mlekiem i zapieka. SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta Yufka (lub Filo). 350 g odmrożonego szpinaku w całych liściach a jeszcze lepiej świeży szpinak (ze 3 pełne garści) 100-150 g sera feta 2 cebule posiekane 2 ząbki czosnku posiekane 2 jajka 200 ml mleka 80 ml oliwy z oliwek (można zastąpić olejem rzepakowym) sól i pieprz do smaku Wykonanie(...)wybraż świeży szpinak. Musi być go odpowiednio duzo, bo szpinak pod wpływem temperatury bardzo zmniejsza swoją objetosc. Doprawić pieprzem. Zdjąć patelnię z ognia. Na tym etapie wkruszyć do szpinaku sera feta. Wtedy użyć o tyle mniej szpinaku. Sprawdzić czy potrzeba dosolić pamiętając, że ser feta sam z siebie jest słony. W misce wymieszać mleko,oliwę lub olej i roztrzepane jajka
Sztuka gotowania w/g Samirykapusty pekińskiej Składniki: 10 średnich ziemniaków ziemniaków 250 g wędzonego boczku 4 jajka 4 łyżki śmietany 1 łyżka oleju 1 cebula 2 łyżki posiekanego koperku 100 g startego żółtego sera sól pieprz Ziemniaki ugotować, odcedzić i ubić ze śmietaną na puree. Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na oleju., a następnie dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę i zeszklić. Całość(...)dodać do ziemniaczanego puree i wymieszać dokładnie.Przełożyć do naczynia żaroodpornego i wyrównać po czym zrobić 4 dołki i w każdy wbić jajko. Jajka posolić , popieprzyć. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać nim ziemniaki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do momentu aż jajka się zetną, a ser rozpuści. Podawać gorącą posypaną koperkiem i z surówką
O kuchni z uczuciemtrochę podróżowałam. Niedługo przygotuję kulinarną relację z mojej podróży. A dziś na szybko, wspaniała przekąska - bakłażany. Oto czego potrzebujemy: Jeden duży bakłażan, Pieczarki, Suszone pomidory, Czerwona cebula, Owczy ser, Oliwa, Bakłażany kroimy w cienkie plastry smarujemy oliwą z obu stron i grilujemy na patelni. W drugim naczyniu podduszamy cebulkę oraz pokrojone w małe kawałki pieczarki(...)wszystko zmięknie, dodajemy pokrojone suszone pomidory, i kilka plastrów owczego sera. Dusimy jeszcze chwilę do momentu, aż ser się roztopi. Można posolić, jeżeli czujecie, że potrawa tego wymaga. Wszystkie składniki puszczą sok, który utworzy sos do polania gotowych bakłażanowych wałeczków. Na bakłażanowe plastry kładziemy farsz i zwijamy je w ruloniki. Całość wykładamy na talerz i polewamy sosem. Przekąska smakuję najlepiej
Smaki Przyprawy i KoloryPychota! Składniki: Ciasto: 62,5 g margaryny do pieczenia (1/4 kostki); 1 szklanka mąki pszennej; 3 łyżki wody; 1/2 łyżki oleju; Szczypta soli. Sos: 150 g żółtego sera; 3 jaja; 3/4 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 1/2 łyżeczki ostrej papryki; 2 ząbki czosnku; Sól; Pieprz. Dodatkowo: 1 średni brokuł (o wadze około(...)folię spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować na delikatnie oprószonej mąką stolnicy, wyłożyć nim formę do tarty i ponakłuwać widelcem. Przygotować sos. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki) i przełożyć do miseczki. Do sera dodać śmietanę, jaja, ostrą paprykę, obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i dokładnie
Gospodyni Miejskawięcej, na zapas. Najprostsza zapiekanka makaronowa z szynką Czas przygotowania : 45 minut Składniki: 400 g makaronu, u mnie rurki 300 g dobrej wędzonej szynki 300 g starego żółtego sera 400 g jogurtu typu greckiego 200 g śmietany 18 % 2 jajka pieprz 2 łyżeczki suszonego oregano 2 łyżeczki suszonej bazylii ew. sól morska masło do posmarowania naczynia Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy(...)stopni. Szynkę kroimy w plasterki, a następnie w paski. Ser ścieramy na grubej tarce. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem producenta, ale skracamy czas gotowania o 3 minuty. Makaron musi być na prawdę al dente. Makaron odcedzamy zasłaniając garnek pokrywką, zostawiając jednak ze 2-3 łyżki wody z gotowania. Do makaronu dodajemy szynkę, ser, jogurt i śmietanę wymieszane z jajkami
