Sól Pieprz Mała puszka czerwonej fasoli gotowanej na parze bonduelle Mała puszka białej fasoli gotowanej na parze bonduelle Kilka plasterków kiełbasy krakowskiej Kilka plasterków młodej cukinii 1 mały pomidor Ser tarty typu gouda Szczypiorek Łyżka masła klarowanego 1 łyżka oleju Wykonanie: Jajka roztrzepujemy z mlekiem, doprawiamy solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni z masłem i olejem smażymy omleta– podczas smażenia(...)zsuwamy ) go na blaszkę ( foremkę )do zapiekania. Na omlecie układamy fasolę gotowaną parze , pokrojoną w słupki kiełbasę, cukinię i pomidora w plasterkach. Całość przyprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy startym serem. Zapiekamy w temperaturze ok. 180 o C przez chwilę aż ser się rozpuści. Dekorujemy szczypiorkiem i fasolkami, kroimy podobnie jak pizzę. SMACZNEGO
Smaki EwyInaczej panierowany kotlet „na bogato” nadziewany szynką i serem, najczęściej cielęcy. Z braku cielęciny ( z rzadka jest ona dostępna, chyba, że ją gdzieś zamówię lub zdobędę ) zrobiłam go z piersi kurczaka. Taka wersja też jest dopuszczalna. Więc do działa - odmieniamy kotleta. Składniki: Dowolna ilość piersi z kurczaka Plastry sera żółtego Plastry szynki Sól pieprz Mąka Jajko Bułka tarta Olej Wykonanie(...)Piersi z kurczaka kroimy na plastry, rozbijamy przez folię aby nie uszkodzić mięsa. Posypujemy solą i pieprzem. Na każdego kotleta kładziemy plaster sera i szynki. Składamy drugą polową kotleta. Obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Podajemy z surówkami. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject
Smaki EwyDzisiaj na tapecie zapiekanka makaronowa, lekka, bezmięsna, w sam raz na obiad lub wczesną kolację. Z odrobiną śmietany i gałki muszkatołowej, posypana delikatnie żółtym serem. Dla naszego alergika była alternatywa - młode ziemniaczki z fasolką szparagową. paczka makaronu np. świderki pół cebuli 2 marchewki pół selera kilka różyczek kalafiora 2 ząbki czosnku jajko śmietana sól pieprz gałka muszkatołowa ser żółty(...)poddusić. Warzywa wymieszać z ugotowanym makaronem i rozgniecionymi ząbkami czosnku. Do makaronu dodać śmietanę rozmieszaną z jajkiem. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Wszystko razem wymieszać, posypać żółtym serem, włożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać ok 30 minut
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniepapryki żółtej 1/2 papryki zielonej 2 marchewki 1 cebula 25 dag pieczarek 3 łyżki Keczupu Kieleckiego 2 łyżki Majonezu Kieleckiego 1 łyżka Musztardy Kieleckiej 1 op. mozzarelli (lub kawałek sera żółtego) * w przypadku innych rodzajów mięsa należy odpowiednio zmienić czas pieczenia 1. Schab pokroić na kawałki (ja przedzieliłam plastry jeszcze wzdłóż na pół - łatwiej jest je później układać w naczyniu(...)minut (czas pieczenia zależy od grubości mięsa, najlepiej sprawdzać jego miękkość). Gdyby wierzch zaczął się zbytnio rumienić należy go przykryć folią aluminiową. 6. Mozzarellę pokroić w kosteczkę (lub ser żółty zetrzeć na tartce). Gdy mięso będzie już miękkie należy posypać nią wierzch i włożyć z powrotem do piekarnika, wyłączyć grzanie i zostawić tak na kilka minut żeby ser się
Kto ugości moich gości?jest w pełni uzasadniona. Centrum jest zabytkowe, ale też nowoczesne. Nie przesadzę bardzo, jeśli powiem, że jadłam tu jedno z najlepszych dań w moim życiu: tofu a'la prażony ser, opiekane ziemniaki oraz smażone warzywa z sosem (typowe czeskie danie na sposób wegański). A wszystko w restauracji wegańskiej " Ojero " i to całkiem niedrogo. lemoniada z domowym syropem z lipy(...)veggies you want) 3. Poduszeczki ze szpinakiem / Spinach puffs 4. Rozmarynowe placuszki z cukinii / Zucchini fritters with rosemary 5. Placuszki z cukinii z wędzonym serem / Zucchini fritters with smoked cheese 6. Wegeburgery z kotletami sojowymi / Veggie burgers with soy protein 7. Sałatka grecka z cornbreadem / Cornbread with Greek salad Makaron/Pasta 8. Amore pomidore
