dzisiejszy obiad polecam pyszne sakiewki z pieczarkami i serem. Sakiewki cieszą zarówno oko, jak i podniebienie. Warto je przygotować, bo są przepyszne. SKŁADNIKI: Naleśniki: 1,5 szklanki mleka, 1 jajko, 1 szklanka mąki, szczypta soli, olej do smażenia, Farsz: 400g pieczarek, 1 cebula, 100 g sera żółtego, sól, pieprz, oliwa, szczypiorek, PRZYGOTOWANIE: 1. Do mleka dodaję jajko, mąkę oraz sól(...)oliwie smażę pieczarki razem z cebulą przez około 10 minut. Oprószam solą i pieprzem. 3. Na środek naleśników nakładam porcję pieczarek. Posypuję startym na tarce o dużych otworach żółtym serem. Naleśniki składam w sakiewki i związuję szczypiorkiem. 4. Sakiewki układam w naczyniu żaroodpornym i zapiekam około 10 minut w temperaturze 170 stopni
Tradycyjna kuchnia Kasisola. No cóż. Rybę podsmażyłam i zapiekłam. Wyszło pysznie. Składniki: Kilka filetów ryby ( bez skóry ) Mąka Sól Olej do smażenia 1 opakowanie mrożonego szpinaku 200 gram pieczarek Niewielka ilość sera fety 100 ml mleka 1-2 jajka Pieprz 1 ząbek czosnku Sok z cytryny Ser typu gouda lub mozzarella Wykonanie: Rybę ( rozmrażamy i odsączamy ) przyprawiamy solą i obtaczamy w mące(...)kubka wlewamy mleko, wbijamy jajka i masę jajeczną doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy do przestudzonego szpinaku razem z niewielką ilością rozkruszonej fety. Mieszamy i zalewamy rybę. Posypujemy startym serem i zapiekamy w piekarniku w 180 o C przez około 30 minut. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function
Smaki Ewygarści szpinaku 6 papryk - przekrajamy na pół 2 pomidory, drobno pokrojone 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki kminku 1/2 łyżeczki suszonego oregano sól, pieprz ulubione zioła do posypania opcjonalnie ser do zapieczenia (np. mozzarella, parmezan) 1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. 2. Na patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę oraz czosnek i smaż aż cebula się zeszkli. Odstaw. 3. Ugotuj(...)Przekrój papryki na pół, następnie nafaszeruj. 7. Przykryj folią aluminiową (matową stroną na zewnątrz) i piecz przez 20-30 minut, aż papryka będzie miękka. 8. W wersji z serem - połóż ser na wierzchu i zapiekaj jeszcze kilka minut, aż się rozpuści. 9. Udekoruj ziołami, podawaj gorące. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
Powiedz dietom nieOstatnio bardzo zasmakowały nam sałatki z dodatkiem prażonego słonecznika. Tutaj znajdziecie poprzednią pyszną wersję. Tym razem mam dla Was sałatkę warstwową z mięsem, warzywami, serem feta i chrupiącym słonecznikiem. Jest naprawdę pyszna! Świetnie sprawdzi się podczas spotkania ze znajomymi, rodzinnej imprezki czy po prostu bez okazji :) Składniki: brokuł ok. 400g, 300g domowej pieczeni (u mnie pieczony schab(...)pomidor, puszka kukurydzy, 120g sera feta, 1/2 czerwonej papryki, 150g łuskanego słonecznik, sól, szczypta cukru. Sos: 2 łyżki majonezu, 4 łyżki jogurtu naturalnego, 2 ząbki czosnku, szczypta cukru, sól, pieprz. Wykonanie Czosnek drobniutko posiekać lub przecisnąć przez praskę, wymieszać wraz z jogurtem i majonezem. Doprawić do smaku solą, pieprzem
Z miłości do słodkościmiałam w lodówce i wyszło smaczne danie :) Składniki: 1 kg obranych ziemniaków 2-3 małe cebule 3 łyżki mąki pszennej 3 jajka 200 g kiełbasy 100 g sera żółtego majeranek od Skworcu sól pieprz olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Kiełbasę kroimy w kostkę, ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki i cebule ścieramy na tarce do ziemniaków(...)Starte ziemniaki z cebulami, mieszamy z kiełbasą, serem, jajkami, mąką i majerankiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na rozgrzany olej nakładamy po łyżce masy i smażymy na rumiano z obu stron. Smacznego
