Serniczek trochę inny od tych, które zazwyczaj piekę. Niemniej od razu skradł nasze serca, a raczej podniebienia. Bardzo delikatny i kremowy. Kiedyś bywał u
Smaczne ZdroweŚmietanowiec to jedno z tych deserów, które chętnie przygotowujemy w upalne dni. Kiedy na termometrze temperatura wskazuje powyżej 30 stopni, a na samą myśl o włączeniu
To co lubię - gotuję i polecamPonoć dziś o godzinie 16.21 rozpoczęła się astronomiczna jesień . A u mnie na przekór zagościło ciasto bardzo letnie , delikatne . No i z moimi kochanymi malinami
Malinowa Kawiarenkałyżek oleju rzepakowego 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mleka 5 jaj (żółtka i białka oddzielnie) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki soku z cytryny 3 łyżki kakao Masa kokosowa: 400 ml mleka 400 ml mleczka kokosowego 1/2 szklanki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 2 żółtka 1 cukier waniliowy 200 g wiórków kokosowych(...)szklanki cukru na puszystą masę. Dodać -ciągle miksując- olej i po trochu mąkę przesianą przez sito z proszkiem i kakao na przemian z mlekiem. (Dodać trochę mąki, zmiksować, dodać trochę mleka, zmiksować… i tak do wyczerpania obu składników) Na koniec dodać sok z cytryny. Oddzielnie zmiksować białka na sztywną pianę, pod koniec miksowania dodawać po trochu pozostałego cukru (około
UgotujmyTo.plIntensywnie cytrynowe ciasto do przygotowania w kilka minut. Przygotowanie: 15 minut Koszt: tanie Może i wygląda niepozornie i super ciasta to nie przypomina, ale zapewniam Was
zdrowo i aktywnieIntensywnie cytrynowe ciasto do przygotowania w kilka minut. Przygotowanie: 15 minut Koszt: tanie Może i wygląda niepozornie i super ciasta to nie przypomina, ale zapewniam Was
Zdrowie i pysznie na talerzuUważaj! To nie są zwykłe łyżeczki. To łyżeczki z plastiku. Lekkie, giętkie, elastyczne. To łyżeczki wynalezione przez enerdowskich naukowców, wiecie! (tu znacząca scena bez słów, za to z wielce wymownym obrazem) - Mówiłam żeby były do sernika na zimno. Nie nadają się do gorącej kawy. " Jednym z moich ulubionych czeskich filmów jest obraz "Pod wspólnym dachem" w doskonałej reżyserii Jana(...)wymaga krojenia, które w przypadku tiramisu nie zawsze udaje się modelowo. Ale deser w pucharkach to nic nowego! W przeciwieństwie do masy! Ubijając mascarpone zrezygnowałam z żółtek i cukru na rzecz kilku łyżek masy krówkowej. Nadała masie koloru i cudownego karmelowego smaku. Okazał się na tyle wspaniały, że obudził ochotę na więcej ... karmelu! Jego bursztynowe drobinki dodałam do bitej
KUCHARNIAcukru pudru zapach waniliowy 250 ml smietany kremowki 6 lyzeczek (listkow) zelatyny 1-2 lyzki rumu-opcjonalnie Polewa czekoladowa: 50 g masla 2 lyzki cukru 4 lyzki wody 2 czubate lyzki kakao Wykonanie ciasta: przygotowaac blaszke o wymiarach 24x32 cm.Natluscic lub wylozyc papierem do pieczenia.Wlaczyc piekarnik.Odzielic bialka od zoltek maslo utrzec z cukrem,zoltkami i cukrem waniliowym na puszysta(...)kratce. Wykonanie kremu: ser utrzec z cukrem pudrem i dodac zapach zelatyne namoczyc w zimnej wodzie do garnuszka wlac kilka lyzek wody,zagotowac,dodac namoczona,odcisnieta zelatyne i mieszac do rozpuszczenia ubic smiatane na sztywno.Polaczyc lekko ostudzona zelatyne ze smietana,caly czas ubijajac ubita smietana polaczyc z masa serowa Wykonanie polewy czekoladowej: maslo,cukier i wode umiescic w garnuszku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Malutkie cudowności i to pod kilkoma względami ... Robi się je w mgnieniu oka i zawsze wyglądają urzekająco, bo są słodkie i malusie ... Można je