Qlinarnie i QlinarnieDziś bób podany inaczej. Do sałaty i bobu można dodać trochę pleśniowego sera oraz pesto i już mamy świetną sałatkę. Polecam na te upalne dni. W końcu bób nigdy nie smakuje lepiej niż latem. Składniki na sałatkę: sałata lodowa lub inna, bób, ser pleśniowy, oliwa Pesto: natka pietruszki, orzechy nerkowca, bazylia zielona i czerwona, oliwa, 2 ząbki czosnku(...)sól Wykonanie: Gotujemy bób. Na talerz wykładamy liście sałaty kropimy je oliwą, nakładamy bób oraz kilka plastrów sera pleśniowego. I odstawiamy do lodówki. Wykonanie pesto: Do blendera wrzucamy liście bazylii oraz pietruszkę. Następnie wsypujemy orzechy nerkowca i czosnek, solimy i dodajemy tak 2-3 łyżki oliwy. Może być więcej. Można dodać suszone pomidory. Całość blendujemy. Gotowe pesto wykładamy łyżką
Kulinarna rozmowaszukacie innych pomysłów na wykorzystanie wiśni zapraszam do zakładki "Z wiśniami" . Dla kogo: dla szukających ochłody dla lubiących kwaśne smaki dla chcących zrobić swoje lody bez chemii Składniki: 250g sera mascarpone 250-400g wydrylowanych wiśni łyżka miodu kilka wiśni do dekoracji Wykonanie z maszyną: Wiśnie wymyć i wydrylować (usunąć pestki). Wiśnie zmiksować (zblendować) - jeśli lubicie można zostawić kilka(...)wiśnie w całości. Do masy dodać ser mascarpone i miód. Zmiksować. Włożyć do lodówki do schłodzenia. Przelać masę do pojemnika maszyny do lodów. Wyrabiać ok. 10 minut i voila! Wykonanie bez maszyny: Wiśnie wymyć i wydrylować (usunąć pestki). Wiśnie zmiksować (zblendować) - jeśli lubicie można zostawić kilka wiśnie w całości. Do masy dodać ser mascarpone i miód. Zmiksować. Masę przelać
Mania Wypiekaniarazem połączenie, które chciałabym Wam przedstawić nie jest zbyt oczywiste, jednak pasuje do siebie jak ulał! Piwa typu Weissbier świetnie komponują się z tłustymi rybami oraz z serami. Postanowiłam to połączenie wykorzystać i urozmaicić je o dodatek grillowanych owoców przez wzgląd na kwaśny smak piwa z cierpkim posmakiem, które świetnie podkręca smak tych owoców. Całość podałam z czarnym ryżem, który(...)idealnie. I choć połączenie nie jest zbyt oczywiste całość pozytywnie zaskakuje smakiem! Składniki: 350-400 gram filetu z łososia* pół mango 1 mała gruszka 50 gram koziego sera, u mnie francuski, kremowy Les Croises Saine-Maure świeży tymianek sól i pieprz 1/2 szklanki czarnego ryżu + 1 szklanka wody skórka otarta z 1 cytryny sok z 1/4 cytryny piwo
Mango PapajaBardzo syta i smaczna sałatka z ziemniaków, sera i marynowanych pieczarek. Całość tworzy spójny i apetyczny smak. 5 ziemniaków 1 puszka kukurydzy 2 pory (biała część) 150 g żółtego sera 50 g ryżu 15 marynowanych pieczarek Orzech (klik) 5 łyżek majonezu Sól Pieprz Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Po ugotowaniu studzimy i kroimy(...)kosteczkę. Kukurydzę odsączamy na sitku. Ryż gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Pora dokładnie myjemy i kroimy w pół plasterki. Ser oraz marynowane pieczarki kroimy w kosteczkę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Dodajemy majonez i przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i wstawiamy do lodówki
VioletoweKucharzeniechrupiącym pieczywem posmarowanym masłem da nam dużo energii na kilka godzin. Składniki : 50-70g boczku 1/4 czerwonej papryki 1/2 średniej cebuli 5-6 średnich pieczarek 2 jajka 50g sera żółtego oregano, bazylia sól, pieprz Sposób przyrządzenia : boczek z cebulą kroimy w drobną kostkę i smażymy na maśle aż cebula się zeszkli pieczarki i paprykę kroimy na nieco większe kawałki(...)jakiś czas mieszamy, czekamy aż pieczarki stracą wodę i odparują dobrze jest pod koniec przykryć patelnią pokrywką by nabrała temperatury i nie studziła masy jajecznej, gdy już ją zalejemy ser żółty kroimy w drobną kosteczkę jajka wbijamy do kubka, solimy, pieprzymy, dodajemy oregano i bazylii do smaku oraz pokrojony ser, całość mieszamy do uzyskania jednolitego koloru masy jajecznej gdy farsz
