łyżek cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 6 łyżek mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Na krem: 400 ml śmietanki 30 % 300 g kremu Nutella 250 g serka mascarpone Na masę śmietanową: 500 ml śmietanki 30% 3 łyżeczki żelatyny 3 łyżki wody 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 100 g kremu Nutella 1 opakowanie maślanych herbatników kakaowych mleko do namoczenia(...)wymiarach 25x36 cm. Piec około 20 min w temp. 180 st. Odstawić do przestudzenia. Przestudzony biszkopt delikatnie posmarować kremem Nutella. Banany przekroić wzdłuż i pookładać na biszkopcie. Krem: Serek mascarpone połączyć z kremem Nutella. Śmietankę ubić na sztywno, przełożyć do pozostałych składników i delikatnie wymieszać. Gotową masę przełożyć na banany, odłozyć w chłodne miejsce. Masa śmietanowa: Żelatynę rozprowadzić
My sweet a lifeBiszkopt kakaowy: 6 jajek 180 g cukru 120 g mąki pszennej 6 czubatych łyżek kakao Masa kawowa: opakowanie kawy cappuccino (110 g) 250 g serka mascarpone 250 ml kremówki 36% 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w gorącej wodzie cukier wedle uznania Wykonanie biszkoptu : Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Następnie dodać cukier(...)minut bądź do tzw. suchego patyczka w temperaturze 180 stopni. Po wystygnięciu kroimy na 3 części. Wykonanie kremu: Żelatynę rozpuścić w 1/4 gorącej wody, pozostawić do przestudzenia. Serek mascarpone dokładnie zmiksować z kawą oraz cukrem. Kremówkę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą serkową. Gdy żelatyna już przestygnie, cały czas miksując wlewać ją do masy. Gotowy krem
Krakowskie smaki Anipoczątek nowego dnia i być może nowego życia. Na czas świętowania pośród codzienności i na czarujący wieczór w romantycznym stylu. Na słodką chwilę bycia razem. Tiramisu w pucharkach Składniki: serek mascarpone (250 g) 4 jajka 4 łyżki cukru (ok. 50 g) ¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 filiżanka mocnej kawy (może być z ekspresu, parzona lub rozpuszczalna) 4 łyżki alkoholu (whiskey, amaretto(...)Oddzielamy żółtka od białek, żółtka ucieramy z cukrem na najwyższych obrotach miksera, na puszystą, białą masę. Kiedy masa będzie już puszysta, zmniejszamy obroty miksera do minimum i stopniowo dodajemy serek mascarpone, ubijamy tylko chwilkę, do momentu, aż składniki ładnie się połączą, pod koniec ubijania dolewamy ekstrakt waniliowy. W oddzielnym naczyniu, na najwyższych obrotach miksera, ubijamy białka na sztywną pianę. Delikatnie
KulinarneImpresje.plpewno smakiem i wyglądem zachwyci każdego. AmpedSense.OptimizeAdSpot('PL'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('PC'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('PR'); Składniki: 250 g mąki pszennej 100 g masła 1 jajko 4 łyżki cukru 250 g serka mascarpone 250 ml śmietanki 30% lub 36% 150 g białej czekolady 1 opakowanie świeżych malin AmpedSense.OptimizeAdSpot('1L'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('1C'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('1R'); Sposób przygotowania: Na stolnicę przesiewamy mąkę, do tego dodajemy masło, jajko(...)minut, aż uzyska złotawy kolor. Po upieczeniu należy ostudzić. AmpedSense.OptimizeAdSpot('2L'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('2C'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('2R'); Przygotowujemy masę. Białą czekoladę wraz ze śmietaną rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do miski wrzucamy serek mascarpone, 2 jajka oraz mieszankę z białej czekolady. Wszystkie składniki miksujemy ze sobą. Tak przygotowaną masę wylewamy na spód ciasta. Ponownie wstawiamy całość do piekarnika o temperaturze 180 stopni
