macie gości, a nie macie co im podać? Polecam szybką i efektowną do zrobienia pizzę Margaritę z ciasta francuskiego, potrzebne Wam tylko będzie: ciasto francuskie, puszka pomidorów, żółty ser oraz ewentualnie dodatki: oregano i czosnek. Składniki: 2 ciasta francuskie, 1/2 puszki pomidorów, 100 g startego żółtego sera, 2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki suszonego oregano. Przygotowanie: Z dwóch ciast(...)długości ciasta i odcinamy pozostały kawałek. Tak samo robimy z drugim ciastem. Pomidory z puszki miksujemy blenderem z czosnkiem i oregano. Jedno ciasto smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy żółtym serem. Przykrywamy drugim ciastem. Odcinamy rogi, tak by nadać ciasto kształt koła. Na środek ciasta kładziemy szklankę, lekko dociskając ją. Wycinamy 2 cm paski z ciasta- od szklanki do końca ciasta
Aga w kuchniżdżowych. 525 g mąki [pszennej zmieszanej z orkiszową] 50 ml wody 250 ml mleka 3 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżeczki soli 3 łyżeczki cukru 20 g drożdży kiełbasa ser żółty Wszystkie składniki [oczywiście oprócz kiełbasy i sera] umieścić w automacie do chleba i włączyć program do wyrabiania ciasta -8 . Po wyrośnięciu ciasta wyjąć z automatu.Rozwałkować, pociąć na prostokąty(...)wymiarach około 10 x 14 cm. Z jednej strony położyć plasterki kiełbasy i sera żółtego, a z drugiej naciąć ciasto radełkiem i zwinąć. Ułożyć na blaszce i pozostawić do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 220 stopni przez około 20 minut
Moje domowe kucharzenieWspomnienie dzieciństwa, proste ale smaczne danie. Szczególnie jak dodamy wiejski ser. Składniki 300 g makaronu typu świderki 400 g boczku wędzonego surowego 1 duża cebula 1 łyżka oleju 200 g białego sera wiejskiego szczypiorek sól pieprz Przygotowanie Makaron ugotowałem zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Odcedziłem. Boczek pokroiłem w dużą kostkę, lekko obsmażyłem na oleju. Następnie dodałem(...)pokrojoną w kostkę cebulę, zeszkliłem i dodałem makaron, lekko obsmażając go. Do całości dodałem rozdrobniony ser oraz posiekany szczypiorek, dokładnie składniki połączyłem. Do smaku doprawiłem solą i pieprzem
R'n'G Kitchenoczekiwania, makaron mogę polecić wszystkim w 100 %. Kokardki z łososiem i szpinakiem Składniki: - 250 g makaronu kokardki Elovena - 100 g wędzonego łososia - 150 g szpinaku świeżego - 140 g sera pleśniowego np. rokpol - 200 ml śmietany 18% - 1 ząbek czosnku - 1 łyżki masła - 1 łyżka oliwy - sól - pieprz Przygotowanie: Szpinak myjemy, dusimy na maśle i oliwie, doprawiamy solą i pieprzem(...)Dodajemy drobno pokrojony czosnek. Łososia kroimy na paski i dodajemy do szpinaku, po około minucie wlewamy śmietanę i dusimy ok. 5 minut. Do sosu dodajemy połowę sera pleśniowego i dusimy około 10 minut. W między czasie przygotowujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu przekładamy do sosu, mieszamy i po 2 minutach wykładamy na talerze. Wierzch posypujemy pozostałym serem. Życzę
Kulinarne życieKotlety ziemniaczane, które od zawsze gościły na stole, ja dziś zrobiłam z małą zmianą z dodatkiem sera i szynki. Kotlety ziemniaczane Składniki: - 1 kg ziemniaków - 100 g szynki w plastrach - 100 g sera żółtego - 1 jajko - sól - pieprz - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki - bułka tarta - olej Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy, gorące przeciskamy przez praskę lub ugniatamy dokładnie tłuczkiem. Jeżeli(...)mamy ziemniaki z dnia wcześniejszego to mielimy w maszynce. Do zimnych ziemniaków dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę szynkę i starty na grubych oczkach żółty ser. Wbijamy jajko, mieszamy dokładnie i dosypujemy bułki tartej, aby zagęścić masę w ilości wg. uznania. Przyprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki i ponownie dokładnie mieszamy. Formujemy małe płaskie kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy
