kakao 60 ml czerwonego octu winnego (użyłam białego) 3 łyżki (45 ml) wina Marsala (nie miałam, więc użyłam Porto) 2 łyżki (ok. 30 g) masła Nadzienie: 900 g świeżego sera ricotta (dobrze odsączonego), najlepiej domowego (dałam mniej - 750 g) 200 g cukru (użyłam cukru pudru - czubata szklanka) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 85 g kropelek czekoladowych (groszku) lub deserowej/ gorzkiej(...)kremem po ich całkowitym ostudzeniu, tuż przed podaniem - wtedy zachowają swoją chrupkość. 8. Kruche rurki (bez nadzienia) można przechowywać w hermetycznym pojemniku do 30 dni. Nadzienie: 9. Dobrze odsączony ser ricotta przecisnąć (za pomocą łyżki) przez sitko umieszczone na misce. Dzięki temu uzyskamy gładki serek bez grudek. 10. Do sera dodać cukier i ekstrakt z wanilii, dobrze wymieszać. 11. Przykryć
Domowa Cookierenka Agisię już, mam dla Was teraz pierwszą część zdjęć, druga jutro! :) A, i tak sobie przypomniałam, jeśli chodzi o tradycyjne norweskie jedzenie (łososia nie jadłam, więc...) to jadłam brązowy ser - jest zrobiony z mleka koziego i smakuje jak słona masa krówkowa z serowym posmakiem! Poza serem próbowałam jeszcze norweskich słodkości, mają przepyszną czekoladę! Nawet przywiozłam sobie ją do Polski(...)smakowała polska kolacja, na którą przygotowaliśmy żurek, głowne danie: ziemniaki młode, kotlet z kurczaka, mizera (w wersji wege jajko sadzone, w wersji wegan kiełbaska z tofu) i naleśniki z serem. Na prezentacji tańczyliśmy poloneza z osobami z innych krajów (i jak na pierwszy raz poszło im super! :)), mieliśmy sękacz, który wszystkich najpierw zadziwił, a potem zachwycił i przychodzili po dokładkę
breakfast of dreamsstół domownicy z pewnością będą zaskoczeni, a gdy już go spróbują...będziecie go robić co weekend ;) SERNIK Z BUDYNIEM CZEKOLADOWYM przepis autorski // tortownica 22cm lub większa (nie mniejsza!) ~1kg sera twarogowego na serniki, dwu-trzykrotnie mielonego ~4 duże jajka ~250g (1 i 1/4 szklanki) cukru (użyłam 130g fruktozy) ~łyżeczka ekstraktu z wanilii / cukier z prawdziwą wanilią (nie wanilinowy(...)konsystencji. Zestawić garnek z ognia. Budyń gdy wystygnie zrobi się galaretowaty, ale nie przejmujcie się, to i tak nie będzie mieć potem znaczenia. Żółtka oddzielić od białek. Ser wymieszać z żółtkami, cukrem i ekstraktem z wanilii / cukrem z wanilią. Białka ubić na szytną pianę i delikatnie wmieszać w masę serową. Piekarnik rozgrzać do 165*C. Tortownicę o śrenicy
chili & sugarskładników nie jest zbyt precyzyjna (właściwie to jest zupełnie nieokreślona) więc to trzeba sobie samemu według gustu i smaku dopasować. papryka (ile tam chcemy) cebula bakłażan cukinia koncentrat pomidorowy ser żółty ryż pomidorki koktajlowe pieprz, sól, ulubione zioła Cebulę, bakłażan i cukinię kroimy w kostkę i dusimy na patelni. Podlewamy wodą i wrzucamy do warzyw surowy ryż (2 torebki(...)jednym razem :) Jak już duszenie będzie się miało ku końcowi to warzywa z ryżem podlewamy koncentratem pomidorowym i doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Dajemy też 2/3 naszego startego sera (1/3 zostanie na później). Jak już warzywa będą zupełnie uduszone, a ryż zupełnie miękki to wkładamy tę masę do środka papryk. Nie napisałem jeszcze, ale to dość oczywiste, że od papryk
Marder&Marder Manufactureblogu Moje Wypieki (z którego już nie raz korzystałem) znalazłem genialny przepis! Paluchy z serem. Ale nie jakieś tam zwykłe paluchy, ale wyrabiane specjalną metodą azjatyckich mistrzów. Metodą "tang zhong", znaną również pod nieco bardziej angielską nazwą "water roux". Od razu mnie to zaciekawiło i nie tracąc zbyt wiele czasu przystąpiłem do robienia własnych paluchów. A wspomniana metoda(...)water roux" - przepis poniżej 45 g roztopionego masła I dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka na glazurę suszona, sproszkowana papryka i około 90-100 g żółtego sera do posypania Najpierw zatem szybki przepis na "water roux": Do garnka wsypać 50 g mąki pszennej chlebowej i zalać 250 ml zimnej wody. Podgrzewać na średnim ogniu cały czas mieszając
