ser - 16500 przepisów (strona:260/1100)

kakaowe naleśniki z malinami ze słoiczka 159

Maliny latem zaprawione do słoiczków zimą wykorzystuję na różne sposoby. Najczęściej jako dodatek do budyniu lub ryżu na mleku. Świetnie sprawdzają się do naleśników. W połączeniu z serem i gorzką czekoladą tworzą oryginalne w smaku nadzienie. Dzieciom na pewno zasmakuje takie drugie śniadanie. Latem takie naleśniki można przygotować ze świeżych malin, można je wcześniej zaspać cukrem waniliowym.   Składniki(...)maślanki 200 g mąki 200 ml mleka 2 jajka łyżka kakao 50 g cukru  2 łyżki oleju na nadzienie: kostka białego sera (250 g) słoiczek malin w cukrze (ok. 150 ml) łyżka posiekanej gorzkiej czekolady łyżka cukru waniliowego mały kubeczek jogurtu malinowego cukier puder do dekoracji Składniki ciasta zmiksować dokładnie żeby nie było grudek. Odstawić na kwadrans. Maliny odsączyć

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
sernik "Kropka" Siostry Anastazji 151

przepis w książce Siostry Anastazji. Zaciekawił mnie, tym bardziej, że potrzebowałam niebanalnego przepisu ale takiego, żeby sernik pieczony był w całości. Ten łączy w sobie smak orzechów, sera i kisielu. Co prawda przygotowanie jest czasochłonne, bo trzeba ubić w sumie cztery ciasta ale potem już idzie szybciutko.  Ciasto wychodzi bardzo duże, wysokie, dobrze się kroi tuż po wystudzeniu. Warto(...)wyglądać) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  na ciasto orzechowe: 3 jajka 2,5 łyżki mąki 90 g startych orzechów włoskich 3 łyżki cukru na masę serową: 1 kg sera na sernik 8 jajek 250 g masła 250 g cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego Wszystkie trzy ciasta ubić tak jak biszkopt: najpierw białka ubić na sztywno, dodać cukier, następnie żółtka

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
ciastka francuskie z tostera (z serowym nadzieniem) 149

Ciasteczka robione w tosterze, to dla mnie absolutny hit, zwłaszcza, że uwielbiam ciasto francuskie. Ja nadziałam je serem i rodzynkami ale można dodać do nich w zasadzie wszystko co lubimy.  Robi się je ekspresowo, smażenie trochę trwa i jest tym krótsze im wyższą moc ma toster. Myślę, że to świetne rozwiązanie dla osób, które nie mają piekarnika. Zresztą polecam(...)twarogu z kostki 2-3 łyżki rodzynek 1 żółtko łyżeczka budyniu waniliowego łyżka cukru pudru + do posypania Rodzynki zalać wrzątkiem na klika minut a następnie odcedzić. Ser wymieszać z żółtkiem , cukrem pudrem i budyniem oraz rodzynkami.  Ciasto podzielić na 8 kwadratów wielkości kromki chleba tostowego. Na połowę nałożyć po dwie łyżki nadzienia w przeciwległych rogach tak, aby po przekątnej

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
placuszki pizzowe 2685

przypominają pizzę i podobnie pachną. Świetnie smakują z ketchupem lub sosem czosnkowym.  Składniki: 500 ml mleka 300 g mąki  2 jajka 150 g pieczarek 150 g żółtego sera 1/2 żółtej papryki 1/2 czerwonej papryki cebula 150 g szynki 3 łyżki oleju łyżeczka ziół prowansalskich łyżeczka oregano sól pieprz Jajka roztrzepać, dodać mleko, łyżę oleju i mąkę, odrobinę posolić(...)Zmiksować i odstawić. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Warzywa, pieczarki i szynkę pokroić. Pozostały olej rozgrzać i wrzucić posiekaną cebulę. Zeszklić a następnie dodać pieczarki, trochę posolić i przyprawić pieprzem. Kiedy się podsmażą, wrzucić paprykę i szynkę, doprawić ziołami. Trochę przestudzić i dodać wszystko do ciasta, wymieszać, na końcu dać ser. Na rozgrzany tłuszcz kłaść po dużej łyżce

