Tradycyjne szwajcarskie fondue przyrządza się na bazie wina. U mnie w nieco odmiennej wersji- z piwem Składniki: 25 dag sera żółtego 5 dag masła 3 łyżki mąki 1 szklanka jasnego piwa ½ szklanki mleka 2 żółtka sól do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Ser stopić, wlać piwo z mlekiem i wymieszać. Z mąki i masła zrobić zasmażkę, połączyć z serem, żółtkami
Tradycyjna KuchniaZapiekanka z Gyrosem 1 podwójna pierś kurczaka Przyprawa gyros 2 torebki ryżu 1 puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 4 średnie ogórki konserwowe 200g brokułów 300 g startego żółtego sera 3 łyżki majonezu 3 łyżki śmietany 2 łyżki keczupu 1 łyżka oleju Sól, pieprz, jarzynka naturalna do smaku Piersi z kurczaka myjemy i kroimy w paseczki, obsypujemy przyprawą gyros(...)suchej patelni parę minut aż mięso się zetnie ale nadal będzie miękkie, ok. 3 min. Ryż gotujemy do miękkości doprawiamy jarzynką , łączymy z 1/3 startego sera, połową kurczaka i wykładamy na dnie naczynia do zapiekania. Robimy sos z majonezu śmietany i keczupu , smarujemy nim ryż. Pora tniemy w plasterki, a paprykę w kostkę, osobno przesmażamy
W kuchennej krainiePizza calzone to pizza w kształcie pieroga z dowolnym farszem. Ja zrobiłam farsz z brokuła i kurczaka,ale również może być z samego brokuła z serem lub według własnego pomysłu i smaku. Z podanej porcji wyszły mi dwa duże pierogi i trzy mniejsze. Jeżeli macie ochotę na pizzę na cienkim cieście to również ją znajdziecie na moim blogu(...)ciepłego mleka 8 g drożdży suszonych 3 łyżki oleju 1 łyżeczka soli Farsz 1 mały brokuł 1 podwójna pierś z kurczaka 1 mała czerwona papryka 200 g startego żółtego sera 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz papryka słodka płatki chilli Dodatkowo jajko do smarowania Brokuła podzielić na różyczki i ugotować w posolonej wodzie. Odcedzić na sicie i posiekać na drobno
O kuchni z uczuciempracy, jak i przekąskę na przyjęcie. Spróbujcie. Składniki: (na 1 porcję) 1 tortilla 2 liście sałaty 1 mały ogórek kiszony 2 kabanosy drobiowe lub drobiowo-wieprzowe 1 plaster żółtego sera np. gouda sos kebab-gyros Folwark Przygotowanie: Tortillę polewamy delikatnie sosem kebab gyros tworząc "esy-floresy" na placku. Na to układamy 2 liście sałaty. A następnie pokrojone w drobne plasterki(...)kabanosy i ogórek kiszony. Na wierzch układamy pokrojony w plastry ser. Całość znów delikatnie polewamy sosem kebab-gyros. Tortille zwijamy w rulon. Układamy na rozgrzanej patelni (minimalny płomień) i podpiekamy chwilę z obu stron, aż ser zacznie się topić, a tortille nabiorą lekko złotego koloru (lekko się podpieką). Ściągamy z patelni i kroimy na mniejsze kawałki. Podajemy. Smakują zarówno
Słodkie okruszkiSałatka zrobiona przez moją córkę..kiedyś robiła podobną, ale tym razem dodała ser sałatkowy..pyszna była.. 2 filety drobiowe przyprawa do gyrosa kapusta pekińska 1 czerwona papryka 1 ogórek świeży 1-2 ogórki korniszony 1 pomidor kawałek sera sałatkowego typu feta 1 ząbek czosnku majonez sól, pieprz Filety pokroić w kostkę i wymieszać z przyprawą gyros.Odstawi(...)około 30 minut, a następnie usmażyć.Ostudzić.Warzywa i ser pokroić, dodać do mięsa .Wymieszać razem z majonezem i doprawić do smaku
Moje domowe kucharzenieŁosoś pod serową kołderką tak nas zachwycił, że powtarzaliśmy go nie raz, nie dwa... ;-) By danie było smaczne konieczny jest tu twardy, długodojrzewający ser, którego smak jest na tyle wyrazisty by dorównać smakowi ryby. Klasyczne połączenia są najlepsze, w tym przypadku wystarczą zaledwie dwa składniki by powstał smaczny posiłek. 2 filety z łososia 100g twardego sera długodojrzewającego sól, pieprz(...)Filety z łososia nacieramy solą i pieprzem. Odstawiamy na minimum 20 minut. 2. Ser ścieramy na małych oczkach tarki. Posypujemy nim obficie filety. 3. Zapiekamy w temperaturze 200 stopni przez około 15-20 minut
