piec dla tych, którzy mają zepsuty piekarnik Składniki na spód: łyżeczka kakao 100g masła 80g płatków kukurydzianych 50g płatków migdałowych 150g czekolady mlecznej Składniki na masę serową: 500g sera mascarpone 500g sera na sernik (3 krotnie zmielonego) 3 banany 250g śmietany kremówki 9 łyżeczek żelatyny sok z połowy cytryny opakowanie cukru waniliowego (16g) 110g cukru Składniki na owocowy(...)masłem. Płatki migdałowe i kukurydziane połącz razem w miseczce. Wlej do nich roztopione wcześniej masło z czekoladą. Wymieszaj, a następnie wyłóż tę masą tortownicę. Wykonanie masy serowej: Zmiksuj razem ser i serek mascarpone dodając cukier kryształ i cukier waniliowy. Banany zmiksuj, a następnie skrop sokiem z cytryny. Połącz banany z masą serową. Rozpuść żelatynę w 100ml ciepłej wody. Dodaj
Mania Wypiekaniatutaj ). Jeśli jednak szukasz pomysłu na danie ze świeżymi truskawkami w formie nieco mniej słodkiej to polecam przepis kulinarny na dietetyczną salatkę ze świeżymi truskawkami i serem. Nie przegap kolejnych wpisów, kliknij Lubię To na Facebook'u Tutaj . Składniki na 6 porcji sałatki: 1 średnia sałata, sok z 1/2 cytryny, sól himalajska(...)łyżeczka oliwy z oliwek, 15 dag twarogu koziego (może być inny ser), 1 pęczek szczypiorku, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka nasion czarnuszki ( sprawdź tutaj ), 20 dag świeżych truskawek. Opłukaną sałatę osuszyć, rwać w palcach na mniejsze kawałki, ułożyć w dużej misce, oprószyć solą, skropić sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Drobno
IzaGotujeznajdziecie tutaj: Pyszne pszenne bułeczki domowe Składniki - mięso mielone wieprzowo-wołowe - 1 jajko - pieprz cytrynowy - zioła prowansalskie - zestaw do burgerów lekue my burger/ garneczki.pl - pęczek świeżego szczypiorku - pomidor - ser żółty - rukola - cebula - sałata - sól W dużej misce mieszamy mięso, jajko, łyżeczkę ziół prowansalskich. Dodajemy szczyptę pieprzu cytrynowego. Gotową masę nakładamy na łyżeczkę i korzystając z zestawu Lekue formujemy mięso(...)małe i duże burgery. Zestaw jest sprytne przemyślany, poszczególne elementy z jednej strony służą do modelowania mięsa z drugiej zaś pozwalają wykreować dziurkę, do której możemy włożyć dodatki: kawałek sera żółtego, suszone owoce lub warzywa. Po uformowaniu kotletów podsmażamy je na patelni na oleju, z każdej ze stron. Gotowe mięso wkładamy do bułki wraz z warzywami oraz serem żółtym
upichconaSzybkie, ciepłe, tanie......na śniadanie a w wykonaniu Jędrusia smakuje najlepiej. Składniki na 4 tosty : -8 kromek tostowego pieczywa -8 plastrów żółtego sera -4 plastry wędliny -4-6 średnich pieczarek -odrobina oleju i masła -szczypta soli Na każdej kromce pieczywa układamy plastry sera a na czterech plastry wędliny. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Na odrobinie oleju(...)masła podsmażamy pieczarki przyprawione szczyptą soli. Na wędlinie układamy podsmażone pieczarki. Przykrywamy kromkami z serem i układamy w tosterze. W zależności od tostera zapiekamy przez 3-6 minut. Tosty gotowe. Smacznego
Maminek kulinarnysmażenia, a więc nie może być extra virgin!) lub oleju 1 łyżeczka białego octu balsamicznego 1 płaska łyżeczka cukru sól, pieprz czarny z młynka 15 dag wyrazistego żółtego sera Kartofle ugotowałam w mundurkach, obrałam, każdego przekroiłam na pół, przełożyłam do miski, zalałam marynatą sporządzoną z tymianku, rozmarynu, łyżeczki octu, płaskiej łyżeczki soli i 2-ch łyżek oliwy. Dokładnie wymieszałam, odstawiłam(...)pomocą pędzelka. Włożyłam do piekarnika nagrzanego do 200°C (bez termoobiegu), zapiekałam ok. 15-20 minut, aż podpiekły się cząstki cebuli, a pomidory lekko się pomarszczyły. Wtedy wyjęłam, posypałam serem i zapiekałam kolejne 10-15 minut aż ser się dokładnie roztopił, ale nie podpiekł. Ja podałam z surówką z kapusty pekińskiej z sosem koperkowo-czosnkowym. Wypróbujcie