zobacz ich smakpapierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 170 st. C przez ok 20 minut( na złoty kolor). Masa serowa: 1 kg dwukrotnie zmielonego twarogu lub tak jak u mnie gotowy ser "z wiaderka" 1 szklanka cukru pudru 200 g masła 1 budyń śmietankowy 3 jaja Ser ucieramy z cukrem pudrem i całymi jajami. W garnku roztapiamy masło i dodajemy małymi(...)porcjami ser, na koniec wsypujemy budyń i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gorącą masę serową wykładamy na spody. Ciasto piernikowe --1/3 masy serowej--ciasto piernikowe--masa serowa-- ciasto piernikowe--masa serowa. Dodatkowo: brzoskwinie z puszki 2 galaretki brzoskwiniowe Galaretki rozpuszczamy w 0,7 l gorącej wody i odstawiamy do stężenia. Brzoskwinie kroimy w kostkę i gdy galaretka zaczyna
Słodka Kraina WypiekówLubię zapiekanki pod różnymi postaciami. Tym razem podaję przepis na zapiekankę ziemniaczaną. Dużo warzyw z dodatkiem wędzonego kurczaka zapieczone z serem żółtym i ziołami prowansalskimi - to coś dla smakoszy ziemniaków. Składniki: 5 kartofli średniej wielkości ugotowanych na półmiękko 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1 cebula 1 pomidor kilka pieczarek (ilość wedle uznania) 1 wędzona noga z kurczaka ser żółty(...)kroimy na kawałki. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwy: ziemniaki, farsz pieczarkowo-paprykowy, kurczak wędzony. Na wierzchu polewamy wymieszaną śmietaną z jajkiem z solą i pieprzem. Na wierzchu posypujemy startym serem żółtym i posypujemy ziołami prowansalskimi. Pieczemy w temp. 170*C ok. 30 minut. Smacznego
tojestpyszne.blogspot.compieprz Sos: 1/4 szklanki wody z makaronu 2 łyżki śmietany 18% ( lub śmietanki sojowej) 2 łyżki soku z cytryny 3-4 łyżki posiekanej na drobno świeżej mięty 100g sera żółtego startego na tartce lub parmezanu (opcjonalnie) sól i pieprz do smaku Do posypania: starty ser świeży pieprz posiekana mięta Wykonanie: Makaron gotujemy wg wskazówki na opakowaniu. Olej rozgrzewamy(...)trochę płynu się zredukowało. Smażymy tak około 2 minuty. Do garnka z przecedzonym makaronem wlewamy sos z cukinią i mieszamy. Gotowe. Można dodatkowo posypać świeżym pieprzem, miętą i startym serem
Apetyt na ZieloneSKŁADNIKI około 320 g makaronu wstążki 2 małe cukinie 500 g piersi z indyka (można zastąpić piersiami z kurczaka) 300 ml śmietany 30% 2 łyżki masła 120 g żółtego sera 450 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku 3 duże ząbki czosnku 1 kulka mozzarelli 3 łyżki masła 3 łyżki mąki pszennej (np. Wrocławskiej) 300 ml mleka potrzebne przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie(...)nadmiaru wody ze szpinaku. Mięso umyć, pokroić w kostkę, przełożyć do głębokiego talerza i dobrze doprawić solą, pieprzem, curry i ziołami prowansalskimi (ziół prowansalskich dodałam płaską łyżeczkę), dobrze wymieszać. Ser zetrzeć na tarce. Na patelni rozpuścić dużą łyżkę masła, przełożyć mięso i lekko podsmażyć na lekkim ogniu, po czym posypać serem, a po jego rozpuszczeniu zalać śmietaną 30%. Zostawić
Passions hobbies lifedawno rozpoczęty a więc najwyższa pora aby i u mnie pojawił się post z przepisem na potrawę z grilla. Przedstawiam więc przepis na pyszne ziemniaczki, nadziewane kiełbasą, cebulką i serem żółtym. Mniaaam! Ziemniaczki z grilla Składniki: 5 większych ziemniaków, cebula, mała laska kiełbasy, 5 plastrów sera żółtego, masło, ząbek czosnku, sól, pieprz. Wykonanie: Ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy i kroimy(...)ziemniaków, który sparujemy masłem i posypujemy przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Do ziemniaków nakładamy pokrojone w małą kosteczkę kiełbasę i cebulę, posypujemy pieprzem i solą a następnie przykrywamy plastrem sera żółtego. Ziemniaki układamy na tacce i grillujemy przez 10-15 minut. Smacznego
paapilotkaa