Szefowa kuchnimąki 10 dkg margaryny 1 jajko 7 dkg cukru pudru 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg mielonego białego sera 2 paczki cukru wanilinowego 2 budynie śmietankowe 2 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju 2 całe jajka 4 żółtka i 4 białka 3/4 szklanki cukru Dodatkowo: 1 puszka masy kajmakowej(...)szczelnie, ponieważ masa serowa będzie dosyć rzadka. Teraz czas na masę serową. Ubić 2 jajka, 4 żółtka, cukier i cukier wanilinowy. Do ubijanej masy dodawać stopniowo po 1 łyżce sera i dalej ubijać. Następnie wlać mleko i wsypać budynie. Ciągle miksować. Masa będzie bardzo rzadka, ale taka właśnie ma być :). Dodać olej. Wymieszać. Ser delikatnie wylać na oblepioną ciastem
Świat Ciastawymieszać drewnianą łyżką, po czym miksować około 3 min.na najwyższych obrotach. Ciasto przelać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą formę o wym. 23x33cm. Masa serowa: 600g białego sera, 135g masła lub margaryny, 4 jajka, 2/3 szklanki cukru, łyżka cukru waniliowego, 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej, pomarańcza. Ser utrzeć z miękkim masłem i cukrem(...)sparzyć, zetrzeć skórkę z całej pomarańczy zaś z połowy wycisnąć sok. Wraz z mąką i cukrem waniliowym dodać do masy serowej, zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do sera, delikatnie wymieszać szpatułką. Masę wylać na ciasto. Piec około 45 w temp. 200st. Ostudzić i przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Źródło: Arabeska waniliowa
Z miłości do słodkościpucharkach:) 3 woreczki ryżu 12 łyżek majonezu takiego KLIK 4 puszki tuńczyka w sosie własnym (kawałki, każda po 185 g) 3 pęczki zielonej cebulki 30 dag żółtego sera KLIK 7 jajek KLIK pieprz mielony Ryż gotuję w osolonej wodzie , ma być sypki, odcedzam go i studzę. Tuńczyka odsączam z zalewy. Cebulkę siekam drobniutko. Ser ścieram na tarce(...)oczkach tarki. Składników wystarcza na dwie średnie miseczki lub jedną dużą. Układam warstwami: -ryż -majonez oprószony pieprzem -tuńczyk -majonez z pieprzem -posiekana cebulka -tarty ser -majonez z pieprzem -jajka Sałatkę przed podaniem należy schłodzić
Takie tam pichceniepodczas meczu i okazały się strzałem w dyszkę. Często wracam do nich gdy szykuje się wieczór filmowy bądź przy ulubionych planszówkach w gronie przyjaciół :) Francuskie paluchy z serem i szynką szwarcwaldzką SKŁADNIKI : 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 białko 200 g żółtego sera np gouda 3-4 plastry szynki szwarcwaldzkiej papryka mielona wędzona do smaku czarnuszka(...)PRZYGOTOWANIE : Ciasto francuskie rozwijamy. Białko delikatnie roztrzepujemy i smarujemy nim całe ciasto francuskie. Na wierzch ścieramy żółty ser na tarce na małych oczkach i przyciskamy delikatnie do ciasta. Oprószamy całość papryką mieloną wędzoną. Na wierzch pod ukos układamy plastry szynki szwarcwaldzkiej – delikatnie oprószamy czarnuszką. Kroimy ciasto na paski około 1,5-2 cm. Paseczki zwijamy w spirale