Kulinarne życieDziś niedrogi , bardzo dobry i szybki obiad, kotlety z kaszy jęczmiennej Składniki: - kasza jęczmienna 200 g - 1 cebula - 1-2 ząbki czosnku - 1/3 pęczka szczypiorku - 100 g żółtego sera - 1 jajko - pieprz - masło - bułka tarta - olej Przygotowanie: Kaszę gotujemy do miękkości, można rozgotować, aby była miększa. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek drobno siekamy, szczypiorek kroimy. Cebulę szklimy na maśle(...)Ser trzemy na tarce o grubych oczkach. Ugotowaną gorącą kaszę przekładamy do miski, dodajemy żółty ser, zeszkloną cebulkę, pieprz i pół łyżki masła, czosnek, szczypiorek. Całość dokładnie mieszamy. Po wystygnięciu dodajemy jajko, całość mieszamy. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron. Życzę smacznego
Kulinarne życieroztopione masło i wymieszać. Powinno mieć konsystencję mokrego piasku. Wyłożyć dno tortownicy (o średnicy 26 cm.) i mocno ubić. Włożyć na 15 minut do lodówki. Warstwa serowa 1 kg sera twarogu (dałam wiaderkowy) 400 ml śmietany kremówki 3/4 szklanki cukru pudru 1 niebieska galaretka około 14 szt okrągłych biszkoptów 4 łyżeczki żelatyny Ser zmiksować z cukrem i śmietaną. Żelatynę zalać(...)szklanki wody i poczekać aż napęcznieje, po czym podgrzać delikatnie, ale nie gotować. Wlać do sera i miksować chwilę. Masę podzielić na dwie części. Połowę wylać na ciastka, a na wierzch ułożyć biszkopty. Do drugiej części dodać galaretkę rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody i przestudzoną .Wszystko zmiksować. Wyłożyć masę na biszkopty i wyrównać. Dekoracja ciasta 2 niebieskie galaretki 1 szklanka
O kuchni z uczuciemjajko (ok. 60g), - ¼ szklanki wody (ok. 60 ml), - ½ łyżeczki soli - 2 łyżki oliwy z oliwek (20g). Nadzienie: - 500 g świeżego szpinaku - 10 suszpnych pomidorów z zalewy (ok. 200g) - ¼ opakowania sera Feta (ok. 50g), - opakowanie jogurtu greckiego light (ok.200g), - 1 jajko (60g), - kula Mozarelli (ok. 125g), - łyżka oleju rzepakowego (10g) - 2 ząbki czosnku, - słodka papryka, sól, pieprz, bazylia. Sposób przygotowania(...)ciasto (odstawiamy na 40 min. do wyrośnięcia). 3. Szpinak myjemy, odkrawamy ogonki i podsmażamy na oleju z dodatkiem czosnku ok. 5 min. 4. Suszone pomidory kroimy w kostkę. 5. Ser Feta kroimy w kostkę. 6. Jogurt mieszamy z jajkiem i przyprawami. 7. Formę wykładamy rozwałkowanym ciastem. 8. Na ciasto nakładamy warzywa, ser Feta i zalewamy masą jajeczno-jogurtową. 9. Całość
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachSkładniki (na ok 2 porcje) - 250g sera ricotta, - 1 żółtko (ok. 20g), - ¼ łyżeczki soli, - ½ szklanki mąki pszennej Graham (ok. 60g). Sposób przygotowania 1. Mieszamy ser z żółtkiem i solą. 2. Dodajemy do sera mąkę i krótko mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. 3. Stolnicę posypujemy mąką i formujemy „wałki”, które następnie kroimy na mniejsze kawałki. 4. Kluseczki wrzucamy
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachplasterki (użyłam mrożonych) przyprawa do drobiu (np. gyros) 1/2 szklanki śmietany 18% odrobina gorącej wody przyprawa do dań kuchni włoskiej zielone oliwki pokrojone w plasterki - ilość wedle uznania ser żółty - u mnie 100 g olej do smażenia Sposób wykonania: 1. Makaron ugotować w lekko osolonym wrzątku, po ugotowaniu przelać zimną wodą. 2. Mięso umyć, pokroić w kostkę, obficie posypać przyprawą(...)przez 5 minut. 3. Makaron, mięso z warzywami wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego. 4. Do śmietany dodać trochę gorącej wody, by ją zahartować. Następnie dodać połowę tartego żółtego sera i 1 łyżeczkę przyprawy do dań i całość wymieszać. Wyłożyć na makaron i mięso. 5. Oliwki pokrojone w plasterki posypać po wierzchu zapiekanki, a na koniec wyłożyć resztę tartego żółtego
