utartych żółtek dodajemy: 100 g cukru, mąkę, cukier, sól i proszek. Ucieramy na niskich obrotach do całkowitego połączenia. Do utartego ciasta dodajemy zimne masło i szybko zagniatamy, rozcierając masło w dłoniach. W zależności od temperatury masła i długości zagniatania wyjdzie konsystencja zbitej kruszonki lub sztywnej plasteliny. Pokrojony rabarbar zasypujemy 50 g cukru i odstawiamy na chwilę, żeby puścił wodę. Ciastem(...)wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i obsypaną mąką. Ubijamy białka z odrobiną soli. Jak już będą napowietrzone i zaczną się pienić, zaczynamy dodawać po łyżce pozostały cukier. Ubijamy bezę do tzw. miękkich czubków, czyli nie na sztywno. Rabarbar odcedzamy i mieszamy delikatnie z bezą. Bezę wykładamy na surowe ciasto i wsadzamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, grzanie
ladykitchenbudyniem. 750ml mleka 3,2% (3 szklanki) 2 jasne budynie bez cukru (waniliowe lub śmietankowe) 80g 150g cukru 200g masła w temperaturze pokojowe 2 żółtka 1 łyżka mąki pszennej Składniki na jasną i ciemną polewę. 250g półtłustego mleka w proszku (około 2 szklanek) 200g masła 150ml wody 150g cukru (około 2/3 szklanki) 2 płaskie łyżki gorzkiego kakao Dodatkowo : opakowanie(...)sprawą mleka w proszku. PS . Górę lodową możesz także przygotować w wersji z biszkoptem zamiast herbatników. Zdecydowałam się jednak na szybszą i prostszą wersję bez pieczenia na herbatnikach . Zobacz także pozostałe ciasta: Puszysty sernik królewski Malinowa chmurka na dużą blachę Sernik na zimno z mascarpone Ciasto leśny mech na dużą blachę Artykuł Ciasto góra lodowa bez
Ania gotujeBomba! To jest bomba smaku i rozkoszy rozpływającej się po całej buzi. Na sam widok już się ma ślinotok, a po spróbowaniu ręka niewinnie sięga po
Kuchnia Łukaszazupa krem, gładki sernik z nuta pomarańczy, a może ciasto czekoladowe...? Nieistotne; najważniejsze jest, że w dyni się zakochałam! Jej nieco mdławy, delikatny smak stanowi idealne tło dla wszelkich kuchennych eksperymentów. Z zachwytem zagłębiłam się w dyniowy świat, odkrywając coraz to nowe odmiany, ich smaki i najlepsze sposoby na ich zużycie. Dzisiaj jesieni bez dyni sobie(...)sztuk) 360 g mąki pszennej 14 g świeżych drożdży 125 ml letniego mleka 1 jajko 45 g masła 125 g puree z dyni 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru dodatkowo: 5 połówek orzechów pekan 1 jajko 2 łyżki mleka Mąkę przesiać do dużej miski. Na środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Dodać cukier i połowę mleka, odstawić na 15 minut. Masło
Pożeraczka, czyli raz adobrzebądź, to nie bez powodu jeden z ważniejszych składników sernika agarowego. Sam również długo zastanawiałem się, jak najlepiej do niego podejść i trochę eksperymentowałem z agarem, dobierając odpowiednie proporcje. Koniec końców zdecydowałem się skorzystać z przepisu na klasyczny sernik na zimno ze starych notesów. Dodatek piany z białek wydawał się obiecujący, bo dzięki niemu sernik jest delikatny(...)coś warto zmienić, aby mój sernik agarowy był jeszcze bliższy oryginałowi? Czekam na Wasze opinie! ;) * SKŁADNIKI na foremkę o wymiarach 22x32 cm Sernik agarowy: 800 g mielonego sera białego* 4 jajka 1 szklanka cukru pudru 300 ml pełnotłustego mleka 1 niewoskowana cytryna 2 czubate łyżki agaru szczypta soli Biszkopt: biszkopt z 3 jajek z tego przepisu Galaretka malinowa
Food Squareosobnej misce zacząć ubijać białka na średnich obrotach do momentu aż zaczną powoli tworzyć się "wierzchołki". Powoli dosypywać cukier kryształ nie przerywając ubijania aż piana zacznie nabierać sztywności. Dosypać cukier puder z siemieniem i przy pomocy łopatki delikatnie wymieszać z pianą - ruchem nabierającym masę z dna i delikatnie podchodzącym do góry, przy jednoczesnym obracaniu miski drugą ręką. Masa jest gotowa(...)zasypaliście mnie opowieściami! Dziękuję wszystkim osobom, które podzieliły się ze mną swoimi wspomnieniami o pierwszych krokach w kuchni. Nie wszystkie były sukcesem, wiele miało prawo skończyć się tragicznie, ale bez względu na efekt, najważniejsze, że większość z Was się nie poddała! Miałam wielki dylemat przy wyborze - i nawet dodatkowy egzemplarz zaoferowany przez wydawnictwo Albatros (dziękuję!) nie do końca
KUCHARNIAwielu rzeczy, ale nie bez pisanek i kolorowych jajek. Najlepsze są naturalne barwniki jak łuski cebuli, liście czerwonej kapusty i wędzona herbata. Składniki: 8 jajek ugotowanych na półtwardo (5 minut) Marynata: 2 szklanki wody łyżka liści herbaty wędzonej (np Lapsang) pół szklanki sosu sojowego pół łyżeczki czarnego pieprzu, nasion kopru, cukru 8 goździków 2 gwiazdki anyżu 2 laski cynamonu(...)powalający Składniki: 2 czubate łyżki pasty sezamowej tahini 3 czubate łyżki miodu kilo serka naturalnego w wiaderku lub twarogu mielonego na sernik opakowania serka mascarpone (ok. 250 g) łyżka amaretto lub innego likieru garść wędzonych śliwek bez pestek – pokrojonych na kawałki opakowanie sezamków do dekoracji chałwa wełnista do dekoracji – do kupienia w sklepie arabskim lub internecie. Czasami
