ser - 16500 przepisów (strona:291/1100)

Aromatyczna zapiekanka z klopsikami 184

smażenia, a więc nie może być extra virgin!) lub oleju 1 łyżeczka białego octu balsamicznego 1 płaska łyżeczka cukru sól, pieprz czarny z młynka 15 dag wyrazistego żółtego sera Kartofle ugotowałam w mundurkach, obrałam, każdego przekroiłam na pół, przełożyłam do miski, zalałam marynatą sporządzoną z tymianku, rozmarynu, łyżeczki octu, płaskiej łyżeczki soli i 2-ch łyżek oliwy. Dokładnie wymieszałam, odstawiłam(...)pomocą pędzelka. Włożyłam do piekarnika nagrzanego do 200°C (bez termoobiegu), zapiekałam ok. 15-20 minut, aż podpiekły się cząstki cebuli, a pomidory lekko się pomarszczyły. Wtedy wyjęłam, posypałam serem i zapiekałam kolejne 10-15 minut aż ser się dokładnie roztopił, ale nie podpiekł.       Ja podałam z surówką z kapusty pekińskiej z sosem koperkowo-czosnkowym. Wypróbujcie

Kuchnia Prezydentowej
Grzanki Prezydenckie 140

zdaniem niezwykle do Grzanek Prezydenckich pasuje. Są oczywiście przeróżne wersje moich prezydenckich grzanek, ostatnio zachwycam się takimi a la bruschetta - z pomidorami, czosnkiem, cebulą i mozzarellą lub innym serem, na który akurat mamy ochotę. Jak następnym razem Prezydent będzie mi robił grzanki, poproszę o takie ze szpinakiem, bo mogłabym je jeść tonami, żeby chociaż pokazać Wam, jak wyglądają, bo przecież(...)ciabattę na kromeczki 7-8 mm. Smarujemy lekko masłem, kładziemy po dużym, cienkim półplasterku czerwonej cebuli, na to nakładamy po 1-2 łyżki przyprawionych pomidorów, kładziemy po kilka kostek sera na każdą grzankę. Nie mieszamy serów na jednej grzance, tylko połowę grzanek robimy z cheddarem, a połowę z mozzarellą. Oliwki kroimy na plasterki lub półplasterki, dekorujemy grzanki. Posypujemy pieprzem, oregano

Kuchnia Prezydentowej
Pasta pomidorowo - paprykowa 202

Taką pastę często robiła nam mama na śniadanie. ;) Dobrze pamiętam jej smak; nie do końca rozdrobniony ser, leciutki smak masła i pomidorów. Bardzo lubiłam takie śniadania. Uwielbienie do past kanapkowych zawdzięczam bez wątpienia tej paście. Pasuje doskonale do każdego pieczywa, także z chrupiącymi, ciepłymi tostami. I można ją przygotować dosłownie w 5 minut, choć oczywiście jak wszystkie pasty do chleba(...)płaska łyżeczka cukru 2-3łyżki siekanej natki pietruszki sól, pieprz, ostra papryka do smaku i wg uznania W misce połączyć za pomocą widelca lub robota (na niskich obrotach!) sery, cebulę, śmietanę, przecier pomidorowy i pastę, krótko wyrabiać - powinny zostać wyraźne grudki sera! Dodać przyprawy i natkę, jeszcze raz dokładnie wymieszać. Można jeść od razu, ale lepiej zrobić pastę kilka

Kuchnia Prezydentowej
"Caprese" z buraka i białego oscypka 142

się oderwać, dopóki nie pochłonęłam całego! ;) A przy tym tak ślicznie wygląda... ;) Składniki: 1 burak ugotowany lub upieczony 1/2 białego (niewędzonego) oscypka ( można zastąpić twardą fetą lub innym owczym serem) 50 ml ciemnego octu balsamicznego 1/2 łyżeczki cukru duża szczypta pieprzu, majeranku i ziół prowansalskich sól do smaku (ja dałam bardzo niewiele, ponieważ ser był dość słony) skórka otarta(...)balsamiczny do dekoracji 1 . Zrobić sos: wymieszać w kubeczku ocet winny, cukier, sól i zioła aż do rozpuszczenia, potem połączyć z oliwą. 2 . Buraka obrać, pociąć na cienkie plastry, ser także pociąć na plastry tej samej grubości. Ułożyć na przemian na talerzu w okrąg, polać sosem, odstawić na 10 minut. Posypać skórką cytrynową i udekorować kremowym sosem balsamicznym i koperkiem

Kuchnia Prezydentowej
Zupa pomidorowa zapiekana z tortellini cytrynowo-szpinakowymi 122

oliwek woda o temperaturze 40-50°C Farsz: 125 g mrożonego szpinaku 4 ząbki czosnku (lub 2 jeśli są duże) 2 łyżki soku z cytryny 1 duża łyżka sera riccotta biały pieprz i sól do smaku 1 łyżka masła 1 . Szpinak rozmrozić, czosnek grubo posiekać i zeszklić na łyżce masła, dołożyć szpinak, posolić, popieprzyć i smażyć krótko (ok. 2 minuty(...)kawałek pora (jasna część) 100 ml białego wytrawnego wina 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki 1 pełna łyżka mąki sól, pieprz trochę paseczków skórki cytrynowej do dekoracji pieprz cytrynowy starty ser żółty 1. Bulion zagotować, dodać warzywa pokrojone w drobną kostkę, ugotować do miękkości, wlać wino i koncentrat, zagotować, zdjąć z ognia i bardzo krótko zmiksować, pozostawiając kawałki warzyw. Postawić ponownie

