dowolnej jego postaci. Postanowiłam urozmaicić smak szpinaku dodatkiem pieczonej piersi kurczaka. Idealne na obiad :) Składniki: Dwie duże piersi z kurczaka ok 400g szpinaku (może być mrożony) opakowanie sera feta pomidor płat ciasta francuskiego sól, pieprz, papryka ostra 3 ząbki czosnku oliwa bazylia, oregano Przygotowanie: Czosnek obieramy i kroimy drobno. Na patelni rozgrzewamy oliwę, na którą wrzucamy czosnek (nie może(...)się przypalić). Dodajemy szpinak i chwilę dusimy. Pomidor myjemy i kroimy w kosteczkę, po czym dorzucamy do szpinaku. Przyprawiamy pieprzem i dodajemy połamany ser feta (nie musimy solić, ponieważ ser jest słony). Piersi z kurczaka myjemy. Jedną część delikatnie smarujemy oliwą i bazylią z oregano oraz solą. Kładziemy tą częścią kurczaka na ciasto francuskie. Na niedoprawioną część kurczaka wykładamy przygotowany
ChilliJemyróżnicę w smaku :) Składniki: Na naleśniki: ok 2,5 szklanki mleka ok szklanki wody 2 jajka ok 3 -4 łyżek cukru szczypta soli mąka łyżka oleju Masa serowa: kostka sera półtłustego cukier do smaku ok 2łyżeczek cynamonu Mus: ok 20dag truskawek cukier waniliowy 2 łyżki cukru Przygotowanie: Jajka zmiksować z cukrem. Dodawać na przemian mleko, mąkę i wodę. Miksować(...)wkładamy do blendera (jeżeli go nie posiadamy, to kiedyś z Mężem ugniataliśmy truskawki widelcem i były z grudkami, ale bardzo smaczne). Dodajemy cukier i cukier waniliowy i blendujemy. Ser wykładamy do miseczki, dodajemy cukier i cynamon i dokładnie mieszamy, aby powstała jednolita masa. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni, smarujemy serem i polewamy musem. Pychota
ChilliJemyFajna na przekąskę :) Słodki smak owoców przełamuje gorzkawa rukola :) Pycha :) Składniki: kiść białych winogron jedna nektarynka jedna gruszka kilka liści rukoli ok 100g sera pleśniowego (mój camembert z ziołami) pieprz sos vinegret (przepis ---> TUTAJ ) Przygotowanie: Rukolę wykładamy na talerz. Gruszkę kroimy w plasterki, winogrona przekrajamy na pół, a brzoskwinie i ser pleśniowy w kwadraty. Owoce i ser wykładamy
ChilliJemypostaci z pewnością zostanie jego fanem :) Bardzo sycące i smakuje równie dobrze kolejnego dnia. Zapraszam :) Składniki farsz: 50dag szpinaku mrożonego pół kilo piersi z kurczaka 3 ząbki czosnku opakowanie sera feta sól, pieprz Składniki sos: puszka pomidorów w puszce krojonych bez skórki 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego szczypta cukru pół szklanki wody sól, pieprz cebula ( może być bez) oregano, bazylia, papryka(...)rozgrzaną patelnię. Chwilę podsmażyć i dodać do niego pokrojonego w kostkę kurczaka. Kiedy kurczak będzie podsmażony dodać szpinak i dusić razem do odparowania wody. Na koniec dodać rozdrobniony ser feta i doprawić do smaku (UWAGA - ser feta jest dość słony, więc przed doprawieniem warto sprawdzić, czy farsz wymaga solenia). Puszkę pomidorów przelewamy do rondelka i podgrzewamy. Dodajemy koncentrat pomidorowy
ChilliJemygotowaniem przygotować w góra 30 minut. Sezon na cukinię czas zacząć :) Składniki: 2 średnie cukinie 400ml śmietany 18% 3 ząbki czosnku opakowanie serka topionego 100g 2 łyżki natki pietruszki ser żółty do posypania sól, pieprz dodatkowo - pomidory, ogórek, miks sałat i oliwa do podania Przygotowanie: Cukinię obrać, przekroić wzdłuż na 4 części i kroić drobniutko każdą tę część wzdłuż(...)gotować ok 5 minut. Czosnek obrać i drobno posiekać. Wrzucić na rozgrzaną na patelni oliwę ( przypilnować, aby się nie zarumienił). Wlać śmietanę na patelnię i mieszać do zagotowania. Ser włożyć dodać do śmietany i mieszać do rozpuszczenia. Wrzucić posiekaną natkę pietruszki i doprawić sola i pieprzem (uwaga po odstawieniu na kilka minut sos zgęstnieje). Cukiniowe spaghetti wyłożyć na talerz, polać
