Zazwyczaj Studencki Wtorek wiązał się z jakimś mięsnym daniem. Dziś dla odmiany mam dla Was pyszną zupę z młodziutkiej marchewki. Jest bardzo aksamitna, a słony ser jest świetnym dodatkiem :) To NAJLEPSZA zupa krem jaką jadłam! ;) Składniki: 0,5kg marchwi 1 litr bulionu cebula 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki kminu pieprz, sól 2 łyżki śmietany 18% do zup i sosów pestki(...)dyni ser feta łyżka masła Bulion doprowadzamy do wrzenia z kilkoma listkami laurowymi i zielem angielskim. Cebulę i czosnek kroimy na mniejsze części i podsmażamy na maśle. Jak się zarumienią, dodajemy do bulionu. Marchewkę kroimy w kostkę, dodajemy do garnka i gotujemy, aż będzie miękka. Doprawiamy solą, pieprzem i kminem. Wyjmujemy listki i ziele. Do kubeczka wlewamy kilka
Czerwona Porzeczkarocznie. Moja pizza jest w wersji mini, a zamiast ciasta z mąki pszennej jest smaczne warzywo. Składniki 1 bakłażan 3 - 4 pieczarki 2 plastry szynki włoskiej tarta mozarella lub ser żółty sos pomidorowy sól ziołowa Bakłażana myjemy i kroimy w plastry o grubości 0,5 cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko solimy. Odstawiamy na kilka minut(...)cienkie plasterki. Szynkę włoską rwiemy na małe kawałki. Bakłażana wyjmujemy z piekarnika. Każdy plaster smarujemy sosem pomidorowym. Następnie nakładamy szynkę i pieczarki. Wszystkie plastry posypujemy tartą mozarellą lub serem żółtym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Pieczemy 12 - 15 minut aż ser się rozpuści i ładnie zrumieni. Bakłażan, zwany także oberżyną, to niskokaloryczne, bogate w błonnik warzywo. Zawiera potas
My Chcemy JeśćSKŁADNIKI: 100 g mixu sałat: szpinak, rukola, botwinka, batawska zielona, batawska czerwona 1/2 opakowania Arla Apetina® w plastrze 150 g - to ser solankowy typu śródziemnomorskiego o kremowej konsystencji i łagodnym słonym smaku. Produkt w praktycznym 150 g plastrze, łatwy do pokrojenia w kawałki lub kostki.Idealny składnik ciepłych i zimnych potraw. garść truskawek pokrojonych na ćwiartki garść prażonych płatków(...)oliwek, 2 łyżki octu jabłkowego, 1/2 łyżeczka nasion chilli, 1 łyżka miodu wielokwiatowego, 1 łyżeczka prażonych płatków czosnku) PRZYGOTOWANIE: Sałatę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Truskawki pokroić na ćwiartki, ser w kostkę. Na patelni uprażyć płatki migdałów. Na głębokim talerzu lub półmisku ułożyć sałatę, truskawki, ser, oprószyć migdałami. Polać sosem
ClauditteMissCookingselera konserwowego 1 duży słoik majonezu 1 papryka czerwona 1 mały jogurt 5 średnich ogórków konserwowych 6 jajek 1 duży por (zielona część) 2 średnie jabłka 20 dag żółtego sera szczypiorek pieprz, sól Jajka gotujemy, obieramy i następnie białka kroimy w drobną kostkę a żółtka ścieramy na tarce. Por kroimy drobno i posypujemy solą żeby zmiękł. Jabłka obieramy ze skórki(...)kroimy w kostkę. Majonez mieszamy z jogurtem. Ser ścieramy na tarce. Seler odsączamy z wody. Szczypiorek drobno kroimy. Ogórki konserwowe, paprykę kroimy w kostkę. Pokrzywę blanszujemy we wrzątku przez kilka sekund i odsączamy z wody. Wszystkie składniki warstwowo układamy w salaterce. Kolejno: groszek, seler, polewamy majonezem z jogurtem, potem dodajemy ogórki, paprykę, białka od jajek, por, polewamy majonezem
Bon Appetit Małgorzatydługich weekendach sałatki są wspaniałym urozmaiceniem jadłospisu i ogromną dawką witamin. Dzisiejsza propozycja nie będzie jednak zwyczajna. Zaprezentuję Wam przepis na chrupiącą sałatkę z gruszką, orzeźwiającą miętą, rukolą i serem śródziemnomorskim. Nietypowe połączenie smaków i aromatów sprawdziło się w 100%. Moi znajomi serwują już ją na swoich stołach, zwłaszcza na plenerowych spotkaniach. Ja osobiście proponuję tę sałatkę postawić(...)przy którym zasiądziecie wraz z Waszą drugą połówką. Możecie też po prostu przygotować ją dla siebie na relaksujący wieczór. Spróbujcie, zapraszam. ... jeśli tak jak ja kochacie smak gruszki, słonych serów i piękną zieleń rukoli, ta sałatka jest dla Was Składniki: 2 garście świeżej rukoli 1 soczysta gruszka (uwaga! nie powinna być zbyt dojrzała/miękka) 2 łyżki sera śródziemnomorskiego Apetina
