farsz! Składniki na farsz: 3 cebule 450 g szpinaku mrożonego w liściach 1 papryka 1 puszka czerwonej fasoli 2 piersi z kurczaka 6 ząbków czosnku 300 g sera żółtego jogurt naturalny (duży) przyprawy: sól himalajska, pieprz, kurkuma, curry, imbir, papryka słodka - po jednej łyżeczce Rozpoczynamy od posiekania cebuli w drobną kostkę, a papryki w paski. Cebulę szklimy (dodając łyżeczkę(...)zgniecione ząbki czosnku oraz ugotowanego już kurczaka. Przyprawiam solą himalajską, pieprzem, kurkumą, curry, imbirem oraz słodką papryką. Całość gotuję około 25 minut. Pod koniec gotowania dodaję garść startego sera żółtego i mieszam. Gdy farsz i naleśniki są już gotowe, czas przygotować z nich danie :) Umieszczam w blaszce jedną sztukę naleśnika, do którego dodaję kilka łyżek farszu oraz zawijam w rulonik
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Domowy fast food zawsze najlepszy. Wiadomo przede wszystkim co znajdziemy w hamburgerach, przyprawimy mięso pod swój smak. I dodatki wybierzemy sami a u mnie dzisiaj do burgera dodaje ser z niebieską pleśnią. Uwielbiam! Składniki : * bułka z sezamem * łyżka majonezu * łyżeczka ketchupu * liść sałaty * 2 plastry sera z niebieską pleśnią * plaster pomidora * plaster cebuli * kotlet mielony - u mnie wołowy Przygotowanie(...)Bułkę opiekamy, smarujemy majonezem i ketchupem. Układamy sałatę, kotlet, ser, pomidora oraz cebulę. Podajemy na ciepło
Magiczne Życie MartyZnalazły się tam dynia hokkaido, czerwona cebula, cukinia, bakłażan, papryka czerwona. Całość dobrze przyprawiłam i posypałam oregano oraz ziołami prowansalskimi. Pieczone warzywka podałam z dipem z jogurtu greckiego i sera feta oraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Danie smakowało pysznie. Zainspirowałam się przepisem z gazetki "Tina". Spora część warzyw mi została i wiecie, co z nimi zrobiłam? Ugotowałam pyszną zupkę(...)czerwona papryka 1 mała cukinia 1 mały bakłażan 2 łyżki oliwy z oliwek suszone oregano zioła prowansalskie sól pieprz czarny papryka ostra Dip: 5 łyżek jogurtu greckiego 100 g sera feta 1 ząbek czosnku Sposób przyrządzania: Dynię dokładnie umyć, usunąć pestki, a miąższ pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać i pociąć w talarki. Paprykę, bakłażan i cukinię dokładnie umyć, rozkroić
Zakątek rozkoszy kulinarnych/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Miseczki mogą służyć jako naczynka do sałatek, idealnie są też na różne przekąski. Wyglądają naprawdę efektownie, a dodatkowo są przepyszne. około 30g żółtego sera na 1 miseczkę Żółty ser zetrzeć na tarce (o grubych oczkach), przełożyć na rozgrzaną patelnię i równomiernie rozpuścić. Po delikatnym zarumienieniu się przewrócić na drugą stronę i także zapiec. Masę(...)osuszyć ręcznikiem papierowym i ułożyć na dnie szklanki (odwróconej dnem do góry) w celu uformowania się miseczki. (Ser powinien być jeszcze ciepły i plastyczny.) Serowe naczynka wypełnić sałatkami lub innym farszem według własnych upodobań
Di gotujemlekiem i zapieka. SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta Yufka (lub Filo). 350 g odmrożonego szpinaku w całych liściach a jeszcze lepiej świeży szpinak (ze 3 pełne garści) 100-150 g sera feta 2 cebule posiekane 2 ząbki czosnku posiekane 2 jajka 200 ml mleka 80 ml oliwy z oliwek (można zastąpić olejem rzepakowym) sól i pieprz do smaku Wykonanie(...)wybraż świeży szpinak. Musi być go odpowiednio duzo, bo szpinak pod wpływem temperatury bardzo zmniejsza swoją objetosc. Doprawić pieprzem. Zdjąć patelnię z ognia. Na tym etapie wkruszyć do szpinaku sera feta. Wtedy użyć o tyle mniej szpinaku. Sprawdzić czy potrzeba dosolić pamiętając, że ser feta sam z siebie jest słony. W misce wymieszać mleko,oliwę lub olej i roztrzepane jajka