ChilliJemysmaku fety i specyfiki oliwek (wiem, że w większości przepisów są one czarne, ale zielone jak dla mnie mają intensywniejszy smak). Bardzo fajnie smakuje z grzankami :) Składniki: kostka sera typu feta, pół sałaty lodowej, 2 pomidory, zielony świeży ogórek, duża czerwona cebula (lub 2 mniejsze) ok 20 oliwek (mogą być również czarne wg uznania) czerwona papryka ok 5 łyżek(...)wymieszać z sokiem z cytryny i oregano i odstawić. Paprykę pokroić w paski, pomidory w ósemki, a ogórki w plastry. Cebulkę przekrajać w piórka i odrobinę posolić do "zsikania". Ser feta delikatnie wyjąć z opakowania i pokroić w kosteczkę. Oliwki przepołowić. Do miski wrzucić porwaną sałatę i przygotowane wcześniej warzywa oraz ser. Polać przygotowanym sosem i przypruszyć delikatnie świeżo zmielonym
ChilliJemyczęsto wracam do tego połączenia...zwłaszcza na kruchym spodzie :) Składniki: 250 g mąki 150 g masła szczypta soli jajko 300ml śmietany 18% 6-8 ząbków czosnku 40dag sera żółtego 4 pomidory 8 plastrów salami (u mnie pieprzowe) jajko+żółtko puszka pomidorów sól, pieprz papryka słodka i ostra, zioła prowansalskie, bazylia Przygotowanie: Mąkę przesiać do miski i uformować(...)folię z fasolą i piec kolejne 10minut. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Śmietanę mieszamy z jajkiem i żółtkiem. Dodajemy do niej czosnek wyciśnięty przez praskę i wsypujemy część startego żółtego sera. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryka oraz bazylią i ziołami prowansalskimi. Pomidory kroimy w plastry. Pomidory z puszki blendujemy i przyprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Sos pomidorowy wykładamy na przestudzoną tartę. Układamy
ChilliJemylubujących się w smaku majonezu proponuje ją po prostu zastąpić :) Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo pół papryki 3 plasterki szynki natka pietruszki pół cebuli łyżka śmietany 10dag żółtego sera świeżo zmielony pieprz Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Obieramy ze skorupek i przecinamy na pół. Drelujemy je z żółtek, które wrzucamy do miski. Drobimy je widelcem. Szynkę, cebulę oraz paprykę(...)kroimy w drobną kosteczkę. Cebule lekko solimy. Ser żółty ścieramy na drobnych oczkach tarki. Natkę pietruszki siekamy i razem z serem, wędlinę i warzywami wrzucamy do miseczki z żółtkiem. Dodajemy łyżkę śmietany i mieszamy. Część natki pozostawiamy do opruszenia nią jajek. Tak przygotowany farsz wkładamy do wydrążonych jajek i posypujemy pieprzem oraz pietruszką. Pycha
ChilliJemyCoś do pochrupania :) Dzisiejsza propozycja to miszmasz smaków: słodki -kwaśny - delikatny. Spróbujcie :) Składniki: gruszka, garść rukoli 10 czarnych oliwek opakowanie sera pleśniowego naturalnego 2 łyżki octu balsamicznego łyżka miodu pieprz Przygotowanie: Umytą rukolę wykładamy na talerz. Gruszkę obieramy, przekrajamy na pół i kroimy połówki w plasterki. Oliwki kroimy na pół a ser pleśniowy w ósemki. Ser, oliwki oraz gruszkę
ChilliJemypachnących obwarzanków... Jakiś przepis na te pyszności z pewnością się u mnie pojawi, ale dziś chciałabym Wam przedstawić coś lekkiego do piątkowej porannej bułeczki :) Składniki: 250g półtłustego lub chudego sera białego łyżka śmietany 12% 5 niedużych rzodkiewek pęczek szczypiorku sól, pieprz Przygotowanie: Szczypiorek i rzodkiewkę myjemy. Ser przekładamy do miseczki i rozdrabniamy. Szczypior drobno siekamy i lekko solimy. Rzodkiewkę przekrajamy(...)pół i kroimy w cienkie plastry. Warzywa dodajemy do sera. Mieszamy. Dokładamy śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem i ponownie dokładnie mieszamy. Ja lubię jeść na świeżej bułeczce lub po prostu prosto do buzi :) Smacznego
ChilliJemyAlmette z czosnkiem niedźwiedzim. 3 litry wywaru z kurczaka 2 główki czosnku 3 kromki chleba 3 średnie ziemnaki 1 opakowanie serka Almette z czosnkiem niedźwiedzim 1 surowe jajko twardy ser żółty tłuszcz do smażenia przyprawa uniwersalna do zup natka pietruszki Czosnek przeciskamy przez praskę i zezłacamy na niewielkiej ilości oleju. W wywarze kurczaka, doprawionym przyprawą uniwersalną, gotujemy do miękkości pokrojone(...)płyn z puszystą zaprawą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z kromek chleba odkrajamy skórki, po czym kroimy je w małą kostkę i podsmażamy na masełku na złoty kolor. Ser tarkujemy na dużych oczkach. Zupę z grzankami podajemy gorącą, posypaną serem oraz posiekaną natką pietruszki. Mniam