Kuchnia Prezydentowej
Risotto z indykiem, szparagami i szafranem 144

smaku. Jedyne, co poprawię następnym razem to ilość;  zrobiłam wczoraj zdecydowanie za mało! :)                    Przepis zgłoszony do kategorii "Vivat ser!" w konkursie Neoflamu. Składniki: 50 g piersi indyczej pokrojonej w małą kostkę (marynata do mięsa - 2 łyżeczki otartej skórki z cytryny, sól, pieprz cytrynowy) 3 łyżki oliwy 120 g ryżu(...)bulionu drobiowego lub warzywnego 125 ml białego wytrawnego wina 1 cebula 6 świeżych białych szparagów duża szczypta szafranu  2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz czarny 70 g sera brie (powinien być świeży i miękki) 1. Mięso zamarynować najlepiej kilka godzin wcześniej. Szparagi przegiąć trzymając za przeciwległe końce, aż pękną (powinny pęknąć na pół, nieco bliżej nasady. Obrać

Kuchnia Prezydentowej
Conchiglione z kurczakiem, zieloną papryką i oliwkami 157

razu pójść, kupić i zrobić. Szkoda, bo omijało mnie bardzo smaczne, wyjątkowe danie.  Wyjątkowe, bo muszle makaronowe można nadziewać chyba wszystkim, co macie w lodówce, nie potrzebujecie nawet sera - tworzycie farsz z czego tylko chcecie a składniki wymieszać możecie z gęstą śmietaną lub jajkiem.  Te ze zdjęć to pierwsze, jakie zrobiłam. Zapamiętam właśnie ich smak na długo, może(...)łyżki serka mascarpone lub ricotty lub twarożku śmietankowego 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki suszonej bazylii czarny i ziołowy pieprz, sól do smaku masło do wysmarowania formy dowolny ser do posypania - u mnie żółty gouda 1 łyżeczka oregano 1. Mięso pokroić w małą kostkę, oprószyć solą i pieprzem oraz pieprzem ziołowym. Podsmażyć krótko na 2 łyżkach oliwy, zdjąć z patelni

Kuchnia Prezydentowej
Risotto pomarańczowe z dynią i rozmarynem 124

bulionu jarzynowego  skórka otarta z jednej niedużej pomarańczy na tarce do ziemniaków lub na bardzo drobnych oczkach 2 łyżki igieł rozmarynu, posiekanych dość grubo 50 g sera peccorino lub parmezanu ( u mnie Bacchus Cabernet - ser leżakujący w czerwonym winie) sól, pieprz do smaku 1.  Na dużej patelni o grubym dnie rozgrzewamy oliwę, przesmażamy porę i dynię(...)Czynności powtarzamy, aż pozostanie ostatnia porcja bulionu.  3. Wtedy dodajemy rozmaryn, skórkę pomarańczową i resztę bulionu, kiedy płyn wyparuje do połowy, do patelni kruszymy lub łamiemy na drobno ser, mieszamy do uzyskania kremowej konsystencji. Próbujemy i solimy, jeśli trzeba, dodajemy odrobinę czarnego pieprzu. Podajemy gorące, choć na zimno też jest bardzo smaczne

Kuchnia Prezydentowej
Risotto z grzybami i koprem włoskim 162

daniem! Ale jak mówią - zrób sam nielubiane danie, a stanie się Twoim ulubionym. ;)  Tak się zastanawiam, czy może stanie się to u mnie również z ozorami, flaczkami i serem kozim...? W takim razie na początek rozejrzę się za kozą... Składniki (na 3 małe porcje lub 2 duże): 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia 1 duża posiekana cebula(...)białego wytrawnego lub półwytrawnego 400 ml gorącego bulionu warzywnego 2 płaskie łyżki startej skórki cytrynowej duża szczypta cukru szczypta suszonego estragonu szczypta soli szczypta białego pieprzu 45-50 g sera brie, camemberta lub innego miękkiego z białą pleśnią, najlepiej o lekko grzybowym aromacie, porwanego na mniejsze kawałki lub pokrojonego w grubą kostkę UWAGA: Przez cały czas przygotowywania risotta nie przestajemy