Sztuka gotowania w/g Samirykapusty pekińskiej Składniki: 10 średnich ziemniaków ziemniaków 250 g wędzonego boczku 4 jajka 4 łyżki śmietany 1 łyżka oleju 1 cebula 2 łyżki posiekanego koperku 100 g startego żółtego sera sól pieprz Ziemniaki ugotować, odcedzić i ubić ze śmietaną na puree. Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na oleju., a następnie dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę i zeszklić. Całość(...)dodać do ziemniaczanego puree i wymieszać dokładnie.Przełożyć do naczynia żaroodpornego i wyrównać po czym zrobić 4 dołki i w każdy wbić jajko. Jajka posolić , popieprzyć. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać nim ziemniaki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do momentu aż jajka się zetną, a ser rozpuści. Podawać gorącą posypaną koperkiem i z surówką
O kuchni z uczuciemtrochę podróżowałam. Niedługo przygotuję kulinarną relację z mojej podróży. A dziś na szybko, wspaniała przekąska - bakłażany. Oto czego potrzebujemy: Jeden duży bakłażan, Pieczarki, Suszone pomidory, Czerwona cebula, Owczy ser, Oliwa, Bakłażany kroimy w cienkie plastry smarujemy oliwą z obu stron i grilujemy na patelni. W drugim naczyniu podduszamy cebulkę oraz pokrojone w małe kawałki pieczarki(...)wszystko zmięknie, dodajemy pokrojone suszone pomidory, i kilka plastrów owczego sera. Dusimy jeszcze chwilę do momentu, aż ser się roztopi. Można posolić, jeżeli czujecie, że potrawa tego wymaga. Wszystkie składniki puszczą sok, który utworzy sos do polania gotowych bakłażanowych wałeczków. Na bakłażanowe plastry kładziemy farsz i zwijamy je w ruloniki. Całość wykładamy na talerz i polewamy sosem. Przekąska smakuję najlepiej
Smaki Przyprawy i KoloryPychota! Składniki: Ciasto: 62,5 g margaryny do pieczenia (1/4 kostki); 1 szklanka mąki pszennej; 3 łyżki wody; 1/2 łyżki oleju; Szczypta soli. Sos: 150 g żółtego sera; 3 jaja; 3/4 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 1/2 łyżeczki ostrej papryki; 2 ząbki czosnku; Sól; Pieprz. Dodatkowo: 1 średni brokuł (o wadze około(...)folię spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować na delikatnie oprószonej mąką stolnicy, wyłożyć nim formę do tarty i ponakłuwać widelcem. Przygotować sos. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki) i przełożyć do miseczki. Do sera dodać śmietanę, jaja, ostrą paprykę, obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i dokładnie
Gospodyni Miejskawięcej, na zapas. Najprostsza zapiekanka makaronowa z szynką Czas przygotowania : 45 minut Składniki: 400 g makaronu, u mnie rurki 300 g dobrej wędzonej szynki 300 g starego żółtego sera 400 g jogurtu typu greckiego 200 g śmietany 18 % 2 jajka pieprz 2 łyżeczki suszonego oregano 2 łyżeczki suszonej bazylii ew. sól morska masło do posmarowania naczynia Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy(...)stopni. Szynkę kroimy w plasterki, a następnie w paski. Ser ścieramy na grubej tarce. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem producenta, ale skracamy czas gotowania o 3 minuty. Makaron musi być na prawdę al dente. Makaron odcedzamy zasłaniając garnek pokrywką, zostawiając jednak ze 2-3 łyżki wody z gotowania. Do makaronu dodajemy szynkę, ser, jogurt i śmietanę wymieszane z jajkami
