Historia tego ciasta jest krótka. Chodził za mną sernik na zimno. Zaraz za nim szedł moralny niepokój z niespełnionej obietnicy zrobienia dla koleżanki czekoladowego ciasta
KucharzycaPopularne ciasto, tym razem w wersji z czekoladą. Pychotka! Składniki: 1/2 kg sera do sernika 2 galaretki pomarańczowe 3 łyżki cukru pudru 400 ml gorącej wody
Z Majeczką w kuchniChyba moje jedno z wielu ulubionych ciast. 3 warstwy sernika pasują do siebie idealnie, tworząc bardzo lekki i pyszny serniczek. Bardzo dobrze smakuje z borówkami, truskawkami jak i innymi owocami :) Podaję porcję na małą blaszkę. Składniki na biszkopt: -3 małe jajka -0,5 szklanki mąki orkiszowej -1/3 szklanki ksylitolu(może być cukier) Białka ubić na pół sztywno, powoli wsypywać(...)blaszki wyłożony papierem do pieczenia. Piec w temp. 160 stopni C przez około 30 minut(najlepiej na programie do pieczenia biszkoptów). Po wyciągnięciu zrzucić z wysokości pół metra na dywan (nie odwracając blaszki) a następnie wstawić do uchylonego piekarnika na około 10 minut. Składniki na masę: - 1 cytrynowa galaretka(najlepiej bez cukru-posłodzić ksylitolem) -0,5kg białego
Smaczne ZdroweSKŁADNIKI: 1250 g półtłustego twarogu (5 kostek po 250 g) 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 4 jajka 1 łyżka aromatu waniliowego 1 łyżka stewii 500 g agrestu (zielony i różowy zmieszany)- dostałam od rodziców z działki 2 szklanki czarnej porzeczki- dostałam od rodziców z działki PRZYGOTOWANIE: Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotuj blaszkę o średnicy(...)jajka, stewię, aromat, agrest i budyń. Zmiksuj na najwyższych obrotach przez 3-4 minuty. Zmiksowaną masę przelej do blaszki. Na wierzch wysyp porzeczki. Piecz przez godzinę (po 30 minutach temperaturę zmniejsz do 150 stopni). Sernik niech się studzi w piekarniku, potem wstaw go na kilka godzin do lodówki
ClauditteMissCookingUwielbiam piec serniki, ile mam ich już w swoich zbiorach nie zliczę. Ten jest iście królewski, na spodzie z kruchych ciasteczek, aksamitny, śmietankowy, mega delikatny a zarazem treściwy, z puszystym czekoladowym musem niczym chmurka dodatkiem likieru pomarańczowego, wypiek godny każdej uroczystej okazji. Swoją delikatność zawdzięcza długiemu pieczeniu w niskiej temperaturze, dzięki temu nie rośnie gwałtownie(...)stopniowo po jednym jajku. Aż masa będzie jednolita i gładka. Nie miksować długo, aby nie napowietrzać sernika. Masę serową wylać na schłodzony ciasteczkowy spód. Włożyć do nagrzanego piekarnika piec 15 minut, po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 120*c i piec jeszcze 1 godzinę. Po upieczeniu zostawić w lekko uchylonym piekarniku na 10 minut, po czym wyjąć
Wanilia i Kardamonbył przekonany, że to klasyczny sernik... naprawdę tak smakuję! Musicie wypróbować :D Składniki: Ciasto kruche: 3 szkl. mąki pszennej 5 żółtek 1/2 szkl. cukru pudru 250 g zimnego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa śmietankowa: 5 białek 1 1/4 szkl. cukru 1200 g kwaśnej śmietany 18% 2 op. budyniu śmietankowego bez cukru (1 opakowanie
Nastoletnie Wypiekanieserniki i lubi oprócz podniebienia cieszyć także oko- będzie w siódmym sernikowym niebie;)) W smaku Szachownica przypomina nieco Izaurę, ale jest zdecydowanie bardziej lekka, dzięki zastąpieniu ciacha „murzynkowego” biszkoptem. Przepis Agi nieco zmodyfikowałam , ale oczywiście odsyłam Was do oryginału;) Składniki na biszkopt ( forma 24x26 cm) 6 jaj szklanka cukru ¾ szklanki mąki ¼ szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)koniec dodajemy cukier i miksujemy na bezę. Następnie wbijamy żółtka i mieszamy na najniższych obrotach do połączenia składników. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 40 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. Kroimy wzdłuż na 8 równych pasów. Składniki na sernik: 1 kg sera białego dwukrotnie zmielonego
Domowe ciastalaska wanilii łyżka cukru z prawdziwą wanilią 150g cukru trzcinowego 8 jaj (oddzielnie żółtka, oddzielnie białka) 1 paczka budyniu waniliowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 pomarańcze (umyte i sparzone wrzątkiem) Polewa: 1 tabliczka białej czekolady+3 łyżki masła + 2 łyżki kajmaku z puszki Robimy!! Wszystkie składniki wyjmujemy godzinę przed robieniem, aby uzyskały temperaturę pokojową(...)oddzielnie ubijamy na sztywno i dodajemy do masy twarogowej mieszając delikatnie całość już bez użycia miksera. Standardową tortownicę wyściełamy papierem do pieczenia i wylewamy masę. Piekarnik nagrzewamy do 185 stopni Do piekarnika wkładamy pojemnik ceramiczny z wodą-około 200ml i pieczemy obok niego sernik góra/dół około 40 minut. Dzięki temu nie będzie nam pękał, parująca
