serek mascarpone - 6416 przepisów (strona:46/428)

Tort czekoladowy z mascarpone i malinami 237

Moooocno czekoladowy tort z masą na bazie serka mascarpone i bitej śmietany z dodatkiem malin. Łatwy do przygotowania a efekt jest pyszny, polecam! :) Składniki na tortownicę o śr. 28 cm: (Inspiracja: :" Ulubione przepisy ") Ciasto czekoladowe:  150 g masła 75 g gorzkiej czekolady 200 g mąki pszennej 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli(...)łyżki mleka 50 g ciemnego kakao 60 ml mocnej kawy 5 jajek 250 g brązowego cukru  Krem: 600 ml śmietanki 30%  3 łyżki cukru pudru 250 g serka mascarpone 50 g mlecznej czekolady ok. 350-400 g malin Ponadto: 1 szklanka mocnej herbaty z łyżeczką cukru ok. 30 g mlecznej czekolady   W małym rondelku o grubym dnie

Simply Food
Świąteczny torcik bezowy 169

wcześniejszego dnia, gdy mamy wiele innych obowiązków w ferworze przygotowań świątecznych. Może być to nieduży torcik, wykonany w bardzo prosty sposób - z domowych blatów bezowych i kremu na bazie serka mascarpone, ale z dodatkami, które są bardzo mocno świąteczne :-). Do białek dodaję odrobinę cynamonu i Inki Klasycznej, tak jak i do kremu, jednak ten wzbogacam dodatkowo piernikami i skórką pomarańczową(...)blaty bezowe: 4 białka z jaj XL 200 g cukru pudru łyżeczka mąki ziemniaczanej łyżeczka octu łyżeczka cynamonu łyżeczka Inki klasycznej szczypta soli Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 2-3 pierniki łyżeczka kawy Inka Klasyczna 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej opcjonalnie cukier puder do dosłodzenia Dodatkowo do przybrania: kilka kawałków czekolady mlecznej ozdoby cukrowe

Poezja Smaków - blog kulinarny
Babeczki z kremem jagodowym 175

ciasta i inne słodkości. Dzisiejsze babeczki uwiodą nie tylko smakiem, ale również wyglądem, Piękny krem w kolorze jagodowym na pewno skusi łasuchów. Babeczki najprostsze, ucierane, krem z frużeliny i serka mascarpone również jest prosty w przygotowaniu. Polecam! Przepis z Moich Wypieków . Babeczki z kremem jagodowym Składniki na 20 sztuk: Na frużelinę jagodową: 250g świeżych lub mrożonych jagód pół szklanki cukru(...)pszennej 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią łyżka kwaśnej śmietany Na krem jagodowy:  frużelina jagodowa 300g serka mascarpone Wykonanie: Frużelina: umyte jagody (zamrożonych nie musimy wcześniej rozmrażać) wsypujemy do rondelka, dodajemy cukier i podgrzewamy do czasu, aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy sok z cytryny i mąkę

Smak mojej kuchni
pysznotka ze śliwkami 171

smaku mocno się różni, zaryzykowałabym stwierdzenie, że jest jeszcze lepsza:) A jaka jest? Dwie warstwy kruchego ciasta ze śliwkami i chrupiącą, orzechową bezą, przełożone delikatnym kremem na bazie serka mascarpone! Ciasto najlepsze jest drugiego dnia, kiedy kruche blaty nabiorą wilgoci, wówczas po prostu rozpływa się w ustach! Ponieważ zwykle zalegają mi w lodówce jakieś białka, uwielbiam takie przepisy, do których(...)masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g cukru pudru beza: szklanka białek szczypta soli szklanka cukru 3/4 szkl mielonych orzechów włoskich krem: 330 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny ponadto: ok 500 g śliwek węgierek Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Posiekać z masłem, dodać pozostałe składniki, szybko wyrobić

6niebo
Tort Barbie 189

Niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia pokrojonego tortu, szybko został spałaszowany. Jedyną rzeczą, którą zmieniłabym następnym razem to masa śmietanowa tylko na kremówce lub z ubitą kremówką i niewielką ilością mascarpone. Serek mascarpone jest ciężki i po wykończeniu całego tortu masa znacznie obciążyła biszkopty. Z lekką masą na bitej śmietanie nie powinno być tego problemu. Polecam! Tort Barbie Składniki: Na biszkopt(...)szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Na krem owocowy: 300ml soku Kubuś z marchewką 1 budyń śmietankowy Na krem śmietankowy: 300ml śmietanki kremówki 300g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Do nasączenia: pół szklanki przegotowanej wody, wystudzonej sok z połowy cytryny 2 łyżeczki cukru Do dekoracji: czerwony barwnik spożywczy 300ml śmietanki