Kuchnia domowa Animinut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość około 1 cm. Składniki na farsz: 250 g pieczarek 200 ml koncentratu pomidorowego starty ser kilka plastrów polędwicy sopockiej kilka plastrów salami oregano, bazylia, czosnek granulowany, sól, papryka ostra mielona Koncentrat pomidorowy przekładamy do miseczki i sypiemy do niego obficie wszystkie przyprawy (uważać żeby(...)Polędwicę i salami kroimy w paski, pieczarki myjemy - kroimy w talarki. Na przygotowane i przełożone na blachę ciasto rozsmarowujemy sos pomidorowy i kładziemy pieczarki, polędwicę, salami i sypiemy ser (można dodać inne składniki które akurat lubimy). Pizzę zapiekamy w nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem przez 15-20 minut (do momentu aż ciasto się zrumieni na brzegach
Moje-pitraszenietutaj . Dzisiaj mam dla Was kolejną i równie smaczną i szybką zapiekankę. Składniki 1 mały brokuł 1 opakowanie tortellini 250 g 200 ml śmietany dałam 30% 70 g sera mozzarella 2 kiełbasy śląskie 1 pęczek szczypiorku sól pieprz Brokuła podzielić na różyczki i ugotować. Tortellini ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i włożyć do naczynia żaroodpornego. Kiełbasę pokroić(...)kosteczkę i posypać po wierzchu tortellini, a następnie dodać brokuła. Całość polać śmietaną doprawioną solą i pieprzem. Posypać szczypiorkiem i rozłożyć pokrojony w plasterki ser mozzarella. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C aż ser się rozpuści i zapiekanka lekko się przyrumieni. Podawać gorące. tortellini zapiekane z brokułem
O kuchni z uczuciemprzepisów Madzi Składniki: opakowanie ciasta francuskiego xxl 200 gram sera żółtego ( w plastrach ) 150 gram szynki babuni ( w plastrach ) kethup Sposób przygotowania: Ciasto francuskie rozłożyć, posmarować cienko kethupem, rozłożyć ser żółty, na niego szynkę, ponownie posmarować kethupem, przykryć serem żółtym. Delikatnie zwinąć w rulon. Powstałą roladę pokroić na 2 - 3 cm plastry ułożyć na blasze delikatnie posmarowanej tłuszczem
Darcia w kuchniSałatki to nie tylko szybkie, często barwne przekąski, ale także bardzo zdrowe dania. Ja polecam tym razem sałatkę na bazie sera typu włoskiego z dodatkiem świeżych warzyw, ale także ze zdrowymi olejami. Oprócz oleju rzepakowego dodałam olej z wiesiołka, który doda naszej potrawie ziołowego posmaku i dodatkowych walorów prozdrowotnych. Sałatka w wykonaniu jest prosta i dodatkowo bogata w nienasycone kwasy(...)tłuszczowe Omega-3 i Omega-6. Sałatka z olejem z wiesiołka Składniki: – ser biały typu włoskiego 250g – mix sałat: endivia escarola, endivia frisee, roszponka, cykoria radicchio (około 80g) – 2 średnie pomidory – pół cebuli – sól himalajska – pieprz czarny – 2 łyżki oleju z wiesiołka – 1 łyżka oleju rzepakowego Przygotowanie: Ser kroję w kostkę i przekładam do miski. Zalewam go olejami. Przyprawiam
Kuchnia co dniazdrowe warzywa czy owoce. Dlatego od razu na myśl przyszedł mi schab gotowany na parze, który bardzo lubię, żeby danie trochę urozmaicić zrobiłam roladkę ze szpinakiem, kiełbasą i kozim serem. Mięso podałam z mini marcheweczkami i kaszą jaglaną. Koszt jednej porcji to ok. 8 zł. Więcej przepisów możecie znaleźć na stronie smakidobregożycia Składniki: 500 g schabu bez kości Sokołów , kawałek(...)kiełbasy z babcinej spiżarni Sokołów , 300 g szpinaku, 4 plasterki sera koziego, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka oleju kokosowego, sól morska, pieprz biały, 1 szklanka kaszy jaglanej, 300 g mini marchewek. Przygotowanie: Schab dokładnie myjemy pod zimną wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacinamy go wzdłuż, zostawiając ok. 2 cm połączenia. Rozkładamy i rozbijamy na jeden, duży kawałek. Oprószamy solą
Aga w kuchni