ser - 16500 przepisów (strona:289/1100)

Razowe spaghetti z kurczakiem i pesto orzechowym 291

porcji) 1 opakowanie razowego spaghetti kurczak 1 podwóojna pierś z kurczaka 2 ząbki czosnku 2 gałązki świeżego tymianku pieprz sól pesto orzechowe 8-10 połówek orzechów włoskich 2cm kawałek sera grana padano lub parmezanu 1/2 ząbka czosnku oliwa z olwek pieprz sól dodatkowo 1 cukinia 1 cebula 1 ząbek czosnku kilka płatków sera grana padano lub parmezanu świeża bazylia SPOSÓB(...)wodę na makaron. Kurczaka pokroić w dość małe kawałki i zamarynować w soli, pieprzu, czosnku oraz tymianku. Odstawić na kilka minut. Do blendera włożyć podprażone orzechy włoskie, czosnek, starty ser i kilka łyżek oliwy z oliwek. Zmiksować. Dodawać stopniowo oliwy, aż pesto będzie miąło konsystencję gęstego sosu. Doprawić solą i pieprzem. Cebulkę pokroić w piórka, czosnek w plasterki, a cukinię

DefinicjaSmaku
Cottage pie ze szpinakiem 208

sól warstwa szpinakowa 400g szpinaku mrożonego w liściach lub świeżego 2-3 ząbki czosnku pieprz sól warstwa ziemniaczana 4-5 dużych ziemniaków 100 ml mleka 1 łyżka masła 50g sera grana padano lub parmezanu ( można pominąć) gałka muszkatałowa pieprz  sól SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Czosnek i cebulke pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić posiekane warzywa(...)pieprzem. Ziemniaki należy obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Gdy ziemniaki się ugotują odlewamy wodę. Do ziemniaków dodajemy mleko, masło, gałkę muszkatałową, sól pieprz oraz połowę sera. Całość ubijamy lub blendujemy na gładkie puree.   W kokilkach do zapiekania układamy kolejno: warstwę mięsną, warstwę szpinakową i na końcu ziemniaczane puree. Całość posypujemy z wierzchu resztą sera i opcjonalnie

DefinicjaSmaku
Roladki z bakłażana z serem feta, zapiekane w sosie pomidorowym 326

Bakłażan to takie warzywo, z którego zawsze można coś wyczarować. Można go zamarynować i upiec z dodatkiem  ulubionego sera, albo połączyć z czosnkiem, ziołami i podać z ugotowanym na sypko ryżem. Albo można zrobić z niego pyszne roladki, nadziewane czosnkowo-orzechową fetą, a następnie zapiec je w balsamiczno- pomidorowym sosie pachnącym rozmarynem. Pycha! SKŁADNIKI (8-10 małych roladek(...)duży dojrzały bakłażan 1/2 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej 1 łyżka oliwy z oliwek sól morska nadzienie 1/2 opakowania sera feta o obniżonej zawartości tłuszczu 2 łyżki mielonych orzechów laskowych lub włoskich 2 gałązki świeżego tymianku 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki kuminu świeżozmielony pieprz sos 300ml passaty pomidorowej 3 łyżki octu balsamicznego 2 gałązki świeżego rozmarynu 1 łyżeczka brązowego cukru pieprz

DefinicjaSmaku
Śniadaniowa pasta z awokado 170

Pyszna i prosta w przygotowaniu pasta z dojrzałego awokado, idealnie ugotowanych jajek i wyrazistego w smaku sera grana padno. Swoją kremowość pasta zawdzięcza awokado (szczególnie polecam awokado odmiany hass, które ma ciemną pomarszczoną skórkę, a miąższ jest aksamitny i ma lekko orzechowy smak). Do tego szczypta czarnuski, plastry pomidora, listki roszponki ulubione pieczywo, świeżowyciskany sok z cytrusów i pyszne śniadanie(...)gotowe :) SKŁADNIKI 1 dojrzałe awokado odmiany hass 4 jajka ugotowane na półtwardo 1/2 szalotki 1/2 pęczka szczypiorku 1 łyżka startego sera grana padano 1 łyżka jogurtu naturalnego sok z 1/4 cytryny śól morska świeżozmielony pieprz dodatkowo czarnuszka pomidory czerwona cebula roszponka ulubione pieczywo SKŁADNIKI Jajka gotujemy na półtwardo, tzn tak aby żółtko było delikatnie ścięte i miało intensywny pomarańczowy kolor