Kuchnia Prezydentowej
Tortilki ziemniaczane z boczkiem i pieczarkami 380

elPozo, Kaminiarz, itp.) 12-14 małych pieczarek 1/2 pęczka szczypiorku, pokrojonego na grube krążki kila gałązek świeżego, posiekanego tymianku lub 2 rozmarynu 4 duże jajka (rozbełtane) 60 g startego sera górskiego , rolady ustrzyckiej lub dowolnego sera żółtego albo delikatnego wędzonego morska sól, świeżo zmielony pieprz do smaku 1 łyżka masła 1. Pieczarki kroimy na grube plastry, na patelni rozpuszczamy masło(...)solą, pieprzem i posiekanym tymiankiem lub rozmarynem, polewamy ziemniaki całą jajeczną mieszaniną - każdą tortilkę osobno, po łyżce. Wstawiamy od razu do piekarnika, zapiekamy przez 10-15 minut, posypujemy serem, zapiekamy dalsze 5 minut. 5. Podajemy gorące, jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa czy ryby. Według mnie najlepiej smakują z sosem zaziki, ale możemy podać z czym lubimy - pasuje

Kuchnia Prezydentowej
Muszle makaronowe z nadzieniem jajecznym (Conchiglione a'la tortilla) 196

pokrojona w grubą kostkę duża garść świeżego szpinaku 100 - 120 g chorizo pokrojonej w średniej grubości plasterki 1 papryczka chili czerwona 2 ząbki czosnku, posiekane 2 łyżki startego żółtego sera; np.: edam lub gouda pieprz czarny, sól do smaku duża szczypta gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki oregano 3 łyżki siekanej natki pietruszki 50 - 80 g tartego parmezanu(...)składniki zmiksować na gładki sos, doprawić w razie potrzeby, odstawić na 10-15 minut.    1. Jajka wbić do wysokiego naczynia lub miski, rozbełtać ze śmietaną, dodać starty ser (oprócz parmezanu), chili i przyprawy, lekko osolić. 2. Plasterki chorizo położyć na rozgrzanej patelni i prażyć bez tłuszczu na średnim ogniu ok. 2 minut z każdej strony, aż wytopi się

Kuchnia Prezydentowej
Serek homogenizowany 178

400g sera białego chudego 1 cukier waniliowy duza porcja 2 łyżki cukru białego  odrobine mleka  Ser wrzucami do blendera i miksujemy  Do sera dodajemy cukier waniliowy i cukier biały  Wszystko razem miksujemy, w trakcie dodajemy mleko  Wyłączamy blender kiedy sama jest gładka i możemy nakładać na salaterki  Smacznego

Klaudynkowa kuchnia
Pęczak z burakami i serem kozim 180

nadmiaru kaszy ugotowanej do obiadu. Smakuje wybornie jako danie solo lub jako dodatek do pieczonego mięsa. Inspiracja: Kuchnia na wzgórzu Składniki na 2 porcje: 200g suchego pęczaku 100 g sera koziego (możecie zastąpić ricottą) 2 ugotowane buraki ( w lidlu możecie kupić już ugotowane) Sól Pieprz Sok z cytryny Przygotowanie: Pęczak ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Buraki zetrzeć(...)tarce na średnich (ewentualnie grubych) oczkach. Połączyć z kaszą. Podgrzać.  Dodać ser, odrobinę soli, pieprzu i sok z cytryny do smaku. Mieszać do czasu rozpuszczenia sera. Smacznego Anulla

Fabryka pomysłów
Ślimaczki z ciasta francuskiego z pesto i pieczarkami 158

Prosta ale smaczna przystawka z ciasta francuskiego z nadzieniem z pesto, pieczarek i cebuli, z dodatkiem oliwek i żółtego sera. Ślimaczki smakują na zimno, ale najlepsze są ciepłe. Można je przygotować nawet dzień wcześniej, a upiec kiedy gości siedzą już przy stole. Przepis można modyfikować podobnie jak pizzę, dodając ulubione składniki. Nie może jednak być ich zbyt wiele(...)około 18 sztuk. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 10 pieczarek ½ cebuli 2 łyżeczki pesto (najlepiej czerwonego) 1 łyżka przecieru pomidorowego 6 oliwek pokrojonych w krążki 2 plastry żółtego sera pokrojonego w paseczki 1 jajko 2 łyżki oleju do smażenia pieprz, słodka papryka, ewentualnie sól listki młodej bazylii i oregano do dekoracji Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach

Trzeci talerz
Bakłażan zapiekany ze smażoną cebulką, pomidorami i serem feta 180

Kolejny z przepisów mojej mamy na pyszny obiad dla jaroszy i mięsożerców. Świetne połączenie bakłażana z serem feta i podsmażoną cebulka z pomidorami.  Składniki  (2 porcje obiadowe lub 4 przystawki) : 2 bakłażany 1/2 kostki sera feta 3 ząbki czosnku 4 cebule 1 pomidor 1/2 chilli bez pestek 1 płaska łyżeczka cukru sól, pieprz, bazylia i tymianek(...)pieprzem i cukrem - blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową i ułożyć na niej bakłażany - na bakłażanach rozłożyć masę cebulową, na niej położyć pokrojony w kostkę ser feta i posypać ziołami - piec 15-20 minut w 200 stopniach  SMACZNEGO! Zobacz tez przepis na  Frytki z cukinii z sosem czosnkowym  <klik> Zobacz

Pora na pora i pomidora

Proponowane wyszukiwania