Kulinarne przygody Gatitypieczarkami oraz świeżym szpinakiem. Sałatka nie jest lekka ale raz na jakiś czas warto ją przygotować. Papryka zielona dodaje bardzo fajnego smaku a dodatkowo wzbogaca go czerwona cebula i ser żółty. Zapraszam:) SKŁADNIKI: 20 dag brązowych pieczarek(oczywiście mogą być zwykłe) 10 dag sera żółtego 1 czerwona cebula 1 zielona papryka 3 jajka 50 g świeżego szpinaku(...)gotujemy w osolonej wodzie ok 15-20 min. Jajka gotuję, obieram, kroję w kostkę. Paprykę zieloną myję i kroję w kostkę. Czerwoną cebulę obieram i kroję drobno. Ser żółty kroję w kostkę lub w paski. Szpinak myję i kroję na pół. Do sałatki dodaję majonez oraz sól i pieprz do smaku. Sałatkę chłodzę w lodówce
Gotowanie PatkiROSZPONKA Z GRUSZKĄ / CORN SALAD WITH PEAR Korzystając z sezonu na gruszki wykorzystałam ten pyszny owoc z przyjemnością! Nie ma lepszego połączenia niż gruszka i ser z niebieską pleśnią i ta sałatka idealnie to pokazuje. Kilka składników, odrobina krojenia, pół godziny pracy i pyszna sałatka gotowa. Idealna solo na lekki lunch albo jako dodatek do delikatnego mięsa albo ryby(...)hour and delicious salad is ready. Perfect solo for a light lunch or as a side to delicate meat or fish. SKŁADNIKI: 125 g roszponki (opakowanie) 100 g sera typu Lazur 1 średnie awokado 1-2 gruszki garść nerkowców garść ziaren słonecznika Sos: oliwa z oliwek (woda) biały ocet winny brązowy cukier musztarda sól, pieprz , INGREDIENTS: 125 g corn salad
Martyna Cooksrisotto for dinner we’ll have gruel SKŁADNIKI (3 porcje): 150 g ryżu do risotto 250 g pieczarek 1 średnia cebula 200 g jogurtu greckiego 100 g sera typu Lazur 1 pęczek natki pietruszki 500 ml bulionu świeżo mielony czarny pieprz 2 łyżeczki tymianku 1 łyżka oleju INGREDIENTS (3 portions): 150 g risotto rice 250 g mushrooms 1 medium(...)nią ryż, dokładnie mieszamy i smażymy kilka chwil. Po chwili całość zalewamy bulionem. Zmniejszamy ognień i od czasu do czasu mieszając czekamy aż ryż wchłonie płyn. W międzyczasie kroimy ser w średnią kostkę, mieszamy w misce z jogurtem, pieprzem i ziołami. Gdy na patelni prawie nie ma śladu po bulionie wrzucamy sos jogurtowy i smażymy mieszając aż ser się rozpuści
Martyna Cookskońcu po górze polewamy około łyżką melasy. Najlepiej podać od razu, żeby grissini zachowały swoją chrupkość ale i takie namoknięte też są smaczne Emotikon smile Deser czekoladowy z serem pleśniowym Franulki Deser: 250 g gorzkiej czekolady (71%) 175 g masła 125 g cukru pudru 5 jajek 75 g mąki 1 ser pleśniowy łagodny dobrze rozpuszczający się przy podgrzewaniu Sos czekoladowy(...)cukrem (do białości). Gdy masa jest gotowa wymieszać delikatnie z mąką, a następnie połączyć z masłem i czekoladą. Masą napełniać foremki wysmarowane masłem, a w środek wkładać kawałek sera pleśniowego. Piec w temperaturze 200 stopni około 10 min. Ciasto powinno być w środku ,,niedopieczone,,. Sos czekoladowy: Zagotować cukier z niewielką ilością wody i dodatkiem miodu. Kakao rozrobić z wodą
Moje domowe kucharzeniemoże być samoistnym, genialnym daniem głównym. Ma niesamowity, intensywny zapach, który zawdzięcza mieszance warzyw, ziół i oliwie z oliwek. Aby dopełnić dzisiejszy talerz zaproponowałam pakieciki z cukinii z serem feta. Tak właśnie powstał obiad idealny:) Poniżej przedstawiam przepisy w kolejności wykonania. Sałatka z młodego szpinaku z żurawiną i pomidorkami koktajlowymi. Składniki na 4 porcje: 300g świeżych liści szpinaku(...)pomidorków koktajlowych garść suszonej żurawiny 50g sera feta Składniki na sos sałatkowy: 1/4 szklanki oliwy z oliwek 2 łyżeczki ziół prowansaldzkich 2 listki świeżej bazylii 2 ząbki czosnku sól świeżo mielony pieprz Sposób wykonania: Do szklanki z oliwą z oliwek dodajemy zioła (w tym świeżą bazylię), przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Dziś wyjątkowo dodałam łyżeczkę mieszanki suszonych pomidorów
Kuchnia Pani Wiosny