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
kurczak z dżemem wiśniowym i ananasem 153

Kurczak z ananasem często gości na naszym stole. Najczęściej dodaję do niego żurawinę i zapiekam z żółtym serem ale tym razem odrobinę zmieniłam przepis. Żurawinę zamieniłam dżemem wiśniowym a ser żółty mozzarellą. Wiśnie idealnie się sprawdziły, w zasadzie nie było czuć bardzo różnicy, bo tak jak żurawina są słodko-kwaśne. Do tego dania najlepiej użyć gęstego dżemu niskosłodzonego lub samych(...)wiśni z dżemu, żeby nie wypłynął całkiem podczas pieczenia.  Składniki: 2 filety z kurczaka 4 plastry ananasa 4 łyżki dżemu wiśniowego niskosłodzonego gęstego 125 g sera mozzarella sól, pieprz słodka papryka olej Mięso opłukać, podzielić na cztery plastry. Każdy pięścią niezbyt mocno utłuc. Natrzeć solą, pieprzem i czerwoną papryką. Na patelni rozgrzać olej i szybko obsmażyć mięso z dwóch

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
sernik miodownik z bakaliową polewą 159

czekoladą. Nadało mu to wykwintności i wyrazistszego smaku. Ten sernik najlepiej smakuje na trzeci dzień po złożeniu a z krojeniem trzeba poczekać minimum kilkanaście godzin, żeby placki odmiękły a ser stężał.  *foremka 25*24 cm Składniki: na ciasto:  600 g mąki 2 jajka 3 łyżki miodu 150 g masła 1 szklanka cukru  1,5 łyżeczki sody(...)przez około 8-10 minut.  Twaróg zmielić w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem. W dużym garnku o grubym dnie roztopić masło z cukrem. Dodać ser, jajka i mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w mleku. Gotować na małym ogniu przez kilka minut mieszając cały czas najlepiej mikserem na najmniejszych obrotach.  Blaszkę wyłożyć wysoko papierem do pieczenia. Masę serową podzielić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
składany sernik z bezą i miodem 249

Sernik na bogato. Jest w nim wszystko, co kochają wielbiciele słodkości. Miodowe ciasto, delikatny budyń, ser i beza przełamane lekko kwaśną domową konfiturą brzoskwiniową. Jest to spora dawka kalorii ale przecież takich serników nie pieczemy na co dzień. Za to na świąteczny lub imprezowy stół nada się doskonale. Przygotowanie tego ciasta jest dość pracochłonne i najlepiej składać je z czyjąś(...)ciasto miodowe: 500 g mąki 200 g cukru 200 g masła 2 jajka 1 żółtko 2 łyżki miodu 2 łyżki mleka 2 łyżeczki sody oczyszczonej na sernik: 1 kg sera na sernik 6 jajek 125 g masła 1 szklanka cukru 1 opakowanie budyniu śmietankowego szczypta soli na masę budyniową: 750 ml mleka 40 g mąki ziemniaczanej 40 g mąki pszennej

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Zupa cebulowa 137

Składniki: 500 g cebuli ok 1,5 L wywaru  2 łyżeczki mąki pszennej 4-5 łyżek masła bagietka 100 g żółtego ser sól, pieprz Wykonanie: Cebulę obrać i pokroić w cienkie półplasterki. Masło roztopić w rondelku i podsmażyć cebulę na jasnobrązowy kolor, oprószyć mąką chwilę jeszcze podsmażać. Do garnka wlać wywar (warzywny lub mięsny), dodać cebulę. Dokładnie wymieszać(...)zagotować, zmniejszamy ogień i gotujemy ok 20 minut. Doprawiamy do smaku  solą i  pieprzem.  Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Bagietkę kroimy na mniejsze kawałki i smażymy na maśle grzanki. Gorącą zupę nakładamy na talerz, dodajemy grzanki i posypujemy tartym żółtym serem. SMACZNEGO

magiczna kuchnia Kasi
Biszkoptowy torcik z serem ricotta i galaretką z owocami . 193