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnemąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia sok i skórka starta z jednej cytryny SKŁADNIKI NA KREM CYTRYNOWY: 500 ml śmietany kremówki szklanka cukru pudru 500 g serka mascarpone 3 duże cytryny barwnik spożywczy żółty (najlepiej w proszku) DODATKOWO: 1 gorzka czekolada DO NASĄCZANIA: Słaba, lekko posłodzona herbata. Pamietajcie, że nasączony biszkopt powinien być wilgotny ale nie mokry(...)boki i wyjmujemy z formy. KREM : Z cytryn wyciskamy sok. W dużym naczyniu zaczynamy ubijać śmietanę. Gdy zaczyna ona gęstnieć, przerywamy miksowanie- dodajemy cukier puder, sok z cytryn oraz serek mascarpone. Rozdrabniamy serek na mniejsze kawałki za pomocą łyżki, po czym ponownie wszystko miksujemy, aż do uzyskania gęstej, kremowej masy. 1/3 kremu przekładamy do osobnego naczynia ( ma on pozostać
Domowe TortyBożego Narodzenia czy też Urodziny) Składniki Beza: 6 białek z jajek 300g cukru 1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny sól Krem: śmietana 30% 330 ml serek mascarpone 250 g 1 szklanka cukru pudru Pozostałe: brzoskwinie w syropie (puszka) Instrukcja przyrządzenia/przygotowania Przygotowanie bezy: Białka jajek ubić na sztywną pianę przy pomocy miksera (ja korzystam z miksera(...)temperaturę zmniejszamy do 150 stopni. Całość pieczemy około 90 minut. Bezę należy zostawić w piekarniku do czasu jej wystygnięcia! Krem: Do miski wrzucamy wszystkie składniki czyli śmietanę 30%, serek mascarpone oraz szklankę cukrupudru. Całość ubijamy mikserem na sztywną pianę. Tort: Wystudzoną bezę smarujemy przygotowanym kremem. Na wierzchu dekorujemy owocami. Smacznego! Czas przygotowania: 30 min Czas pieczenie: 90 min Zdjęcia
Blog kulinarny S9.PLświęta Wielkanocne 😉 Składniki: Ciasto: 6 białek 2 łyżki cukru pudru 100 g zmielonych orzechów włoskich 100 g zmielonych migdałów 50 g zmielonych biszkoptów szczypta soli Masa: 125 g serka mascarpone 1/2 szklanki śmietany kremówki 50 g chałwy waniliowej 1 łyżka cukru pudru dżem z czarnej porzeczki ( ok. 140 g) Wykonanie: Ciasto: W misce mieszamy: zmielone orzechy włoskie, zmielone migdały(...)pieczemy 35 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 170 stopni. Wyjmujemy i studzimy. Masa: Śmietanę kremówkę z cukrem pudrem ubijamy mikserem na sztywno. Chałwę kruszymy i dokładnie mieszamy z serkiem mascarpone. Następnie delikatnie łączymy z ubitą śmietanką. Na pierwszy wystudzony blat wykładamy dżem i dokładnie rozsmarowujemy go po całej powierzchni. Przykrywamy drugim blatem. Na wierzch wykładamy masę chałwową. Dokładnie rozsmarowujemy
Kuchnia MagdaLenykruchego spodu w Thermomix wszystkie składniki wrzucić do thermomix, wyrobić ciasto czas 1 minuta, interwał piec jak wyżej Wykonanie masy serowej – twaróg zmielić trzykrotnie. Do zmielonego twarogu dodać serek mascarpone, cukier i dokładnie wymieszać za pomocą miksera. Podczas ubijania dodać po jednym żółtku co jakiś czas. Następnie dodać proszek budyniowy i ponownie dokładnie wymieszać na gładką masę. Białka ubić(...)piekarniku aż całkowicie ostygnie. Wykonanie masy serowej w thermomix, nie może być z całej porcji. Chyba że zrobicie na dwa razy masę serową. do naczynia miksującego dodać twaróg, serek mascarpone,cukier, żółtka, wymieszać czas 1 minuta, obroty 6 dodać proszek budyniowy, za pomocą kopystki zdjąć twaróg z boków naczynia, wymieszać 30 sekund, obroty 6 wyjąć masę z naczynia. Naczynie umyć