DefinicjaSmaku
Rolada z kurczaka ze szpinakiem i serem feta 669

Wspaniała, soczysta rolada z pierśi z kurczaka, nadziana aromatycznym szpinakiem z mnóstwem czosnku i sera feta. Jest doskonała zarówno jako danie głowne, jak i wędlina do kanapek. Koniecznie wypróbujcie! :) SKŁADNIKI (2 roladki) 1 podwójna pierś z kurczaka lub dwie pojedyńcze (najlepiej jak największe) oliwa truflowa świeżozmielony pieprz sól morska 300g mrożonego szpinaku w liściach 100g sera feta 3 ząbki czosnku(...)mięso dłonią. To samo robimy z drugą piersią z kurczaka. Oprószamy solą, pieprze i nacierazmy oliwą truflową z obu stron. Szpinak rozmrażamy i wrzucamy na patelnię, następnie dodajemy rozkruszony ser feta oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy do momentu aż składniki się połączą, na koniec doprawiamy świeżozmielonym pieprzem.  Gotową masę rozsmarowujemy na piersiach z kurczaka, na masie układamy plasterki

DefinicjaSmaku
Sernik porzeczkowy z musem truskawkowym 174

kolekcji    JESIEŃ - PORCELANA BOGUCICE Sernik porzeczkowy z musem truskawkowym Składniki : Biszkopt jajka - 6 szt cukier - 6 łyżek mąka - 6 łyżek proszek do pieczenia - 1 łyżeczka Masa serowa : ser biały w kostce - 0,5 kg żelatyna - 3 szczube łyżki jogurt naturalny - 400 ml cukier kryształ - 3/4 szkl porzeczki czarne - 1 szkl woda gotowana - 160 ml do rozpuszczenia żelatyny(...)proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, delikatnie wymieszać. Blachę o wymiarach (40x24) wysmarować tłuszczem, wylać ciasto, piec ok.25 minut w 175 stop, ostudzić. Masa serowa : Do miski wyłożyć ser, dodać jogurt i cukier, blenderem zmiksować. Porzeczki oszypułkować, opłukać, dodać do sera, zblenderować. Żelatynę rozpuścić w gotowanej wodzie, lekko przestudzić, miksując robotem, wlewać po trochu żelatynę, dokładnie wymieszać. Jeżeli masa byłaby

Kuchnia Danusi
Ogórki faszerowane + film 153

letnią imprezę domową lub po prostu coś na ząb do schrupania czyli ogórki faszerowane. Jest to smaczne, chrupiące, bardzo proste i szybkie w przygotowaniu danie, które szczególnie polecam wielbicielom sera camembert. składniki na 12 sztuk 2 ogórki zielone 1 jajko ugotowane na twardo 120 g sera camembert 100 g serka śmietankowego twarogowego 3-4 gałązki natki pietruszki 3-4 gałązki(...)łyżeczką usuwamy z niego nasiona. Opłukany koperek i natkę pietruszki drobno siekamy. Do miski wrzucamy ugotowane na twardo i rozdrobnione na mniejsze części jajko, dodajemy pokrojony na kawałki ser camembert oraz serek śmietankowy, wrzucamy posiekany koperek i natkę pietruszki.Wszystkie składniki dokładnie miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę doprawiamy musztardą, odrobiną soli oraz czarnym pieprzem i całość jeszcze