Ogródek Dziadunia 700 ml przegotowanej wody  1 banan , 250 g borówki , 2 mandarynki, 2 gruszki z syropu , 1 brzoskwinia z syropu  Masa serowa : 250  g sera ricotta 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 300 g śmietany kremówki  2 łyżki   żelatyny 1/2 szklanki wody 300 ml mleka 1 krem śmietankowy  do tortów Dr. Oetkera(...)ubić z cukrem i cukrem waniliowym , ciągle mieszając dodawać po łyżce serka ricotta .Napęczniałą żelatynę lekko podgrzać dodać do niej 2 łyżki masy serowej i zahartować ,następnie przełożyć do sera i dobrze wymieszać. Masę serową wyłożyć na biszkopt pozostawiony w blaszce. Następnie na ser wyłożyć tężejącą galaretkę z owocami. Do 300 ml mleka wsypać krem śmietankowy Dr Oetkera. Ubijać

Sama słodycz i szczypta chili
Ziemniaczana zapiekanka z mięsem i warzywami w francuskiej zupie cebulowej 123

tylko. Składniki: 5 – 6 średnich ziemniaków 500 gram mięsa mielonego ( z łopatki ) 2 cebule 1 opakowanie mrożonej fasolki szparagowej Kawałek korzenia selera 2 marchewki ( spore ) 2 pomidory Ser żółty 2 ząbki czosnku Olej Sól 1 opakowanie francuskiej zupy cebulowej ( w proszku ) Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni z 1 łyżką oleju. Po chwili dodajemy mięso mielone i przesmażamy(...)podsmażone mięso, następnie podobnie cienko pokrojony selera i marchewki. W dalszej kolejności wykładamy fasolkę szparagową. Zupę cebulową rozpuszczamy w 1 kubku gorącej wody. Wymieszaną zupą zalewamy zapiekankę. Następnie wykładamy ser i pokrojone w plastry pomidory. Pomidory przyprawiamy 2 ząbkami. Zapiekamy w piekarniku przez 1 godzinę w temp. 185 o C. Gdy ser się rozpuści całość przykrywamy folia aluminiową i pieczemy

Smaki Ewy
Tosty z patelni w ziarenkowo-ziołowej odsłonie z serem i szynką 185

Spróbujcie i Wy. Prosto, a jakże smacznie. Takie tosty możecie również zjeść na śniadanie lub zabrać ze sobą do pracy. Składniki: 4 kromki chleba tostowego pszennego 2 plasterki żółtego sera 2 plasterki ulubionej wędliny (np. szynki) 2 jajka klasy M 2 łyżki prażonych ziaren "Ziołowo mi!" Ziarenkowo szczypta cytrynowego pieprzu szczypta słodkiej papryki Przygotowanie: Z 4 kromek chleba tostowego składamy(...)dwie kanapki z serem i ulubioną wędliną. Ser i wędlinę układamy tak, aby nie wystawały poza brzegi kanapek (kroimy odpowiednio). Następnie tak przygotowane kanapki kroimy po skosie na pół, tworząc trójkąty. Do głębokiego talerza wbijamy 2 całe jajka, dodajemy przyprawy i 2 łyżki prażonych ziarenek "Ziołowo mi!". Łączymy dokładnie widelcem. W tak przygotowanej masie maczamy nasze trójkątne kanapki. Powinny dobrze