Kulinarne przygody Gatitypieczarkami oraz świeżym szpinakiem. Sałatka nie jest lekka ale raz na jakiś czas warto ją przygotować. Papryka zielona dodaje bardzo fajnego smaku a dodatkowo wzbogaca go czerwona cebula i ser żółty. Zapraszam:) SKŁADNIKI: 20 dag brązowych pieczarek(oczywiście mogą być zwykłe) 10 dag sera żółtego 1 czerwona cebula 1 zielona papryka 3 jajka 50 g świeżego szpinaku(...)gotujemy w osolonej wodzie ok 15-20 min. Jajka gotuję, obieram, kroję w kostkę. Paprykę zieloną myję i kroję w kostkę. Czerwoną cebulę obieram i kroję drobno. Ser żółty kroję w kostkę lub w paski. Szpinak myję i kroję na pół. Do sałatki dodaję majonez oraz sól i pieprz do smaku. Sałatkę chłodzę w lodówce
Gotowanie PatkiROSZPONKA Z GRUSZKĄ / CORN SALAD WITH PEAR Korzystając z sezonu na gruszki wykorzystałam ten pyszny owoc z przyjemnością! Nie ma lepszego połączenia niż gruszka i ser z niebieską pleśnią i ta sałatka idealnie to pokazuje. Kilka składników, odrobina krojenia, pół godziny pracy i pyszna sałatka gotowa. Idealna solo na lekki lunch albo jako dodatek do delikatnego mięsa albo ryby(...)hour and delicious salad is ready. Perfect solo for a light lunch or as a side to delicate meat or fish. SKŁADNIKI: 125 g roszponki (opakowanie) 100 g sera typu Lazur 1 średnie awokado 1-2 gruszki garść nerkowców garść ziaren słonecznika Sos: oliwa z oliwek (woda) biały ocet winny brązowy cukier musztarda sól, pieprz , INGREDIENTS: 125 g corn salad
Martyna Cooksrisotto for dinner we’ll have gruel SKŁADNIKI (3 porcje): 150 g ryżu do risotto 250 g pieczarek 1 średnia cebula 200 g jogurtu greckiego 100 g sera typu Lazur 1 pęczek natki pietruszki 500 ml bulionu świeżo mielony czarny pieprz 2 łyżeczki tymianku 1 łyżka oleju INGREDIENTS (3 portions): 150 g risotto rice 250 g mushrooms 1 medium(...)nią ryż, dokładnie mieszamy i smażymy kilka chwil. Po chwili całość zalewamy bulionem. Zmniejszamy ognień i od czasu do czasu mieszając czekamy aż ryż wchłonie płyn. W międzyczasie kroimy ser w średnią kostkę, mieszamy w misce z jogurtem, pieprzem i ziołami. Gdy na patelni prawie nie ma śladu po bulionie wrzucamy sos jogurtowy i smażymy mieszając aż ser się rozpuści
Martyna Cookskońcu po górze polewamy około łyżką melasy. Najlepiej podać od razu, żeby grissini zachowały swoją chrupkość ale i takie namoknięte też są smaczne Emotikon smile Deser czekoladowy z serem pleśniowym Franulki Deser: 250 g gorzkiej czekolady (71%) 175 g masła 125 g cukru pudru 5 jajek 75 g mąki 1 ser pleśniowy łagodny dobrze rozpuszczający się przy podgrzewaniu Sos czekoladowy(...)cukrem (do białości). Gdy masa jest gotowa wymieszać delikatnie z mąką, a następnie połączyć z masłem i czekoladą. Masą napełniać foremki wysmarowane masłem, a w środek wkładać kawałek sera pleśniowego. Piec w temperaturze 200 stopni około 10 min. Ciasto powinno być w środku ,,niedopieczone,,. Sos czekoladowy: Zagotować cukier z niewielką ilością wody i dodatkiem miodu. Kakao rozrobić z wodą
Moje domowe kucharzeniemoże być samoistnym, genialnym daniem głównym. Ma niesamowity, intensywny zapach, który zawdzięcza mieszance warzyw, ziół i oliwie z oliwek. Aby dopełnić dzisiejszy talerz zaproponowałam pakieciki z cukinii z serem feta. Tak właśnie powstał obiad idealny:) Poniżej przedstawiam przepisy w kolejności wykonania. Sałatka z młodego szpinaku z żurawiną i pomidorkami koktajlowymi. Składniki na 4 porcje: 300g świeżych liści szpinaku(...)pomidorków koktajlowych garść suszonej żurawiny 50g sera feta Składniki na sos sałatkowy: 1/4 szklanki oliwy z oliwek 2 łyżeczki ziół prowansaldzkich 2 listki świeżej bazylii 2 ząbki czosnku sól świeżo mielony pieprz Sposób wykonania: Do szklanki z oliwą z oliwek dodajemy zioła (w tym świeżą bazylię), przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Dziś wyjątkowo dodałam łyżeczkę mieszanki suszonych pomidorów