Ugotowane pozamiataneGotowi na prawdziwy świąteczny HIT? Napewno? Więc oto on - świąteczne czekoladowe salami na bazie daktyli, ze sporym dodatkiem orzechów i bakalii! Smakuje po prostu cudownie, naprawdę
Kuchnia ŁukaszaSkładniki: 100 g mielonych migdałów (mączka migdałowa) 200 g mąki pszennej 60 - 70 g cukru pudru 180 g margaryny szczypta soli 1 - 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki cukru migdałowego Dodatkowo: cukier puder Przygotowanie: Mąkę migdałową i pszenną wraz z cukrem pudrem przesiać. Dodać cukier migdałowy i szczyptę soli. Wymieszać. Do sypkich produktów dodać zimną margarynę i za pomocą(...)Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 4 żółtka 2 łyki trzcinowego cukru pudru Diamant 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g kostka margaryny 1 łyżka cukru waniliowego Dodatkowo: 1 słoiczek ulubionego dżemu np. truskawkowy cukier perlisty Cukier Królewski Przygotowanie: Mąkę z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia przesiać, dodać cukier waniliowy. Schłodzoną margarynę dzielimy na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu
Ciastka - domowe słodkościTak sobie myślę, że wszystkim w głowach już tylko piernikowe smaki. Lukrujemy pierniczki wyczekujące w puszkach od miesiąca, albo dopiero pieczemy takie na ostatnią chwilę. Przełożony
Pożeraczka, czyli raz adobrzektóre wybitnie wpływają na jakość rumieńca. W tym samym okresie mają miejsce przygruntowe przymrozki. Taki klimat sprzyja wykształceniu intensywnego rumieńca obejmującego dużą cześć powierzchni jabłek, poprawia również odpowiedni stosunek cukrów do kwasów co ma znaczący wpływ na wyśmienity smak. Piękny czerwony rumieniec na jabłku to nie tylko jego ładny wygląd, ale również wyższa zawartość barwników głównie antocyjanów i karetonoidów(...)lubi kruchej szarlotki pełnej soczystych jabłek z dodatkiem korzennych przypraw? Albo najprostszego ucieranego ciasta z kawałkami jabłka od tak wetkniętymi do środka masy? Niedawno przygotowałam też pyszny sernik na zimno z karmelizowanymi jabłkami , będzie on idealną inspiracją na majówkowy deser. Jabłka Grójeckie będą idealne nie tylko do deserów czy babcinych kompotów i domowych galaretek, owoc ten także wspaniale
Kulinarne przygody Gatitytradycja ta dotarła. Wcześniej gdzieś coś na ten temat słyszałam, ale nie zawracałam sobie tym specjalnie głowy. Dopiero po założeniu bloga przyjrzałam się tematowi uważniej. Pascha to rodzaj sernika na zimno, przygotowuje się ją na bazie twarogu. Można użyć takiego z kostki, albo zrobić samemu, co sprawia, że pascha będzie jeszcze bardziej tradycyjna. Zrobienie twarogu w domu to wbrew pozorom(...)dodatkami, i znów na noc do lodówki. W tym czasie wszystko się zestali i nie grozi nam totalna rozsypka przy krojeniu. Pascha bowiem trzyma się dzięki masłu - bez dodatku żelatyny i innych utwardzaczy. Przy pierwszym podejściu byłam bardzo nerwowa. Przy drugim również - mimo pewnego (minimalnego, powiedzmy sobie szczerze) doświadczenia nie potrafiłam przestać myśleć o tym, czy wszystko
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCytrynowe babeczki. Uwielbiam cytrynowe wypieki. Ciasta, ciasteczka, babeczki, a nawet serniki. Dziś zapraszam Was na proste cytrynowe babeczki. Lekko orzeźwiające, delikatne, idealne na deser. Do tego odrobina bitej śmietany i listki świeżej melisy lub mięty. Dla mnie idealnie. Dla mojej rodziny chyba też, bo babeczki jak zawsze zniknęły w mgnieniu oka. Ostatnio testuje mój piekarnik parowym Electrolux(...)cukru 100 g mąki pszennej 2 jajka 1 łyżeczka soku z cytryny około 1 łyżeczki startej skórki z cytryny (z około połowy cytryny) 1 łyżeczka cukru wanilinowego z prawdziwą wanilią 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia Propozycja podania bita śmietana i listki świeżej melisy lub mięty Przygotowanie: Masło rozpuszczamy i studzimy. Do miski wbijamy jajka, dodajemy oba rodzaje cukru
Słodkie okruszkiSerniczek trochę inny od tych, które zazwyczaj piekę. Niemniej od razu skradł nasze serca, a raczej podniebienia. Bardzo delikatny i kremowy. Kiedyś bywał u
Smaczne ZdroweŚmietanowiec to jedno z tych deserów, które chętnie przygotowujemy w upalne dni. Kiedy na termometrze temperatura wskazuje powyżej 30 stopni, a na samą myśl o włączeniu
To co lubię - gotuję i polecam