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwędzonym kurczakiem to świetna propozycja na śniadanie, kolację lub do pracy, będzie również ciekawym pomysłem na domowe przyjęcia. Wędzony kurczak idealnie komponuje się z papryką, marynowaną cebulką, kukurydzą i serem fet a dodatek sosu majonezowo- jogurtowego sprawia że sałatka zyskuje bardzo ciekawy smak. składniki na 4 porcje 250 g wędzonego kurczaka 250 g sera feta 1 czerwona papryka puszka(...)majonezu 100 g jogurtu naturalnego szczypta czarnego pieprzu przepis Wędzonego kurczaka oraz paprykę kroimy w kostkę i przekładamy do miski, dodajemy odsączoną z zalewy marynowaną cebulkę, kukurydzę oraz pokruszony ser feta. W małej miseczce łączymy jogurt z majonezem i szczyptą czarnego pieprzu. Tak przygotowany sos wlewamy do sałatki i delikatnie mieszamy wszystkie składniki. Gotową sałatkę schładzamy pół godziny w lodówce
Smakowite DaniaDzisiaj podaję przepis. Twarogowe babeczki to moje ulubione, bo są wilgotne i miękkie. Polecam! Składniki na 12 muffinek: 2 jajka 100 ml roztopionego masła 100 ml mleka 220 g sera Capri (serek typu włoskiego, sprzedawany w okrągłych opakowaniach, mało kwaśny) lub sera ricotta 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru z wanilią(...)domowego) 2 jabłka 1/2 szklanki rodzynek Do posypania: brązowy cukier i płatki migdałowe Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 o C. Jabłka umyć, obrać, wypestkować i pokroić na małe kawałki. Ser rozgnieść widelcem i wymieszać z mlekiem, olejem, jajkami i cukrami. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy serowej, ponownie wymieszać. Dodać jabłka i rodzynki i jeszcze raz wymieszać
Czerwień i błękitszklanka letniego mleka 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru pozostałe składniki: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym mały brokuł 100ml sosu pomidorowego 200g sera żółtego zioła prowansalskie oregano bazylia Sposób wykonania: ciasto: Drożdże pokruszyć do miski, posypać cukrem, wlać 1/2 szklanki letniego mleka i dodać 2 łyżki mąki. Dokładnie wyrobić. Odstawić w ciepłe miejsce(...)ponownie wyrosło, ok. 30-40 minut. W tym czasie brokuł podzielić na mniejsze różyczki i ugotować ale nie do miękkości, odcedzić. Sos pomidorowy doprawić solą, pieprzem, bazylią i oregano. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Tuńczyka odsączyć z zalewy. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 240 stopni C. Ciasto na pizzę wyłożyć na papier
Prosto i Smacznie z Anetąpiersi z kurczaka (średnie) papryka słodka w proszku sól, pieprz Sos: 200 ml mleka (może być śmietanka) 100g serka topionego (najlepiej kremowego i o łagodnym smaku) 25g żółtego sera (tartego) 1 łyżka chrzanu ze słoiczka (wg smaku; użyłam luksusowego Społem Kielce ) Dodatkowo: 1-2 łyżki masła do smażenia Makaron ugotować według przepisu z opakowania. W międzyczasie piersi(...)kurczaka (umyte i osuszone) pokroić w kostkę i wymieszać z przyprawami. Mięso podsmażyć (na rumiano) na rozgrzanym maśle. Dodać mleko i oba sery. Całość powoli mieszać, aby sery dokładnie się rozpuściły - tworząc jednolity sos. Sos doprawić chrzanem. Odcedzony makaron wymieszać z zawartością patelni. (Mieszać do momentu - aż sos idealnie połączy się z makaronem.) Danie podawać bezpośrednio po przygotowaniu. (Można doprawić
Di gotujeTutaj jest jeszcze prościej, bo cały obiad mamy w kilkanaście minut. Zapraszam na makaron penne z mascarpone i mielonym mięsem. Pychota! 500g mięsa mielonego 300g makaronu penne 200g żółtego sera 2 cebule 200g serka mascarpone 1/2 pęczka pietruszki sól, pieprz olej 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy(...)mascarpone, pokrojoną natkę pietruszki, starkowany ser, doprawiamy solą i pieprzem. 3. Łączymy wszystko z ugotowanym makaronem, mieszamy dokładnie do połączenia składników. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki, i serem
Szefowa kuchni