Słodkie okruszkipierwsze jest to sernik o bardzo lekkiej konsystencji, z rodzaju lekkich serników - piankowych. Po drugie upieczony popołudniu znika a rano już go nie ma ... Składniki: 350 gram mielonego sera 4 jajka łyżka mąki ziemniaczanej cukier puder do posypania * 2 łyżki rodzynek łyżeczka cukru waniliowego lub łyżeczka aromatu waniliowego 4 łyżeczki cukru łyżeczka skórki otartej z pomarańczy(...)ilości podanej w przepisie otrzymamy średnio słodki sernik. Łasuchom proponuję zwiększyć ilość cukru. Wykonanie: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, na końcu ubijając dodać cukier/cukry. Ser połączyć z żółtkami, mąką ziemniaczaną i pozostałymi składnikami. Delikatnie połączyć z ubitymi białkami. Piec w wyłożonej pergaminem tortownicy o średnicy 16 cm w temperaturze 160 stopni około godziny. Po ostudzeniu posypać
Garniec Magaliewczorajszym grillu. ps. świetnie komponuje się z Cydrem Składniki na 4 porcje około 1 kg ziemniaków (zmieszałam bataty ze zwykłymi) 150 g nasion słonecznika 3 ząbki czosnku 150 g sera wegańskiego 50 g masła roślinnego przyprawy: pół łyżeczki soli, płaska łyżeczka pieprzu, łyżeczka gałki muszkatołowej Przygotowanie: słonecznik zalać wrzątkiem 1 cm ponad poziom ziaren. Ziemniaki obrać, pokroić w cieniutkie plasterki(...)razu użyć mleka zamiast się babrać ze słonecznikiem- reszki ze słonecznika zostawić, zrobi się z tego jakieś ciacha) Śmietanę doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dodać 1/3 startego sera i przepuszczone przez praskę ząbki czosnku. Ziemniaki odsączyć dokładnie z wody, osuszyć na ręczniku papierowym i wymieszać rękoma w dużej misce razem z sosem. Formę do zabiekania wysmarować 1/3 masła, wyłożyć
greenscarfbiałych szparagów sól cukier, i pół szklanki mleka olej do smażenia Sos: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1 szklanka wody 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18% 100 g sera Lazur lub innego z niebieską pleśnią 1 duża łyżka wyrazistego sera topionego sól i pieprz 3 posiekane gałązki natki pietruszki 1 łyżeczka posiekanego tymianku Filety umyć, oczyścić z błon, osuszyć(...)ugotować we wrzątku z dodatkiem mleka, cukru i soli. Przygotować sos. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, i mieszając, wlewać wodę. Mieszać aż sos będzie gładki, bez grudek. Wkruszyć ser pleśniowy i dobrze rozprowadzić w płynie. Wlać słodką śmietankę, dodać natkę pietruszki, tymianek i po zagotowaniu wyłączyć. Doprawić solą i pieprzem. Szparagi wyłożyć na talerze, na nich ułożyć mięso
Czerwień i błękitrozdrobnionego) szpinaku 1 duża śmietana 18% (330 g) 3-4 ząbki czosnku 400 g makaronu (u mnie wstążki, ale może być inny np. długi do spaghetti) 130 g żółtego sera 1 łyżka masła 3 łyżki oliwy przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie WYKONANIE Piersi z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, przełożyć do głębokiego talerza lub miski, polać oliwą i przyprawić solą(...)głębokiej patelni rozpuścić masło, dodać odmrożony szpinak, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i przyprawić solą i pieprzem. Smażyć jakiś czas żeby odparował nadmiar wody. Następnie dodać śmietanę i ser starty na tarce, wymieszać i zostawić na wolnym ogniu 5 minut. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju (ilość minut podana na opakowaniu). Gotowy odcedzić z wody. Do szpinaku
Passions hobbies lifekokosu. Polecam. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 2/3 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1/2 kg drobno zmielonego sera białego (u mnie wiaderkowe) 3-4 łyżki cukru 1/2 litra śmietany 30% 1 opakowanie śmietany śnieżki 2 galaretki cytrynowe 1-2 łyżki cukru pudru Kokos: 100 g wiórków kokosowych(...)mąki i proszek do pieczenia. Wyłożyć na blaszkę (36x24cm). Piec 30-40 minut w 180 st.C. Po wystudzeniu przekroić na 2 blaty. 2. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku. Ser utrzeć z cukrem kryształem, dodać połowę tężącej galaretki. Śmietanę ubić ze śnieżką, dodać cukier puder i na końcu pozostałą tężącą galaretkę. Ubitą pianę połączyć delikatnie z serem. 3. Kokos: Wszystkie