Kuchnia Pokoleńpszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia zapach waniliowy lub rumowy SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANOWY: 500 ml śmietany kremówki szklanka cukru pudru 500 g serka mascarpone DODATKOWO: niecała puszka masy krówkowej DO DEKORACJI: 3 tabliczki czekolady (1 tab.białej, 1 tab czarnej, 1 tab.mlecznej) pudełko czekoladek w kształcie serduszek NASĄCZANIE: Biszkopt można nasączyć słabą, lekko(...)serduszko przykładamy delikatnie do wierzchu biszkoptu i docinamy biszkopt do papierowego wzoru. KREM : W dużym naczyniu zaczynamy ubijać śmietanę. Gdy zaczyna ona gęstnieć, przerywamy miksowanie ,dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone. Rozdrabniamy serek na mniejsze kawałki za pomocą łyżki, następnie ponownie miksujemy aż do uzyskania gęstej, kremowej masy. PRZEKŁADANIE : Biszkopt kroimy na trzy równe blaty. Pierwszy blat: nasączamy, smarujemy kremem
Domowe Tortywyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Dokładnie przydusić. Wstawić do lodówki na godzinę. Przygotowanie masy serowej – kremówkę ubić na sztywno. Odstawić na później. Za pomocą miksera zmiksować serki mascarpone razem z mleczkiem skondensowanym. Mieszać na średnich obrotach około 5 minut. Sparzyć dwie limonki, osuszyć i zetrzeć skórkę. następnie wycisnąć sok z limonek, musimy uzyskać 1/2 szklanki. Podczas ubijania(...)śmietanę, obroty 3,5, czas 30 sekund do 1 minuty, ale radzę nie zamykać otworu na miarkę i kontrolować stan ubijania wyjąć śmietanę do miseczki do naczynia miksującego dodać serki mascarpone, mleko skondensowane, ubijać obroty 3, czas 5 minut wycisnąć sok z limonek, 1/2 szklanki, wyparzyć dwie limonki i zetrzeć z nich skórkę nadal ubijać obroty 3 i powoli wlewać
Kuchnia PokoleńBrownie: 200 g gorzkiej czekolady min. 70 % 5-6 łyżek dowolnego mleka 5 łyżek masła orzechowego 2 banany 1 łyżka kakao 3/4 szklanki płatków gryczanych Górna warstwa: 250 g serka mascarpone 4 łyżki masła orzechowego garść orzechów ziemnych niesolonych 30 g gorzkiej czekolady Wykonanie: Brownie: Czekoladę gorzką z dodatkiem mleka rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Płatki gryczane mielimy na miałko(...)mieszamy łyżką. Masę wykładamy do blaszki (ok. 15 x 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy i wkładamy do lodówki. Górna warstwa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Serek mascarpone przekładamy do miski i dodajemy masło orzechowe. Całość łączymy za pomocą blendera. Gotową masę wykładamy na wyciągnięty z lodówki spód brownie. Wierzch posypujemy orzeszkami ziemnymi i dekorujemy polewą czekoladową
Kuchnia MagdaLenyBrownie: 200 g gorzkiej czekolady min. 70 % 5-6 łyżek dowolnego mleka 5 łyżek masła orzechowego 2 banany 1 łyżka kakao 3/4 szklanki płatków gryczanych Górna warstwa: 250 g serka mascarpone 4 łyżki masła orzechowego garść orzechów ziemnych niesolonych 30 g gorzkiej czekolady Wykonanie: Brownie: Czekoladę gorzką z dodatkiem mleka rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Płatki gryczane mielimy na miałko(...)mieszamy łyżką. Masę wykładamy do blaszki (ok. 15 x 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy i wkładamy do lodówki. Górna warstwa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Serek mascarpone przekładamy do miski i dodajemy masło orzechowe. Całość łączymy za pomocą blendera. Gotową masę wykładamy na wyciągnięty z lodówki spód brownie. Wierzch posypujemy orzeszkami ziemnymi i dekorujemy polewą czekoladową
Kuchnia MagdaLeny