Marder&Marder Manufacturepizza, tylko w pieroga zawinięta. A za mąkę dziękuję Gdańskim Młynom . Zasponsorowali nam niezłą wyżerkę. Zatem jeśli ciasto już mamy to zajmijmy się resztą. kilka plasterków szynki cebula papryka ser gouda ser pecorino Cebulę i paprykę dość drobno kroimy i dusimy na patelni. Goudę kroimy w plastry/kawałki, pecorino ścieramy na drobnych oczkach. Ciasto z przepisu na pizzę dzielimy(...)calzone ze szpinakiem. Weźmy zatem te 3 części i rozwałkujmy na cienki okrągły placek. Na połowie kładziemy plasterek (lub dwa) szynki, nakładamy sporo uduszonej papryki z cebulą, przykrywamy pokrojonym serem gouda i zasypujemy całość startym pecorino. Nakrywamy drugą połówką ciasta i zlepiamy jak pieroga. Krawędzie możemy zagnieść np. łyżką. Tak żeby po prostu takiego wielkiego pieroga zrobić. Pieczemy
Marder&Marder Manufacturepieczarkami. Nie ma sensu żebym jakoś specjalnie powtarzał przepis, wszystko jest w poprzednim poście. Tylko farsz inny. I tak samo jak poprzednio dziękuję za mąkę Gdańskim Młynom . szpinak ser camembert pieczarki ser pecorino 2 ząbki czosnku Szpinak (u mnie mrożony, ale równie dobrze może być świeży) dusimy z czosnkiem na patelni. Na drugiej patelni dusimy pokrojone w plasterki pieczarki(...)poprzednio robimy pieroga tylko do środka dajemy: warstwę szpinaku, warstwę pieczarek, pokrojony w plasterki camembert i zasypujemy drobno startym serem pecorino. Lepimy pieroga i pieczemy w 220-230 stopniach przez 15 minut. Naprawdę rewelacja, tak jak już wcześniej pisałem zdecydowanie lepsze od pizzy, mieliśmy z Madzią i Malwiną niezłą wyżerkę. Smacznego :) --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz
Marder&Marder Manufacturenigdy dotąd nie robiłem. Zatem kolejną umiejętność zdobyć można. Ponoć taki tradycyjny dewolaj to jest tylko z samym masłem w środku. Ja zrobiłem taką nieco bogatszą wersję: z cebulą, serem żółtym i pieczarkami. I jeszcze z suszonym czosnkiem i suszoną cebulą , które dostałem kiedyś od AleDobre.pl . Już parę razy wspominałem o tym sklepie. I wspominałem o ich przyprawach. Są genialne(...)złe było, wręcz przeciwnie. Zjadłem takiego jednego około godziny 15 i już do rana następnego dnia miałem dość. 2 piersi kurczaka pół dużej czerwonej cebuli 3 duże pieczarki ser zółty suszona cebula w płatkach suszony czosnek w płatkach sól, pieprz do panierki: mąka 2 jajka bułka tarta Cebulę i pieczarki kroimy drobno i dusimy na patelni. dodajemy też suszony czosnek
Marder&Marder ManufactureMadzia na przywitanie zrobiła tartę z burakami. Wyszła naprawdę doskonale. Ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g miękkiego masła 1 jajko sól Nadzienie: 1 podłużny burak 100 g sera feta opakowanie sera brie 1 jajko 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki 1 nieduża cukinia sól, pieprz Buraka gotujemy w łupinie. Czekamy aż przestygnie, obieramy i kroimy na plasterki. Mąkę przesiewamy, mieszamy(...)podpieczonym spodzie układamy wkoło buraki, na środku cukinię i zalewamy rozbełtaną masą. Pieczemy 30 minut w 200 stopniach. Na 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy połamanym na kawałki serem brie. Smacznego! A tak naprawdę to Graba odwiedził nas już jakiś czas temu, tylko nie miałem kiedy opublikować tego wpisu ;) --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres
Marder&Marder Manufacturesię z czymś ciężkim, jak na przykład suszone pomidory i czosnek. Do tego sos z pulpy pomidorowej złagodzony serkiem mascarpone. Całość wzmocniona chili, a na sam koniec smak wzbogacił ser pecorino. Każdy smak zgrał się z każdym doskonale, musicie tego spróbować, serio. Zero zbędnych rzeczy, tylko to co potrzeba. Porcja pokrzywowego makaronu dla 2 osób puszka pokrojonych pomidorów 4 ząbki(...)czosnku 1 suszona papryczka chili kilka suszonych pomidorów ser pecorino 1 czubata łyżka serka mascarpone Makaron robimy według przepisu na opakowaniu. Suszoną papryczkę chili kroimy wzdłuż na pół i potem jeszcze raz na pół. Wysypujemy ze środka pestki i całość wrzucamy na rozgrzany olej. I zmniejszamy gaz do dość małego. Chili może też być świeże, ale my akurat mieliśmy suszoną
