Gazeta Lubuska 175Zapraszamy wszystkich chętnych do zakupu Gazety Lubuskiej w której ukarzą się przepisy z naszego bloga "Już w środę w "Gazecie Lubuskiej" znajdziecie Państwo 60 sprawdzonych przepisów na sery i wędliny. A wśród nich pomysły pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Janczewie. Gospodynie podpowiedzą m.in. jak przygotować domową białą kaszankę, czy pyszny biały twarożek. Nie po raz pierwszy KGW z Janczewa
kgwjanczewo
Chleb sezamowy 168Chlebek jest bardzo miękki i sprężysty, a ziarenka sezamu ledwo wyczuwalne. Nam bardzo smakuje z dżemem i białym serem ale można go również jeść z wędliną". Czytaj więcej
Wiem co jem
Sałatka grecka 447biwaku do pieczonej kiełbaski, na przyjęciu do wędlin, z grzanką na lekką kolację . Zawiera sporo cennych witamin i jest bardzo prosta w przygotowaniu. Jej podstawowe składniki to słony ser typu „feta”, czarne oliwki, pomidory, papryka, świeży ogórek i czerwona cebula. Wszystko połączone sosem winegret z oregano. Ja przygotowałam ją dziś na kolację w wersji bez cebuli z uwagi na dzieci
Wiem co jem
Lasagne z selerem naciowym 187grubsza rzecz ujmując lasagne to płaty makaronu przełożone sosem, posypane po wierzchu utartym serem i zapieczone. Czytaj więcej
Wiem co jem
Cytrynowe drożdżówki z serem 154Często jest tak, że z przygotowanej porcji ciasta piekę dwa albo nawet trzy różne rodzaje bułeczek. Dla jednego dzieciątka z Nutellą, dla drugiego z jagodami a dla nas z serem lub makiem. Te dzisiejsze są moje i męża. Ciasto o smaku cytrynowym z nadzieniem z twarogu takiego z grudkami i cytrynowym lukrem". Czytaj więcej
Wiem co jem
Bucatini z kurczakiem i warzywami pod beszamelem 246zapiekanki wykorzystałam gotowane mięso z kurczaka - pozostałość po wczorajszym rosole i resztki włoszczyzny, ale może to być także pieczony kurczak. Dodałam pieczarki, ser, czosnek i makaron. Całość polałam sosem beszamelowym i zapiekłam. W efekcie powstało danie na dzisiejszy obiad. Przyprawiłam je dość mocno pieprzem (wolimy bardziej ostre potrawy) podałam z sałatą lodową w sosie śmietanowo-czosnkowym. Przy okazji zużyłam zalegający
Wiem co jem
Sernik potrójnie czekoladowy 203Jest modyfikacją sernika z białą czekoladą. Zamiast jednej warstwy sera są trzy, każda z innym rodzajem czekolady. Zrezygnowałam też z mandarynkowej polewy. Czytaj więcej
Wiem co jem
Spaghetti z zielonym groszkiem 170temat przygotowania sosu jest mnóstwo. Bazą jednak jest sos pomidorowy, najlepiej ze świeżych pomidorów, odpowiednio przyprawiony. W mojej wersji jest to wędzony boczek, mielona wieprzowina , zielony groszek i oczywiście ser”. Czytaj więcej
Wiem co jem
Przepisy na knedle i pierogi 199Kokosowe knedle z truskawkami Knedle serowe z jabłkami i cebulką Pierogi z jagodami Pierogi z serem i cynamonem Derelye-wegierskie pierogi z dżemem Pierogi z farszem mięsno-gryczanym Knedle ziemniaczane ze śliwkami Knedle serowe ze sliwkami Ziołowe knedle z anchois i pesto z rukoli Pełnoziarniste knedle serowe z konfiturą porzeczkową Owsiane leniwe z syropem klonowym
Wiem co jem
Chleb orzechowy 163mielone orzechy włoskie, ale mogą też być laskowe, ziemne czy piniowe (ale to już byłaby rozpusta). Wyszedł z tego bardzo smaczny, wilgotny chlebek. Świetnie pasuje do białych i żółtych serów. Delektujmy się jego smakiem a liczenie kalorii zostawmy na później.” Czytaj więcej
Wiem co jem
Pizzetta farmerska 195Robienie kilku małych pizz zamiast jednej dużej jest o tyle korzystniejsze, że można każdemu dobrać składniki wg upodobania. U nas są zazwyczaj dwa rodzaje. Dla dzieci dwuskładnikowa (wędlina, ser), a dla nas z większą ilością składników. To co jest akurat w lodówce. Trochę się zastanawiałam nad nazwą dla niej, w końcu zaczerpnęłam ją z menu Pizzy Hut, bo ma nieco
Wiem co jem
Tort piernikowy 243mnie jakieś choróbsko. Torcik nie wymaga pieczenia. Jest szybki w przygotowaniu i smakuje doskonale. Ma trzy warstwy pierniczków, jedna warstwę z powideł śliwkowych wzbogaconych rumem i dwie warstwy z sera. Jest dość wysoki i może nie zmieścić się w tortownicy. Ja użyłam specjalnej obręczy do tortów, ale można zwykłą tortownice nadsztukować papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Można też zrobić
Wiem co jem
Chlebek pomidorowy z oliwkami i bazylią 194Moja druga propozycja w konkursie Monini „Z oliwą z oliwek można…” to chlebek pomidorowy z oliwkami i bazylią. Jest bardzo delikatny , puszysty i lekki. Smakuje doskonale z serami zarówno białymi jak i żółtymi oraz delikatną wędliną. Do jego przygotowania wykorzystałam dwa rodzaje oliwy Monini. Pierwsza podstawowa to Exstra Vergine Delicato, dzięki ktorej chlebek jest wilgotny i długo zachowuje świeżość. Druga
Wiem co jem
Pijana tarta serowa 168następnie zapasteryzowałam. Pomyślałam, że przydadzą się do deserów lub jakiegoś ciasta. Są naprawdę mocne i rozgrzewające. Długo nie czekały na wykorzystanie. Tak się złożyło, że zostało mi trochę sera po upieczeniu sernika. Miałam go wykorzystać do naleśników, ale wpadł mi do głowy pomysł na tartę serową. Zabrałam się ochoczo do pracy i w jej trakcie ponownie mnie olśniło
Wiem co jem