teraz już bez dłuższych wstępów zapraszam na... Ciasto z białą czekoladą i kremem nugatowym oraz polewą kajmakową porcja na tortownicę o średnicy 24 cm Na ciasto potrzebujemy: 200 g dobrej jakości masła + trochę do natłuszczenia tortownicy 180 g brązowego cukru demerara 180 ml ciepłej wody 200 g białej czekolady 1 łyżkę miodu 2 małe opakowania cukru z prawdziwą wanilią(...)przestygniętą, rozpuszczoną żelatynę. Miksujemy jeszcze chwilę i odstawiamy do lodówki. Kiedy krem się chłodzi, połamaną na kawałki białą czekoladę wraz z wodą, pokrojonym w kostkę masłem, cukrem waniliowym (lub ekstraktem), miodem i brązowym cukrem umieszczamy w średniej wielkości garnuszku, stawiamy na małym ogniu i cały czas mieszając, rozpuszczamy do momentu aż całość stanie się gładka i jednolita. Następnie zdejmujemy rozpuszczoną
Ratunku obiadGrzebanie w internetach może przynieść różne skutki. Pewnego leniwego popołudnia, opchana po kokardy makaronem ryżowym z kurczakiem, spoczęłam na kanapie. Ja, zielona herbata i internety. W
ladykitchenPlacuszki z ricottą i truskawkami to moje popisowe danie na szybkie i smaczne śniadanie. Placuszki są puszyste i delikatne w smaku. Sprawdźcie przepis, zaskoczcie swoją drugą
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!koktajlowe szaleństwo w Willi Komendanta Jeszcze nie tak dawno nie pomyślałabym, że zasmakuję w koktajlach alkoholowych. Te bez alkoholu lubię, a im bardziej owocowe, tym bardziej je lubię. Alkohol to dla mnie kieliszek wina, ewentualnie gin z tonikiem. Na koktajle otworzyła mnie Asia. Powiedziałabym, że zaciągnęła siłą do Flisak 76, ale ani ciągnęła, ani siły do tego trzeba było(...)ziemniaki, liście młodego buraka, pianka z maślanki, puder z buraka. Zupa nalewana przy stole. Niezmiennie robi to na mnie wrażenie. Jako starter pstrąg łososiowy. Marynowany 24 h w soli, cukrze, ziarnach kolendry, koprze włoskim oraz koperku. Sos musztardowy na crème fresh posypany różowym pieprzem. Sałatka z kopru włoskiego, kopru anyżowego, kapary. Ikra z pstrąga. Do tego koktajl Ostry zawodnik
KucharzycaDzień dobry mam dziś dla Was wspaniały, letni przepis na wyśmienite ciasto z dużą ilością owoców oraz pysznego, lekkiego kremu. Karpatka po królewsku. Przepis jest mojego
moj przepis namniejsze) masło: 100 g sok z cytryny: 1 łyżka cukier kryształ: 1/2 szklanki proszek do pieczenia: 1,5 łyżeczki Warstwa rabarbarowa: rabarbar: 3 łodygi cukier: 2 łyżki kisiel o czerwonym kolorze: 2 łyżki Kruszonka: mąka pszenna uniwersalna: 0,5 szklanki zimne masło: 50 g cukier z prawdziwą wanilią: 2 łyżki Ciasto z rabarbarem i kruszonką – przepis Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie(...)składniki na ciasto muszą mieć temperaturę pokojową. To sprawi, że ciasto pięknie wyrośnie. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy maślankę, jajka, cukier oraz sok z cytryny. Dokładnie mieszamy, aż cukier się rozpuści. Na koniec wsypujemy proszek do pieczenia. Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy do mokrych składników na 3 tury. Mieszamy bardzo krótko, aby tylko połączyć składniki. Warto podkreślić
Kuchnia Na Wypasieminut pieczenia. Jeśli planujecie zakup piekarnika, to model z którego aktualnie korzystam mogę serdecznie polecić. Upieczone w nim chleby, słodkie wypieki (w tym równe jak stół serniki) smakują rewelacyjnie, a soczyste pieczenie i drób z idealnie chrupiącą skórką zachwycą każdego. Dzięki termosondzie macie pewność, że piekarnik sam się wyłączy i nic się nie przypali, ani nie będzie niepotrzebnie(...)pytanie jest krótka - kaidy. W garnku żeliwnym, ale też w naczyniach żaroodpornych można upiec zarówno chleb na drożdżach, jak i chleb na zakwasie. Najłatwiejszym na początek jest tzw. chleb bez zagniatania tzw. no knead bread. Do jego przygotowania nie jest nawet potrzebny mikser - wystarczy wymieszać łyżką wszystkie składniki do ich całkowitego połączenia. Mikserem czy ręcznie Mikser z hakiem
