ser - 16500 przepisów (strona:819/1100)

Frittata #omnomnom 108

się znaleźć. A co znalazłam? Sporo różnych rzeczy z pozoru nie pasujących do siebie: makaron fusilli omnomnom, puszkę złocistej kukurydzy, torebkę mrożonego bobu, kolorowe papryczki pepperoni, cebulę dymkę, ser Grana Padano i świeże zioła. Efekt oceńcie sami” Czytaj więcej

Wiem co jem
Bruschetta na śniadanie 135

swojej kuchni bowiem świetnie się sprawdza nie tylko jako przystawka ale także szybkie śniadanie. Do wersji podstawowej dodałam jeszcze czarne oliwki i mały polski akcent w postaci sera z okolic Wiżajn produkowanego z niepasteryzowanego mleka i mającego rekomendację ruchu Slow Food. Prosty, smaczny i szybki pomysł na codzienne śniadanie. Polecam je szczególnie w sezonie gdy mamy dojrzałe w słońcu pomidory

Wiem co jem
Pijane truskawki 154

galaretki jak i masy serowo-śmietanowej. W pierwszym przypadku jest to półwytrawne różowe wino, które świetnie się komponuje z owocową galaretką, w drugim zaś ajerkoniak, który bardziej pasuje do sera i śmietany. Zamiast różowego wina można użyć wina musującego, wszak bąbelki i truskawki to świetne połączenie.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Sałatka truskawkowa z niebieskim serem pleśniowym i dressingiem na bazie oleju rzepakowego 114

zrobić przynajmniej raz. Zajadałam ją dzisiaj na obiad i na kolację. I na tym nie koniec. Bo i własnych truskawek mam pełne łubianki i właśnie dostałam porządny kawałek francuskiego sera z niebieską pleśnią o lekko orzechowym smaku. Czytaj więcej

Wiem co jem
Potrójnie serowa zapiekanka makaronowa 160

mogło być inaczej, na obiad musiał być makaron. Wszak dziś Światowy Dzień Makaronu. U nas w pysznej ziołowej zapiekance z trzema rodzajami sera, brokułami, marchewką i wędzoną kiełbasą z gęsiny.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Pesto z rukoli 134

przepis na pesto z rukoli. Dla niewtajemniczonych pesto to zielony sos pochodzący z Genui we Włoszech. Jego głównym składnikiem jest bazylia, orzeszki piniowe i oliwa. Podawany jest do makaronu, sera lub chleba. Czytaj więcej

Wiem co jem
Sałatka z rukoli i grillowanej cukinii 165

rukoli i grillowanej cukinii. Znalazłam jeszcze jedną, niezbyt dużą cukinię w ogrodzie i byłoby żal gdyby się zmarnowała. Dodałam do niej jeszcze jajka, pomidorki koktajlowe, szynkę szwarcwaldzką i ser grana padano. Taka sałatkę możemy podać na kolację lub jako przystawkę przed daniem głównym.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Bruschetta z truskawkami, serem i bazylią 122

dziś po raz pierwszy i zakochałam się w nim bez reszty. Nie dość, że jest najlepsze pod słońcem to jeszcze łączy w sobie wszystkie elementy idealnego śniadania. Ciemne pieczywo, ser i owoce. Czy można chcieć więcej? No może jeszcze filiżankę aromatycznej kawy z ekspresu. Czytaj więcej

Wiem co jem
Smażony panierowany camembert 174

dwóch osób: 2 serki camembert naturalny 120 g 1 duże jajko kilka łyżek bułki tartej olej do smażenia Wykonanie: W jednym naczyniu roztrzepałam jajko, do drugiego wsypałam bułkę tartą. Ser (nie wolno obierać go przypadkiem ze skórki!) obtoczyłam kolejno w jajku, bułce, jajku, bułce. Najlepiej to robić przy pomocy dwóch widelców, nie dotykając palcami, wtedy panierka nie odpada. Położyłam

Kuchenne zapiski Edyty
Sałatka z makaronu orzo 175

kształcie ziarenek ryżu 2 pojedyncze laski klasycznych kabanosów wieprzowych czerwona papryka 1 duża dymka ze szczypiorem 1 puszka 420 g konserwowej fasoli Red Kidney 1/2 puszki kukurydzy konserwowej 135g sera typu feta kiełki rzodkiewki do posypania łyżka jogurtu bałkańskiego 2 łyżki majonezu łyżka ketchupu – u mnie łagodny duża szczypta mielonego kminku pieprz Wykonanie: Makaron ugotowałam według przepisu na opakowaniu, odlałam

Kuchenne zapiski Edyty
Zupa fasolowa z marynowaną papryką i kabanosem 133

związku z tym podjęłam postanowienie - w najbliższym czasie żadnych zakupów, oczywiście poza świątecznymi, które wzbogaciłyby moją obszerną kolekcję makaronów, torebek ryżu, puszek z ananasem itp. Jedynie świeżyzna: owoce, warzywa, ser, wędlina... Muszę koniecznie odświeżyć zapasy :/ Dzisiejsza zupa to wynik powyższego postanowienia, ugotowałam ją z tego co miałam w szafce i lodówce, i o dziwo okazała się bardzo smaczna :) Zupa fasolowa

Kuchenne zapiski Edyty
Sernik mój ulubiony 332

bardzo młodą mężatką, od osoby, której dzisiaj nie mam ochoty wspominać. Sprawdziłam go wielokrotnie, i jeśli kolejne ciasta różniły się miedzy sobą smakowo, to było to uzależnione od użytego sera. Sernik nie jest przesłodzony, dość delikatny w smaku, lekko opadnięty, jak chyba każdy sernik... Jest smaczny. Aż się dziwię, czemu ten przepis na tak długo został przeze mnie odłożony

Kuchenne zapiski Edyty
Roladki z grillowanego bakłażana 109

obiadu ryż i resztki ogórka wykorzystałam do wykonania tych roladek. Ponieważ oscypek, który do nich dodałam, jak na mój gust, troszkę za bardzo dominował, więc następnym razem użyję delikatniejszego sera :) Składniki: Nieduży bakłażan sól olej do posmarowania ugotowany ryż – po 1 łyżce na plaster bakłażana kilka gałązek cienkiego szczypioru kawałek ogórka sałatkowego kilkumilimetrowy plaster oscypka – może być delikatniejszy w smaku

Kuchenne zapiski Edyty
Zapiekanka makaronowa z bakłażanem 242

głowie, a że upał nieco zelżał i moje szare komórki podjęły normalną pracę, więc wymyśliłam sobie zapiekankę. Mało mięsa, dużo warzyw, makaron w kształcie o dziwnej nazwie, ser i zioła prowansalskie. PYCHA! Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Ciasto drożdżowe z serem i rodzynkami 161

poniosła porażkę kulinarną. Efekt końcowy jest dokładnie taki, jaki był zamierzony. Niestety, pod tym względem współczesna literatura kulinarna pozostawia wiele do życzenia. Zapraszam więc na pyszną „babciną” drożdżówkę z serem i rodzynkami wykonaną w oparciu o przepis Barbary Bytnerowiczowej – wprawdzie troszkę mocno przypieczoną, ale mój piekarnik ewidentnie nie lubi się z drożdżowym ciastem J Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty