Pyszna sałatka.. A może bardziej wariacja na temat Carpaccio? Pieczony burak, wędzony łosoś, pyszny kozi ser, rukola i sos balsamiczny. Uwielbiam to połączenie, z pewnością na stałe zagości w moje kuchni. Dawno nie jadłam tak dobrze uzupełniających się składników. Panowie, może z okazji Dnia Kobiet przygotujecie swoim pięknym Paniom tak smaczne danie na śniadanie? Z pewnością niejedna byłaby zachwycona(...)Składniki (na 2 porcje): 2-3 średnie buraki 100 gram wędzonego łososia 50 gram koziego sera garść rukoli sos balsamiczny Buraki szoruję, osuszam i zawijam w folię aluminiową. Umieszczam je w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni (można piec np. podczas pieczenia innych dań, stąd odpowiedni zakres temperatury) przez 1 godzinę. Buraki studzę i obieram. Kroję w plastry. Na talerzu
Mango Papajagrillową, dlatego dziś zapraszam Was na grillowaną tortillę z kabanosem, czosnkowym sosem i dodatkami. Idealna na kolację, śniadanie, a nawet szybki obiad. Spróbujcie. Składniki: 1 tortilla 3 plastry żółtego sera np. typu Gouda sos czosnkowy Roleski łagodny ketchup 2-3 liście sałaty kawałek zielonej papryki (około 1/4) 1 łyżeczki prażonej cebulki 3 drobiowe kabanosy Przygotowanie: Paprykę kroimy w drobną(...)kostkę. Kabanosy kroimy na plasterki. Po całej tortilli robimy "esy-floresy" z sosu czosnkowego, a następnie z ketchupu. Następnie na tortillę układamy plastry żółtego sera (, aby pokryły całość placka). Na połowę tortilli rozkładamy resztę składników: kabanosy i paprykę, całość posypując prażoną cebulką. Na koniec układamy liście sałaty i składamy tortillę w pół. Tortillę smażymy na patelni grillowej z obu stron
Słodkie okruszkiSmaczny, zdrowy oraz łatwy w przygotowaniu obiad lasagne z łososiem, szpinakiem i serem. Przygotowanie przepisu zostało nie tylko krok po kroku opisane, lecz także przedstawione na efektownej, kolorowej fotografii. Składniki : 1/2 opakowania makaronu Lasagne Farsz szpinakowy: 2 duże wiązki świeżego szpinaku lub 1 paczka mrożonego 2 ząbki czosnku 2 łyżki stołowe masła sól pieprz gałka muszkatołowa Farsz łososiowy(...)łososia 1 łyżeczka soku z cytryny sól pieprz Sos beszamelowy: 50 g masła 50 g mąki 150 g jogurtu naturalnego 500 ml mleka 200 g żółtego sera 1 duża szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz Najpierw przygotujemy farsz szpinakowy: Jeśli korzystamy ze świeżego szpinaku, odrywamy same liście, myjemy, osuszamy i poszatkować. Na patelni roztopić masło i dodać szpinak. Dodać przeciśnięty przez
Smaczne PotrawyWoll`a jeszcze wrócę, a teraz przejdę do przepisu. Składniki: 2 niewielkie filety z kurczaka ok. 6 plasterków szynki parmeńskiej 3 ząbki czosnku 2 garści świeżego szpinaku 1/3 kostki sera feta świeżo zmielona sól ( u mnie różowa himalajska ) świeżo zmielony pieprz czarny kawałeczek masła Wykonanie: Oczywiście filety umyłam pod zimną bieżącą wodą i osuszyłam. Szpinak również wypłukałam(...)pokrojony w cienkie plasterki i zesmażyłam chwilkę, na to wyłożyłam szpinak i ca jakiś czas mieszając przez kilka minut go smażyłam. Gotowy szpinak wyłożyłam do miski, dodałam ser feta, odrobinę pieprzu i wszystko razem wymieszałam przy pomocy widelca. Szczeliny w filetach wypełniłam szpinakiem z serem i ułożyłam na porozkładanych plastrach szynki parmeńskiej, którymi owinęłam całego fileta
Blondynka GotujeSerowy smak bardzo dobrze komponuje się z delikatnym smakiem pieczonego, cytrynowego łososia. 2 filety łososia sok z cytryny sól pieprz 3 łyżki masła 3/4 szklanki mleka szklanka startego żółtego sera duży pomidor 1. Rybę układamy w naczyniu żaroodpornym, które wcześniej smarujemy połową ilością podanego masła. Rybę solimy, pieprzymy i skrapiamy sokiem z cytryny. 2. Pozostałe masło roztapiamy w rondlu, wsypujemy(...)mąkę, mieszamy i powoli wlewamy mleko, cały czas mieszając do momentu aż sos zgęstnieje. 3. Rybę posypujemy startym serem, następnie na ser układamy pokrojonego w plasterki pomidora. 4. Naczynie żaroodporne wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut
Szefowa kuchniintensywność, a w przypadku użycia ryby –również konsystencję całości. Ta jajecznica jest mocno wilgotna, puszysta i delikatna. Jajka wbijamy do głębokiej miski, wlewamy do nich śmietankę. Szczypior drobno siekamy, ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Jajka ubijamy razem ze śmietanką trzepaczką balonową. Powinny być bardzo mocno rozbite i napowietrzone. Wsypujemy do nich 2/3 posiekanego szczypiorku, starty ser, dokładnie mieszamy(...)solimy – zarówno łosoś jak i ser są już słone. Na patelni rozgrzewamy masło do spienienia, wlewamy ubite jajka, dodajemy pokrojonego na mniejsze kawałki wędzonego łososia. Smażymy całość na średnim ogniu, łopatką zeskrobując masę z patelni od dna. Tak przygotowana jajecznica, z dodatkiem tłustej śmietanki, ma jedną przewagę nad klasyczną – nie stanie się sucha i przesmażona. Smażymy do ścięcia jajek
Karo in the Kitchentakiej postaci jak jest , ja odrobinę blenduję. Chleb upiec w tosterze i pokroić w kostkę, do każdej kokilki nałożyć po jednej takiej skrojonej kromce. Do zupy dodać połowę sera, przyprawić jeszcze do smaku sola, pieprzem i wymieszać. Zalać grzanki i wierzch posypać obficie serem. Zapiekać w temperaturze 180 stopni około 18 minut aż ser się rozpuści. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliIMBIRU (pistachio & lime cheesecake) Składniki: spód: 100 g herbatników 4 łyżki wiórków kokosowych sok z 1/2 limonki 1 łyżka miodu 50 g masła masa serowa: 750 g sera mielonego 1/2 szklanki masła/kremu pistacjowego 4 jajka 200 g cukru drobnego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 łyżeczki startego świeżego imbiru polewa: 250 g sera 1 łyżka cukru(...)stopni i pieczemy jeszcze około 20 minut (najlepiej sprawdzić metodą patyczka czy już można skończyć pieczenie) Sernik studzimy w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. polewa: 250 g sera miksujemy z cukrem pudrem i pastą pistacjową. Smarujemy nią wierzch zimnego sernika, dekorujemy pistacjami
Bon appetit mon amieprzepisie połączyłam tuńczyka z makaronem. Nie jest to jednak wersja makaron a'la pasta, ale frittata. Frittata to taki włoski omlet zrobiony z jajek z różnymi dodatkami - najczęściej pomidorami, serem albo szynką. Danie świetne na każdą porę dnia. Ja zapraszam na wersję makaronową z tuńczykiem. FRITTATA Z TUŃCZYKIEM Składniki: makaron spaghetti na 1 porcję 3 jajka 1/2 cebuli(...)puszki tuńczyka w sosie własnym 3 łyżki ser żółty startego 4 łyżki oliwy z oliwek 1 szczypta soli do smaku 1 szczypta pieprzu do smaku pomidorki koktajlowe Przygotowanie: Makaron spaghetti gotujemy według przepisu na opakowaniu. Jajka roztrzepujemy w misce ze startym serem. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu oraz odsączonego z zalewy, rozdrobnionego tuńczyka. Do masy jajecznej
Bon appetit mon amieJedna z najlepszych i najprostszych sałatek, idealna na każdą okazję. Moją wersję podrasowałam słodką papryką i kilkoma listkami sałaty. Składniki (na 2 porcje): 125 gram sera mozzarella 2 pomidory malinowe 3 łyżki oliwy z oliwek świeżo zmielony pieprz kilka listków bazylii opcjonalnie: garść mixu sałat lub rukoli oraz kawałek słodkiej papryki Ser i pomidory kroję w plastry o jednakowej grubości(...)Słodką paprykę, jeśli używam, również kroję w plastry lub bardzo drobną kostkę. Na talerzu układam na przemian pomidora i ser mozzarella. Całość dekorują listkami bazylii i polewam oliwę z oliwek. Jeśli używam sałaty to również nią dekoruję talerz. Przed podaniem doprawiam sałatkę świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaBardzo ostatnio zasmakowała mi FETA z owocami i warzywami z chlebem żytnim.Bardzo często sobie robię kanapki z tym SEREM.Świetnie słodycz owoców i warzyw się ze sobą łączy i smakuje niebiańsko.Jedynie mankamentem jest ,że chce się po nim bardzo pić.Ale to dobrze bo musimy wypić 3 litry dziennie wody mineralnej. Danie ma 350 kcal. 0.5 szkl.muesli(...)suszonymi owocami 40 g. 1 pojemnik jogurtu naturalnego 150 g. 1 duże jabłko 200 g. śr.wielkości kromka chleba razowego 30 g. 1 plasterek sera FETA 20 g. 1 pomidor 50 g. ******************************************** Muesli wymieszać z JOGURTEM naturalnym.Jabłuszko umyć i przekroic na pół.Chleb posmarować SEREM FETA a pomidory umyć i pokroić w ósemki.Wszystko podajemy z herbatą nieslodzoną
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkirobię. Żrodło czasopismo Moje Gotowanie 1997 Składniki Ciasto 1,5 szklanki mąki 2 żółtka 1/2 kostki masła 5 łyżek cukru sól Masa serowa 1 kg sera twarogowego tłustego 10 jajek 1,5 szklanki cukru 4 łyżki masła 100 g rodzynek 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej Lukier 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki wody wszystko razem utrzeć Ciasto Mąkę przesiać(...)folią i schłodzić w lodówce. Po tym czasie ciasto rozwałkować i odciąć 1/4 ciasta. Wyłożyć plackiem blaszkę, a pozostałą część pokroić na paseczki o szerokości około 1,5 cm. Ser skręcić przez maszynkę dwa razy. Żółtka oddzielić od białek. Masło stopić. Ser miksować z cukrem dodając stopniowo po jednym żółtku. Następnie wlewać masło, wsypać rodzynki, skórkę pomarańczową
O kuchni z uczuciemDostałam wędzony twaróg...podchodziłam do niego trochę jak do jeża... Co to takiego? Jak coś takiego jeść? Trochę trwało nim rozpakowałam pudełeczko, znalazłam w nim kostkę sera o delikatnej, miodowej barwie i mocnym, wędzonym aromacie. Ser miał konsystencję zwykłego twarogu, smak nieco przypominający wędzony oscypek... Zjadłam trochę z wędliną na kanapce, przyznam, że całkiem, całkiem niezłe było. Tyle, że Mała(...)myślałam o kluskach, na wzór kopytek, do podania ze skwarkami z boczku (akurat dostałam od Taty trochę takiego wiejskiego, mocno owędzonego). Ostatecznie zdecydowałam się na pierogi z nadzieniem z sera i boczku. Przeglądając różne stronki kulinarne podpatrzyłam to i owo, wyszło mi, że to będą pierogi podhalańskie! Ciasto zrobiłam wg przepisu , w którym mąkę zalewa się wrzątkiem. Ciekawe-nie powiem
6nieboziemniaków ( w zależności jak dużą zapiekankę robimy) 1 śmietana 18 % 3 jajka 1 duża cebula 1 łyżeczka tymianku skórka z jednej cytryny sól pieprz olej starty ser opcjonalnie koperek i kilka pomidorów koktajlowych do dekoracji Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy i kroimy w plastry. Marchewkę z groszkiem obgotowujemy 10 min. Cebule obieramy, kroimy w kostce i szklimy na łyżeczce(...)brytfance układamy warstwowo najpierw plasterki ziemniaków, następnie ziemniaki polewamy sosem, dodajemy trochę marchewki z groszkiem i układamy kolejną warstwę ziemniaków itd. do wyczerpania składników. Wierzch zapiekanki można posypać startym serem, ja ser pominęłam bo akurat nie miałam. Całość zapiekamy przez 30 min w piekarniku rozgrzanym
W kuchennej krainieżółty kolor mają, ale dodanie przyprawy curry jeszcze bardziej go podkreślają. Soczyste pieczarki, w masie z kuskusu i jajek są pochowane, kilka na wierzch zostały dodane, następnie żółtym serem posypane i w piekarniku zapiekane. Składniki: 500 g bardzo małych pieczarek, 2 cebule, 3 łyżki oleju rzepakowego, 2 jajka, 200 ml śmietany 18%, 150 g kaszy kuskus(...)tartego sera żółtego, ½ łyżeczki curry, 1 łyżeczka mielonej ostrej czerwonej papryki, pieprz czarny do smaku, sól do smaku. Przygotowanie: Na patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kosteczkę i pieczarki. Oprószamy solą i odstawiamy do przestygnięcia. W dużej misce ubijamy jajka, dodajemy śmietanę, curry, doprawiamy papryką, solą, pieprzem i mieszamy. Następnie dodajemy surową kaszę kuskus, pieczarki z cebulką i ponownie mieszamy (kilka
Moniki Smakołyki