KLUSKI LENIWE ( KOPYTKA) SKŁADNIKI ( na dwie osoby): 450 g białego sera 1 czubata szklanka mąki 2 jaja sól SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ser zmiel w maszynce lub przeciśnij przez praskę. Przełóż do dużej miski, dodaj mąkę, jajka i około 1/4 łyżeczki soli. Zagnieć ciasto na jednolitą masę - w razie potrzeby - jeśli ciasto jest za luźne - dodaj odrobinę mąki(...)wypłyną, i wyjmuj na półmisek łyżką cedzakową. Polej roztopionym masłem,lub masłem z bułką tartą i posyp cukrem i cynamonem. kluski leniwe przepis kopytka z serem bez mąki
Calzonella.comminut w piekarniku nagrzanym do 190ºC. Farsz: 1 duża cukinia 1 mały por 1 mała czerwona papryka 50 g szynki (w wersji mięsnej) lub 100 g fety lub sera gorgonzola (w wersji wegetariańskiej) pomidory do dekoracji 3 jajka 1/2 szklanki mleka 3/4 szklanki śmietany świeża bazylia i koperek pół łyżeczki ostrej papryki garść tartego, żółtego sera sól, pieprz, suszone chilli(...)mleko. Mieszamy. Przyprawiamy solidnie solą, pieprzem i ostrą papryką w proszku. Wsypujemy 3 łyżki pokrojonego koperku i kilka pokrojonych listków bazylii. Masę wlewamy powoli na warzywa. Całość posypujemy tartym serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190°C i pieczemy ok. 40 minut. Tartę kroimy tak jak tort. Smacznego
Calzonella.comtortownicy, uprzednio smarując blachę tłuszczem. Masę ciastkową wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej. MASA SEROWA UWAGA: WSZYSTKIE SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ POWINNY MIEĆ TEMPERATURĘ POKOJOWĄ 1 kg sera twarogowego potrójnie zmielonego ( może być wiaderkowy) 100 g masła miękkiego 5 dużych jajek ( białka i żółtka osobno) Szklanka cukru Cukier waniliowy (16 g) Budyń waniliowy lub śmietankowy (proszek) 2 łyżeczki(...)ekstraktu z wanilii Utrzeć żółtka z cukrem na gładką masę, następnie dodać masło i znowu utrzeć. Do tej masy dodać budyń, ekstrakt z wanilii i ser. Wymieszać delikatnie, by ser się za bardzo nie napowietrzył. Ubić pianę i delikatnie wmieszać do masy serowej. Wlać na przygotowany spód ciasteczkowy. Sernik piec w temperaturze 160 stopni na najniższej półce przez ok. godzinę
Calzonella.comfirmy Hańderek . Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej 3/4 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju 20 gram świeżych drożdży Dodatkowo: 250 gram sera żółtego 200 gram szynki z wędzarni Biesiada Polska Hańderek 5 plastrów ananasa z puszki 1 cebula cukrowa Ketchup lub sos pomidorowy Zioła do pizzy Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy przesianą(...)godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką, ciasto ponownie zagniatamy, formujemy w kulę, wałkujemy na duże koło. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, posypujemy mąką, przekładamy ciasto. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, szynkę kroimy na małe kawałki, ananasa odsączamy z zalewy, kroimy na mniejsze kawałki, obrana cebulę kroimy w krążki. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym
Bajeczna Kuchnianiedawno... Kupiłam przed Świętami, a że nie wykorzystałam od razu to potem zrobiłam z niego pierożki z farszem kapuścianym, konkretnie z resztkami TEGO bigosu, lekko jeszcze oprószając startym serem, aby środek dobrze się trzymał. Było i szybko, i pysznie :) od tego czasu, czyli raptem od miesiąca płaty ciasta kupuję w zapasie, bo można z nich zrobić co tylko(...)łyżeczki koncentratu lub sosu pomidorowego 3 łyżeczki przyprawy do pizzy 1 łyżeczka oregano 3 suszone pomidory z oleju 1 papryka czerwona 2-3 nieduże ogórki kiszone 15 dag sera żółtego Sposób przygotowania: Ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy koncentratem pomidorowym (lub domowym sosem) i oprószamy przyprawą do pizzy i oregano. Na brzegu układamy połówki suszonych pomidorów, posypujemy drobno pokrojoną paprykę
