sałatka z gotowanych pieczarek. Ja wprawdzie przygotowałam ją na drugie śniadanie do pracy, ale doskonale sprawdza się na wszelkiego rodzaju spotkaniach. Z powodzeniem można dodać do niej starty żółty ser, będzie jeszcze smaczniejsza :) Czytaj więcej
Kuchenne zapiski EdytySoczysta pierś kurczaka nadziana pesto i serem typu feta - szybkie i smaczne danie dla mięsożerców :) Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytyniewiarygodnie kruche natychmiast po upieczeniu, ale po trzech dniach spędzonych w metalowej puszce jeszcze smaczniejsze. Oczywiście zamiast sezamu, do posypania można użyć maku czy kminku, albo nawet tartego żółtego sera, ale ja akurat sezam miałam pod ręką. Świetna przegryzka nie tylko do piwa. Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytyśniadanie z afrodyzjakiem: pieczony omlet ze szparagami - gwarancja na udany dzień :) Składniki (na 2 mini formy o śr. 12 cm): 4 jajka 6-8 zielonych szparagów ok. 40 g sera feta 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki naturalnego serka (polecam ten ) przyprawy: sól, pieprz Przygotowanie: 1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. 2. Foremki wysmarować masłem
Domowa Cookierenka Agitradycyjnych deserach południowych Włoch. Książka została podzielona na 4 rozdziały wg regionów: Sycylia, Kampania, Kalabria, Apulia i Bazylikata. Ostatni, piąty rozdział, zawiera podstawowe przepisy, np. na domowy ser ricotta, syrop figowy czy likier limoncello, które z kolei są składnikami głównych deserów. Zalety: Przepisy są przedstawione w sposób jasny i przejrzysty, zawierają szczegółowe instrukcje dot. przygotowania poszczególnych deserów. Składniki są ogólnodostępne
Domowa Cookierenka AgiCiacho idealnie udające sernik, po spróbowaniu trudno uwierzyć, że nie ma w nim ani grama sera. Jest zachwycające: smaczne, delikatne, lekkie i co ważne: bardzo proste do przygotowania. A nazwa... no cóż, moim zdaniem trochę krzywdząca, ale skoro funkcjonują ciasta o zagadkowych nazwach jak pleśniak, kaszak czy inwalida, to i styropian może być :) Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki
Domowa Cookierenka Agiłyżek likieru Amaretto 1 kg gładkiego, mielonego twarogu (z wiaderka) ok. 1 szkl. cukru pudru 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika (polecam tą ) Przygotowanie: W misie miksera utrzeć ser z cukrem pudrem (cukier dosypywać stopniowo i spróbować czy masa jest wystarczająco słodka, ewentualnie zmniejszyć lub zwiększyć ilość cukru) i przyprawą do piernika. Masę podzielić na 2 części. Pierniki połamać
Domowa Cookierenka Agiszczypta soli ~czubata łyżka masła orzechowego, ok. 30g (ja użyłam domowego, które ma nieco płynną konsystencję (♥), jeśli wasze jest twarde/gęste trochę je rozpuśćcie) Piekarnik rozgrzać do 190*C. Ser wymieszać z jogurtem i jajkiem, dodać kakao, proszek budyniowy, sól i posłodzić do smaku. Przełożyć masę do naczynia do zapiekania. Na wierzchu wyłożyć masło orzechowe i za pomocą np. patyczka
breakfast of dreamsjogurt z borówkami~ *z mąką kokosową Zrobiłam go dawno jako pierwsza i zapomniałam na dobre...Ale wrócił! I to jaki ♥ A szczerze mówiąc to miał być gotowany sernik, ale sera nie było... P.S. Jest źle? Może być jeszcze gorzej! Wczoraj utopiłam "Srajfona" w...toalecie i cóż, nie chce się włączyć mimo wszystko. Tak więc jestem skazana na przedpotopowy telefon
breakfast of dreamsPIECZONE JABŁKO Z CYNAMONOWYM TWAROŻKIEM I MIODEM przepis własny // 1 porcja ~jedno spore jabłko (moje miało 265g przed wydrążeniem) ~100g mielonego twarogu ~opcjonalnie cukier do sera (użyłam stewi) ~łyżeczka cynamonu ~czubata łyżka miodu Piekarnik nagrzać do 180*C. Z jabłka odciąć wierzch i wydrążyć środek pozostawiając przy ściankach ok. 1.5 cm miąższu. Twarożek wymieszać z cukrem (stewią) i cynamonem, następnie
chili & sugarDanie iście wakacyjne, ale wspaniale przemycić trochę tego smaku w ciągu mroźnej zimy :) MAKARON Z SEREM I TRUSKAWKAMI przepis własny // 1 porcja ~100g makaronu (użyłam penne z pszenicy durum) ~pół kostki twarogu ~3-4 łyżki jogurtu naturalnego ~6 tabl. stewii / 3 łyżki cukru / lub do smaku ~łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) lub cukier z prawdziwą wanilią ~300g truskawek (użyłam mrożonych
chili & sugartrzcinowego (jeśli wolicie słodsze dajcie więcej) ~10-12 truskawek* *po połówce do jednego knedla. z reszty zróbcie sos (przepis poniżej) W szerokim garnku zagotować wodę i lekko ją osolić. Ser wymieszać z mąką i cukrem. Truskawki pokroić na połówki. Z masy serowej nabierać po kawałku masy (najlepiej lekko wilgotnymi / lub obsypanymi mąką rękami), spłaszczyć go, położyć truskawkę i zalepić
chili & sugarowoce letnie - tak jak tutaj - maliny! <3 Póki jeszcze są, trzeba je wykorzystać :) NALEŚNIKI Z TWAROŻKIEM I MALINAMI przepis autorski // 1 porcja ~3 naleśniki z tego przepisu ~250g sera białego mielonego (jak na serniki) ~5 tabletek stevii (rozkruszyć) / 2 łyżki cukru ~łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią ~150g malin Twarożek wymieszać ze stevią / cukrem i cukrem z wanilią. Połowę naleśnika
chili & sugaruprzednio rozgrzanego do 180*C i piec 40-45min, do tzw. suchego patyczka. ~200-250g serka kremowego (np. Philadelphia) ~180g cukru (lub więcej/mniej do smaku) Ser utrzeć z cukrem aż powstanie puszysta masa. Ostudzone ciasto przekroić na pół, posmarować połową masy serowej, przykryć drugą połową ciasta i posmarować pozostałą masą serową. Udekorować wedle uznania (opcjonalnie
chili & sugarczerwonego barwnika spożywczego ~30g płatków migdałowych ~30g białej czekolady moja masa wyszła rzadka (ze względu na konsystencję konfitury) wiec zagęściłam ją agarem Czekoladę wkładamy do zamrażarki. Dowolny rodzaj sera mieszamy z konfiturą i barwnikiem, teraz też spróbujcie masy, być może będzie trzeba dosłodzić, chociaż dla moja masa była nawet za słodka :) Masę wykładamy na spód mazurka. Migdały lekko prażymy
chili & sugar