Kuchnia domowa Aniprzed stresującym spotkaniem czy ważnym wydarzeniem. Jaka ilość nabiału powoduje zaostrzenie trądziku? Tak naprawdę nie można tego jednoznacznie określić. U jednych będzie to szklanka mleka, u innych kawałek sera, a jeszcze inni mogą pochłaniać nabiał w hurtowych ilościach, bez żadnego wpływu na stan cery. Kwestia bardzo indywidualna, dlatego powtórzę po raz kolejny - trzeba dokładnie obserwować reakcję organizmu(...)diety? Najlepiej zacząć od samego mleka. Jeśli będziemy pewni, że to właśnie ono powoduje wysyp na naszej cerze, możemy stopniowo próbować wykluczać inne produkty - jogurty, kefiry, serki wiejskie, sery żółte. Niektórzy mogą spróbować też podejść do tematu bardziej restrykcyjnie i wyeliminować WSZYSTKO co zawiera białka mleka - pieczywo, pasztety, parówki, większość słodyczy (to przede wszystkim). Należy robić to bardzo
Powiedz dietom nieprzygotowałam 2 średniej wielkości pizze. Składniki dla 3-4 osób: spód na pizzę (przepis tutaj ) 1/2 pęczka zielonych szparagów 4 małe pomidory malinowe 100 g startego żółtego sera 50 g koziej rolady (lub sera pleśniowego) 2 surowe jajka zioła prowansalskie sól opcjonalnie sos czosnkowy Na samym początku przygotować spód na pizzę. Przepis znajdziecie tutaj . Następnie pomidory(...)pizzę podzielić na 2 części. Z każdej części uformować 2 koła. Następnie posmarować sosem pomidorowym (pomijając brzegi ciasta), ułożyć szparagi (środek ciasta należy pozostawić bez dodatków!) i posypać żółtym serem. Przygotowaną pizzę wstawić do piekarnika i piec przez 9 minut w 195°C. Gdy pizza będzie lekko podpieczona to na sam środek ciasta wbić 1 jajko, lekko
Ugotowaćlodową. Jest chrupiąca i świetnie smakuje skropiona oliwą z oliwek lub z dodatkiem pokruszonej fety. Zobaczcie także inne sałatki i surówki Chrupiąca sałatka z warzywna z szynką i serem Składniki: główka sałaty lodowej 2 pomidory malinowe 1 mały ogórek zielony 1 czerwona cebula 100 g dobrej jakości szynki w plasterkach 100 g sera gouda w plasterkach oliwa z oliwek(...)Przygotowanie: Sałata lodową rwiemy na kawałki i przekładamy do miski. Obrane pomidory kroimy w kostkę, ogórka ze skórą oraz cebulę w plasterki i dodajemy do sałaty lodowej. Szynkę oraz ser kroimy w paski i wrzucamy do pozostałych składników. Sałatę układamy na talerzu i skrapiamy oliwą
Moja smaczna kuchniaDzisiaj zapraszam risotto na risotto z brązowego okrągłego ryżu z dodatkiem młodych liści i łodyg buraków oraz salami. Risotto podałam z zielonymi szparagami i serem Lazur. Ryż dość długo się gotuje i jest mniej kleisty niż arborio. Jednak idealnie pasuje do pozostałych składników. Składniki: 1 szklanka brązowego okrągłego ryżu (np. Radix-bis) 150 g salami w kawałku 2 łyżki(...)oliwy 2 szklanki bulionu warzywnego 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina 1 szalotka 1 ząbek czosnku 2 młode buraki z nacią pół łyżeczki ziół prowansalskich 100 g sera Lazur kilka zielonych szparagów sól i pieprz do smaku W garnku z grubym lub najlepiej teflonowym dnem rozgrzać olej, dodać obraną, pokrojoną szalotkę i smażyć na małym ogniu ok. 2 minuty
Czerwień i błękitJest to sernik wykwintny, mało słodki, gdyż oprócz czekolady nie dodałam ani grama cukru więcej. Jeżeli jesteś słodziakiem, to dodaj do przepisu szklankę cukru pudru, podczas ubijania żółtek i sera. - 3 jajka - 900 g sera mielonego na twaróg - 2 łyżki żelatyny - 100 g czekolady gorzkiej - 100 g czekolady mlecznej - pół szklanki mleka - szklanka malin świeżych lub mrożonych - 1 galaretka malinowa(...)Połowę mleka rozpuszczamy z czekoladą w garnku na małym ogniu lub w kąpieli wodnej. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Gdy ostygnie dolewamy resztę mleka. Żółtka ucieramy na puszysto, dodajemy ser twarogowy, czekoladę i żelatynę. Wszystko miksujemy. Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli i dodajemy do czekoladowej masy . Gotową masę wylewamy do tortownicy 24-26 cm. Wstawiamy do lodówki
Pasje Jolki