Smakowite Dania
Placuszki z cukinii z mozzarellą 144

więc postanowiłam wypróbować przepis. Efekt jest dość ciekawy. Choć mozarella sama w sobie nie wyróżnia się wyrazistym smakiem, to jest fajnym dodatkiem do placuszków. Zrobiłam też wersję z żółtym serem i mąką z ciecierzycy. Do placuszków potrzebna jest : 1 średniej wielkości cukinia kulka mozzarelli lub 100 g. sera żółtego( startego na tarce o grubych oczkach) 1 duże jajko 2 łyżki(...)mąki bezglutenowej ( robiłam wersję z mąką z ciecierzycy z żółtym serem) sól, pieprz do smaku oliwa lub olej do smażenia Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać sól i odstawić na ok. 30min. Nadmiar wody z cukinii odsączyć. Dodać porwaną na kawałki mozzarellę, jajko, mąkę oraz doprawiamy do smaku pieprzem ( ja użyłam mieszanki świeżo mielonego pieprzy zielonego, białego

apetytnapieczenie
Tarta marchewkowa na cieście żytnio-ryżowym 153

małej ilości wody 1 średniej wielkości pomidor- pokrojony na mniejsze cząstki 10 ml śmietany 18% 2 jajka 2 cebulki dymki pokrojone w małe piórka 5g startego bardzo drobno żółtego sera szczypta świeżo mielonego pieprzu szczypta soli 1/3 małej papryczki chilli pokrojonej bardzo drobno około 6 listków świeżej kolędry około 7 listków świeżej bazylii- średniej wielkości Farsz: pokruszony ser feta(...)sztywno 2. Zblendować razem wszystkie składniki do otrzymania w miarę gładkiej masy. 3. Dodać delikatnie ubite białko 4. Przelać masę do tortownicy, na podpieczony spód 5. Nakładać marchewkę, ser feta oraz zioła Piec: około 45-60 minut w temperaturze 180 stopni góra-dół. A następnie zwiększyć temperaturę do 220 stopni i piec tylko od spodu przez około 30-60 minut

KreatywnePiny
Kreta moich marzeń z Traveloppa.com 162

ponownie baraninę. Tamtejszy chleb wypiekany na miejscu tradycyjnym sposobem po prostu jest najlepszym chlebem świata. Ponieważ mam niedosyt tamtejszej kuchni i muszę uzupełnić zapasy greckich owczych i kozich serów. W maju przywiozłam prawie 6 kilo serów. Greckie mydełka oliwne i tamtejsza oliwa nie ma sobie równych. Nie ma bata, nadbagaż będę mieć spory :) nic nie szkodzi nadam dodatkową torbę, już(...)już 20 lat !!!). Chętnie ją odwiedzę ponownie i wybiorę się na przepyszne frappe.  Co czwartek gdzieś na ulicach Chanii jest organizowany targ warzywny. Można tam kupić przepyszne lokalne sery, miody i nalewki w rozsądnych cenach. Prowadzę bloga kulinarnego, więc tego typu pamiątki to dla mnie prawdziwe perełki, bo mogę potem tworzyć z nich cuda. Ale co ja tam będę

ClauditteMissCooking
Cukiniowa alternatywa dla codziennych ziemniaków. 130

cukinie zbliża się wielkimi krokami więc dlaczego nie wykorzystać jej zamiast ziemniaków!? Oto drobny pomysł!  Składniki: -> 1 średnia cukinia -> 1 łyżeczka oliwy z oliwek -> ½ kostki sera mozzarella -> 1-2 łyżeczki sezamu. Wykonanie: Cukinię dokładnie płuczemy. Odkrawamy końcówki,  które nie będą nam potrzebne. Nastawiamy piekarnik na 180C. Cukinię kroimy na talarki grubości około(...)Ustawiamy na blaszy i polewamy oliwą z oliwek, oprószyć solą i pieprzem . Wkładamy do piekarnika na 7-10 minut. W tym czasie sezam prażymy na suchej, rozgrzanej patelni a ser mozzarella trzemy na grubych okach. Wyjmujemy podpieczoną cukinię układamy na niej ser a wierz posypujemy sezamem. Ponownie wkładamy do piekarnika na około 20-25 minut w zależności od grubości plastrów