Marder&Marder Manufacturesoli Farsz: 250 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego 1 duża cebula 3 duże ząbki czosnku 1 czerwona papryka puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 100 g przecieru pomidorowego 150 g sera żółtego sól, pieprz, ostra papryka, chili w proszku, kmin rzymski olej do smażenia Najpierw robimy ciasto na tortille: mąki mieszamy ze sobą i dodajemy sól. Wlewamy gorącą wodę(...)każdej strony, aż się zarumieni i powstaną brązowe pęcherze. Czyli na dobrze rozgrzanej patelni to będzie jakieś 1-1,5 minuty smażenia z każdej strony. Ścieramy na tarce żółty ser i na każdym placku kładziemy trochę farszu i posypujemy serem. I składamy tortillę: dół zawijamy jakieś 4 cm od góry i zakładamy na siebie boki. Tak żeby burrito było zawinięte
Marder&Marder Manufacturesamo jak pizza. Ja akurat lubię skromne pizze, nieprzeładowane jak indyjski pociąg. Tak więc i calzone chciałem takie zrobić. Pomyślałem jakieś 5 sekund i wybór padł na szpinak i ser ricotta. Dobre połączenie. PODSTAWOWE CIASTO NA CALZONE / PIZZĘ 500 g mąki tortowej 1 szklanka wody gazowanej 20 g świeżych drożdży 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli Drożdże rozpuszczamy w wodzie(...)zalewa z pomidorów się zredukuje i powstanie gęsty sos. Często mieszamy. CALZONE ZE SZPINAKIEM I RICOTTĄ ciasto na pizzę sos pomidorowy 500 g liści młodego szpinaku (baby) 300 g sera ricotta garść zielonych oliwek 4 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy sól i pieprz do smaku Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i dusimy szpinak. Dorzucamy do niego czosnek pokrojony na cienkie
Marder&Marder Manufacturepora i kapusty pekińskiej (jedna z moich ulubionych), a Madzia zadowoliła się samym burgerem. bułki hamburgerowe (z TEGO przepisu) 150 g mielonego antrykotu na osobę 1 pasterki sera cheddar na osobę sałata lodowa plastry wędzonego boczku (2-3 na osobę) jajko (1 na osobę) masło (do smażenia jajka) keczup (z TEGO przepisu) majonez (z TEGO(...)samym czasie podpiekamy w piekarniku z funkcją grilla plasterki boczku i przekrojone na połówki bułki. I wykańczamy burgera: spód bułki smarujemy majonezem, kładziemy mięso, na nie plasterek sera, na ser poszarpaną sałatę, jajko, bekon i przykrywamy górą bułki posmarowaną keczupem. Smacznego! Przepis zaczerpnięty z książki Valéry Drouet & Pierre-Louis Viel "Burgery! (hot dogi i bajgle)" --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy
Marder&Marder Manufacturemają zbyt wielu dodatków. Są one dopasowane do rozmiarów burgera. Mały burger, mało dodatków. Ale to właśnie dzięki temu można idealnie wyczuć smak wołowiny, delektować się delikatnym smakiem sera, czuć w ustach chrupkość sałaty. Nic nie jest tutaj niczym przyćmione, żaden smak nie dominuje nad innymi. Balans smaków dopasowany jest naprawdę doskonale. Takie małe "kotleciki" łatwiej się grilluje więc liczymy(...)burgery zostaną hitem nadchodzącej wiosny. bułki hamburgerowe (z TEGO przepisu) 50 g mielonego antrykotu na osobę 1 pasterek sera mimolette na osobę sałata lodowa keczup (z TEGO przepisu) majonez (z TEGO przepisu) sól, świeżo zmielony pieprz Bułki przygotowaliśmy z linku podanego powyżej, z tym, że z 1/3 ilości składników. I z tego ciasta uformowaliśmy
Marder&Marder ManufactureChoróbsko ze mną wygrało :( Katar, kaszel i inne smutne rzeczy. W takich momentach mam ochotę na pyszne i pełne witaminek jedzonko. Takie jak ta smakowita sałatka z serem Grana Padano. Jest szybka i łatwa wiec możemy raz dwa wrócić do łóżka i dalej się wygrzewać :) Potrzebujemy: 6 plastrów bekonu lub szynki dojrzewającej oliwę z oliwek olej z awokado 5 kromek(...)bagietki (około pół długiej) paczka mieszanki sałat 4 suszone pomidory z zalewy sok z połowy cytryny sól, pieprz garść startego sera Grana Padano Bekon lub szynkę podsmażamy na chrupko na łyżce oliwy. Na wytopionym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w kostkę bagietkę. Mieszankę sałat rozkładamy na talerzu. Na sałacie układamy osączone i pokrojone w paski suszone pomidory, chrupiący bekon i grzanki. Wszystko
Marder&Marder Manufacture