ser - 16500 przepisów (strona:823/1100)

Wiosenna rolada 227

wyśmienicie...:) Składniki Ciasto: 5 jaj 3/4 szklanki mąki tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru zielony barwnik w żelu -opcjonalnie Krem: 350 ml śmietany kremówki 250 g sera mascarpone 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 1 zielona galaretka Dekoracja: 60 g wiórek kokosowych białych  użyłam PIĄTNICA zielone wisienki koktajlowe

Wanilia i Kardamon
Walentynkowy deser z ajerkoniakiem 202

nutką słodkiego alkoholu będzie strzałem w dziesiątkę. Składniki 1 galaretka cytrynowa 400 ml słodkiej śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 150 ml likieru jajecznego 250 g sera mascarpone 2 andruty świeże owoce -banany,pomarańcze,winogrona do dekoracji złoty krokant do dekoracji Sposób przygotowania Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku tak jak w przepisie na opakowaniu.  Krem mascarpone przekładamy

Wanilia i Kardamon
Kostka limonkowa 194

łyżki budyniu śmietankowego szczypta soli 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki soku z cytryny 10 dag cukru Krem limonkowy: 1/2 litra śmietany kremówki 2 limonki 25 dag sera mascarpone 3 łyżki cukru pudru Poncz: 3/4 szklanki przegotowanej wody 1 łyżka cukru pudru 1/2 limonki Dodatkowo: 2 galaretki agrestowe lub kiwi 1/2 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki

Wanilia i Kardamon
Herbaciany sernik na zimno 222

płynną galaretkę wylewamy do formy keksowej o wym 11 /26 cm wyłożoną folią spożywczą, zostawiamy do całkowitego stężenia.   Masa: Dobrze schłodzoną śmietankę wlewamy do miski dodajemy cukier puder, ser mascarpone startą skórkę z cytryny i wyciśnięty z niej sok, miksujemy do połączenia-aż masa będzie gęstniała, w trakcie wlewamy rozpuszczoną w małej ilości wody płynną żelatynę, mieszamy mikserem

Wanilia i Kardamon
Torcik czekoladowo-śliwkowy 153

torebka żelfiks 3:1 2 łyżki brązowego cukru trzcinowego Szczypta mielonego cynamonu Szczypta mielonych goździków Szczypta mielonego kardamonu Masa czekoladowa: 300 ml śmietany kremówki 30% 250 g sera mascarpone 1 tabliczka mlecznej czekolady 1 czubata łyżka cukru pudru Dekoracja: Płatki czekoladowe Sposób przygotowania: Ciasto: Żółtka jaj utrzeć z cukrem pudrem na puszystą lśniącą masę , wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia

Wanilia i Kardamon
Brokuły z sosem śmietanowym i makaronem 177

rozgrzana na patelni oliwę. Dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka. Po zarumienieniu przekładamy do miseczki. Na tą samą patelnię wlewamy śmietanę, która mieszamy do zgęstnienia (w tym momencie możemy dodać ser topiony). Sos doprawiamy solą i pieprzem. Gdy sos jest dośc gęsty dodajemy do niego kurczaka.  Na ugotowany makaron wykładamy sos i brokuły. Pyszne

ChilliJemy
Placki brokułowe z sosem czosnkowym 139

minut (w oryginalnym przepisie 5 minut, ale wg mnie brokuły nie zmiękną na tyle, aby po upieczeniu były miękkie). W misce wymieszać jajka, mąkę, proszek do pieczenia, pokruszony ser twarogowy. Brokuły pokroić drobno i dodać do wcześniej przygotowanej masy. Przyprawić.  Placki formułować na blaszce i piec w 180*C przez ok 30 minut.  Połączyć składniki sosu. Na ciepło

