nie bylo mi dane rozkoszowac sie jego smakiem. Zamiast tego lezalam sobie w lozeczku nie wiedzac o bozym swiecie. Ot taki los...Jednak na otarcie lez pozostaly mi wspomnienia z przygotowan i kilka fotek;) skladniki na spod: 250g maki 200g schlodzonego masla 100g zmielonych migdalow 125g jasnego(...)wystudzona czekolade, na koncu dodajemy ubite jajka. Dobrze mieszamy na kremowa mase.Gotowa mase wykladamy na spod.Forme stawiamy na blache i pieczemy 50-60 minut w temperaturze 160°C.Gotowy sernik studzimy poczatkowo w zamknietym piekarniku, potem w otwartym, az w koncu mozemy go wyciagnac.Chlodzimy w lodowce, najlepiej cala noc.Sernik podajemy z kwasnymi owocami. Ja podalam z mrozonymi malinami.Moja uwaga: Poniewaz
Przysmaki Karolkijajka 3/4 szklanki (170g) cukru 2 szklanki (340g) maki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki oleju 3/4 szklanki mleka 3 czubate łyżki kakao 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (proszku) 1 posiekana lub starta na tartce gorzka czekolada Masa serowa: 0,5 kg sera na sernik (użyłam wiaderkowego ) 250g serka mascarpone 3/4 szklanki cukru (170g) 1 opakowanie
Malinowa Kawiarenkadziś u mnie ... wygląda jak sernik smakuje jak sernik , a sera w nim nie ma ni grama. Skąd nazwa tego ciasta ??? trudno się doszukać , mimo ,że ciasto dość popularne. Ja wzbogaciłam jego smak wiśniami , co nadało lekkiego orzeźwienia. Składniki : Foremka 30x25 cm Ciasto: 3 szklanki maki (500 g) 1/3 szklanki cukru (70g) 250g masła 1 łyżeczka
Malinowa KawiarenkaPyszne ciasto dla łasuchów, miłośników zarówno sernika jak i makowca. Wilgotne, rozpływające się w ustach. Wymagające trochę pracy ale efekt warty poświęcenia. Składniki Kruche ciasto - 1 szklanka mąki- 100 g margaryny- 1 żółtko- 140 g cukru pudru Masa makowa- 0,5 kg suchego maku- 1 białko- 180 g cukru- 3 czubate łyżki kaszy manny- kilka kropel olejku migdałowy Masa
Świat SmakuŚnieżne kule i babeczki z makiem i żurawiną BLOG: http://candycompany.pl/ Wigilijne pierogi ze słodką kapustą BLOG: http://trawkacytrynowa.pl/ Barszcz czerwony z malinami bez zakwasu BLOG: http://smacznapyza.blogspot.com/ Sałatka śledziowa BLOG: http://www.mojkulinarnypamietnik.pl/ Śledź pikantny z chilli i suszonymi pomidorami BLOG: http://nietylkopasta.pl/ Rudolf brownie BLOG: http://mamidami.com/ Czekoladowy sernik świąteczny BLOG: http://vegazone.blox.pl/ Muffinki piernikowe BLOG
Kuchnia Bazyliizarówno wielkanocnych jak i bożego narodzenia bez makowca i sernika. Dzisiaj mam dla Was makowca na cieście o posmaku migdałowym. Składniki: ciasto - 300 g mąki pszennej - 300 g masła - 150 g cukru kryształu - 150 g mielonych migdałów - 1 jajko - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego masa makowa - 400 g maku - 2 szklanki cukru - 10 jajek - 200 g masła - 1 szklanka mleka
Zainspirowana w kuchnifantastyczny smakołyk dla wszystkich wielbicieli serników. Udaje się za każdym razem, jest prosty w przygotowaniu idealny na różne okazje, urodzinowe przyjęcia, imieniny, spotkania w gronie przyjaciół, ale przede wszystkim na święta. składniki na tortownicę 26 cm ciasto makowo-kokosowe 5 białek 1/2 szklanki cukru pudru 150 g wiórków kokosowych 150 g suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)pomarańczowe 300 g ciastek typu delicje przepis Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec miksowania wsypujemy cukier puder. Do sztywnej piany dodajemy proszek do pieczenia, wiórki kokosowe oraz mak i wszystko delikatnie mieszamy łyżką a następnie przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy i równomiernie rozprowadzamy. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp
Smakowite Dania