wilgotny sernik. Zimny kojarzy mi się z blokiem czekoladowym (ale nie twardym), czy ciastem na bazie kaszy. Ten czekoladowy smak jest po prostu nie do opisania! Sami spróbujcie, bo naprawdę warto - jestem dumna z tego przepisu. Od dawna lubię motto: "nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło". (Tortownica o średnicy 16 cm) 200g maki pszennej 100g
Di gotujesuszony mak odpowiednio rozmiękł. Korzystając z okazji, chciałam złożyć Wszystkim najserdeczniejsze życzenia świąteczne ! Świeci gwiazda na niebie,srebrna i staroświecka, Świeci wigilijnie, każdy ją zna od dziecka Chwyć w garść jej promienie,trzymaj je z całej siły. I teraz w tym rzecz cała,by się życzenia spełniły! Aromatycznego barszczyku, smacznego kulebiaka, pysznego karpia, apetycznego śledzika, wyśmienitego sernika
Grunt to przepis!Schichtkäse-handgeschöpft von Landliebe) lub ser z wiaderka200 g jogurtu greckiego 10 %180-200 g kokosowego kremu z puszki (85 % extraktu z kokosa)3 jajka L3/4 szklanki cukru3 lyzki maki ziemniaczanej lub budyn waniliowyDodatkowo: 150-200 g truskawek i 1 op.TortengussWYKONANIE :Sucharki lub ulubione ciastka zmiksowac w blenderze Wmieszac maslo i wiorki kokosowe.Foremke wylozyc papierem do pieczenia i obrecz(...)masy serowej.Calosc wylac na przygotowany spod i wlozyc do nagrzanego piekarnika.Piec 15 minut w 175 ° C,nastepnie zmniejszyc temperature do 140 i piec dalsze 60 minut.Gdyby po tym czasie sernik nadal byl bardzo ruchomy,przedluzyc czas pieczenia.Studzimy wolno w uchylonym piekarniku.Na noc wstawic do lodowki.Nastepnego dnia (lub na zimny juz sernik ) pokroic truskawki w plasterki i ulozyc
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!cierpię tego), a sama masa „serowa” jest idealnej konsystencji, nie za maziowata i nie za twarda, po prostu ideał. Testowałam na rodzicach, mówiąc że zrobiłam sernik, nie skapnęli się że z zimniaków, i nawet nie mam zamiaru ich uświadamiać ps. Po upieczeniu i wystudzeniu przechowuj ciasto w lodówce, spokojnie ,może tam postać kilka dni. Składniki na formę(...)sklejacza) Przygotowanie: Ziemniaki obierz, ugotuj i schłodź. Międzyczas przygotowywania spodu będzie wystarczający. Przygotowanie spodu: przesiej mąkę, kakao i cukier do dużej miski. Zblenduj banana z olejem i dodaj do maki. Zagnieć miękkie ciasto. Wylep mi formę do pieczenia uprzednio wysmarowaną olejem i schłodź w lodówce przez godzinkę luz w zamrażalniku przez 10 minut. Wyjmij schłodzone ciasto, połóż na nim kawałek
greenscarfktórzy zaczynają swoją kulinarną podróż po słodkościach. Dzięki prostym, przejrzystym opisom pieczenie stanie się o wiele łatwiejsze i przyjemniejsze. Już nie będziecie szukali wymówki, że nie potraficie upiec sernika :) Ten poradnik ułatwi wam zmagania w kuchni. Przy każdym przepisie znajdują się cenne porady autorki oraz krótki opis przygotowania wstępnego. Książka została podzielona na 5 rozdziałów(...)znajdziecie przepisy na: Kremy i sosy ( np krem migdałowy, mus cytrynowy) Proste przepisy na proste ciasta ( np ciasto marmurkowe) Ciasta różne ( np Rolada z dżemem, ciasto z makiem) Ciasteczka ( np makaronik z sosem karmelowym) Tarty ( np tarta cytrynowa z bezą) Tytuł: Ciasta i desery Gotowanie krok po kroku Autor: Marianne Magnier- Moreno Wydawnictwo
KukuleczkiSkładniki: 3 szklanki mąki 200 g masła 2/3 szklanki cukru 1 jajko 4 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa serowa: 1 kg półtłustego twarogu
magiczna kuchnia KasiDrożdżówki to chyba przysmak wszystkich, a zwłaszcza dzieci. U mnie na Śląsku mówi się na nie „kołoczki”, a duże ciasto drożdżowe to kołocz. Z podanego ciasta
Smakowy Rajłyżką wmieszać delikatnie w masę makową żółtka, cukier utrzeć do białości, dodać ser z wiaderka, budynie, połączyć mikserem składniki, dodać ubitą na sztywno pianę i łyżka wmieszać w sernik forma 30x15 cm wyłożona paierem do pieczenia, na dnie ułożyć biszkopty, wyłożyć masę serową, wyłożyć masę makową, piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół około 70 minut(...)wystudzić przy uchylonych drzwiczkach czekoladę białą z kokosowymi chrupkami stopić ze śmietaną w kąpieli wodnej i polać wierzch seromakowca, schować w chłodne miejsce najlepiej na całą noc - połączenie maku z twarogiem jest bardzo smaczne, aromatyczne i przy małym nakładzie pracy mamy świąteczne ciasto...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięMiałam wielka ochote na sernik badz na szarlotkę ;) Nie mogłam się zdecydować które upiec a wiec powstało 2 w 1 :) Pyszne kruche , maślane ciasto z jabłkami i białym serem. Wspaniała propozycja do jesiennej kawki lub herbaty :) Zapraszam na ciacho :) Wymiary blaszki : tortownica - średnica 24 cm Temp. pieczenia : 180 C ; 170 C Czas pieczenia : 20 minut + 50 minut Składniki(...)masla 150 g maki 250 g sera śmietankowego 8 lyzek cukru 50 g mielonych migdalow 2 jaja i zoltko lyzeczka maki ziemniaczanej 4 jabłka antonówki 50 g platkow migdalow lyzeczka cynamonu Sposób przygotowania: Maslo siekamy z maka i migdałami. Dodajemy 2 lyzki cukru i zotlko i zagniatamy ciasto. Tak przygotowane ciasto formujemy w kule , zawijamy w folie i chłodzimy