Na Ciasteczkowych Papierachlodówce miałam drożdże, które trzeba było szybko wykorzystać. I upiekłam puszyste, mięciutkie i bardzo smaczne rogaliki z serem. Ja jestem wielką fanką ciasta drożdżowego. Zawsze je robię ręcznie, bo po pierwsze nie mam takiego miksera do wyrabiania, a po drugie to taka przyjemna czynność. Potem ten zapach pieczonego ciasta, który rozchodzi się po całym domu. A na koniec najprzyjemniejsza chwila(...)odstawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. Po wyrośnięciu ciasto podzielić na cztery części. Z każdej części rozwałkować okrąg i podzielić na trójkąty. Na szerszej części trójkąta ułożyć łyżeczkę sera i zawijać. Zacząć od szerszej strony i zwijać do węższej. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. ( końcówka rogalika musi być pod spodem) Poczekać aż rogaliki ponownie wyrosną. Posmarować białkiem
O kuchni z uczuciemskładników odżywczych, dodatkowo bez glutenu. Ja wykorzystałam płatki do panierowanie nadziewanych kotletów. Muszę przyznać, że nadają bardzo ciekawego smaku. Polecam. Składniki: Filety z piersi z kurczaka Szynka szwarcwaldzka Plastry sera typu oscypek Sól pieprz Mąka Jajko Płatki z quinoa Olej do smażenia Wykonanie: Filety z kurczaka rozbijamy przez folię. Delikatnie aby nie uszkodzić mięsa. Przyprawiamy solą i pieprzem ( pamiętajmy jednak(...)szynka jest słona jak i ser ). Na każdego kotleta kładziemy plaster szynki i plaster sera. Składamy i lekko ugniatamy. Panierujemy początkowo w mące, jajku i w płatkach quinoa. Smażymy na złoty kolor z obu stron. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments
Smaki Ewydziś w Lidlu można kupić produkty Kuchni Francuskiej. Przetestowałam wiele serów i win. Przygotowałam maleńkie racuszki z serami i musami z fig i mirabelek. Smakują świetnie 1,5 szklanki mąki (u mnie razowa) pół opakowania suchych drożdży jajo ok 3/4 szklanki wody szczypta soli i cukru Połączyć wszystkie składniki na racuszki , ma być konsystencji śmietany. Smażyć maleńkie racuszki na suchej(...)patelni ( o ile taką macie) lub na niewielkiej ilości oleju. Racuszki wystudzić. Podawać z kilkoma gatunkami sera i musami z owoców. Racuszki z musem z mirabelek z brie. Do racuszków polecam wina. Ja wybrałam białe, mąż czerwone
AZgotuj!Kolejna propozycja na pizzę. Tym razem zapraszam na pizzę Capriciosa. Pyszny sos pomidorowy, ser mozzarella, szynka, pieczarki. Dla mnie pizza idealna :) Składniki ciasta na pizzę: 2 szklanki mąki (500 ml) 1 torebka drożdży suszonych pół łyżeczki soli 2 łyżki oliwy ok. 3/4 szklanki letniej wody oliwa do wysmarowania blachy- płaska mała łyżeczka Składniki farszu: sos pomidorowy do pizzy - przepis(...)blogu TUTAJ 150 g drobno krojonego lub tartego sera mozzarella 4 plasterki szynki 130 g pieczarek łyżeczka oregano Przygotowanie pizzy: Przygotowujemy sos pomidorowy, według przepisu na blogu. Na przygotowanie sosu potrzebujemy godzinę. Pod koniec gotowania sosu przygotowujemy ciasto i składniki na farsz. Przygotowanie ciasta: Do miski wsypujemy mąkę, sól, drożdże i dokładnie wszystko mieszamy. Dolewamy oliwę oraz wodę
Smak mojego domuInna wersja sałatki z pora i sera żółtego. Na sylwestra próbowałam odrobinę inną wersję tej sałatki ale z przyjaciółką już nie pamiętamy do końca co ona do niej dodała. Tak to jest jak się od razu gdzieś nie zapisze przepisu. Składniki 1 słoik selera konserwowego 1 puszka kukurydzy konserwowej 5- 6 jajek 250-300 dag wędliny (u mnie polędwica sopocka(...)sprawdzi się też szynka konserwowa lub gotowana) 1 por (biała część) 2 garści żółtego sera (startego na grubych oczkach) 1 łyżka ostrej musztardy (u mnie rosyjska) majonez sól, pieprz, słodka papryka Jajka gotujemy na twardo i rozdrabniamy. Wędlinę kroimy w kostkę. Kukurydzę i seler odsączamy na sicie. Białą część pora przekrawamy wzdłuż na pół i jeszcze raz każdą połówkę
