sprawia mi ogromną radość każdego dnia. Tak dawno nie jadłam sałatki z rukoli w takiej kombinacji smakowej. Każdy zna to połączenie, gruszki, rukola, orzechy włoskie, miód i dobrej jakości ser pleśniowy. Od siebie dodałam o wiele więcej. Od kilku lat tak pokochałam rukolę, że nie wyobrażam sobie bez niej mojego gotowania. Rukolę wkładam do kanapek, sałatek, mieszam z makaronami(...)rukoli z cieciorką, czerwona cebulą i czarnymi oliwkami Sałatka z rukoli z kiełbasą krakowską Świderki w pomidorach z brokułami, czarnymi oliwkami i rukolą Sałatka z rukoli z gruszką, serem pleśniowym i orzechami Składniki: 2 garście rukoli 1/2 świeżej gruszki 100 g sera camembert kilka ciemnych winogron 2 łyżki oliwek kalamata nadziewanych suszonymi pomidorami plus 2 łyżki oliwy z zalewy
Moja smaczna kuchniaSKŁADNIKI: 1 kg mielonej wołowiny 3 łyżeczki musztardy sarepskiej 2 łyżeczki sałatkowego rarytasu ETERNO 2 jajka 3 łyżeczki sosu chilli czosnkowego TaoTao 2 łyżki sosu sojowego TaoTao pieprz kostka sera feta (1 opakowanie) PRZYGOTOWANIE: Mięso wymieszaj z wszystkimi składnikami pomijając ser feta. Naczynie żaroodporne wyłóż 500 g mięsa, następnie pokrusz ser feta i połóż kolejną warstwę mięsa. Na górę dodałam
ClauditteMissCookingczosnku na polewę: 200g kwaśnej śmietany 2 jajka 1 łyżeczka vegety szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 100g startego żółtego sera(połowę sera dajemy do polewy a drugą połową posypujemy wierzch naszych babeczek) PRZYGOTOWANIE: Ciasto pokroić na kwadraty OK 10-12 CM blaszkę do muffinek wysmarować olejem na patelni rozgrzać oliwę(...)polewę każde wgłębienie w blaszce wypełniamy kwadratem ciasta następnie wypełniamy je naszym warzywnym farszem do ok 2/3 wysokości następnie dopełniamy naszą polewą i posypujemy reszta sera pieczemy 15-20 min w 210 stopniach (aż będą złoto brązowe) pyszne są na ciepło i na zimno-jak zdążą wystygnąć-bo u mnie znikły prawie od razu -smacznego
Swojskie jedzonkopieczarek 1 szklanka dowolnego sosu pomidorowego np: Pudliszki. pieprz, sól do smaku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka płaska ostrej papryki 250 ml śmietanki 12 % 2 szklanki startego żółtego sera wykonanie : Makaron ugotować all dente. Cebulę obrać i pokroić w grubą kostkę. Pieczarki umyć i pokroić w półplasterki W rondlu rozgrzać około 4 łyżek oliwy przełożyć mięso(...)Przyprawić do smaku solą pieprzem . Żaroodporne naczynie wysmarować margaryną. W 20 ml. śmietanki rozmieszać sosy Winiary. Następnie dodać gęsty sos pomidorowy i jeszcze raz wymieszać. Warstwy : Połowa makaronu. Szklanka sera żółtego startego Mięso z pieczarkami Reszta makaronu 1 szklanka sera żółtego Sos pomidorowo - serowy Zapiekać w temperaturze 180 stopni około 30 minut. Podawać polane sosem pomidorowym lub ketchupem
Sama słodycz i szczypta chilichleba z dnia poprzedniego ,lub czerstwego) 8.5 deko masła mleko do zalania chleba 1 łyżeczka ekstraktu warzywnego ,lub mięsnego 4 jajka gałka muszkatołowa do smaku 4 łyżki startego sera na tarce jarzynowej Grana Padano biały pieprz sól ser grana padano zrobić posypania Wykonanie Chleb ułożyć w miseczce ,zalać mlekiem i przykryć pokrywką .Pozostawić na 30 minut.Po tym czasie dobrze(...)dołożyć do niego chleb.. Następnie gotować całość na małym ogniu, dokładnie mieszając ,aż mleko całkowicie odparuje, ale uważając,aby masa pozostała miękka. W misce dokładnie wymieszać starty ser z całymi jajkami, doprawić sola i pieprzem do smaku. Dodać odrobinę gałki muszkatołowej. Wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić przykryte ściereczką na około 30minut do przegryzienia smaku. W tym czasie nastawić garnek