Słodkości i nie tylkonadaje się także na wiele innych okazji. Spód nie jest typowym kruchym ciastem, lecz kruszonką. Kolejne warstwy to masa makowa oraz masa serowa pokryta resztą kruszonki. Ni to sernik ni makowiec, takie dwa w jednym:) Ciasto: 500g mąki pszennej, 200g masła, 200g cukru, jajko, łyżeczka proszku do pieczenia. Mąkę przesiać wraz z proszkiem(...)posiekane masło. Całość posiekać nożem i wyrobić kruszonkę. 2/3 ciasta rozsypać na natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blasze o wym. 25x36cm. Delikatnie ugnieść palcami. Masa makowa: 500g zmielonego maku (użyłam BackMit), 3 szklanki mleka, 200g cukru, 2 jajka, skórka z cytryny, 50g orzechów włoskich (użyłam Kresto), 70g mąki ziemniaczanej, 60g masła
Z miłości do słodkościTo ciasto kojarzy nam się może bardziej ze świętami Bożego Narodzenia, ale może nie trzeba czekać tak długo i już dziś wypróbować przepis. Jeśli będzie
Proste PotrawyCodziennie dostaję od Was pytania o wielkanocne menu i co ja sama przygotuję na nadchodzące Święta. U mnie na stole zgodnie z tradycją na pewno pojawią
Ola la LCHFUwielbiam serniki i pewnie z czasem będzie ich na moim blogu całkiem sporo :) Nie piekłam jeszcze klasycznego Krakowskiego więc pora na debiut i powiem ,że nawet wyszedł .... jest delikatny ,waniliowy i nie taki słodki jak te co zazwyczaj robię , ciasto kruche jest zdecydowanie lepsze niż sklepowe herbatniki ,trochę roboty z tymi paskami ale myślę ,że następne będą(...)ładniejsze :) Składniki : na ciasto kruche : - 250 g maki pszennej typ 480 ( może być od 450 do 600) - 130 g masła - 100 g cukru pudru ( ja miksuję cukier zwykły na niby puder w młynku do kawy ) - 1 jajko - kilka kropel olejku waniliowego - szczypta soli na masę serową : temperatura pokojowa - 1 kg sera białego zmielonego min 3 razy lub ser z wiaderka
Wypieki Reneorzechy, kuleczki, czekolada DALSZY CIĄG TUTAJ 5. TARTA ORZECHOWA CZEKOLADOWA I POTRÓJNIE ORZECHOWA TARTA BOŻONARODZENIOWA PRZEPIS NA ŚWIĄTECZNĄ TARTĘ: CIASTO SKŁADNIKI: - 100 g zmielonych orzechów laskowych - 150 g maki pszennej typ 450 - 80 g mąki krupczatki - 140 g zimnego masła - 2 łyżki cukru pudru - 1 łyżka przyprawy korzennej do pierników - 2 łyżki masła orzechowego - 1 jajko ekologiczne - 1/3 łyżeczki(...)składniki bardzo szybko zagniatamy w elastyczne ciasto, owijamy folią i chowamy na kwadrans do lodówki, w tym czasie zrobimy masę orzechową. DALSZY CIĄG TUTAJ 6. MIODOWNIK Z KARMELEM 7. SERNIK PIERNIKOWY SKŁADNIKI NA CIASTO PIERNIKOWE: - 200 g masła prosto z lodówki - 300 g mąki gryczanej - 100 g mąki krupczatki - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 żółtka prosto
SMYKWKUCHNInazwać to ciasto. Ponieważ jest to nic innego jak ciasto Rzeszowiak, tylko zwiększyłam w nim ilość masy makowej a zmniejszyłam ilość masy serowej, tak aby powstał bardziej makowiec niż sernik ;) Stąd taka nazwa. I powiem Wam, że zmiany wyszły mu tylko na dobre bo to ciasto najszybciej znikało z talerzy podczas Świąt. Nie tylko ładnie wygląda w przekroju(...)Ciasto podałam na talerzu "Filona" od Porcelany Bogucice . Ciasto ucierane: 15 dag margaryny 15 dag cukru pudru 4 jajka cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 20 dag mąki Mak: 400g mielonego suchego maku 1 łyżka powideł lub dżemu 2 łyżki miodu 1/2 rozpuszczonego masła (ostudzonego) kilka kropel olejku migdałowego 4 jajka cukier do smaku 1/2 szkl grubo siekanych orzechów
Smakołyki AsiMój sernik pochodzi z mojego ulubionego źródła z przepisami gdzie często zaglądam czyli z zeszytu z przepisami mojej mamy. Składniki: ciasto kruche 2,5 szklanki mąki 250 g zimnego masła 1 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 3 żółtka masa serowa 1 kg sera białego (użyłam z wiaderka) 1,5 szklanki cukru 5 jajek(...)masła 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki maki ziemniaczanej cukier waniliowy 1/2 szklanki rodzynek Wykonanie: Masło pokroić w kostkę,zagnieść szybko z wszystkimi składnikami. Podzielić na dwie części ,wkładamy do woreczka i chowamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część ciasta rozwałkować przełożyć do blaszki i nakłuć widelcem. podpiec
magiczna kuchnia Kasi