Piekielna Kuchnia Patismażenia mięsa i układać na nim rurki makaronowe wypełnione mięsem. Sos 1 puszka pomidorów 200 ml kwaśnej śmietany sól pieprz papryka słodka papryka ostra bazylia dodatkowo 150 startego żółtego sera Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w kubeczku i zalać makaron. Przykryć naczynie folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Zdjąć folię i posypać całość(...)startym serem. Piec ponownie bez przykrycia do momentu zapieczenia się sera. cannelloni z mięsem
O kuchni z uczuciemolej - 4 łyżki woda ciepła - 1 szkl. sól Dodatki : kiełbasa cienka - 1,5 pętka pieczarki -500 g ogórki korniszony - 3 szt większe cebula - 3 szt większe ser żółty - 230 g sól i pieprz koncentrat pomidorowy - 1 mały słoiczek oregano tłuszcz do podsmażenia keczup - do polania sos curry - do polania - firmy Społem szczypiorek do dekoracji pokrojony PRZYGOTOWANIE CIASTO(...)dużą blachę, wysmarowaną tłuszczem, u mnie blacha z piekarnika, posmarować ciasto koncentratem pomidorowym, posypać roztartym w dłoniach oregano. Na cieście układamy warstwami, kiełbasę pokrojoną w plastry, trochę sera startego, ogórki pokrojone w kosteczkę, cebulę z pieczarkami . Wkładamy do nagrzanego piekarnika 200 stop. na około 20 minut. Przed końcem pieczenia pizze posypać startym żółtym serem. (function
Kuchnia Danusiodparowanego pastrami ( 1 kg kawałek parowałam w garnku do gotowania na parze przez 3 godziny, potem 30 minut odpoczywało) 500 g kapusty kiszonej ok. 150 g sera żółtego dressing rosyjski koniecznie przegryzajcie pastrami zimnymi ogórkami kiszonymi, ja przegryzałam ogórkami chili Wykonanie: W pierwszej kolejności do miski wsypuję sól, przesiewam 3 szklanki mąki. W mące łyżką robię dołek, do którego wsypuję(...)rękach, ale rozwałkowałam na kształt okręgu, który posmarowałam dressingiem rosyjskim (wcześniej przygotowanym), ale w taki sposób, aby boki były suche. Na połowę ciasta wyłożyłam warstwami starty na grubej tarce ser żółty, na to kilka warstw cienkich plastrów pastrami, na to kapustę kiszoną, ponownie ser żółty i połówką ciasta bez dodatków nakryłam wszystkie warstwy, boki zlepiając dokładnie, aby podczas pieczenia
Blondynka Gotujemała cebula ok. 5 łyżek słodkiej śmietanki szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżka mąki łyżka startego sera Przygotowanie: Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle. W tym czasie pieczarki obrać i pokroić w ósemki i dodać do podsmażonej cebuli. Chwilę podsmażyć a następnie dodać około(...)zapiekania wlać trochę sosu pieczarkowego. Na jedną połowę placka ziemniaczanego wyłożyć sos pieczarkowy i złożyć placek na pół, przenieść do naczynia do zapiekania. Placka polać odrobiną sosu i posypać serem. Piec w 180 C aż ser roztopi się i nabierze złotego koloru
Amatorka kuchennaobiektem hejtu. Szkoda..., bo są smaczne, proste i tanie. Dają duże pole do popisy - w kwestii dodatków. 250g mortadeli (użyłam z papryką) 5 pieczarek 4 plastry żółtego sera 1 jajko mąka bułka tarta olej sól pieprz Mortadelę pokroić w grubsze plastry i obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku (z solą i pieprzem) oraz bułce tartej. W międzyczasie usmażyć(...)pieczarki (pokrojone w plastry). Kotlety smażyć z obu stron na rumiano. Po przełożeniu na drugą stronę na każdym kotlecie położyć po odrobinie żółtego sera i kawałki pieczarek. (Ser powinien się rozpuścić
Di gotuje