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDrożdżowe racuchy to nasza propozycja słodkości na karnawał. Racuchy robi się bardzo szybko i ten przepis nie wymaga wyrabiania ciasta. Ciasto wymieszacie przy pomocy łyżki. Szybkie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!mojprzepisna.pl | Walentynkowy torcik z musem z owoców leśnych Rok temu z okazji Walentynek dla mojego ukochanego męża zrobiłam to ciasto i wyszło przepyszne, lekko kwaskowate, orzeźwiające
moj przepis nadelikatnym posmakiem anyżu. Ciasto jest wilgotne i zbite. Przypomina sernik. Karmelizowane owoce mają lekki smak goryczki, która idealnie komponuje się z resztą ciasta. Ciasto mandarynkowe ma jednak dwie wady: pierwsza to przygotowanie karmelu, którego trzeba długo mieszać, aby rozpuścić parę grudek, jakie stworzą się po dolaniu soku do rozpuszczonego cukru, a druga: JEST GO ZDECYDOWANIE ZA MAŁO :) Przyzwyczajeni raczej(...)lekko zaokrąglonym – tak aby odciąć skórę wraz z białą błonką). Obrane owoce pokroić na 1 cm plasterki i usunąć pestki. W suchym rondlu wsypać cukier. Dodać gwiazdki anyżu. Postawić na ogniu. Kiedy cukier zacznie się rozpuszczać, poruszać delikatnie rondlem aby rozlał się równomiernie po dnie i równo się skarmelizował. Gdy karmel zrobi się brązowy, wlać sok, stojąc w odpowiedniej
Moja DelicjaSzybkie ciasto pełnoziarniste z truskawkami. Dzięki jogurtowi ciasto jest wilgotne i delikatniejsze w smaku. Przygotowanie: 25 minut Koszt: Tanie Uwielbiam ciasta i desery ze świeżymi
zdrowo i aktywnieSzybkie ciasto pełnoziarniste z truskawkami. Dzięki jogurtowi ciasto jest wilgotne i delikatniejsze w smaku. Przygotowanie: 25 minut Koszt: Tanie Uwielbiam ciasta i desery ze świeżymi
Zdrowie i pysznie na talerzurobiłam je już ze trzy razy. Za każdym razem wychodziło przepyszne i szybko znikało. Bez pieczenia, bez babrania, bardzo proste w wykonaniu. Rozpływa się w ustach i to dosłownie, a na jednym kawałku raczej nie skończycie. Ciasto wychodzi kremowe, ale nie jest to sernik. W smaku czuć śmietanę, więc jeśli lubicie lody śmietankowe, to zróbcie to ciasto(...)Moim zdaniem nie robi, bo ciasto się broni nawet bez kawy, ale ta kawa… tak miło podkręca smak, tak łaskocze kubki smakowe, tak kusi i prosi weź kolejny kawałek….no mniammmm. Środek ciasta, to masa śmietanowa. W zasadzie to budyniowo-śmietanowa. Przepyszna. Ciasto ładnie tężeje w lodówce bez zbędnych dodatków. Myślę, że idealnie byłoby ciasto zrobić
Mieszam w GarnkuZawsze wraz z nadejściem chłodów częściej w swojej kuchni sięgam bo „cięższe smaki”. W wypiekach goszczą orzechy, gorzka czekolada, kawa czy też większa ilość
Ostra na Słodkouroczo zielone ciasto. Jedyną zasadą jaką się trzymałam jest 1 jajko = 1łyżka mąki i 1 łyżka cukru. Proporcje są na formę 24 cm. Na biszkopt potrzebujemy: 7 jajek 5 łyżek mąki pszennej (bezglutenowcy kasztanowej lub kukurydzianej) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 7 łyżek drobnego cukru 2 łyżki zielonej herbaty matcha (jak nie macie to biszkopt też będzie dobry) skórka z limonki(...)wody sok z dwóch limonek pół szklanki cukru trzcinowego Wszystko gotujemy razem do momentu aż się cukier rozpuści. Studzimy. Konfitura jagodowa lub borówkowa (jak kto woli): 3 szklanki czarnych borówek pół szklanki cukru trzcinowego Lekko przesmażamy do rozpuszczenia cukru. Studzimy. Można cukier pominąć. Masa serowa: dwa opakowania mascarpone szklanka serka na sernik (mielonego) łyżka pasty waniliowej lub ziarenka
ladykitchen