Kolorowy Przepisownikcałość mieszamy za pomocą rózgi kuchennej. Wlewamy do suchych składników i całość mieszamy. Formę głęboką do babki dokładnie natłuszczamy, dno i boki dokładnie oprószamy kakao. Wylewamy połowę ciasta. Następnie ser. Na ser wylewamy pozostałe ciasto. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczmy około 50 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest suche w środku. Ciasto odstawiamy do ostygnięcia(...)godziny. Po tym czasie delikatnie odwracamy formę, lekko stukając, by góra swobodnie odkleiła się od formy. Ciasto polewamy ganache. Ser: 250 g serka kremowego 60 g cukru kryształu 1 żółtko Serek, cukier i żółtko mieszamy rózgą kuchenną, do połączenia. Ganache: 125 ml śmietany kremówki 125 g gorzkiej czekolady Śmietankę podgrzewamy. Zdejmujemy z palnika. Wrzucamy połamana czekoladę, zostawiamy na 2 minuty
Made By Mom And Sonziemniaki nadają słodyczy całemu daniu. 300 g filetu z piersi kurczaka 1 łyżeczka pieprzu pomarańczowego Przyprawa do kurczaka 0,5 łyżeczki wędzonej papryki 6 ziemniaków 2 marchewki 150 g sera Sól Natka pietruszki Olej do formy Ziemniaki oraz marchewkę obieramy i gotujemy ok. 10 min w osolonej wodzie. Po tym czasie kroimy na plasterki. Ser ścieramy na tarce o średnich(...)pomiędzy nimi wciskamy mięso. Całość przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 35-40 minut. Pod koniec pieczenia zdejmujemy folię i całość posypujemy serem. Po upieczeniu dekorujemy natką pietruszki
VioletoweKucharzenieminut i gotowe! Składniki: 300 g makaronu tagliatelle (użyłam szpinakowego) 1 laska kiełbasy chorizo (lub innej cienkiej kiełbasy dojrzewającej lub salami) 1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oliwie 100 g sera Lazur (lub innego z niebieską pleśnią) 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 2 łyżki kaparów 1 ząbek czosnku Makaron ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić. W tym czasie pokroić kiełbasę, pokruszony ser, zmiażdżony(...)ząbek czosnku i odsączone pomidory pokrojone w kostkę. Zalać 2/3 szklanki wody i chwilę gotować. Wlać śmietankę i gotować do rozpuszczenia sera. Pod koniec dodać odsączone kapary. Sosem zalać makaron i dokładnie wymieszać. Podawać gorące
Czerwień i błękitoczarować nimi całą rodzinę. Kanapki również świetnie nadają się na wynos, np. do pracy lub szkoły. Składniki: 4 ciabatty (ja użyłam bezglutenowych) 4 łyżki majonezu garść jarmużu 4 plastry sera cheddar 4 plastry sera brie 4 plastry pomidora malinowego 4 plastry szynki parmeńskiej garść fasoli szparagowej zielonej sól Bułkę podpiekam w piekarniku przez 4 minuty w temperaturze 200 stopni, następnie(...)minuty z każdej strony aż stanie się chrupiąca. Fasolkę pozbawiam końcówek i gotuję w osolonej wodzie przez 7-8 minut, odcedzam. Na posmarowaną majonezem część bułki układam jarmuż, plaster sera: brie lub cheddar w zależności od upodobań. Następnie kładę chipsa z szynki, plaster pomidora i fasolkę szparagową. Przykrywam drugą połową bułki i mocno przyciskam. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaKilka dni temu wspominałyśmy z przyjaciółką co jadałyśmy jako dzieci w naszych domach rodzinnych do kanapek. Wtedy przypomniałam sobie, że bardzo lubiłam ser biały umieszany ze szprotkami. Mama przygotowywała go mi i mojemu bratu, a gdy byłam starsza to sama sobie go przygotowywałam. Zapewne coś podobnego jadaliście w swoich domach, ale być może tak jak ja zapomnieliście o tym prostym(...)bardzo smacznym dodatku do kanapek. Przypomnę Wam go dziś :) Pasta rybna do kanapek Składniki: kostka sera białego puszka szprotek pęczek szczypiorku 2 łyżki śmietany 1 łyżeczka papryki ostrej sól, pieprz dodatkowo: pomidor, bagietka lub inne pieczywo Pasta rybna do kanapek Wykonanie: Ser, szprotki (bez oleju), śmietanę, paprykę, sól i pieprz wrzucamy do blendera i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Szczypiorek