Smak mojej kuchni
Ciasto Hucułka vel Hukzulka 299

włoskimi i bezą. Robimy masę i ciasto przekładamy. Gotowe, a smak powiem Wam, że jak dla mnie rewelacyjny :-) Masa to masa krówkowa połączona z masłem, ja zamiast masła dodałam serek mascarpone i nie dawałam dwóch puszek masy krówkowej tylko jedną. Z dwóch dla mnie byłoby zdecydowanie za słodko :-) Polecam i miłego dnia życzę :-) Blaszka 23x33 cm Będziemy potrzebować dwie takie(...)pieczenia Dodatkowo: 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (380 gram) 1 kisiel u mnie owoce leśne 6 białek 3/4 szklanki cukru pudru 4 garście orzechów włoskich Masa: 250 g serka mascarpone 1 puszka 400 g masy krówkowej 1. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczeni i cukier. Mieszamy. Dodajemy resztę składników i zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na dwie

kruche babeczki
Tort waniliowo-malinowy 110

żelatyny Nasączenie 200 ml wody mineralnej niegazowanej 2-3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru 5 łyżek wódki Krem waniliowy do tynkowania 350 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka pasty waniliowej Przygotowanie Biszkopt Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier(...)Żelatynę rozpuszczamy w 2-3 łyżkach gorącej wody i dodajemy do malin. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Gotową masę chłodzimy w lodówce, aby stężała. Schłodzoną śmietanę ubijamy z serkiem mascarpone i cukrem na sztywną masę. Dodajemy frużelinę malinową i miksujemy do połączenia się składników. Frużelina malinowa Maliny przekładamy do rondelka, dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu, aż cukier całkowicie

Wędrówki po kuchni
Tiramisu z malinami 154

Tiramisu nikomu przedstawiać nie trzeba :) To klasyczny włoski deser, składający się z kremu na bazie żółtek i serka mascarpone oraz biszkoptów nasączonych w ponczu z mocnej kawy i likieru Amaretto. Wariacji na temat Tiramisu jest wiele; spotkać można przepisy na Tiramisu kokosowe, piernikowe, nawet dyniowe :) czy też z owocami. Pamiętam jak kiedyś w jednej restauracji zamówiłam na deser Tiramisu(...)mogę je jeść o każdej porze dnia i nocy, obojętnie w jakim wydaniu ;) Do deseru wykorzystałam ostatnie zapasy mrożonych malin. Bardzo bardzo polecam :) Składniki na 4 pucharki: 250 g serka mascarpone 2 duże jajka 2 łyżki likieru Amaretto 4 łyżki cukru pudru 3/4 szklanki ( około 200 ml ) mocnej, lekko posłodzonej kawy + około 50 ml likieru Amaretto podłużne biszkopty około

Opowieści z piekarnika
Tort a'la banoffee 152

każdą okazję, u nas był na urodziny syna. Robi się go bardzo sprawnie. Pomysł na niego znalazłam na blogu kwestia smaku, ale  zrobiłam bardziej po swojemu. Masa to serki mascarpone i śmietanka kremówka (często wykorzystuję takie połączenie i potem dodaję tylko jakiś dodatek, który da nam konkretny smak, do tego dodałam 200 g masy kajmakowej. Jeśli lubicie wersję ciast(...)upieczone. Po wyjęciu rzucamy upieczonym biszkoptem i tortownicą na blat lub podłogę (spuszczamy z wysokości około 40 cm). Studzimy, po ostudzeniu przecinamy na 3 blaty. Masa: 500 g serka mascarpone 300 g śmietanki 30 % 200 g masy kajmakowej (można więcej) Dodatkowo: 260 g dżemu z czarnej porzeczki 4-5 bananów  do nasączenia alkohol typu amaretto, napar kawy

kruche babeczki
Tort śmietankowo-malinowy na 8 urodziny córeczki 152

cukru 250 g mąki pszennej 6 jaj 1 cukier wanilinowy (8 g) 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia Na krem śmietankowy: 800 g śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 7 łyżek cukru pudru opcjonalnie ulubiony aromat np. cytrynowy, waniliowy Na krem malinowy: Tu wykorzystałam małą ilość kremu śmietankowego i zmiksowałam go z przetartymi malinami. Jeśli szukacie przepisu na typowo malinowy(...)często z niej korzystam, gdy chcę mieć pewność, że mój tort będzie miał 4 równe warstwy. Jak przygotować krem śmietankowy do tortu: Do miski wlewamy schłodzoną śmietanę kremówkę, dodajemy serek mascarpone oraz cukier puder. Ubijamy składniki razem, aż powstania gęsta, puszysta masa. Pod koniec dodajemy ulubiony aromat (można pominąć). Uwaga! Nie ubijamy zbyt długo, aby śmietana się nie zważyła. Wersja