w mojej kuchnidomu, w parku, nad rzeką, w przerwie przebieżki rowerowej. Wszędzie! Dzisiaj wersja raczej do wykonania w domu. Składniki: pieczywo typu włoskiego szpinak czosnek ostra papryczka por wędzona makrela ser edamski suszone pomidory z zalewy sól, pieprz oliwa z oliwek Wykonanie: Pieczywo kroicie na kawałki (bochenki na kromki, bułki na połówki). Na patelni rozgrzewacie oliwę z oliwek. Czosnek i papryczkę kroicie(...)drobną kostkę. Wrzucacie na patelnię i podsmażacie. Na koniec dodajecie szpinak , solicie, pieprzycie i i smażycie przez kilka minut. Wykładacie na kawałki pieczywa. Na to kładziecie po plasterku sera, kawałku ryby, suszonym pomidorze odsączonym z zalewy (możecie go pokroić też na kawałki). Rozgrzewacie piekarnik do 180 stopni (np. w opcji grill) i pieczecie, aż ser się stopi. Smacznego! Click
GRUBY WAŁEKSzybkie danie dobre na śniadanie i kolację. Pyszne wykorzystanie lekko czerstwego chleba :) Składniki: 8-10 kromek chleba (16-20 połówek) 2 jajka 30 dag sera żółtego sól, pieprz, papryka słodka Sposób przygotowania: Ser zetrzeć na tartce o małych oczkach. Wymieszać z jajkami i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz papryką słodką. Nakładać porcje na kromki chleba i lekko docisnąć(...)masa się przykleiła. Smażyć na rozgrzanym oleju kładąc najpierw stronę z serem na ok. 2-3 minuty, żeby masa się ścięła i bez problemów odchodziła od patelni, po czym przewrócić na kilka sekund aby podsmażyć chleb. Można podawać z ketchupem lub sosem czosnkowym. Smacznego
Na Ciasteczkowych PapierachSkładniki: ser typu camembert z ziołami 70 g soli kuchennej 1 litr zimnej wody Przygotowanie: Ser należy moczyć przez minimum 12 godzin w solance ( 70g na 1 litr zimnej wody). Następnie wyciągnąć i pozostawić do ocieknięcia z godzinę. Jako, że jest to ser w "otoczce" nie potrzebuje tyle czasu, co twaróg, by pozbyć się nadmiaru wody. Wędzenie: Pierwsza godzina
Karczma Honoriettyplacek z kaszy z pieczarkami i serem Wersja tego posiłku dedykowana jest w szczególności do osób, które mając niewiele czasu, nie chcą zrezygnować z przyrządzania własnych potraw. Jest to sycący i smaczny posiłek, z powodzeniem zastępujący fast fooda, w dodatku w jego składzie znajdziemy bogactwo cennych i niezwykle potrzebnych naszemu organizmowi składników. Zresztą dosyć wstępu, bierzmy się za robotę składniki(...)trzech osób 1 szklanka kaszy manny 1 pomidor 200 g pieczarek 4 łyżki oliwy czosnkowej 70 g sera pleśniowego lub żółtego 3 jajka 3 łyżeczki proszku do pieczenia sól sposób wykonania Do misy dodajemy kaszę manną, proszek do pieczenia, rozbite jajka, oraz sól. Całość przez chwilę mieszamy i układamy na blachę z piekarnika, wyłożoną pergaminem, formując
Miód i pieprzwystudzeniu bakłażana, obrałam go ze skórki- miałam gości, którzy za skórką z bakłażana nie przepadają. Według mnie skórka być musi. Najważniejszym elementem makaronu jest dodanie na samym końcu sporo sera pecorino- owczego. To danie ma niepowtarzalny smak, jest proste w przygotowaniu. Składniki makaron u mnie Casarecce Siciliane 200 g słonej ricotty- to twardy ser u nas można go dostać(...)nadmiar tłuszczu. Gdy wystygną pokroić w mniejsze kawałki, ja dodatkowo usunęłam im skórkę. Na patelni zagotować salsę pomidorową,wcześniej przygotowaną ze świeżych pomidorów. Dodać bakłażany. Ja do całości dodałam sera pecorino. Ugotuj makaron al dente i dołóż bezpośrednio na patelnię. Wymieszaj i wmieszaj sos w makaron. Rozłóż na talerze, posyp pecorino i ...jeśli lubicie to udekoruj listkami świeżej bazylii... Buon