Pyza i Surówkanależę do fanek ziemniaków, tę zupę zjadłam ze smakiem. Jest dość gęsta i kleista a co za tym idzie bardzo treściwa i sycąca. Ważne są dodatki w postaci sera, boczku i świeżego szczypiorku. Uzupełniają smak w taki sposób, że zupie niczego już nie brakuje. :-) Gęstość zupy możemy w dowolny sposób regulować poprzez dodanie mniejszej lub większej ilości bulionu. 3 duże(...)ziemniaki 3 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 700 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 3 plastry wędzonego boczku 3 łyżki świeżego szczypiorku 3 łyżki starkowanego, żółtego sera 1 łyżka szczypiorku 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz 1. Ziemniaki, marchew, czosnek i cebulę obieramy i kroimy na nieduże kawałki. Przekładamy do garnka, zalewamy bulionem
Szefowa kuchniwykonaniu i przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Warto się skusić, ponieważ są smaczne i powinny smakować łasuchom. Składniki: (około 35-40 sztuk) 500 g mąki 500 g białego sera 100 g cukru 4 żółtka opakowanie cukru waniliowego 1 łyżeczka octu 250 ml kwaśnej śmietany 1 pełna łyżeczka sody olej do smażenia Ser przecisnąć przez praskę, można zrobić to dwa razy(...)Mąkę przesiać na blat lub stolnicę, dodać ser, żółtka, cukry, ocet, śmietanę i sodę. Zagnieść na gładkie ciasto. Po kawałku rozwałkowywać na placki grubości około 1 cm i wykrawać kółka np. szklanką, a następnie środek wykrawać np. kieliszkiem lub nakrętką od butelki. Wykrojone środki można zagnieść na nowo lub smażyć na małe pączusie. Smażyć kolejno na gorącym oleju na rumiano
talerz przyjemnościskładnikom będzie prawdziwym zastrzykiem witamin i minerałów. s kładniki dla czterech osób 7-8 szt cebuli 1,5 l dobrego bulionu ( ja użyłem cielęcego) 40 g sera żółtego twardego 3 łyżki masła 2 łyżki oliwy szczypta gałki muszkatołowej szczypta tymianku 1 łyżka mąki sok z połowy cytryny szczypta ostrej papryki sól na grzanki 6-8 łyżek oliwy(...)gotujemy pod przykryciem przez piętnaście minut. Pod koniec gotowania do zupy dodajemy sok z cytryny , gałkę muszkatołową, tymianek, sól i ostrą paprykę. W tym czasie ścieramy żółty ser na tarce o grubych oczkach Bułki kroimy na dość grube części i przesmażamy je na rozgrzanej patelni z dodatkiem szczypty soli i 6-8 łyżek oliwy. Bardzo gorącą zupę
Miód i pieprzugotowany duży burak lub 2 mniejsze 1 jajko szczypta soli 2 szklanki mąki (lub więcej, wszystko zależy od rodzaju ziemniaków) 200 ml śmietany 30% łyżka masła 120 g sera pleśniowego sól pieprz łyżeczka rozmarynu pół pęczku szczypiorku Sposób przygotowania: Ugotowane ziemniaki i buraki ostudzić. Obrać ze skórki. Ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub porządnie utłuc tłuczkiem. Buraka(...)Wycinać około 2 cm kluseczki. Kluski ugotować w osolonej wodzie około 4 minut, aż do wypłynięcia ich na wierzch. Odcedzić. W rondelku roztopić masło, dodać pocięty na mniejsze kawałki ser pleśniowy, wlać śmietankę i podgrzewać na małym ogniu, aż do roztopienia się sera ciągle mieszając. Doprawić pieprzem, solą i rozmarynem. Ugotowane kluseczki polać sosem i posypać szczypiorkiem. Smacznego
na moim stole...kotlety schabowe) 2-3 kotlety schabowe 1/2 cukini 1 cebula 1/2 papryczki chilli 2 średnie ząbki czosnku 1/4 szklanki białego wina (opcjonalnie) 1 garść startego żółtego sera sól, pieprz 1/2 łyżeczki curry, papryki słodkiej 2 jajka (1 do panierowania) 1 łyżeczka musztardy z gorczycą 1 łyżeczka ostrej musztardy (u mnie rosyjska) bułka tarta olej Na patelni (która ma pokrywkę) rozgrzewamy(...)Wszystko przekładamy do miseczki. Schaby rozbijamy, przyprawiamy z każdej strony solą i pieprzem. Panierujemy schaby w 1 jajku i bułce tartej. Do miseczki po jajku wbijamy 2 jajko dodajemy ser żółty i po łyżeczce z każdej musztardy i dokładnie wszystko mieszamy. Na tej samej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i smażymy schaby na rumiano. Jak już będzie gotowy z jednej
Piekielna Kuchnia Pati