Kuchnia Prezydentowejzdaniem niezwykle do Grzanek Prezydenckich pasuje. Są oczywiście przeróżne wersje moich prezydenckich grzanek, ostatnio zachwycam się takimi a la bruschetta - z pomidorami, czosnkiem, cebulą i mozzarellą lub innym serem, na który akurat mamy ochotę. Jak następnym razem Prezydent będzie mi robił grzanki, poproszę o takie ze szpinakiem, bo mogłabym je jeść tonami, żeby chociaż pokazać Wam, jak wyglądają, bo przecież(...)ciabattę na kromeczki 7-8 mm. Smarujemy lekko masłem, kładziemy po dużym, cienkim półplasterku czerwonej cebuli, na to nakładamy po 1-2 łyżki przyprawionych pomidorów, kładziemy po kilka kostek sera na każdą grzankę. Nie mieszamy serów na jednej grzance, tylko połowę grzanek robimy z cheddarem, a połowę z mozzarellą. Oliwki kroimy na plasterki lub półplasterki, dekorujemy grzanki. Posypujemy pieprzem, oregano
Kuchnia PrezydentowejTaką pastę często robiła nam mama na śniadanie. ;) Dobrze pamiętam jej smak; nie do końca rozdrobniony ser, leciutki smak masła i pomidorów. Bardzo lubiłam takie śniadania. Uwielbienie do past kanapkowych zawdzięczam bez wątpienia tej paście. Pasuje doskonale do każdego pieczywa, także z chrupiącymi, ciepłymi tostami. I można ją przygotować dosłownie w 5 minut, choć oczywiście jak wszystkie pasty do chleba(...)płaska łyżeczka cukru 2-3łyżki siekanej natki pietruszki sól, pieprz, ostra papryka do smaku i wg uznania W misce połączyć za pomocą widelca lub robota (na niskich obrotach!) sery, cebulę, śmietanę, przecier pomidorowy i pastę, krótko wyrabiać - powinny zostać wyraźne grudki sera! Dodać przyprawy i natkę, jeszcze raz dokładnie wymieszać. Można jeść od razu, ale lepiej zrobić pastę kilka
Kuchnia Prezydentowejsię oderwać, dopóki nie pochłonęłam całego! ;) A przy tym tak ślicznie wygląda... ;) Składniki: 1 burak ugotowany lub upieczony 1/2 białego (niewędzonego) oscypka ( można zastąpić twardą fetą lub innym owczym serem) 50 ml ciemnego octu balsamicznego 1/2 łyżeczki cukru duża szczypta pieprzu, majeranku i ziół prowansalskich sól do smaku (ja dałam bardzo niewiele, ponieważ ser był dość słony) skórka otarta(...)balsamiczny do dekoracji 1 . Zrobić sos: wymieszać w kubeczku ocet winny, cukier, sól i zioła aż do rozpuszczenia, potem połączyć z oliwą. 2 . Buraka obrać, pociąć na cienkie plastry, ser także pociąć na plastry tej samej grubości. Ułożyć na przemian na talerzu w okrąg, polać sosem, odstawić na 10 minut. Posypać skórką cytrynową i udekorować kremowym sosem balsamicznym i koperkiem
Kuchnia Prezydentowejoliwek woda o temperaturze 40-50°C Farsz: 125 g mrożonego szpinaku 4 ząbki czosnku (lub 2 jeśli są duże) 2 łyżki soku z cytryny 1 duża łyżka sera riccotta biały pieprz i sól do smaku 1 łyżka masła 1 . Szpinak rozmrozić, czosnek grubo posiekać i zeszklić na łyżce masła, dołożyć szpinak, posolić, popieprzyć i smażyć krótko (ok. 2 minuty(...)kawałek pora (jasna część) 100 ml białego wytrawnego wina 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki 1 pełna łyżka mąki sól, pieprz trochę paseczków skórki cytrynowej do dekoracji pieprz cytrynowy starty ser żółty 1. Bulion zagotować, dodać warzywa pokrojone w drobną kostkę, ugotować do miękkości, wlać wino i koncentrat, zagotować, zdjąć z ognia i bardzo krótko zmiksować, pozostawiając kawałki warzyw. Postawić ponownie
Kuchnia Prezydentowejsmaku. Jedyne, co poprawię następnym razem to ilość; zrobiłam wczoraj zdecydowanie za mało! :) Przepis zgłoszony do kategorii "Vivat ser!" w konkursie Neoflamu. Składniki: 50 g piersi indyczej pokrojonej w małą kostkę (marynata do mięsa - 2 łyżeczki otartej skórki z cytryny, sól, pieprz cytrynowy) 3 łyżki oliwy 120 g ryżu(...)bulionu drobiowego lub warzywnego 125 ml białego wytrawnego wina 1 cebula 6 świeżych białych szparagów duża szczypta szafranu 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz czarny 70 g sera brie (powinien być świeży i miękki) 1. Mięso zamarynować najlepiej kilka godzin wcześniej. Szparagi przegiąć trzymając za przeciwległe końce, aż pękną (powinny pęknąć na pół, nieco bliżej nasady. Obrać
Kuchnia Prezydentowejrazu pójść, kupić i zrobić. Szkoda, bo omijało mnie bardzo smaczne, wyjątkowe danie. Wyjątkowe, bo muszle makaronowe można nadziewać chyba wszystkim, co macie w lodówce, nie potrzebujecie nawet sera - tworzycie farsz z czego tylko chcecie a składniki wymieszać możecie z gęstą śmietaną lub jajkiem. Te ze zdjęć to pierwsze, jakie zrobiłam. Zapamiętam właśnie ich smak na długo, może(...)łyżki serka mascarpone lub ricotty lub twarożku śmietankowego 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki suszonej bazylii czarny i ziołowy pieprz, sól do smaku masło do wysmarowania formy dowolny ser do posypania - u mnie żółty gouda 1 łyżeczka oregano 1. Mięso pokroić w małą kostkę, oprószyć solą i pieprzem oraz pieprzem ziołowym. Podsmażyć krótko na 2 łyżkach oliwy, zdjąć z patelni
Kuchnia Prezydentowejbulionu jarzynowego skórka otarta z jednej niedużej pomarańczy na tarce do ziemniaków lub na bardzo drobnych oczkach 2 łyżki igieł rozmarynu, posiekanych dość grubo 50 g sera peccorino lub parmezanu ( u mnie Bacchus Cabernet - ser leżakujący w czerwonym winie) sól, pieprz do smaku 1. Na dużej patelni o grubym dnie rozgrzewamy oliwę, przesmażamy porę i dynię(...)Czynności powtarzamy, aż pozostanie ostatnia porcja bulionu. 3. Wtedy dodajemy rozmaryn, skórkę pomarańczową i resztę bulionu, kiedy płyn wyparuje do połowy, do patelni kruszymy lub łamiemy na drobno ser, mieszamy do uzyskania kremowej konsystencji. Próbujemy i solimy, jeśli trzeba, dodajemy odrobinę czarnego pieprzu. Podajemy gorące, choć na zimno też jest bardzo smaczne
Kuchnia Prezydentowejdaniem! Ale jak mówią - zrób sam nielubiane danie, a stanie się Twoim ulubionym. ;) Tak się zastanawiam, czy może stanie się to u mnie również z ozorami, flaczkami i serem kozim...? W takim razie na początek rozejrzę się za kozą... Składniki (na 3 małe porcje lub 2 duże): 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia 1 duża posiekana cebula(...)białego wytrawnego lub półwytrawnego 400 ml gorącego bulionu warzywnego 2 płaskie łyżki startej skórki cytrynowej duża szczypta cukru szczypta suszonego estragonu szczypta soli szczypta białego pieprzu 45-50 g sera brie, camemberta lub innego miękkiego z białą pleśnią, najlepiej o lekko grzybowym aromacie, porwanego na mniejsze kawałki lub pokrojonego w grubą kostkę UWAGA: Przez cały czas przygotowywania risotta nie przestajemy
Kuchnia PrezydentowejelPozo, Kaminiarz, itp.) 12-14 małych pieczarek 1/2 pęczka szczypiorku, pokrojonego na grube krążki kila gałązek świeżego, posiekanego tymianku lub 2 rozmarynu 4 duże jajka (rozbełtane) 60 g startego sera górskiego , rolady ustrzyckiej lub dowolnego sera żółtego albo delikatnego wędzonego morska sól, świeżo zmielony pieprz do smaku 1 łyżka masła 1. Pieczarki kroimy na grube plastry, na patelni rozpuszczamy masło(...)solą, pieprzem i posiekanym tymiankiem lub rozmarynem, polewamy ziemniaki całą jajeczną mieszaniną - każdą tortilkę osobno, po łyżce. Wstawiamy od razu do piekarnika, zapiekamy przez 10-15 minut, posypujemy serem, zapiekamy dalsze 5 minut. 5. Podajemy gorące, jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa czy ryby. Według mnie najlepiej smakują z sosem zaziki, ale możemy podać z czym lubimy - pasuje
Kuchnia Prezydentowejpokrojona w grubą kostkę duża garść świeżego szpinaku 100 - 120 g chorizo pokrojonej w średniej grubości plasterki 1 papryczka chili czerwona 2 ząbki czosnku, posiekane 2 łyżki startego żółtego sera; np.: edam lub gouda pieprz czarny, sól do smaku duża szczypta gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki oregano 3 łyżki siekanej natki pietruszki 50 - 80 g tartego parmezanu(...)składniki zmiksować na gładki sos, doprawić w razie potrzeby, odstawić na 10-15 minut. 1. Jajka wbić do wysokiego naczynia lub miski, rozbełtać ze śmietaną, dodać starty ser (oprócz parmezanu), chili i przyprawy, lekko osolić. 2. Plasterki chorizo położyć na rozgrzanej patelni i prażyć bez tłuszczu na średnim ogniu ok. 2 minut z każdej strony, aż wytopi się
Kuchnia Prezydentowej