Z Kuchni Do Kuchnizdziwienie – że co ? Że te kilka minut rano nie starczy ? Hmm.. No to proszę jak ja to robię. Sałatka do pracy sałata zielona kawałek sera feta kurczak usmażony bez tłuszczu na patelni / ew. kurczak wędzony pomidor mały słoiczek ( u mnie podłużny – mieści się w pudełku) 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka miodu(...)smażę pierś z kurczaka, pierś się smaży ja robię resztę. Rano wyciągam pojemnik, rwę sałatę palcami na mniejsze kawałki od razu do pojemnika, dodaję pokrojony w mniejsze kawałki ser feta ( lub inny ) dodaję pokrojonego kurczaka., pokrojone pomidory i gotowe. Teraz do słoiczka wlewam musztardę, miód, oliwę i ciepłą wodę. Dokładnie mieszam i gotowe. Pakuje słoiczek do pojemnika
Kuchnia na wzgórzuporcja 100 g kurek ½ łyżeczki pokrojonego świeżego rozmarynu sól i czarny pieprz do smaku odrobina suszonych płatków chili garść świeżego szpinaku 1 łyżeczka masła 3 jajka 2 łyżki utartego sera szczypiorek do posypania Oczyść kurki, pokrój jeśli zbyt duże i usmaż na maśle. Dopraw solą, pieprzem i rozmarynem. Wyjmij na talerz. Na tej samej patelni podsmaż szpinak, tak aby lekko(...)zwiędnął. Dodaj jajka i lekko zamieszaj. Smaż omlet na średnio rozgrzanej patelni. Posyp serem i smaż aż ser się roztopi, a jajka będą ścięte ale półpłynne. Przełóż omlet na talerz, a na wierzchu ułóż grzyby. Złóż omlet na pół i udekoruj resztką grzybów oraz posyp szczypiorkiem i chili. Podaj z dodatkami np. awokado
codojedzeniapracy, jest równie smaczna na ciepło, jak i na zimno. Ma wszystko, co zdrowe danie mieć powinno - węglowodany w postaci kaszy, warzywa i chrupiącą rukolę oraz białko w postaci sera. Przygotowana dzień wcześniej będzie najsmaczniejsza - smaki i aromaty doskonale się połączą i nabiorą głębi. Składniki: 1 szklanka pęczaku 1 czerwona papryka 1 nieduża cukinia 4 suszone pomidory w zalewie(...)oliwy 1/2 papryczki chili (może być mniej) 1 czerwona cebula 2 łyżki pokruszonego sera feta 8-10 oliwek łyżeczka kaparów garść rukoli kilka listków świeżego oregano sól, pieprz, oliwa ze słoika z suszonymi pomidorami Przygotowanie: Pęczak opłukać na sicie pod bieżącą wodą. Wrzucić do rondelka, zalać zimną wodą z dodatkiem szczypty soli. Zagotować, zmniejszyć ogień
Kulinarne InspiracjeSkładniki: 400 g miąższu z dyni 130 g sera feta 1 jajko 5 łyżek mąki sól, pieprz Dynię zetrzeć na tartce na drobnych oczkach, dodać ser i rozetrzeć w rękach, tak aby ser rozpłynął się. Dodać pozostałe składniki, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiczas żeby ten serniczek nowojorski dołączył do zestawu innych w swojej kategorii Składniki na spód: - 90 g masła - 150 g kakaowych ciasteczek Składniki na masę serową: - 1000 g białego sera - 250 g cukru pudru - 50 g mąki pszennej - 10 g ekstraktu z wanilii - skórka starta z 1 cytryny - 2 łyżeczki soku z cytryny - 3 jajka - 1 żółtko - 300 ml kwaśnej(...)pomocą blendera kruszymy ciasteczka na proszek. Masło rozpuszczamy w garnku i łączymy. Przygotowaną masą z ciasteczek wykładamy spód tortownicy, wyrównujemy i wkładamy do lodówki aby się masa związała. Następnie ser wrzucamy do miksera i miksujemy na gładką masę. Kiedy ser będzie już dokładnie zmielony dodajemy resztę składników masy serowej i miksujemy – tylko do wymieszania składników. Kiedy masa serowa jest
Kuchenne Wariacje