Latosiowydompiekarnik do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Wkładamy blaszkę z naszym spodem i podpiekamy spód przez około 15 minut. W tym czasie przygotowujemy masę serową na sernik. Białka ubijamy z małą szczyptą soli. Żółtka miksujemy dokładnie z cukrem pudrem. Następnie naprzemiennie dodajemy: z 2 łyżki sera na sernik, proszek budyniowy i trochę mleka(...)śmietankę 30%, miksujemy. Na koniec dodajemy pianę z białek, delikatnie miksując lub mieszając składniki. Masę serową wykładamy na podpieczony kakaowy spód. Sernik wkładamy do piekarnika i zmniejszamy temperaturę ze 180 stopni na 160 stopni. Sernik pieczemy około 60 minut. Ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wyciągamy na blat, studzimy do końca, po czym wkładamy sernik
Słodkie okruszkibardzo szybko zniknął... oby w Waszym domu było tak samo :-) Do kawałka sernika, a może dwóch, filiżanka pysznej kawy i ja się rozpływam... nie mogłabym żyć bez słodyczy. A Wy ? Składniki: ciasto: maka pszenna 30 dag, cukier drobny pół szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, masło 15 dag, żółtko jaja 1 szt, skorka pomarańczowa 1 łyżka, masa(...)Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 1h 15 min. Przez pierwsze 15 min pieczemy w temperaturze 170 stopni, następnie temperaturę obniżamy do 150 stopni. Kokosowa kruszonka: Składniki kruszonki łączymy opuszkami palców i posypujemy nią ciasto po 30 min pieczenia sernika. Upieczony sernik chłodzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie posypujemy cukrem pudrem. Najlepiej smakuje na drugi dzień
kulinarne odsłony patiDzień Dobry w niedzielę :) Uwielbiam piec serniki. Jak już myślę, że skończyły mi się pomysły na nie to do głowy znów mi coś wpada. Ten sernik może nie wygląda, ale jest pyszny. Upieczony na biszkoptach z dużą ilością czekolady i mielonego cynamonu, dodatkiem są rodzynki. Sernik prosty w wykonaniu. Polecam na podwieczorek i słodkich inspiracji życzę(...)czekoladę startą na tarce o drobnych oczkach. Delikatnie mieszamy. 2. Do pieczenia: Blaszkę do pieczenia o wymiarach około 25 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Następnie wykładamy dno biszkoptami, a na biszkopty masę serową. 3. Pieczenie: Następnie sernik pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 60-70 minut do zrumienienia. Upieczony studzimy
Izabelawkuchnidrugim razem już nie ryzykowałam i zmniejszyłam obroty miksera po ubiciu żółtek z cukrem. Sprawdziłam też przy okazji, czy jest jakaś różnica gdy piecze się sernik z kąpielą wodną. W uwagach spisałam moje spostrzeżenia. Sernik najlepiej smakuje po kilkugodzinnym odstaniu, gdy zastygnie. Ja przechowałam go w lodówce do następnego dnia. Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE. Skorzystaj z przelicznika(...)łyżeczki cukru z wanilią 430 g twarogu trzykrotnie zmielonego lub w wiaderku* 34 g budyniu bez cukru śmietankowego/waniliowego 45 ml oleju rzepakowego 160 ml mleka 80 g mleka w proszku 2 i 1/2 białka + szczypta soli Formę wykładamy papierem do pieczenia (samo dno). Następnie wykładamy herbatniki, jeden obok drugiego. W misce, za pomocą miksera na szybkich obrotach
Słodki Pomysłsię udaje. Tym razem wprowadziłam jeszcze troszkę zmian, m.in.jajka dodawałam w całości , nie ubijałam osobno białek bo to powoduje, że sernik mocno wyrasta i później niestety opada , pominęłam proszek do pieczenia (z tych samych względów) i piekłam w niższej temperaturze niż zwykle. No i jeszcze spód jest z dodatkiem mąki pełnoziarnistej. Wyszedł przepyszny...:-) I jeszcze jedna ważna rzecz(...)piekarnika. Pieczemy 20 minut na termoobiegu a następnie przełączamy na program góra-dół i dopiekamy. Łączny czas pieczenia ok.95 minut. Ja piekłam 100 minut i w ostatnich 5-ciu pękł mi na środku , na szczęście w niczym to nie przeszkadza. Tak więc 95 minut będzie ok. Po tym czasie można zostawić sernik na 1h w uchylonym, wyłączonym piekarniku
Smaczne Zdrowetwarogiem, pomyślałam więc, że nie ma wyjścia - trzeba upiec sernik:) Dzięki pieczeniu z parą wodną sernik jest kremowy, aksamitny i delikatny, rozpływa się w ustach. Biała czekolada nie dominuje nad całością, jest subtelnie wyczuwalna i wspaniale podkreśla smak żurawiny. Sernik ten bardzo polecam Wam na tegoroczne Święta, na pewno zachwycicie swoich gości!:) Ciasto jest(...)wlewać ciepłą (nie gorącą!) , rozpuszczoną czekoladę z kremówką, cienkim strumieniem, miksując bez przerwy masę. Masę wymieszaj łyżką ze 150 g żurawiny i wylej na schłodzony spód ciasteczkowy. Na wierzch wysyp równomiernie pozostale 100 g żurawiny. Na dno nagrzanego piekarnika wstaw większe naczynie z gorącą wodą. Piecz sernik najpierw przez 20 minut w temperaturze 170 stopni
Słodko-Słony Świat Ilony