Garniec Magalieróż, tulipanów, bzu albo polnych kwiatów w wazonie działa na mnie niezwykle uspokajająco i potrafi umilić każdy dzień... Kiedy tworzyłam przepis na ten sernik wiedziałam, że lepszego połączenia nie mogłam sobie wymarzyć... Kwiaty i jedzenie = ❤ Znalazło się w nim wszystko co kocham... - cudowne, kolorowe kwiaty zatopione w orzeźwiającej brzozowej galaretce, kruchy maślany spód, aksamitna warstwa kremowego sernika(...)pełni naturalny efekt zabarwiłam sernik kwiatami klitorii ternateńskiej, która barwi żywność na piękny niebieski kolor... (Oczywiście, jeśli będziecie mieli ochotę przygotować taki serniczek, spokojnie możecie użyć w tym celu również odrobiny niebieskiego barwnika spożywczego). Przy okazji TUTAJ (klik) możecie podejrzeć przepis na moje Pierogi z Klitorią". Muszę tu koniecznie dodać, że sernik jest niezwykle łatwy w wykonaniu
Słodko-Słony Świat IlonyJest to deser, który urzekł nas swoich wyglądem, prostotą w wykonaniu oraz niesamowitym smakiem. Mini serniczki wykonuje się naprawdę szybko, a jedynym ich mankamentem jest
Kolizje Smakówosiemdziesiąt stopni. Pokochałam babki, a one polubiły mnie. Zaczęło się od tego, że nie miałam czasu na wymyślne serniki czy inne cuda. Zrobiłam jedną paschę, i to wszystko. Chciałam jednak trochę w wielkanocnym klimacie popiec, stwierdziłam więc, że będą babki. Bez nich bowiem chyba nikt sobie Wielkanocy wyobrazić nie potrafi... Na początku podchodziłam do nich ostrożnie, uważnie wybierałam(...)mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ziaren różowego pieprzu 160 g miękkiego masła 150 g cukru 3 jajka 150 g creme fraiche (18%) skórka otarta z 1 różowego grejpfruta 2 łyżki soku z różowego grejpfruta lukier: 100 g cukru pudru 3 łyżki soku z różowego grejpfruta Mąki przesiać, wymieszać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeUrocze mini serniczki na zimno z płynną niespodzianką :) Zaskoczą niejednego gościa. Masa kajmakowa apetycznie wypływa po przekrojeniu. Serdecznie polecam! Składniki: (na około 6-8 serniczków) 500
Nastoletnie Wypiekanieprzepisie: Sernik na zimno z malinami (z serka mascarpone) ) połączony z malinami, galaretką, kremem i bezą to prawdziwy raj dla podniebienia ;) W sezonie można użyć świeżych malin, a przez resztę roku sprawdzą się maliny mrożone. Malinowa chmurka jest nieco pracochłonnym ciastem, ale by nie męczyć się tyle jednego dnia, można bezę(...)oraz kruchy spód przygotować sobie dzień wcześniej (dzięki temu beza też będzie miała dość czasu, by idealnie się wysuszyć – najlepiej pozostawić ją w piekarniku przez całą noc). Malinową chmurkę najlepiej kroi się na drugi dzień po złożeniu ciasta, gdy beza nieco wchłonie kremu i przestanie pękać. Jeśli lubicie bezy, to polecam również wypróbować ten przepis: Dakłas / Dacquoise
Kulinarne PrzebojeMasa serowa z mrożonymi jagodami na kruchym spodzie, polana jasną polewą z mleka w proszku. Wizualnie przepiękne, smakowo aksamitne, słodkie i aromatyczne. Prosta konstrukcja
Ze smakiem bez glutenuMasa serowa z mrożonymi jagodami na kruchym spodzie, polana jasną polewą z mleka w proszku. Wizualnie przepiękne, smakowo aksamitne, słodkie i aromatyczne. Prosta konstrukcja
Ze smakiem bez glutenu