Najlepsze ciasta to serniki. A ten z dodatkiem kajmaku i orzechów jest wyjątkowy. Składniki: Ciasto kruche: 30 dag mąki pszennej 10 dag cukru pudru 10 dag masła 1 łyżka smalcu 1 jajko 2 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. Przygotowane ciasto schładzamy w lodówce. Ciastem wykładamy(...)łyżek cukru 80 g zmielonych orzechów 120 g posiekanych orzechów 1 łyżka kaszy manny 1 łyżka maki pszennej Białka ubijamy na sztywno pianę. Dodajemy stopniowo cukier. Na koniec dodajemy orzechy i delikatnie mieszamy. Całość wykładamy na podpieczony sernik. Pieczemy około 30 minut. Po upieczeniu pozostawiamy sernik w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do wystudzenia
Pyszności SłodkościZnacie takie dni kiedy to macie ochotę na coś słodkiego, ale niekoniecznie macie czas na przygotowanie wybornego deseru ??. Mam rozwiązanie szybki, lekki i szalenie smaczny sernik
vaniliowoczekoladowaZnakomity przepis na klasyczny sernik wiedeński, czyli bez jakiegokolwiek spodu. Puszysty, bardzo delikatny, wilgotny o wyraźnym smaku pieczonego sera. Zdecydowanie jest to ulubiony sernik
Ola la LCHFJak to się mówi potrzeba matką wynalazków. To ciasto, bo dla mnie sernikiem nie jest i to z prostej przyczyny. Sernik, jak sama nazwa wskazuje
Dieta moja pasjaMoja Mama w okolicy Bożego Narodzenia oglądała telewizję śniadaniową, gdzie przygotowywany był sernik z białą czekoladą i smażoną konfiturą z pomarańczy. Nie mogłam znaleźć tego
Słodkie inspiracjeSkładniki: Ciasto 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 kisiel wiśniowy (warto dodać doby jakościowo kisiel
PychotkaaaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Seromak to połączenie dwóch ciast: makowca i sernika. Gdy mamy problem z wyborem jednego z nich wystarczy
Marta Gotujeprzekładamy w kilku partiach do maku, ostrożnie mieszamy i wykładamy na ciasto kruche. Wyrównujemy. SER: Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Resztę składników miksujemy tylko do połączenia składników, wlewamy zimne masło. Miksujemy i wylewamy na makową warstwę. Również wyrównujemy. Pieczemy ok. 1 godziny w 180 st. C ustawienie góra dół. Sernik studzimy w piekarniku z zamkniętymi drzwiami
Pani na deseraromat cytrynowy, delikatnie połączyć, wyłożyć na przygotowane herbatniki. Następnie łyżką rozłożyć pacynki masy z makiem i masy z kakao, wyrównać powierzchnię. Piec 60 minut w temperaturze 170 stopni (155 z termo obiegiem). Po upieczeniu uchylić piekarnik i pozostawić w nim sernik aż troszkę przestygnie
Kuchenne zapiski EdytyMoja mama i jej mama nigdy nie piekły makowców. Świątecznym ciastem był piernik z torebki, sernik wiedeński (najlepszy na świecie) i kruche ciasteczka z lukrem. Mama mego ojca też nie piekła strucli robiła za to MAK. Gęsty, ciągnący się, z rodzynkami, migdałami i cała masą cytrusowej skórki. Był niesamowity! pamiętam, że mimo obfitej wigilijnej uczty
Dzieje kuchennej Wiewiórypozdrawiam;) Co do pizzy, to zdjęć nie będzie, bo została już po niej tylko figa z makiem! Mogę Was tylko zapewnić, że w ustach siedziała wybornie! SERNICZKI Z TONKĄ I FIGAMI (bez pieczenia) 500 g kremowego twarożku do serników (użyłam President) 1 opakowanie czekoladowych herbatników (ok. 120 g) 60 g masła 250 ml śmietany kremówki kilka
KUCHARNIArównież jako ciasto na weekend w okresie zimowym. Sernik robi się bardzo szybko. Przygotowałam go w małej tortownicy ale bardzo wysokiej, dwa razy wyższej niż taka standardowa. Jeśli taką macie to właśnie ją wykorzystajcie, jeśli nie to sięgnijcie po średnią. SKŁADNIKI: ciasto: - 100 g masła - 200 g maki pszennej (np. szymanowskiej) - 80 g cukru pudru - 2 żółtka - 1 łyżeczka
SMYKWKUCHNISerniki lubię bardzo, dziś w trochę innej wersji. I chociaż z prawdziwym sernikiem nie wiele mają wspólnego to i tak je uwielbiam! Spróbujcie sami... Składniki na ciasto; 30 dag białego sera 1/3 szklanki maki 1/3 szklanki mleka 1 jajko 2 łyżki cukru Składniki konfitury; ok.40 dag truskawek 3-4 łyżki cukru 1 łyżka cukru żelującego olej
Radość kipiąca uśmiechem.razem przygotowałam wersję urozmaiconą, która wśród moich znajomych okazała się wielkim hitem. Przypomina mi pyszny i niezwykły sernik na zimno. (Tortownica o średnicy 22 cm) Ciasto na mleku: 2 szklanki mleka 3 jajka 2/3 szklanki cukru 1/2 szklanki maki 2 łyżki masła 1/2 szklanki wiórek kokosowych Masa z serka: 400g serka waniliowego homogenizowanego 2-3 łyżeczki żelatyny Masa
Di gotujeluski wygladaja jak male chinskie latarenki.Ich lekko slodko-kwasny smak idealnie wspolgra z delikatnym smakiem kokosa.Sernik jest wszystkie moje kokosowe serniki jest pyszny,kremowy,nie opada,nie peka pozostaje prosty i rowniutki.Dodam tylko ,ze dodatek kokosa nadaje sernikowi wyjatkowo aksamitna strukture.Wyglada cudnie i tak tez smakuje.To nastepny z serii kokosowych pysznosci,w sam raz na powitanie Nowego Roku.Sernik upieklam(...)serowa:750 g sera4 jajka L180 g cukru1 puszka mleka kokosowego-400 g 3 lyzki maki ziemniaczanej lub mondaminy1 lyzka cukru waniliowego3 lyzki malibudo przybrania:100 g owocow physalis+2-3 lyzki wiorkow kokosowych+2 lyzki syropu z agawy lub mioduWykonanie:Skladniki na spod sernika umiescic w kielichu blendera i dosc drobno zmiksowac.Powstala mase wylepic dno tortownicy wylozonej papierem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!