Słodkie okruszki
Kokosowe babeczki z budyniem i malinowym kremem 133

tymi, którzy nie cierpią wiórków kokosowych ( są one dodatkiem do ciasta ) ;) Środek każdej babeczki skrywa budyń waniliowy, a wierzch udekorowany jest pysznym malinowym kremem, na bazie frużeliny malinowej i serka mascarpone, który nie spływa i zachowuje wyciskany wzorek. Takie babeczki mogą stanowić fajn ą alternatywę dla urodzinowego tortu :) Składniki na około 12 babeczek: 120 g mąki pszennej 3 duże jajka(...)malin, świeżych lub mrożonych około 5 łyżek cukru ( lub więcej, do smaku ) 1,5 łyżeczki żelatyny ( 6 g ) 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny 250 g serka mascarpone Ponadto: 1 budyń waniliowy lub śmietankowy, na 500 ml mleka Wykonanie: W pierwszej kolejności przygotowujemy frużelinę malinową do kremu. Maliny umieścić w garnuszku ( mrożonych nie trzeba rozmrażać ) i wymieszać

Opowieści z piekarnika
Ciastko managera.... czyli włoski deser 741

jest ulubionym dodatkiem do kawy. Składniki - proporcje na prostokątną formę z odpinaną obręczą o wymiarach 28 x 19 cm i wysokości 7 cm 500 g serka mascarpone około 280 g podłużnych biszkoptów tzw. ladyfingers (często bywają w sklepach Lidl w opakowania po 200 g) 300 ml mocnej kawy dobrze wystudzonej 4 bardzo duże jajka lub 5 małych 100 ml likieru(...)najwyższych obrotów miksera. Po około 5 - 7  minutach ubijania dodać dwie łyżki likieru Amaretto. Zmniejszyć obroty miksera do średnich  i  stopniowo - po dwie trzy łyżki dodawać serek mascarpone. Miksować do czasu,aż masa będzie gładka. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i partiami dodawać do masy serowo jajecznej. Całość delikatnie wymieszać. Biszkopty zanurzać na chwilkę

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tiramisu 159

Tiramisu to niezwykle delikatny i pyszny włoski deser. Składający się z jajek, serka mascarpone, biszkoptów, kawy, cukru, likieru Amaretto i kakao. Składniki proste, łatwo dostępne i mało skomplikowane przygotowanie, chociaż mnie powstrzymywał przed zrobieniem tego deseru dodatek surowych jajek. Postanowiłam w końcu spróbować wykonać go z żółtkami ubijanymi z cukrem na parze i powiem, że teraz tylko tak go przygotowuję(...)dodała. W moim wydaniu tiramisu ma kakao zarówno na wierzchniej warstwie kremu, jak i na środkowej. Składniki: (dla 4 - 5 osób) 4 żółtka 4 łyżki cukru pudru 500 g serka mascarpone 1 opakowanie (200 g) biszkoptów podłużnych (u mnie Italian ladyfinger  Vicenzovo do tiramisu) 200 ml wrzącej wody 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 - 3 łyżki likieru Amaretto

Kuchcik gotuje
Ciastko managera.... czyli włoski deser 99

jest ulubionym dodatkiem do kawy. Składniki -  proporcje na prostokątną formę z odpinaną obręczą o wymiarach 28 x 19 cm i wysokości 7 cm 500 g serka mascarpone około 280 g podłużnych biszkoptów tzw. ladyfingers (często bywają w sklepach Lidl w opakowania po 200 g) 300 ml mocnej kawy dobrze wystudzonej 4 bardzo duże jajka lub 5 małych(...)najwyższych obrotów miksera. Po około 5 - 7  minutach ubijania dodać dwie łyżki likieru Amaretto. Zmniejszyć obroty miksera do średnich  i  stopniowo - po dwie trzy łyżki dodawać serek mascarpone. Miksować do czasu,aż masa będzie gładka. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i partiami dodawać do masy serowo jajecznej. Całość delikatnie wymieszać. Biszkopty zanurzać na chwilkę

Cztery Fajery
Deser tiramisu w pucharkach 208

Deser tiramisu w pucharkach - najlepszy przepis Deser tiramisu w pucharkach należy w mojej opinii do najprostszych do przygotowania włoskich deserów. Warstwa namoczonych w kawie biszkoptów przykryta masą z serka mascarpone, jajek i cukru, oprószona na wierzchu kakao nikomu nie powinna sprawić kłopotu. Mimo to przez długi czas miałam obawy czy mój deser tiramisu będzie tak samo pyszny, jak ten serwowany(...)aromatem migdałowym, a biszkopty nasączyć kakao Przepis na klasyczne ciasto tiramisu znajdziecie w poście zatytułowanym: Ciastko managera.... czyli włoski deser Deser tiramisu w pucharkach -  składniki 250 g serka mascarpone około 140 g podłużnych biszkoptów tzw. ladyfingers (w wersji bezglutenowej biszkopty bezglutenowe Savoiardi dostępne m.in. w sklepie internetowym Kuchnie Świata ) 120 ml mocnego naparu z kawy 2 średniej wielkości jajka

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata

Proponowane wyszukiwania