ChilliJemy
Mini serniczki kokosowe 113

wkładam papilotki do silikonowej foremki), nakładając dużą łyżką po ok 1,5 łyżki. Należy je delikatnie uklepać i wstawić na 2-3 minuty do rozgrzanego do 180stopni piekarnika. Ser, cukier waniliowy, cukier, białko oraz mąkę zmiksować dokładnie. Dodać kokos i powtórzyć czynność. W tym momencie nałożyć serową masę na podpieczone spody (ok 1-1,5 łyżki). Piec przez około pół

ChilliJemy
Zupa Meksykańska 170

Wszystkie składniki gotujemy pod przykryciem ok 20 minut do odparowania wody. Doprawiamy koncentratem i przyprawami do smaku. Gotujemy jeszcze do miękkości warzyw. Przed podaniem posypujemy pietruszką i ewentualnie żółtym serem, jeżeli lubimy :) Pychota

ChilliJemy
Sernik z kaszą manną bez spodu 187

jednym żółtku (białka wlać do oddzielnej miseczki) i dalej kręcić. Dodać aromat rumowy, proszek do pieczenia, mąkę oraz kaszę manną.  Do masy maślano - jajecznej dodawać po łyżce sera. Na koniec ubic białka z odrobiną soli i dodać do masy. Wymieszać bardzo delikatnie szpatułką drewnianą. Wyłożyć do tortownicy (średnica 24 cm) i piec w rozgrzanym do 180stopni piekarniku przez

ChilliJemy
Szarlotka z mascarpone na herbatnikach bez pieczenia 208

mikserem z serkiem mascarpone. Dosypać cukier waniliowy i ponownie wymieszać. W dużej blasze wyłożyć papier lub folię aluminiową, na której ułożyć warstwę herbatników. Na ciastka wyłożyć 1/3 masy z sera i jabłek i ponowić sytuacje dwukrotnie, układając tak by herbatniki leżały równo pod sobą. Trzecia część masy przykryć czwarta warstwą herbatników. Do niedużego rondelka wrzucić połamana czekoladę oraz wlać mleka

ChilliJemy
Kukurydziane placuszki na "Dzień Dobry" 152

zblendowane chrupki na przemian z mlekiem oraz mąką pszenną. Wsypujemy proszek do pieczenia oraz doprawiamy do smaku. Zdarza mi sie do tych placków dodawać również ok 30g startego żółtego sera. Smazymy na rozgrzanym oleju i zajadamy np z jogurtem naturalnym. Smacznego

ChilliJemy
Spaghetti z sosem polońskim 150

posypujemy sporą ilością ziół i dusimy całość do momentu zgęstnienia sosu. Na koniec, jeśli potrzeba, doprawiamy sos solą oraz pieprzem. Ciepłym polewamy ugotowany makaron, ewentualnie posypując go startym żółtym serem. (ja go nie jadam ;) ) Nazwałam ten sos "polońskim" umyślnie. Przede wszystkim sos boloński w oryginale podaje się z makaronem tagliatelle, nie spaghetti. Jest również kilka innych elementów, które wykluczają

Kuchenna Kontrrewolucya
Plince z pomoćką - warmińskie jadło 172

dość dużym ogniu smażymy niezbyt grube placki, do momentu, aż z każdej strony osiągną złoty kolor. Jeśli nie mamy pod ręką twarogu mielonego (jak na sernik), zwykły ser dobrze jest zmielić przez maszynkę lub przecisnąć przez praskę. Mieszamy go ze śmietaną, posiekaną dymką i zmiażdżonym czosnkiem. Doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Gotowe placki podajemy na talerzu z porcją sosu

Kuchenna Kontrrewolucya
Papryka faszerowana kurczakiem, quinoa i groszkiem 130

kolejny kwadrans. Do każdej połówki papryki nakładamy przygotowany farsz, układamy je w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy przez ok. 30 minut. Jeżeli macie ochotę, wierzch faszerowanych papryk można przykryć utartym serem. Smacznego

Szybko Tanio Smacznie

Proponowane wyszukiwania