Kuchenna KontrrewolucyaDziwne pomysły przychodzą do głowy, kiedy szkoda, by oscypek się zmarnował. Osobiście nie przepadam za kanapkami z serem, więc wymyśliłam coś o wieeele smaczniejszego, choć może nieco bardziej czasochłonnego. (dla dwóch osób) 1 podwójna pierś kurczaka 1 wędzony oscypek po łyżce stołowej: miodu, oleju, posiekanego cząbru, pietruszki, rozmarynu (zioła mogą być suszone) półtorej łyżeczki soli i pieprzu folia(...)calą noc, im dłużej w marynacie, tym smakuje lepiej ;) ). Po leżakowaniu, w rozbitą pierś wkładamy odpowiedni do długości plastra, a grubości około 2 centymetrów, kawałek oscypka. Najpierw dokładnie zawijamy ser w mięsie, a następnie całość w folię aluminiową. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez pół godziny. W zależności od piekarnika, czas ten może się wydłużyć lub skrócić, jednak ser powinien
Kuchenna Kontrrewolucyawodą (pół na pół) 20g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru farsz: passata pomidorowa zioła włoskie 1 ząbek czosnku ok. 200g świeżych pieczarek 1 czerwona papryka ok. 80g żółtego sera 1 spora czerwona cebula masło klarowane Do miski przesiewamy mąkę pszenną poznańską. Dodajemy do niej mąkę pełnoziarnistą, której przesiewać nie trzeba. Do drugiej miseczki wkruszamy drożdże. Zasypujemy(...)nich przeciśnięty przez praskę czosnek. Pieczarki kroimy na połowy, po czym na ćwiartki. Podsmażamy je lekko na maśle z każdej strony. Paprykę kroimy w cienkie, krótkie paski lub kostkę. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w cienkie piórka. Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 4 w miarę równe części. Każdą z nich rozwałkowujemy na dość cienki placek
Kuchenna Kontrrewolucyamnie barilla, nie rozgotuje się) makaron muszelki puszka zielonego groszku konserwowego 1 opakowanie (500g) mrożonego szpinaku 1 mała śmietana (kwaśna 18%) kilka cienkich plasterków wędzonego boczku kilka plasterków sera tostowego lub serek topiony w tubce 4 ząbki czosnku szczypta bazylii suszonej sól oraz papryczka chilli do smaku zielony i czarny barwnik spożywczy Parówki pozbawiamy folii, jeśli w takowej zostały zakupione(...)woda w sporej mierze wyparuje. Na patelni podsmażamy lekko boczek, po czym dodajemy do niego odparowany szpinak. Przyprawiamy go przeciśniętym przez praskę czosnkiem, bazylią oraz chilli i solą. Dodajemy ser oraz śmietanę i wszystko dobrze mieszamy do momentu, aż ser się rozpuści. Na talerz wykładamy kolejno: glony (szpinak) i dzieci Cthulhu (makaron z parówkami), a całość posypujemy mrocznymi muszlami zagłady
Kuchenna Kontrrewolucyapotrawy. Tutaj, robi to niezastąpiony koncentrat pomidorowy pudliszki i... "tajemnicza" przyprawa... :) 0,5kg świeżego schabu wieprzowego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku polskiego 50g koncentratu pomidorowego pudliszki 100g żółtego sera 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka rozdrobnionego kuminu rzymskiego 2 pełne kubki bulionu drobiowo-warzywnego (może być z kostki/esencji) kilka plasterków chudego boczku pęczek pietruszki(...)oraz pieprzem i odstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinę. Po tym czasie mięso wyjmujemy z lodówki i pozwalamy mu nabrać temperatury pokojowej. Tworzymy roladki. Na plasterku mięsa układamy plasterek sera ulubionej grubości oraz boczek. Całość zawijamy ścisło i odkładamy na bok, zwinięciem do dołu. Postępujmy tak ze wszystkimi plastrami. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju rzepakowego i podsmażamy
Kuchenna Kontrrewolucya