Kuchnia Pani Wiosnypieczenia, to przy jego przygotowywaniu potrzebujemy cierpliwości, spokoju i zaangażowania. Aby przepis się udał musimy użyć przede wszystkim dobrego mleka, najlepiej naturalnego, pełnotłustego i niepasteryzowanego. Podczas gotowania uzyskamy więcej sera, a po połączeniu z resztą składników osiągniemy prawdziwy i doskonały smak. Naprawdę warto! Składniki na spód: 150 g herbatników 2/3 puszki masy kajmakowej Sposób wykonania: Formę na ciasto wykładamy herbatnikami(...)masła 1/3 szklanki cukru pudru Sposób wykonania: Mleko gotujemy na niskim ogniu, dodajemy do niego roztrzepane ze śmietaną jajka. Gotujemy ok 10-15 minut, aż uzyskamy masę serową. Ser odsączamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Masło, ser i cukier puder miksujemy razem na gładką masę i przenosimy na wcześniej przygotowany spód ciasta. Składniki na wierzch: 1 małe opakowanie malin 1 galaretka
Kuchnia Pani Wiosnyjeszcze bardzo lubię jesień. I suszone pomidory. I Ciebie - mój drogi czytelniku - też lubię :) Składniki dla 4 osób: 3 połówki piersi z kurczaka 1 słoik suszonych pomidorów żółty ser 3 ząbki czosnku oliwa z oliwek oregano chili sól pieprz Sposób wykonania: Pierś z kurczaka dokładnie myjemy. Każdą połówkę nacinamy nożem i tworzymy kieszonkę wewnątrz. Ważne żeby nie rozciąć przy(...)boków. Środek wypełniamy serem oraz suszonymi pomidorami. Pierś z kurczaka przyprawiamy z zewnątrz przetartym przez praskę czosnkiem, ziołami oraz solą i pieprzem. Dodajemy oliwę z oliwek, zawijamy w folię i pieczemy w piekarniku przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu kroimy w plastry, przenosimy na puree i polewamy paprykowym sosem. Składniki na sos: 1 duża czerwona
Kuchnia Pani WiosnyDziś przepis na risotto z jabłkami, boczkiem, serem i dodatkiem brandy. Risotto wyszło świetnie, dużo lepiej niż się spodziewałam. Składniki: 60 g masła 2 duże jabłka 130 g boczku 1 cebula 400 g ryżu na risotto 1 l bulionu 50 g parmezanu 125 g sera srebrzysty lazur sól pieprz 100 ml brandy 1 liść laurowy 6 ziaren jałowca Wykonanie: Jabłka(...)ognia, dodać parmezan i wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 180 o C. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Wkładać kolejno warstwę ryżu następnie warstwę jabłek z boczkiem a następnie plastry sera srebrzysty lazur. Czynność powtarzać aż do wyczerpania składników. Zapiekać risotto przez 5 - 10 minut aż wierzch zbrązowieje. Wyciągnąć z piekarnika, poczekać aż trochę odparuje, skropić brandy i podpalić podając
Mama GotujeNasza wersja zupy cebulowej - zupa krem z ziemniakami gotowana na wywarze z wędzonego żeberka. Nieco inna niż popularna zupa cebulowa zapiekana z żółtym serem i grzanką na wierzchu. Wilczkowa rodzinka nie przepada za jedzeniem cebuli w piórkach stąd miksowanie było konieczne :) Rozgrzewająca, o bardzo fajnym smaku karmelizowanej cebuli. Zapraszam! 1 kg cebuli 4 ząbki czosnku 2 łyżki masła(...)margaryna bezmleczna) 1,5 litra bulionu (u nas wywar z wędzonego żeberka) sól pieprz czarny pieprz ziołowy 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego tymianek 3 ziemniaki ser żółty do posypania (opcjonalnie) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z żeberka, liści laurowych, ziela angielskiego ugotować ok. półtora litra wywaru. Cebulę posiekać w piórka. W dużym i szerokim garnku roztopić 2 łyżki masła. Dodać
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanielubelskie). A oto przepis na jedyny w swoim rodzaju autentyczny Pieróg Biłgorajski Składniki: 75 dag ziemniaków 1 woreczek kaszy gryczanej 1 / 4 szklanki śmietany 7,4 dag sera białego 6,5 dag margaryny 1 jajko + 1 jajko do posmarowania pieroga sól Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy. Surową kaszę gryczaną mieszamy z ziemniakami, a następnie(...)dokładnie rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków, by powstała masa o jednolitej konsystencji, bez grudek. W garnku roztapiamy margarynę na małym ogniu. Wbijamy jajko, dodajemy pokruszony ser biały i dokładnie mieszamy. Masę serową dodajemy do ziemniaków z kaszą, wlewamy śmietanę, przyprawiamy solą do smaku i mieszamy. Przekładamy do natłuszczonej blachy. Wierzch smarujemy jajkiem. Piec 1,5 godziny w temperaturze
Ciastka - domowe słodkości