Słodkie okruszki
Roladki z indyka 154

Bardzo lubię mięso indycze. Dzisiaj zrobiłam na obiad roladki z piersi indyka z serem i suszonymi pomidorami. Wcześniej na moim blogu pojawiły się równie pyszne roladki z orzechami ze schabu (przepis) . Do tego miałam buraczki , które lubię tylko na zimno i ziemniaczki. Prawda, że smaczny obiadek? Jeśli macie ochotę na takie danie to zapraszam po przepis. Składniki na 6 roladek(...)piersi z indyka 6 kawałków suszonych pomidorów (lub więcej zależy od ilości kotletów) 6 plasterków żółtego sera 1 jajko sól  pieprz bułka do panierowania masło klarowane do smażenia Pierś z indyka pokroić na plastry o grubości około 0,5 cm i rozbić delikatnie, aby nie podziurawić kotletów. Każdy kotlet oprószyć solą i pieprzem, na wierzch ułożyć plasterek sera

O kuchni z uczuciem
Idealnie przyrządzona polędwica wieprzowa i rozmarynowy sos z gorgonzoli 128

jest, że sam w sobie ser gorgonzola średnio przypada mi do gustu. Czasem.. W niektórych połączeniach jest smaczny, natomiast nie mam tak żeby wpychać go na siłę do wszystkich dań. Wolę inne sery. Nie mniej jednak jest jedna, szczególna postać w której go uwielbiam- sos! Od kiedy jadłam pierwszy raz w pewnej Tawernie grillowanego kurczaka z warzywami na parze(...)patelnię i tłuszcz pozostawiam) do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 3-4 minuty. Na tą samą patelnię wlewam mleko i dodaję pokruszoną gorgonzolę. Całość mieszam tak długo aż ser się rozpuści. Doprawiam solą i pieprzem. Gotową polędwiczkę podaję z sosem, puree i surówką. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Dynia makaronowa zapiekana 153

dynia makaronowa 250 g mięsa mielonego 1 cebula pół puszki pomidorów w przecierze ok 200g pół puszki groszku ok 5 łyżek sól pieprz pieprz ziołowy staropolski oregano 150 g sera żółtego tłuszcz do smażenia Dynię umyć, odkroić 1/3 z jednej połowy tworząc głęboką miskę lub na dwie połowy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st , piec pół godziny. Wyjąć przestudzić(...)widelcem, podsmażyć, następnie dodać pomidory i przyprawy, poddusić aż nieco odparuje, następnie groszek i zdjąć z ognia. Kiedy przestygnie, dodać do wydrążonej dyni, oraz 100 g startego na tarce sera. Wymieszać i włożyć do wydrążonej dyni. Posypać resztą żółtego sera, szczyptą oregano i zapiec, ok 45 min w temp

Gotowanie jest łatwe
Pieczone devolaye w chrupiącej panierce 233

Składniki: 4 szklanki płatków kukurydzianych ( szklanka o pojemności 250ml ), 2 jajka, 3 pojedyncze piersi z kurczaka, mąka pszenna, sól, pieprz, 1 łyżka musztardy sarepskiej, 1 szklanka mleka, kawałek sera żółtego, kawałek masła, garść natki pietruszki. Przygotowanie: Piersi z kurczaka przekroić wzdłuż, rozbić tłuczkiem, posolić i popieprzyć z obu stron. Płatki kukurydziane rozdrobnić. Do drugiej miski wbić jajka, dodać do nich(...)musztardę i mleko oraz powoli dodawać mąkę, do momentu aż ciasto będzie dość gęste - dokładnie roztrzepać, by nie było grudek. Ser żółty pokroić na sześć prostokątów, a masło na sześć kawałków. Natkę pietruszki posiekać. Na każdy kawałek piersi położyć ser żółty, masło i troszkę pietruszki. Mięso zwinąć i obtoczyć najpierw w cieście, a następnie w płatkach kukurydzianych. Włożyć do rozgrzanego

W kuchni u Moniki

Proponowane wyszukiwania