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
SAŁATKA Z FIGAMI, SEREM KOZIM LUB BLUE I ORZESZKAMI PINIOWYMI 171

rodzaje sałaty. Duże ilości rukoli, roszponki oraz sałaty lodowej z pysznymi dodatkami. Dzisiaj wersja sałat z karmelizowanymi figami, z dodatkiem tym razem miękkiego serka koziego (przeważnie bywa dodatek różnych serów typu blue), a także podprażonych na suchej patelni orzeszków piniowych (można pominąć). Taka kolacja to święto w środku tygodnia. Polecam, to jedna z naszych ulubionych sałatek. Delikatna, w miarę prosta(...)łyżki miodu lub innego dowolnego syropu roślinnego, lub ksylitolu - 4-5 łyżek octu balsamicznego - kilka łyżek dobrej oliwy z oliwek (nie trzeba) - 2 roladki kozie (miękkie) lub ser pleśniowy typu blue (najlepiej różne rodzaje) - orzeszki piniowe Na suchej patelni podprażyć orzeszki piniowe, odstawić w miseczce do przestudzenia. Na półmisek wyłożyć sałaty, dodać pokrojone na małe kawałki roladki kozie, lub sery

Smaczne Zdrowe
Pierogi z botwinka i białym serem 197

Jedne z moich ulubionych pierogów. Pierogi z botwinką i białym serem SKŁADNIKI: 2 pęczki botwinki pół pęczka koperku 2 ząbki czosnku 400g białego sera 1 jajko sól, pieprz boczek szczypiorek Dokładnie umytą botwinkę posiekać wraz z liśćmi i podgotować w osolonej wodzie. Posiekać koperek i dokładnie rozgnieść ser biały. Dodać botwinkę, jajko i dobrze wymieszać, przyprawić. Ciasto pierogowe, jak zawsze

MarciochaKucharzy
Spaghetti carbonara 191

dużo przyjemności. ;-)  500g makaronu spaghetti 300g wędzonego boczku 1 duża cebula 150ml białego, wytrawnego wina 250ml śmietanki 12% 3 żółtka 2 ząbki czosnku 100g startego, żółtego sera sól, pieprz 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy do zarumienienia. Przekładamy na talerzyk a na wytopionym tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę. Podlewamy ją białym winem(...)dodajemy czosnek, dusimy do wyparowania płynów.  3. W naczyniu mieszamy ze sobą śmietankę, żółtka, ser, sól i pieprz. Do cebuli dodajemy podsmażony boczek, wlewamy przygotowaną śmietankę, zmniejszamy ogień, gotujemy chwilę aż zgęstnieje. 4. Do przygotowanego sosu dodajemy makaron, dokładnie mieszamy. Przed podaniem posypujemy serem i dekorujemy listkami bazylii

Szefowa kuchni
Kasza bulgur jak z innej bajki 168

kamieniu- na czarnym granicie. Składniki na nasze kulki bulgurowe -kasza bulgur u mnie  Piątnica -łosoś w pomidorach -pomidor, szczypiorek, sól morska u mnie  Piątnica -jajo -pieprz -szczypiorek -ser żółty -bułka tarta Ugotuj kaszę bulgur, wystudz. Dodaj rybę w pomidorach. Włóż do miski, dodaj surowe jajo. Dodaj szczypiorek, sól morską i suszonego pomidora . Ser żółty pokrojony w paseczki. Wymieszaj(...)bułce tartej. Do upieczenia kulek na złoto, użyłam czarnego granitu, uprzednio nagrzanego do 230 stopni- przez pół godziny. Upieczone podałam z jajem sadzonym, jogurtem naturalnym, koperkiem. Dodałam też sera feta. Dla dorosłych dodatkiem niech będą zielone oliwki! Nim wyłożyłam na talerze, dzieciaki już łapsnęły po kilka chrupiących kulek. Starsza córka krzyknęła- mamooooo, to takie inne arancini sycylijskie! No faktycznie, chrupiące

Z Kuchni Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania